Ειδήσεις . News
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 | 12:48

E.E.: Πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ στην Qualcomm για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple...

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple, έτσι ώστε η Apple να μην αγοράζει επεξεργαστές από άλλους ανταγωνιστές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς ανταγωνιστής δεν είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει την Qualcomm σε αυτή την αγορά, ανεξαρτήτως του πόσο καλά ήταν τα προϊόντα τους» τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Qualcomm - Αpple, η τελευταία στη διάρκεια των ετών 2011-2016 χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τους επεξεργαστές της Qualcomm στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (iPhones) και στους υπολογιστές-ταμπλέτες της (iPads).

Σύμφωνα με την κα Βεστάγκερ οι πράξεις της εταιρείας ήταν παράνομες, επειδή «αρνήθηκαν στους καταναλωτές και σε άλλες εταιρείες τις δυνατότητες περισσότερων επιλογών και καινοτομιών και αυτό συνέβη σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες».

Η Qualcomm παρέβη τους κανονισμούς περί αντιμονοπωλιακής πολιτικής, καθώς πέραν των πληρωμών προς την Apple -έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της- χρησιμοποίησε ως κίνητρο και μειώσεις τιμών, ώστε να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία απέκλεισε τους ανταγωνιστές από την αγορά για επεξεργαστές συστημάτων βασικής ζώνης (LTE baseband chipsets) που χρησιμοποιήθηκαν επί πέντε χρόνια στα 4G κινητά τηλέφωνα.

Το πρόστιμο, ύψους 997 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολάρια) της Κομισιόν σε βάρος της Qualcomm ανακοινώνεται σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την επιθετική προσφορά εξαγοράς, ύψους 105 δισ. δολαρίων, που έχει καταθέσει η ανταγωνίστρια Broadcom, αλλά και τις δικαστικές διαμάχες με την Apple σε διάφορα δικαστήρια του κόσμου σε υποθέσεις για αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Η διοίκηση της Qualcomm δέχεται πιέσεις να δείξει στους μετόχους ότι μπορεί να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Apple και τις διενέξεις με τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν ήδη οδηγήσει στην επιβολή προστίμων σε Κίνα και Νότια Κορέα. «Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ήταν η απάντηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1314998/prostimo-997-ekat-euro-stin-qualcomm-apo-tin-ee

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Astra Sat – Lemco: Διοργάνωση σεμιναρίου στην  Θεσσαλονίκη

Η αγορά σήμερα

15-03-2019

Astra Sat – Lemco: Διοργάνωση σεμιναρίου στην Θεσσαλονίκη

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή διοργανώθηκε σεμινάριο από τις εταιρίες Astra Sat και Lemco στην Θεσσαλονίκη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των τεχνικών και συνεργατών της Astra Sat σχετικά με τα νέα προϊόντα της Lemco Electronics, τα οποία θα διανέμονται...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 127

Τεύχος 127

19-03-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 127

Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί στα περίπτερα, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα του νέου τεύχους είναι το αφιέρωμα στην τεχνολογία των ψηφιακών μεταδόσεων τηλεοπτικού σήματος και στα πρότυπα που χρησιμοποιούνται για την εκπομπή και συμπίεση της εικόνας. Τα τηλεοπτικά κανάλια δορυφορικής και επίγειας λήψης που παρακολουθούμε στην τηλεόραση συνοδεύονται από ορολογίες με τις οποίες έχουν πλέον εξοικειωθεί οι περισσότεροι, χωρίς όμως να γνωρίζουν και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν. Στις δοκιμές του νέου τεύχους μπορούμε να βρούμε: Την δοκιμή των 4K IPTV συσκευών  FORMULER Z7+ 5G & Zx 5G που έρχονται με ε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.