Ειδήσεις . News
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 | 12:48

E.E.: Πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ στην Qualcomm για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple...

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple, έτσι ώστε η Apple να μην αγοράζει επεξεργαστές από άλλους ανταγωνιστές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς ανταγωνιστής δεν είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει την Qualcomm σε αυτή την αγορά, ανεξαρτήτως του πόσο καλά ήταν τα προϊόντα τους» τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Qualcomm - Αpple, η τελευταία στη διάρκεια των ετών 2011-2016 χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τους επεξεργαστές της Qualcomm στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (iPhones) και στους υπολογιστές-ταμπλέτες της (iPads).

Σύμφωνα με την κα Βεστάγκερ οι πράξεις της εταιρείας ήταν παράνομες, επειδή «αρνήθηκαν στους καταναλωτές και σε άλλες εταιρείες τις δυνατότητες περισσότερων επιλογών και καινοτομιών και αυτό συνέβη σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες».

Η Qualcomm παρέβη τους κανονισμούς περί αντιμονοπωλιακής πολιτικής, καθώς πέραν των πληρωμών προς την Apple -έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της- χρησιμοποίησε ως κίνητρο και μειώσεις τιμών, ώστε να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία απέκλεισε τους ανταγωνιστές από την αγορά για επεξεργαστές συστημάτων βασικής ζώνης (LTE baseband chipsets) που χρησιμοποιήθηκαν επί πέντε χρόνια στα 4G κινητά τηλέφωνα.

Το πρόστιμο, ύψους 997 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολάρια) της Κομισιόν σε βάρος της Qualcomm ανακοινώνεται σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την επιθετική προσφορά εξαγοράς, ύψους 105 δισ. δολαρίων, που έχει καταθέσει η ανταγωνίστρια Broadcom, αλλά και τις δικαστικές διαμάχες με την Apple σε διάφορα δικαστήρια του κόσμου σε υποθέσεις για αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Η διοίκηση της Qualcomm δέχεται πιέσεις να δείξει στους μετόχους ότι μπορεί να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Apple και τις διενέξεις με τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν ήδη οδηγήσει στην επιβολή προστίμων σε Κίνα και Νότια Κορέα. «Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ήταν η απάντηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1314998/prostimo-997-ekat-euro-stin-qualcomm-apo-tin-ee

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TRIAX TEOC

Η αγορά σήμερα

10-12-2018

TRIAX TEOC

Γρήγορα, σταθερά και με ασφάλεια, η σειρά Ethernet Over Coaxial Adapters της Triax παρέχει υπερσύγχρονο και αξιόπιστο ευρυζωνικό δίκτυο σε κάθε χώρο, χρησιμοποιώντας το υπάρχων ομοαξονικό δίκτυο της επίγειας τηλεόρασης. Υποστηρίζοντας την τελευταία τεχνολογία MoCA® 2.0 (Multimedia over Coax Alliance), οι adaptors...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 123

Τεύχος 123

20-11-2018

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 123

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα το νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα, ρεπορτάζ από το 1ο σεμινάριο Fiber To The Room και το  μπλοκάρισμα δημοφιλών ιστοσελίδων με ταινίες και υπότιτλους. Με την ανάλυση 4Κ να κατακτά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στις πωλήσεις των τηλεοπτικών συσκευών, και το περιεχόμενο να αυξάνεται σιγά σιγά, αρχίζει να εμφανίζονται στον τεχνολογικό ορίζοντα και τα πρώτα δείγματα της ανάλυσης 8Κ, κυρίως από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, με το επίσημο ξεκίνημα τηλεοπτικών εκπομπών αυτό το μήνα από την ΝHK, και παρουσιάσεις αντίστοιχων τηλεοπτικών συσκευών. Διαβάστε στο νέο τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης για τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, τις εφαρμογές της και τις δυσκολίες ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.