Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
15 Φεβρουαρίου 2019 14:47

Ουραγός η Ελλάδα στις επιδόσεις της Γραμμής 112 – τα περίεργα και οι αλλαγές στον αριθμό έκτακτης ανάγκης

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F3bc5cd0b214d4217f36142756c3d28e8 XL

Ουραγός η Ελλάδα στις κλήσεις που πραγματοποιήσε στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η χώρα κάλεσε μόλις 1.695.202 φορές την γραμμή, δεδομένου ότι συνολικά το κέντρο δέχτηκε 140 εκατ. τηλέφωνα. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη μιας και μαρτυρίες πολιτών στην τραγωδία της ανατολικής Αττικής…

Ουραγός η Ελλάδα στις κλήσεις που πραγματοποιήσε στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η χώρα κάλεσε μόλις 1.695.202 φορές την γραμμή, δεδομένου ότι συνολικά το κέντρο δέχτηκε 140 εκατ. τηλέφωνα. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη μιας και μαρτυρίες πολιτών στην τραγωδία της ανατολικής Αττικής, σημείωναν πως επιχείρησαν να ζητήσουν βοήθεια μέσω του 112, το οποίο όμως για τα ελληνικά δεδομένα ήταν εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, σε επιστολή της με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2018 η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπριελ, ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το νέο σύστημα, τόσο για τις ανάγκες των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζονται με αφορμή τον εορτασμό του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, αποδεικνύουν πως πέρα από τις μειωμένες επικοινωνίες, οι κλήσεις έγιναν κυρίως από Έλληνες, με μόνο το 8% εξ αυτών να προέρχονται από πολίτες άλλων εθνικοτήτων που ζουν όμως στην χώρα.

Ημέρα του 112: Εορτασμός του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης

Κάθε χρόνο, στις 11 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στο προσκήνιο τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. το 112 μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία «ιστορία επιτυχίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι πλέον κοινός σε όλες τις …

Πιο συγκεκριμένα, από τις συνολικά 1.695.202 κλήσεις, οι 73.114 διασυνδέθηκαν με φορείς έκτακτης ανάγκης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 280 εντοπισμοί προσώπων.

Στα παράδοξα συγκαταλέγονται και οι καταγραφές κλήσεων με καλόντες που επιχείρησαν να κάνουν φάρσα, ενώ από την έκθεση προκύπτει πως μεγάλο ποσοστό από τα τηλεφωνήματα που έγιναν, δεν κατατάσσονται τελικά στην κατηγορία των «έκτακτων».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, το 73% των κλήσεων έκτακτης ανάγκης έγιναν από κινητό τηλέφωνο, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 3% συγκριτικά με πέρσι.

Σε 23 κράτη – μέλη καταγράφεται ότι ο χρόνος απάντησης που απαιτείται για να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι λιγότερος των 10 δευτερολέπτων.

Ειδικότερα, ορισμένα κράτη – μέλη ανέφεραν τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη της τοποθεσίας με βάση το κινητό: Εσθονία 10 δευτερόλεπτα, Φινλανδία 5, Ιρλανδία 10, Λιθουανία 20, Μάλτα 8, Σλοβενία 6 και το Ηνωμένο Βασίλειο 15.

Από τα 27 κράτη – μέλη που ανέφεραν τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη της θέσης του καλούντος, οι μεγαλύτερες περίοδοι αναφέρθηκαν στην Ελλάδα (261 δευτερόλεπτα)!

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το πόρισμα για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, που συνέταξε ο Γερμανός επιστήμονας, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών και επικεφαλής της έρευνας, Dr. Johann Georg Goldammer, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι συντάκτες «η υλοποίηση της υπηρεσίας 112 ξεκίνησε το 2010 και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2019!!».

