Ειδήσεις . News
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 | 12:43

Συμφωνία για την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τα φιλόδοξα νέα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων των θαλασσών στην πηγή τους, με στόχο τα 10 πλαστικά προϊόντα που απαντώνται συχνότερα στις παραλίες, καθώς και τον εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό...
Γράφτηκε από: Σ.Χ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τα φιλόδοξα νέα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων των θαλασσών στην πηγή τους, με στόχο τα 10 πλαστικά προϊόντα που απαντώνται συχνότερα στις παραλίες, καθώς και τον εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό.

Η συμφωνία βασίζεται στην πρόταση για τα πλαστικά μιας χρήσης που παρουσιάστηκε τον Μάιο από την Επιτροπή στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πλαστικά "Plastics Strategy" που υιοθετήθηκε νωρίτερα φέτος, για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από την ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, παράλληλα με την ανάπτυξη και την καινοτομία. Οι νέοι κανόνες συμβάλλουν στην ευρύτερη προσπάθεια μετατροπής της Ευρώπης σε πιο βιώσιμη κυκλική οικονομία, η οποία αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Θα φέρουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και καταναλωτές στη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή και χρήση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων αποφυγής της ρύπανσης των θαλασσών και των ωκεανών, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Διαφορετικά μέτρα για διαφορετικά προϊόντα

Η νέα οδηγία της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσεως θα είναι το πιο φιλόδοξο νομικό μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο για τα απορρίμματα των θαλασσών. Προβλέπει διαφορετικά μέτρα για τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Όπου υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορευτούν από την αγορά, όπως οι πλαστικές μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών, προϊόντα από οξο-βιοδιασπώμενο πλαστικό και δοχεία από διογκωμένο πολυστυρένιο για τρόφιμα και ποτά. Για άλλα προϊόντα, η οδηγία εστιάζεται στον περιορισμό της χρήσης τους μέσω της εθνικής μείωσης της κατανάλωσης.

Τα νέα μέτρα θα επιφέρουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, όπως για παράδειγμα:
  •     αποφυγή εκπομπών 3,4 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 ·
  •     αποφυγή περιβαλλοντικών ζημιών που θα κοστίζουν το ισοδύναμο των 22 δισ. ευρώ έως το 2030 ·
  •     εξοικονόμηση για τους καταναλωτές κατά 6,5 δισ. ευρώ.
Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6867_en.htm?locale=en

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

IB-MS303-T

Η αγορά σήμερα

04-06-2019

IB-MS303-T

Η επιτραπέζια βάση IB-MS303-T είναι μία εξαιρετικά εργονομική και μοντέρνα βάση στήριξης, για την τοποθέτηση μιας οθόνης υπολογιστή στο γραφείο σας. Διαθέτει 4 συνολικά αρθρώσεις με ελευθερία κίνησης, οι οποίες σας επιτρέπουν να έχετε ανά πάσα στιγμή την οθόνη σας στην επιθυμητή θέση. Χάρη στο clamp στήριξης που διαθέτει, μπορείτε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.