Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
TM 492
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16 Μαΐου 2017 10:49

Open days 2017: Το ΕΔΕΤ υποδέχεται το κοινό στις εγκαταστάσεις του υπερ-υπολογιστή ARIS

22 Μαΐου 2017 – Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 10.00 – 13.00

d2f55e1c7ea3c05910ad24a50a3eed16 XL de884dc3

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ανοίγει τις πόρτες των εγκαταστάσεων του εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει τις δυνατότητες μίας από τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικά υποδομές για την υλοποίηση επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν…Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ανοίγει τις πόρτες των εγκαταστάσεων του εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει τις δυνατότητες μίας από τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικά υποδομές για την υλοποίηση επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαΐου 2017 και ώρες 10.00 – 13.00, στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

https://goo.gl/maps/JWHMr47WgR12

Εξειδικευμένα στελέχη του ΕΔΕΤ θα υποδεχθούν τους επισκέπτες σε ομάδες των 15 ατόμων, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις ξεναγήσεις με online εγγραφή σε μία από τις αντίστοιχες χρονοθυρίδες παρακάτω:

10.00 – 10.30
10.30 – 11.00
11.00 – 11.30
11.30 – 12.00
12.00 – 12.30
12.30 – 13.00

Η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των ανοικτών εκδηλώσεων “Οpen days 2017” της Πανευρωπαϊκής καμπάνιας “Europe in my region 2017” που στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ανακαλύψουν τα αποτελέσματα και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη σημασία τους σε τοπικό επίπεδο.

Η χρησιμότητα των υπερ-υπολογιστών

Η εξέλιξη των επιστημών αποτελεί αδιαμφισβήτητα μοχλό για την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο των κοινωνιών. Στις μέρες μας η αλληλεπίδραση της επιστήμης με την τεχνολογία είναι ουσιώδης, καθώς καθημερινά παράγεται και χρησιμοποιείται τεράστιος όγκος δεδομένων στο πλαίσιο ερευνών και πειραμάτων μεγάλης κλίμακας. Ένα από τα ισχυρότερα τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται στην υπηρεσία των επιστημονικών και ερευνητικών κοινοτήτων είναι οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας, πολύπλοκα συστήματα που ενσωματώνουν ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνολογίες σε όλα τα συστατικά τους μέρη.

Σήμερα οι ισχυρότεροι υπερυπολογιστές περιλαμβάνουν χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες στενά διασυνδεδεμένους επεξεργαστές που επιτυγχάνουν επεξεργαστική ισχύ επιπέδου PetaFLOP/s (μπορούν να εκτελέσουν δηλαδή περισσότερο από 10^15 αριθμητικές πράξεις ανα δευτερόλεπτο). Οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων χρησιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: από τις φυσικές επιστήμες, όπως η φυσική (σωματιδιακή, πυρηνική) και η χημεία (τεχνολογία υλικών, βιοχημεία), τη μηχανική (εφαρμογές ρευστοδυναμικής), τις επιστήμες της ζωής (βιολογία, ιατρική, φαρμακευτική), τις επιστήμες γης (κλιματολογία, σεισμολογία, μετεωρολογία) κ.α..

Τα τεχνολογικώς προηγμένα κράτη έχουν επενδύσει και διαθέτουν ισχυρά υπερυπολογιστικά συστήματα που επιτρέπουν τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας. Στην Ελλάδα η έλλειψη τέτοιων υποδομών αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της έρευνας και μεγάλωνε το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στους έλληνες επιστήμονες και τους ομολόγους τους στο εξωτερικό. Έτσι το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας που πρωτοστατεί στον χώρο των εθνικών ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών για την ενδυνάμωση της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, σχεδίασε και υλοποίησε τη στρατηγική δράση για τη δημιουργία της πρώτης εθνικής υπερυπολογιστικής υποδομής, η οποία είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία.

Η πρωτοβουλία του ΕΔΕΤ ξεκίνησε το 2010, όπου σε συνεργασία με το σύνολο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, τα οποία και διασυνδέονται στο δίκτυο κορμού ΕΔΕΤ, διερευνήθηκαν οι ανάγκες των Ελλήνων επιστημόνων σε υπερυπολογιστικές υποδομές, και στη συνέχεια επιδίωξε τη χρηματοδότηση και την εγκατάσταση μιας τέτοιας υποδομής στην Ελλάδα. Έτσι το 2015 η Ελλάδα απέκτησε το εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS (Advanced Research Information System).