112

Το 112 είναι ο πανευρωπαίκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, διαθέσιμος παντού στην ΕΕ χωρίς χρέωση από οποιοδήποτε δίκτυο. [Ευρωπαϊκή Επιτροπή]

Η κατάσταση πανευρωπαϊκά είναι καλύτερη

Σε όλη την ΕΕ, τα στοιχεία είναι εμφανώς πιο ενθαρρυντικά καθώς οι κλήσεις προς το 112 φτάνουν τις 140 εκατ. μόνο για το 2018. Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των κλήσεων έχει αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο αλλά και ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν βελτιώσει το αυτόματο σύστημα εντοπισμού του καλούντος. Ταυτόχρονα, η έκθεση επικεντρώνεται σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να έρχονται σε επαφή με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το ίδιο εύκολα, με τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Με αφορμή τον εορτασμό, η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε ότι «ο αριθμός 112 είναι σωτήριος αριθμός για όλους τους χρήστες. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να εξεύρουν ταχείες και συγκεκριμένες λύσεις που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για όλους. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Επικοινωνιών που εγκρίθηκε πρόσφατα σε συνάρτηση με την πολιτική συμφωνία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα ενισχύουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Πως δουλεύει το 112

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας λειτουργίας της Υπηρεσίας Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης 112 είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μέσω του 112 μπορεί κανείς να ζητήσει βοήθεια για θέματα που αφορούν την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό Σώμα. Έτσι, για συμβάντα που απαιτούν να επέμβουν περισσότερες από μια υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αντί να καλεί κάποιος πολλούς διαφορετικούς αριθμούς, καλεί μόνο το 112. Εκτός από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, το 112 μπορεί να διασυνδεθεί με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS «1056», την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά «116000» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών «116111».

Η κλήση στο 112 είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (και χωρίς κάρτα sim), από τηλεφωνικούς θαλάμους (χωρίς τηλεκάρτα), ακόμα και στην περίπτωση που το τηλέφωνο είναι εκτός δικτύου ή το δίκτυο δεν έχει κάλυψη.

Μέσω του πανευρωπαϊκού αριθμού παρέχεται δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος. Για κάθε κλήση προς το 112, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν άμεσα τις αναγκαίες πληροφορίες αναφορικά με τη θέση του προσώπου που καλεί.

Αναβάθμιση του ενιαίου αριθμού 112 λόγω της δορυφορικής τεχνολογίας

Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, 112, μπορεί τώρα να εντοπίσει τη θέση του καλούντος, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. η Euractiv Ισπανίας αναφέρει.

Αυτό το βήμα προς τα εμπρός επιτεύχθηκε χάρη στο πρόγραμμα «Βοήθεια …

Έρχεται το νέο 112

Με τις πιέσεις που δέχεται από την Κομισιόν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλείται έστω και εκπρόθεσμα να δώσει λύση σε κάτι που για τα άλλα ευρωπαικά κράτη θεωρείται δεδομένο. Να δημιουργηθεί δηλαδή το νέο κέντρο 112 που θα παρέχει δυνατότητα αυτόματου γεωεντοπισμού και μαζικής ενημέρωσης πολιτών και φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το έργο προβλέπει δύο Κέντρα Επικοινωνιών με δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας και μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 100 θέσεων (το 112 θα μπορεί δηλαδή να δέχεται ως και 100 κλήσεις ταυτόχρονα).

Το νέο 112, επιπλέον θα μπορεί ακόμη να δέχεται μηνύματα κειμένου και πολυμέσων ή ακόμη και φαξ, ενώ θα έχει δυνατότητα αυτόματης απεικόνισης της θέσης του καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών.

Μέσω του νέου συστήματος, θα λειτουργήσει και το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών για τη μαζική ενημέρωση των πολιτών μιας συγκεκριμένης περιοχής κατά έναρξη ή εξέλιξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (πχ φυσικές ή άλλες καταστροφές, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κλπ).

Το σύστημα αυτό θα μπορεί να στέλνει μηνύματα στα κινητά, φωνητικά μηνύματα στα σταθερά τηλέφωνα, ακόμη και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

(το κείμενο προσαρμόστηκε από τον Θοδωρή Καραουλάνη)

https://www.euractiv.gr/

 
 
 
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...