25/02/2021

Για διπλασιασμό της ταχύτητας του Starlink στα 300Μbps μέσα στη χρονιά κάνει λόγο ο Elon Musk

Το Starlink, το δορυφορικό σύστημα παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο που αναπτύσσει η SpaceX, πρόκειται να διπλασιάσει την ταχύτητα του "αργότερα μέσα στη χρονιά", σύμφωνα με tweet του Elon Musk, o οποίος απαντούσε σε σχόλιο χρήστη ο οποίος είχε μόλις παραλάβει το Starlink beta kit, δηλαδή τον υλικό εξοπλισμό που επιτρέπει...

Το Starlink, το δορυφορικό σύστημα παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο που αναπτύσσει η SpaceX, πρόκειται να διπλασιάσει την ταχύτητα του "αργότερα μέσα στη χρονιά", σύμφωνα με tweet του Elon Musk, o οποίος απαντούσε σε σχόλιο χρήστη ο οποίος είχε μόλις παραλάβει το Starlink beta kit, δηλαδή τον υλικό εξοπλισμό που επιτρέπει σε όσους μετέχουν στη δημόσια beta του συστήματος να έχουν πρόσβαση στους δορυφόρους του Starlink. Επί του παρόντος η εταιρία υπόσχεται ταχύτητες οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ των 50 και 150Mbps, ενώ στην απάντησή του ο Musk θέτει συγκεκριμένα το στόχο στα 300Mbps.

Παρότι οι ταχύτητες αυτού του επιπέδου δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο, δεν παύουν να είναι ανώτερες από αυτές στις οποίες έχουν πρόσβαση πολλοί χρήστες αυτή τη στιγμή μέσω των συμβατικών παρόχων, ειδικά σε περιοχές χαμηλής έως μέσης πληθυσμιακής πυκνότητας, και σε αυτούς ακριβώς τους χρήστες αναφέρεται ο Musk σε δεύτερο tweet που δημοσίευσε, όπου αναφέρει πως οι δορυφόροι πλεονεκτούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Elon Musk ενημερώνει επίσης το χρήστη, στην ανάρτηση του οποίου απάντησε, πως το latency (χρόνος απόκρισης) αναμένεται επίσης να βελτιωθεί, πέφτοντας περίπου στα 20ms. Στα screenshots με τις επιδόσεις της σύνδεσης καταγράφονταν χρόνοι απόκρισης στα 34 και 44ms αντίστοιχα, ενώ η ιστοσελίδα του Starlink κάνει λόγο για χρόνους που θα κυμαίνονται μεταξύ των 20 και 40ms κατά τη διάρκεια της beta.

Η αύξηση της ταχύτητας καθώς και οι βελτιώσεις στους χρόνους απόκρισης λογικά θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη για όσους έχουν διαθέσει τα 100 δολάρια για την προπαραγγελία του Starlink. Από την άλλη, είναι γνωστό πως οι υποσχέσεις του Musk αναφορικά με το μέλλον καλό είναι να γίνονται δεκτές με μια δόση επιφυλακτικότητας, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρονοδιαγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια του Musk δείχνουν πως η SpaceX επιδιώκει τη βελτίωση των ταχυτήτων που προσφέρει το Starlink και ενδεχομένως, εφόσον τα καταφέρει, να είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες ανάλογες με αυτές που θα λαμβάνατε στο σπίτι σας μέσω χαλκού.

Το δορυφορικό Internet της Starlink θα διατεθεί και στη χώρα μας μέσα στο β' εξάμηνο του έτους, με την εταιρεία να έχει ανοίξει ήδη τη σχετική λίστα προπαραγγελιών. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην εγγραφή, καταβάλλονας το αντίστοιχο αντίτιμο για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού ο οποίος κοστολογείται στα €499 (συν €61 ευρώ μεταφορικά). Το μηνιαίο κόστος συνδρομής στη Starlink έχει οριστεί στα €99 και για την Ελλάδα.

Πηγή:  insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/2/2021)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.