17/11/2021

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για διαστημικά συντρίμμια που έθεσαν σε κίνδυνο τον ISS

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη Ρωσία για τη διεξαγωγή μιας «επικίνδυνης και ανεύθυνης» δοκιμής πυραύλων που, όπως λένε, έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Ο διαστημικός σταθμός περιφέρεται σε απόσταση περίπου 420 km από τη Γη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη Ρωσία για τη διεξαγωγή μιας «επικίνδυνης και ανεύθυνης» δοκιμής πυραύλων που, όπως λένε, έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Ο διαστημικός σταθμός περιφέρεται σε απόσταση περίπου 420 km από τη Γη.

Το Πεντάγωνο γνωστοποίησε σήμερα ότι ερευνά ένα "συμβάν που δημιούργησε συντρίμμια" στο διάστημα και ανάγκασε τους αστροναύτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να καταφύγουν στο σκάφη τους, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν σε περίπτωση ανάγκης.

"Η αμερικανική διοίκηση για το διάστημα έχει ενημερωθεί για ένα συμβάν που προκάλεσε συντρίμμια στο διάστημα. Εργαζόμαστε ενεργά προκειμένου να χαρακτηρίσουμε το πεδίο των συντριμμιών", δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου, ο οποίος ανέφερε επίσης πως ο στρατός συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Nasa στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς μια αντιδορυφορική πυραυλική δοκιμή που διεξήγαγε η Ρωσία ευθύνεται για τα συντρίμμια που ανάγκασε τα επτά μέλη πληρώματος του ISS - τέσσερις Αμερικανούς, έναν Γερμανό και δύο Ρώσους - να καταφύγουν στις κάψουλες ασφαλείας.

Νωρίτερα, η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε από την πλευρά της δηλώσει πως οι αστροναύτες στο ISS δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς να κάνει αναφορά σε μια πιθανή πυραυλική δοκιμή. «Ο σταθμός βρίσκεται στην πράσινη ζώνη», ανέφερε στο Twitter .

«Η Ρωσική Ομοσπονδία διεξήγαγε απερίσκεπτα μια καταστροφική δοκιμή ενός αντιδορυφορικού πυραύλου. Η δοκιμή έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής πάνω από 1.500 κομμάτια συντριμμιών που απειλούν τα συμφέροντα όλων των εθνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, ο οποίος σημείωσε πως ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί.

Η LeoLabs, μια εταιρεία παρακολούθησης διαστημικών απορριμμάτων, είπε ότι η εγκατάσταση ραντάρ της στη Νέα Ζηλανδία είχε συλλάβει πολλά αντικείμενα όπου θα έπρεπε να βρίσκεται ένα διαστημικό σκάφος που δεν λειτουργεί εδώ και καιρό. Πρόκειται για τον Kosmos-1408, έναν κατασκοπευτικό ρωσικό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε το 1982, ζύγιζε πάνω από έναν τόνο και είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν από πολλά χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 17/11/2021)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.