Η UEFA πληρώνει στους συμμετέχοντες στο Champions League περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν. Η φετινή νικήτρια Μπάγερν θα εισπράξει περίπου 130 εκατομμύρια. Ωστόσο, σύμφωνα με το οικονομικό blog Swiss Ramble, η χαμένη του τελικού Παρί Σεν Ζερμέν θα εισπράξει ακόμη περισσότερα (134 εκατομμύρια ευρώ).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία έχει μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο για το Champions League από ότι η Γερμανία. Σύμφωνα με τον Kicker, το μπόνους της Μπάγερν από τα τηλεοπτικά (market pool) θα φτάσει τα 11.5 εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με το Swiss Ramble τα 12.7. Η ΠΣΖ ωστόσο θα εισπράξει σχεδόν τα διπλάσια, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το Swiss Ramble, μπορεί να φτάσει και τα 27.2 εκατομμύρια ευρώ! Ας όψεται η εταιρία Altice που αγοράζει στη Γαλλία τα δικαιώματα για το Champions League και το Europa League δίνοντας 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αντίθετα η Γερμανία παραμένει η μικρότερη τηλεοπτική αγορά μεταξύ των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων. Αλλά από το 2021, το συμβόλαιό της θα αυξηθεί κατά 70%. Τα ακριβή στοιχεία για τη διανομή του τηλεοπτικού ποσού θα γίνουν γνωστά το φθινόπωρο.

Προς το παρόν ας μιλήσουμε για τα σίγουρα: Από την αγωνιστική παρουσία τους (συμμετοχή στους ομίλους, νίκες, προκρίσεις κλπ) η Μπάγερν θα εισπράξει 67,2 εκατομμύρια, ενώ η ΠΣΖ 61,4 εκατομμύρια. Με βάση την κατάταξη της UEFA οι Βαυαροί θα λάβουν 33,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι Παριζιάνοι 28,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα μεγάλο ποσό (585 εκατομμύρια φέτος) διατίθεται από την UEFA σε όλους τους συμμετέχοντες στη φάση του ομίλου, με βάση την κατάταξη των συλλόγων τα τελευταία 10 χρόνια. Πριν από την έναρξη της σεζόν, η Μπάγερν βρισκόταν στην τρίτη θέση της κατάταξης, πράγμα που σημαίνει ότι κέρδισε 33.2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΠΣΖ ως έβδομη δικαιούται 28.8 εκ.

Πηγή: fosonline.gr