Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
10 Φεβρουαρίου 2013 11:25

Οι ταινίες της ημέρας

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F88431b5dd05b1e90847e42adef0f6769 XL

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια 15.30 ΒΟΥΛΗ
  • Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ 2½ αστεράκια 19.05 novacinema1/HD
  • ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ 2½ αστεράκια 22.00 novacinema1/HD
  • ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 3 αστεράκια 22.00 OTE Cinema 2/OTE TV
  • Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ 2 αστεράκια 23.40 OTE Cinema 1
  • ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ 4 αστεράκια 03.30 STAR
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚIΟ 1 αστεράκι

STAR 13.45

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 102′

THE RAMEN GIRL. Αμερικανο-ιαπωνική ταινία του Ρόμπερτ Άλαν Άκερμαν, με τους Μπρίτανι Μέρφι, Τοσιγιούκι Νισίντα, Τάμι Μπλάντσαρντ.

Μια Αμερικανίδα εκπαιδεύεται στο Τόκιο στο πλευρό ενός δύστροπου Ιάπωνα μάγειρα.

Κάτι σαν γαστρονομικό «Καράτε Κιντ».

transparent listΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ 1 αστεράκι

MEGA 14.50

Κομεντί, 1994 (Έγχρ.), 108′

ONLY YOU. Αμερικανική ταινία του Νόρμαν Τζούισον, με τους Μαρίζα Τομέι, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπόνι Χαντ.

Μια ρομαντική κοπέλα αναζητά στην Ιταλία τον άντρα που πιστεύει πως της είναι γραφτό να παντρευτεί.

Τα παιχνίδια της μοίρας και η αφέλεια της πίστης στο πεπρωμένο με τη μορφή τουριστικής ξενάγησης στην Ιταλία.

transparent listΚ2: ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 1 αστεράκι

ΕΤ1 15.00

Περιπέτεια, 1991 (Έγχρ.), 102′

Αγγλο-αμερικανο-ιαπωνική ταινία του Φρανκ Ρόνταμ, με τους Ματ Κρέιβεν, Μάικλ Μπιν, Άνι Γκρίντλεϊ.

Κυριολεκτικά ατελείωτη αυτή η τυπική ορειβατική περιπέτεια με δύο φίλους που ξεκινούν να κατακτήσουν τη δεύτερη στον κόσμο σε επικινδυνότητα βουνοκορφή.

Αν δεν είσαι φαν του αθλήματος, αλλά ένας απλός σινεφίλ, θα σε κάνει να επανεκτιμήσεις το «Βαρομετρικό Χαμηλό» – ναι, αυτό με τον Σταλόνε.

transparent listΟ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια

ΒΟΥΛΗ 15.30

Κωμωδία, 1958 (Έγχρ.), 117′

MON ONCLE. Γαλλική ταινία του Ζακ Τατί, με τον ίδιο και τους Ζαν-Πιέρ Ζολά, Αντριέν Σερβαντί.

Ως διευθυντής ενός εργοστασίου πλαστικών, ο γαμπρός του κυρίου Ιλό μένει σε ένα πρωτοποριακά μοντέρνο σπίτι όπου όλες οι οικιακές λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες. Ο μικρός ανιψιός του κυρίου Ιλό ασφυκτιά, αλλά και ο τελευταίος πρέπει να αντιμετωπίσει μια προσφορά εργασίας στο εργοστάσιο του γαμπρού του.

Ο Τατί μεγαλουργεί με ευφυή αλλά και ξεκαρδιστική στοχαστικότητα απέναντι στον μοντερνισμό. Το πέρασμα στη νεωτερικότητα εκφράζεται εδώ με την αντίθεση μεταξύ των ανθρώπων που εμπιστεύονται τη ζωή τους στις παραδοσιακές νόρμες (ο μεσοαστός κύριος Ιλό), και όσων ανάγουν την ευτυχία στην κοινωνική ανέλιξη μέσω του πλούτου (η οικογένεια Αρπέλ που ευημερεί). Αυτή η αντίθεση σχηματοποιείται με την τοποθέτηση του καθενός στο προσωπικό του περιβάλλον: από τη μια η γραφική, εξωστρεφής συνοικία του κυρίου Ιλό με μια γαργαλιστική ακρίβεια στη σύνθεση των πλάνων, και από την άλλη το σούπερ μοντέρνο, αλλά «αμπαρωμένο», σπίτι των Αρπέλ όπου το κωμικό γκαγκ ευδοκιμεί ιδανικά σε συνάρτηση με τις λειτουργίες του σπιτιού-γκαλερί-εργοστάσιο (αλησμόνητες οι σεκάνς με το σιντριβάνι ή την κουζίνα). Ο κύριος Ιλό όπως πάντα είναι έξω από τα νερά του, όμως δεν γελά ποτέ, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά, και μάλιστα με κάποια απορία, την κωμική παθολογία της καθημερινής ζωής. Αυτός είναι ένας (βουβός) θρίαμβος της λεπτοδουλεμένης κωμωδίας, που βραβεύτηκε με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

transparent listΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΑΥΓΗ 1 αστεράκι

ALPHA 21.00

Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 108′

THE NEW DAUGHTER. Αμερικανική ταινία του Λουίθο Μπερντέχο, με τους Κέβιν Κόστνερ, Σαμάνθα Μάθις, Ιβάνα Μπακέρο.

