Ειδήσεις . News
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 | 11:46

Προτείνουν να πληρώνει η ΕΡΤ την Digea… ξανά!

Αναδημοσίευση από typologies.gr

Η απώλεια επιπλέον τηλεοπτικών συχνοτήτων από την ελεύθερη τηλεόραση, εξαιτίας της υποχρέωσης απόδοσης μέρους του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες για το 5G, δημιουργεί νέες συγχύσεις. Επαναφέρει δε ξανά στο προσκήνιο τον αριθμό των καναλιών που θα μπορούν να εκπέμπουν, αν και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών αποδείχθηκε μηδαμινό.

Ψηφιακή σύγχυση εν όψει απώλειας συχνοτήτων

Η απώλεια επιπλέον τηλεοπτικών συχνοτήτων από την ελεύθερη τηλεόραση, εξαιτίας της υποχρέωσης απόδοσης μέρους του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες για το 5G, δημιουργεί νέες συγχύσεις. Επαναφέρει δε ξανά στο προσκήνιο τον αριθμό των καναλιών που θα μπορούν να εκπέμπουν, αν και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών αποδείχθηκε μηδαμινό.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα: Όπως είναι γνωστό, ως το 2020 τα ελεύθερα κανάλια, μέσω των δύο παρόχων δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ, πρέπει να μετακινηθούν κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF. Ύστερα οι συχνότητες θα δοθούν στην κινητή τηλεφωνία για νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στις συχνότητες που απομένουν όμως δεν χωράνε τα υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια, ούτε της ΕΡΤ ούτε της Digea. Γι’ αυτό και οι πάροχοι δικτύου υποχρεούνται να επενδύσουν στη νέα ψηφιακή τεχνολογία Τ2, που στην Ευρώπη είναι καθεστώς εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Με το επιχείρημα ότι απαιτούνται νέες επενδύσεις και ότι η ΕΡΤ δεν έχει χρήματα για αυτό, υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προτείνουν να ξαναγυρίσει η ΕΡΤ στην Digea! Να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, η κρατική τηλεόραση την τεχνολογία του ιδιώτη παρόχου δικτύου, πληρώνοντας ενοίκιο, όπως είχε συμβεί και το 2014, μετά το «λουκέτο» στην εταιρεία το 2013. Ίσως δεν είναι γνωστό σε όλους τους παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πως ο πρόσφατος διαγωνισμός προμήθειας των ψηφιακών πομπών της ΕΡΤ περιελάμβανε σαφείς προδιαγραφές για την εύκολη και φθηνή μετατροπή των πομπών σε Τ2. Άρα η ΕΡΤ δεν χρειάζεται να επενδύσει πολλά για προμήθεια νέων πομπών.

Το πρόβλημα, όπως διαφαίνεται, είναι πως μειώνονται συνολικά οι ψηφιακές συχνότητες για την Ελλάδα μετά την απώλεια φάσματος για τις τηλεπικοινωνίες. Από τις πέντε που υπάρχουν συνολικά σήμερα για πανελλαδική εμβέλεια, τρεις για την Digea και δύο για την ΕΡΤ, καθώς και τέσσερις για περιφερειακά, θα δοθούν μόνο τέσσερις, συν άλλες τρεις για περιφερειακά. Η Digea ζητά, όπως είναι γνωστό, τρεις ψηφιακές συχνότητες και η ΕΡΤ επιμένει για δύο, καθώς αλλιώς δεν χωράνε όλα τα προγράμματά της. Αυτό σημαίνει πως εκτός από την επένδυση σε εκπομπή σήματος σε Τ2 θα απαιτηθεί και νέα κωδικοποίηση σήματος, το HVC25. Το κόστος είναι μεγάλο και οι δύο πάροχοι δικτύου έχουν θέσει ήδη ζήτημα επιδότησης ή ενίσχυσης για αυτές τις επενδύσεις.

Το επιχείρημα τόσο της Digea όσο και της ΕΡΤ είναι πως υποχρεούνται να παραδώσουν συχνότητες που τους ανήκουν είτε με σύμβαση είτε με νόμο για να μεταδίδουν δωρεάν το σήμα των τηλεοπτικών καναλιών στους πολίτες, ενώ οι τηλεπικοινωνίες θα τις πάρουν για να πουλήσουν υπηρεσίες στους πολίτες.

http://www.typologies.gr/proteinoyn-na-plironei-i-ert-tin-digea-xana/

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

DM303L HD

Η αγορά σήμερα

27-08-2019

DM303L HD

Έφτασε στην AMF Electronics ο νέος ψηφιακός διαμορφωτής DM303L HD. Χρησιμοποιείται για να διαμορφώνει ένα HDMI σήμα από οποιαδήποτε πηγή σε DVB-T επίγειο ψηφιακό κανάλι της μπάντας των UHF ή VHF, ώστε να μπορεί αυτό να διανεμηθεί μέσω του ομοαξονικού δικτύου. Δίνει ποιότητα εικόνας Full HD με ανάλυση 1080p, ενώ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Τεύχος 132

28-08-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το έβδομο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Οι δοκιμές του νέου τεύχους ξεκινάνε με το άρθρο για το επαγγελματικό headend ENGEL MS4400FTA, που είναι εξοπλισμένο με τέσσερα ανεξάρτητα διπλά tuners και κάνει επαγγελματική διανομή τηλεοπτικού σήματος σε χώρους φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ομοαξονική καλωδίωση. Είναι ένα micro headend της Engel που έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται τέσσερα DVB-S/S2/T/T2/C σήματα και να αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τεχνολογία “pool” που παρέχει τεράστια ευελιξία στην επιλογή προγραμμάτων, ενώ τα δύο ενσωματωμένα ανεξά...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.