Εθνική Υπερυπολογιστική Υποδομή HPC ARIS

Ο ARIS είναι ένα σύστημα IBM NextScale το οποίο αποτελείται από 426 επιμέρους υπολογιστές (κόμβοι) διασυνδεδεμένους σε δίκτυο Infiniband FDR, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Κάθε κόμβος είναι εξοπλισμένος με δύο 10-πύρηνους επεξεργαστές Intel E5 2680v2 και 64 Gbyte μνήμης. Το σύστημα προσφέρει συνολικά 8520 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) και 27 TByte μνήμης. Επιπλέον, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους 1 Petabyte, βασισμένο στο IBM Elastic Storage. Το σύστημα ολοκληρώνεται με λογισμικό για την ανάπτυξη επιστημονικών εφαρμογών. Η υποδομή φιλοξενείται στο κατάλληλα διαμορφωμένο κέντρο δεδομένων του ΕΔΕΤ στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο Μαρούσι. O ARIS έχει επιτύχει μέγιστη υπολογιστική ισχύ 180 TFlop/s (180 τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο) και συμπεριλήφθηκε στα 500 ισχυρότερα υπερυπολογιστικά συστήματα του κόσμου όπως ανακοινώνεται από το Top500.org (λίστα Ιουνίου 2015). O ARIS είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα του είδους του αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ο ARIS έχει ενσωματωθεί ως Tier-1 υπολογιστής (υποδομή εθνικού επιπέδου) στο Πανευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερυπολογιστικών συστημάτων την οποία διαχειρίζεται ο οργανισμός PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe, www.prace-ri.eu). Το PRACE, του οποίου η ΕΔΕΤ είναι ιδρυτικό μέλος, διαχειρίζεται το Tier-0 του οικοσυστήματος το οποίο αποτελείται από τα 4-5 ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα της Ευρώπης που προσφέρουν επιδόσεις επιπέδου PetaFLOP/s.

Απώτερος στόχος του ΕΔΕΤ είναι το σύστημα να συμβάλλει καταλυτικά στο εύρος και στην ποιότητα της ανοιχτής επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται στη χώρα, με σημαντικά οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα, για τις εργασίες των οποίων το υπολογιστικό κομμάτι εκτελέστηκε στην υποδομή ARIS, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται μέσω των σημαντικών επιστημονικών δημοσιεύσεων και των παρουσιάσεων σε συνέδρια.

Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «PRACE-GR – Ανάπτυξη Εθνικής Υπερυπολογιστικής Υποδομής και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών στην Ελληνική Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα», με συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», Άξονας Προτεραιότητας «03 – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόσβαση και χρήση

Πρόσβαση στο σύστημα και δικαίωμα χρήσης του έχουν δυνητικά όλα τα μέλη της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πραγματοποιούν έρευνα για την οποία η χρήση υπερυπολογιστών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Για την παραχώρηση πρόσβασης στο σύστημα ακολουθούνται διαφανείς και αμερόληπτες πρακτικές που υλοποιούν αντίστοιχα τα υπερυπολογιστικά κέντρα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το ΕΔΕΤ ανακοινώνει περιοδικά ανοιχτές προσκλήσεις και καλεί τις επιστημονικές ομάδες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σύστημα, να καταθέσουν πρόταση με την περιγραφή της εφαρμογής (ή των εφαρμογών) που θα εκτελέσουν, τεκμηριώνοντας την επιστημονική αρτιότητα και την τεχνική επάρκειά τους. Οι προτάσεις αξιολογούνται από επιστημονική και τεχνική επιτροπή, και σε όσες κριθούν θετικά, τους αποδίδεται ένας συνολικός χρόνος χρήσης του συστήματος που μπορεί να καταναλωθεί σε διάστημα 2, 4 ή 12 μηνών ανάλογα την ωριμότητα και το είδος της εφαρμογής.

Το σύστημα είναι σε παραγωγική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2015 και έχουν ήδη ολοκληρωθεί 3 διαφορετικές προσκλήσεις. Σήμερα έχουν πρόσβαση στο σύστημα περισσότεροι από 350 χρήστες, από 90 επιστημονικές ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 20 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα από όλη την Ελλάδα.

Υπερ-υπολογιστικές Υπηρεσίες και Υποστήριξη χρηστών

Με βασικό πυλώνα τον υπερυπολογιστή ARIS, το ΕΔΕΤ ξεκίνησε να προσφέρει την υπηρεσία HPC (High Performance Computing) η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος, ενώ προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης χρηστών, μεταφοράς εφαρμογών και έχει γενικότερο στόχο την προώθηση τεχνολογιών HPC στην Ελλάδα, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...