Ειδήσεις . News
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 | 12:48

E.E.: Πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ στην Qualcomm για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple...

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple, έτσι ώστε η Apple να μην αγοράζει επεξεργαστές από άλλους ανταγωνιστές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς ανταγωνιστής δεν είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει την Qualcomm σε αυτή την αγορά, ανεξαρτήτως του πόσο καλά ήταν τα προϊόντα τους» τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Qualcomm - Αpple, η τελευταία στη διάρκεια των ετών 2011-2016 χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τους επεξεργαστές της Qualcomm στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (iPhones) και στους υπολογιστές-ταμπλέτες της (iPads).

Σύμφωνα με την κα Βεστάγκερ οι πράξεις της εταιρείας ήταν παράνομες, επειδή «αρνήθηκαν στους καταναλωτές και σε άλλες εταιρείες τις δυνατότητες περισσότερων επιλογών και καινοτομιών και αυτό συνέβη σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες».

Η Qualcomm παρέβη τους κανονισμούς περί αντιμονοπωλιακής πολιτικής, καθώς πέραν των πληρωμών προς την Apple -έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της- χρησιμοποίησε ως κίνητρο και μειώσεις τιμών, ώστε να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία απέκλεισε τους ανταγωνιστές από την αγορά για επεξεργαστές συστημάτων βασικής ζώνης (LTE baseband chipsets) που χρησιμοποιήθηκαν επί πέντε χρόνια στα 4G κινητά τηλέφωνα.

Το πρόστιμο, ύψους 997 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολάρια) της Κομισιόν σε βάρος της Qualcomm ανακοινώνεται σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την επιθετική προσφορά εξαγοράς, ύψους 105 δισ. δολαρίων, που έχει καταθέσει η ανταγωνίστρια Broadcom, αλλά και τις δικαστικές διαμάχες με την Apple σε διάφορα δικαστήρια του κόσμου σε υποθέσεις για αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Η διοίκηση της Qualcomm δέχεται πιέσεις να δείξει στους μετόχους ότι μπορεί να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Apple και τις διενέξεις με τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν ήδη οδηγήσει στην επιβολή προστίμων σε Κίνα και Νότια Κορέα. «Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ήταν η απάντηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1314998/prostimo-997-ekat-euro-stin-qualcomm-apo-tin-ee

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

FAGOR HTT 103

Η αγορά σήμερα

09-07-2018

FAGOR HTT 103

Διατίθεται από την AMF Electronics ο νέος ψηφιακός διαμορφωτής HTT 103 της Fagor, ο οποίος χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το HDMI σήμα από δορυφορικούς δέκτες, media players, Blu Ray players, κάμερες ή οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική πηγή σε επίγειο ψηφιακό κανάλι των VHF ή UHF. Είναι πλήρως συμβατός με επίγειους DVB-T...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 118

Τεύχος 118

18-06-2018

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 118

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Στο νέο τεύχος θα βρείτε πλούσια ύλη, με πρωτότυπα θέματα, αποκλειστικές ειδήσεις από την επικαιρότητα, τεστ με τα καλύτερα προϊόντα του μήνα και όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση Anga Com. Φυσικά, το κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού δεν θα μπορούσε να μην αφορά το Mundial. Ο Χάρης Ματθαίου σας ξεναγεί στην υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ, η οποία σας προσφέρει δωρεάν έναν ξεχωριστό τρόπο θέασης του σπουδαιότερου ποδοσφαιρικού γεγονότος. Οι πληροφορίες για το Μundial, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς μέσα από αυτό το τεύχος μπορείτε να ενημερωθείτε για την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το πολυσυζητημένο VAR (Video Assistant Referee). Με έντονες επιρροές από τον καλοκαιρινό ήλιο, η δημοσιογραφική ομάδα της Ψηφιακής Τηλεόρασης έκρινε απαραίτητο να σας ενημερώσει γ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.