Ειδήσεις . Pay TV News
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019 | 11:28

Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με ένα αφιέρωμα στη Στρατιά της Ανατολής, η οποία κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε ένα τεράστιο στρατόπεδο, όταν με την άδεια του Ελευθέριου Βενιζέλου έφτασαν στην πόλη πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες από τις διάφορες ευρωπαϊκές αποικίες...

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με ένα αφιέρωμα στη Στρατιά της Ανατολής, η οποία κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε ένα τεράστιο στρατόπεδο, όταν με την άδεια του Ελευθέριου Βενιζέλου έφτασαν στην πόλη πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες από τις διάφορες ευρωπαϊκές αποικίες ανά τον κόσμο. Το πρώτο από τα τρία επεισόδια του αφιερώματος θα προβληθεί την Δευτέρα 8/4 στις 21.00.

Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» στους πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου πολεμικού μετώπου στα Βαλκάνια και την προσπάθεια των δυνάμεων της Αντάντ να υπερασπιστούν την Σερβία και να ανακόψουν την επεκτατική πορεία της Βουλγαρίας. Ιστορικοί και ερευνητές της περιόδου περιγράφουν πώς η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε εκείνη τη εποχή σε περιχαρακωμένο στρατόπεδο, από το οποίο υπολογίζεται ότι μέσα στα τρία χρόνια του πολέμου πέρασαν περίπου 900 χιλιάδες Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί, Ρώσοι, Σέρβοι, Αφρικανοί και Ασιάτες στρατιώτες.

Μέσα από αρχεία και ντοκουμέντα της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου» αναδεικνύει τις δράσεις του στρατεύματος, τα έργα υποδομής και το νέο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που δημιουργήθηκε για τον ανεφοδιασμό του μακεδονικού μετώπου. Παράλληλα, αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα εκείνης της περιόδου,  η ελονοσία, η οποία βρισκόταν σε έξαρση, αφού η πόλη ήταν τότε γεμάτη παραπήγματα και έλη.

Η εκπομπή παρουσιάζει, ακόμη, μία σπάνια καταγραφή της πόλης μέσα από τα έργα ζωγράφων-στρατιωτών, οι οποίοι αποτύπωναν την καθημερινότητα της εποχής. Ξεχωριστή είναι η αναφορά στις μπάντες των στρατευμάτων που προσέλκυαν κόσμο στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα για τον ντόπιο πληθυσμό. Θέατρα, κινηματογράφοι και πολυτελή «καφέ σαντάν» έδωσαν στη Θεσσαλονίκη μια πιο ευρωπαϊκή κουλτούρα, αποτινάσσοντας σιγά σιγά την οθωμανική της ταυτότητα. 

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Fagor – Πυλώνες

Η αγορά σήμερα

11-04-2019

Fagor – Πυλώνες

Διαθέσιμη από την AMF Electronics είναι η σειρά επαγγελματικών πυλώνων της Fagor, που εξασφαλίζει υψηλής ασφάλειας τοποθέτηση κεραίας σε μεγάλα ύψη. Η σειρά διαθέτει τρία διαφορετικά τμήματα, το FG PNT 15, το FG TRT 25 και το FG BTR AT. Το FG PNT 15 έχει ύψος 1,5 μέτρα και αποτελεί...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 128

Τεύχος 128

23-04-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 128

Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το τρίτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα του νέου τεύχους είναι το αφιέρωμα στην Salonica Electronix 2019, το 2ο Κλαδικό Συνέδριο Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας & Τηλεόρασης που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Απριλίου του 2019. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται στην χώρα μας στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.