22/10/2020

Το OSIRIS-REx της NASA προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Bennu και θα επιστρέψει στη Γη με δείγματα

Στον αστεροειδή Bennu προσεδαφίστηκε το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA, ώστε να συλλέξει δείγματα σκόνης από την επιφάνειά του και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη και να εξεταστούν τα δείγματα. «Οι αστεροειδείς είναι σαν κάψουλες χρόνου, που επιπλέουν στο διάστημα, που μπορούν να παρέχουν απολιθωμένα αρχεία για τη γέννηση...

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια και να επιστρέψει στη Γη.

Στον αστεροειδή Bennu προσεδαφίστηκε το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA, ώστε να συλλέξει δείγματα σκόνης από την επιφάνειά του και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη και να εξεταστούν τα δείγματα.

«Οι αστεροειδείς είναι σαν κάψουλες χρόνου, που επιπλέουν στο διάστημα, που μπορούν να παρέχουν απολιθωμένα αρχεία για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος» δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του πλανητικού επιστημονικού τμήματος της NASA, σε συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Τις δηλώσεις της και πληροφορίες για την αποστολή δημοσίευσαν οι «New York Times».

​Μελετώντας τα δείγματα πετρωμάτων και σκόνης από τον Bennu, η NASA ελπίζει να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση του πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και πώς να αποτρέψει τις συγκρούσεις με αστεροειδείς.

«Όλα όσα έχω δουλέψει επικεντρώθηκαν αυτήν την ημέρα, ώστε το διαστημικό σκάφος να έρθει σε επαφή με τον αστεροειδή και να συλλέξει τα δείγματα» δήλωσε από την πλευρά του ο δρ Ντάντε Λορέτα, καθηγητής Πλανητικής Επιστήμης και Κοσμοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και αρχηγός της αποστολής, ανέφερε στο δίκτυο CNBC.

Η αποστολή του OSIRIS-REx ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον δύο ουγγιές υλικού για να επιστρέψει στη Γη.

​Οι ερευνητές της NASA ανακοίνωσαν ότι επέλεξαν το μέρος στον Bennu για να προσγειώσουν το αεροσκάφος τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την πρώτη εκτόξευση του διαστημικού σκάφους τον Σεπτέμβριο του 2016.

Αφού έφτασαν στον Bennu τον Δεκέμβριο του 2018, από τότε το διαστημικό σκάφος παρατηρεί τον αστεροειδή και ηχογραφεί όταν εκσφενδονίζει συντρίμμια από την επιφάνειά του στο διάστημα.

Πηγή:  sputniknews.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/10/2020)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.