Ειδήσεις . News
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 | 12:43

Συμφωνία για την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τα φιλόδοξα νέα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων των θαλασσών στην πηγή τους, με στόχο τα 10 πλαστικά προϊόντα που απαντώνται συχνότερα στις παραλίες, καθώς και τον εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό...
Γράφτηκε από: Σ.Χ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τα φιλόδοξα νέα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων των θαλασσών στην πηγή τους, με στόχο τα 10 πλαστικά προϊόντα που απαντώνται συχνότερα στις παραλίες, καθώς και τον εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό.

Η συμφωνία βασίζεται στην πρόταση για τα πλαστικά μιας χρήσης που παρουσιάστηκε τον Μάιο από την Επιτροπή στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πλαστικά "Plastics Strategy" που υιοθετήθηκε νωρίτερα φέτος, για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από την ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, παράλληλα με την ανάπτυξη και την καινοτομία. Οι νέοι κανόνες συμβάλλουν στην ευρύτερη προσπάθεια μετατροπής της Ευρώπης σε πιο βιώσιμη κυκλική οικονομία, η οποία αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Θα φέρουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και καταναλωτές στη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή και χρήση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων αποφυγής της ρύπανσης των θαλασσών και των ωκεανών, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Διαφορετικά μέτρα για διαφορετικά προϊόντα

Η νέα οδηγία της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσεως θα είναι το πιο φιλόδοξο νομικό μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο για τα απορρίμματα των θαλασσών. Προβλέπει διαφορετικά μέτρα για τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Όπου υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορευτούν από την αγορά, όπως οι πλαστικές μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών, προϊόντα από οξο-βιοδιασπώμενο πλαστικό και δοχεία από διογκωμένο πολυστυρένιο για τρόφιμα και ποτά. Για άλλα προϊόντα, η οδηγία εστιάζεται στον περιορισμό της χρήσης τους μέσω της εθνικής μείωσης της κατανάλωσης.

Τα νέα μέτρα θα επιφέρουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, όπως για παράδειγμα:
  •     αποφυγή εκπομπών 3,4 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 ·
  •     αποφυγή περιβαλλοντικών ζημιών που θα κοστίζουν το ισοδύναμο των 22 δισ. ευρώ έως το 2030 ·
  •     εξοικονόμηση για τους καταναλωτές κατά 6,5 δισ. ευρώ.
Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6867_en.htm?locale=en

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Astra Sat – Lemco: Διοργάνωση σεμιναρίου στην  Θεσσαλονίκη

Η αγορά σήμερα

15-03-2019

Astra Sat – Lemco: Διοργάνωση σεμιναρίου στην Θεσσαλονίκη

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή διοργανώθηκε σεμινάριο από τις εταιρίες Astra Sat και Lemco στην Θεσσαλονίκη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των τεχνικών και συνεργατών της Astra Sat σχετικά με τα νέα προϊόντα της Lemco Electronics, τα οποία θα διανέμονται...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 126

Τεύχος 126

20-02-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 126

Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί στα περίπτερα, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το νέο περιοδικό «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα του νέου τεύχους είναι το αφιέρωμα στις υπηρεσίες On The Go της συνδρομητικής τηλεόρασης για φορητές συσκευές. Αν και η διαρκής οικονομική κρίση έχει φρενάρει την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης, οι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου καταβάλουν προσπάθειες να ικανοποιήσουν τους συνδρομητές τους και να προσελκύσουν νέους, εμπλουτίζοντας το προϊόν που προσφέρουν με νέες υπηρεσίες. Οι On The Go υπηρεσίες των Nova, COSMOTE TV, Vodafone TV και Wind Vision, παρέχουν στους χρήστες φορητών συσκευών τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσα από αυτές τα πρ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.