29/11/2021

Το DVB ενέκρινε τις πρώτες προδιαγραφές για τη διανομή υπηρεσιών βίντεο 8K UHD

Γράφτηκε από: Σ.Χ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του DVB ενέκρινε τις ενημερώσεις των προδιαγραφών που εισάγουν για πρώτη φορά νέες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών βίντεο 8K UHD. Οι ενημερώσεις αυτές, που επεκτείνουν την υπάρχουσα υποστήριξη για τον κωδικοποιητή HEVC, είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά βασικών προσθηκών που σχεδιάζονται για τις...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του DVB ενέκρινε τις ενημερώσεις των προδιαγραφών που εισάγουν για πρώτη φορά νέες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών βίντεο 8K UHD. Οι ενημερώσεις αυτές, που επεκτείνουν την υπάρχουσα υποστήριξη για τον κωδικοποιητή HEVC, είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά βασικών προσθηκών που σχεδιάζονται για τις προδιαγραφές κωδικοποίησης βίντεο DVB. Αυτές θα διασφαλίσουν ότι το DVB θα συνεχίσει να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη και ευέλικτη εργαλειοθήκη για την παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς μέσω ραδιοτηλεοπτικών και ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Το HEVC (High Efficiency Video Coding), επίσης γνωστό ως H.265, είναι ένα πρότυπο που προσφέρει από 25% έως 50% καλύτερη συμπίεση δεδομένων στο ίδιο επίπεδο ποιότητας βίντεο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του MPEG-4/AVC. Χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές αγορές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, οι προδιαγραφές DVB περιλάμβαναν σημεία συμμόρφωσης HEVC μόνο για ανάλυση έως 4K.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των προδιαγραφών DVB περιλαμβάνουν την παροχή βίντεο ανάλυσης 8K UHD τόσο μέσω εκπομπής (ροή μεταφοράς) όσο και μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων (DVB-DASH). Τα επικαιροποιημένα έγγραφα που εγκρίθηκαν για δημοσίευση ως DVB BlueBooks είναι οι προδιαγραφές DVB για την κωδικοποίηση βίντεο και ήχου, το προφίλ DVB-DASH για τη ροή βίντεο και η προδιαγραφή DVB-SI για την παροχή πληροφοριών υπηρεσίας*. Και οι τρεις ενημερώσεις περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες διορθώσεις σφαλμάτων.

Μακροπρόθεσμα, η κλιμάκωση της παράδοσης βίντεο 8K στους τελικούς χρήστες θα επωφεληθεί από ακόμη πιο αποδοτικούς κωδικοποιητές βίντεο. Αυτός είναι ο στόχος των τρεχουσών εργασιών του DVB για την κωδικοποίηση βίντεο επόμενης γενιάς, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω προσθήκες στις προδιαγραφές του DVB το 2022. Η έγκαιρη διαθεσιμότητα ενός σημείου συμμόρφωσης HEVC που υποστηρίζει βίντεο 8k τώρα θα επιτρέψει την ευελιξία για τις αναπτύξεις και θα μεγιστοποιήσει τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών σε όλα τα οικοσυστήματα συσκευών.

*Η νέα έκδοση του BlueBook για το DVB-SI θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: dvb.org

Κατηγορία News HDTV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.