23/04/2020

Επίσημο! Πιο διαλλακτική η UEFA, παραμένει «Euro 2020» το τουρνουά του… 2021!

Τα κριτήρια για συμμετοχή στην Ευρώπη σε όσα πρωταθλήματα δεν ολοκληρωθούν

Η UEFA μετά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης έδειξε μια περισσότερο διαλλακτική στάση σε σχέση με την ολοκλήρωση ή μη των πρωταθλημάτων και τόνισε πως όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για γίνει αυτό.

Ουσιαστικά στην επίσημη ανακοίνωση της η UEFA τονίζει για άλλη μια φορά πως επιθυμία της είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα αλλά πλέον δείχνει μια διαλλακτική στάση και τονίζει πως σε όποια χώρα δεν είναι εφικτό αυτό, για λόγους υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για να γίνει αυτό.

Ως αποτέλεσμα των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών αρχών στο Βέλγιο και τη Σκωτία, η επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που εγέρθηκαν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές επιλεξιμότητας για τους αγώνες των διοργανώσεων της  UEFA για τη σεζόν 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν την αρχή ότι η είσοδος στις διοργανώσεις της UEFA βασίζεται πάντα στην αθλητική αξία.

Ως εκ τούτου, η UEFA παροτρύνει τις εθνικές ομοσπονδίες και τα πρωταθλήματα να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να διεξαχθούν όλες οι πρώτες κατηγορίες των εγχώριων πρωταθλημάτων, δίνοντας πρόκριση στις διοργανώσεις της UEFA με τον συνήθη τρόπο. Ωστόσο, η UEFA τονίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων εκείνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς και το ευρύ κοινό πρέπει να παραμείνει το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή.

Το ιδανικό σενάριο, εάν το επιτρέπει η κατάσταση πανδημίας, είναι να ολοκληρωθούν οι επί του παρόντος εγχώριες διοργανώσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, επιτρέποντας στις ομάδες να προκριθούν στις διοργανώσεις της UEFA με αθλητικά κριτήρια στην αρχική τους μορφή. Εάν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό, ιδίως λόγω ημερολογιακών ζητημάτων, θα ήταν προτιμότερο οι εγχώριες διοργανώσεις που έχουν αναστελεί να ξαναρχίσουν με διαφορετική μορφή με τρόπο που θα διευκόλυνε ακόμη τους συλλόγους να προκριθούν σε αθλητικά κριτήρια.

Ενώ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, οι εθνικές ομοσπονδίες ή / και τα Πρωταθλήματα ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να τερματίσουν πρόωρα τις εγχώριες διοργανώσεις τους, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • ύπαρξη επίσημης διαταγής που απαγορεύει αθλητικά γεγονότα, ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις να μην μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καθιστούσε δυνατή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν σε καλή στιγμή πριν να ξεκινήσει η επόμενη.
  • ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα των εγχώριων διοργανώσεων ή / και των συλλόγων.

Εάν μια εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για νόμιμους λόγους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, η UEFA θα απαιτούσε από την εθνική ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τους διοργανώσεις της UEFA για τη σεζόν 2020/21 με βάση τα αθλητικά κριτήρια στις εγχώριες διοργανώσεις 2019/20:

  • η διαδικασία επιλογής συλλόγων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι εθνικές ομοσπονδίες και τα πρωταθλήματα, θα πρέπει διαφορετικά να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διοργάνωσης.
  • Ο οριστικός προσδιορισμός των επιλέξιμων θέσεων για τις διοργανώσεις της UEFA πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την είσοδο σε οποιονδήποτε σύλλογο που προτείνεται από μια Εθνική Ένωση από έναν πρόωρο τερματισμένο εγχώριο διαγωνισμό, ιδίως όταν:

  • οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.
  • οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί σε αθλητικά κριτήρια.
  • υπάρχει μια δημόσια αντίληψη για την αδικία στα κριτήρια πρόκρισης του συλλόγου.

Διατηρεί την ονομασία το Euro 2020

Το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου η UEFA ανακοίνωσε τη μετάθεση του Euro 2020 για το καλοκαίρι του 2021 λόγω των έκτακτων συνθηκών με την εξάπλωση του κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει αναστολή της δράσης και με τον χρονικό ορίζονται επιστροφής σε αυτήν να μην είναι δυνατό ακόμη να προσδιοριστεί.

Μετά από συζητήσεις ενός μήνα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί σε δώδεκα πόλεις διατηρεί την ονομασία της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η απόφαση ελήφθη τόσο για τον επετειακό χαρακτήρα - το format διαφέρει για να εορταστούν τα 60 χρόνια της διοργάνωσης - όσο κυρίως για εμπορικούς λόγους καθώς αρκετά προϊόντα είχαν παραχθεί και τεθεί προς πώληση όταν εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η πανδημία και θα ήταν ασύμφορη οικονομικά η καταστροφή και εκ νέου παραγωγή τους σε περίπτωση αλλαγής ονομασίας.

"Ως συνέχεια της μετάθεσης του Euro 2020 για το καλοκαίρι του 2021 και μετά από εσωτερική διαβούλευση με τους συνεργάτες, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε ότι η διοργάνωση θα συνεχίσει να έχει το όνομα UEFA Euro 2020. Η απόφαση επιτρέπει στην UEFA να διατηρήσει την αρχική της σκέψη για το τουρνουά, η οποία ήταν να γιορτάσει την 60ή επέτειο των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Θα αποτελέσει επίσης υπενθύμιση για το πως όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια θα συσπειρωθεί για ν' ανταπεξέλθει στις συνθήκες της πανδημίας και τις δύσκολες στιγμές που η Ευρώπη και ο κόσμος περνούν το 2020. Η επιλογή εναρμονίζεται με τη δέσμευση της UEFA να καταστήσει το UEFA Euro 2020 βιώσιμα και να μην προβεί σε επιπρόσθετη σπατάλη. Πολλά υλικά και προϊόντα είχαν ήδη παραχθεί την ώρα της αναβολής του τουρνουά. Η αλλαγή του ονόματος θα σήμαινε καταστροφή και νέα παραγωγή".

Κατηγορία Sport+

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.