Ο Κόστνερ ως διαζευγμένος πατέρας σε ταινία τρόμου που βγήκε για μία εβδομάδα στις αμερικανικές αίθουσες; Καθόλου καλό σημάδι, όπως εκείνα που αρχίζει να εμφανίζει η κόρη του όταν την καταλαμβάνει ένα δαιμόνιο στο καινούργιο σπίτι όπου έχουν μετακομίσει μετά από το διαζύγιο.

Εσείς, πάντως, καμία κραυγή δεν θα βγάλετε αν παρακολουθήσετε το ντεμπούτο του Ισπανού σεναριογράφου του «Rec». Τρόμος σε μέγεθος τάπας…

transparent listΟ ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΜΕΝΟΣ 1 αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 1967 (Α/Μ), 84′

Ελληνική ταινία του Κώστα Καραγιάννη, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Τζένη Ρουσέα, Κατερίνα Γιουλάκη.

Ένας τσιγκούνης παρασύρεται από τον συνεταίρο του και αποφασίζει να το ρίξει έξω. Στο ολονύχτιο γλέντι του γνωρίζει μια γυναίκα, η οποία στην πορεία αποδεικνύεται ξαδέρφη της γυναίκας του.

Δεύτερη κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ένα βότσαλο στη λίμνη». Προτιμάμε σαφώς την πρώτη ταινία με τον Λογοθετίδη, που του ταίριαζε περισσότερο ο ρόλος.

transparent listΜΙΣΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ 0 αστεράκια

MEGA 21.15

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 84′

I HATE VALENTINE’ S DAY. Αμερικανική ταινία της Νία Βαρντάλος, με την ίδια και τους Τζον Κόρμπετ, Στίβεν Γκουαρίνο.

Η Νία Βαρντάλος ηθοποιός («Έρωτας αλά Ελληνικά»), ηθοποιός και σεναριογράφος («Γάμος αλά Ελληνικά», «Κόνι και Κάρλα»), ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης («Μισώ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου»). Κάθε φορά και χειρότερα… Γιατί αν οι εν Ελλάδι τουριστικές της περιπέτειες σας είχαν φανεί λιγάκι κιτς και πολύ παλιομοδίτικες, πού να δείτε τις αισθηματικές της παρεξηγήσεις ως χαρωπή ανθοπώλισσα Ζενεβίβ, μια σαραντάρα που θέλει να φλερτάρει, αλλά φοβάται να ερωτευτεί.

Τα πιο μπετόν αρμέ κλισέ της ρομαντικής κομεντί κάνουν παρέλαση, ο Τζον Κόρμπετ του «Γάμου…» περιφέρεται ως ωραίος και σέξι, οι δεύτεροι χαρακτήρες μοιάζουν βγαλμένοι από ελληνικό σίριαλ και η Νία χαμογελά ό,τι κι αν συμβεί, σαν θηλυκός Τζόκερ. Αλλά ας μείνουμε στα καλά νέα, για να μην αναγκαστούμε να πούμε για τη σκηνοθεσία…

transparent listΕΧΘΡΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 2 αστεράκια

STAR 22.50

Πολεμική, 2001 (Έγχρ.), 131′

ENEMY AT THE GATES. Γερμανο-αγγλική ταινία του Ζαν-Ζακ Ανό με τους Τζουντ Λο, Τζόζεφ Φάινς, Εντ Χάρις.

Στη διάρκεια της μάχης του Στάλινγκραντ, ο Ζάιτσεφ (Τζουντ Λο), ένας βοσκός από τα Ουράλια, γίνεται θρύλος ως ελεύθερος σκοπευτής. Οι Γερμανοί στέλνουν έναν άριστο σκοπευτή, τον ταγματάρχη Κένιγκ (Εντ Χάρις), για να τον παγιδέψει και να τον εξοντώσει.

Με μια από τις πιο πολυδάπανες ευρωπαϊκές παραγωγές, ο Ανό («Η Αρκούδα») επιβεβαιώνει τη φήμη του ως σκηνοθέτης του αφηρημένου τοπίου, αδυνατεί όμως να δώσει χαρακτήρες που να κεντρίσουν το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Ωστόσο στις σκηνές της προσωπικής μονομαχίας ανάμεσα στον Ζάιτσεφ και τον Κένιγκ δίνει μια διάσταση πολεμικού θρίλερ και σασπένς.

transparent listΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ 1½ αστεράκι

ET3 23.00

Αστυνομική, 2001 (Έγχρ.), 93′

ORDINARY DECENT CRIMINAL. Ιρλανδική ταινία του Θαντέους Ο’Σάλιβαν, με τους Κέβιν Σπέισι, Λίντα Φιορεντίνο, Πίτερ Μάλαν.

Αν και ο ήρωας που υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι ονομάζεται Μάικλ Λιντς, εύκολα αναγνωρίζεις στο πρόσωπό του τον Μάρτιν Κάχιλ, διάσημο γκάνγκστερ του Δουβλίνου, τον οποίο παρουσίασε ο Τζον Μπούρμαν στην ταινία «Ο Στρατηγός». Ποια, λοιπόν, η αναγκαιότητα γι’ αυτήν τη νέα ταινία, η οποία δεν έχει το στιλιστικό ενδιαφέρον του «Στρατηγού», ούτε όμως μας αποκαλύπτει κάποια άλλη διάσταση της προσωπικότητας και δράσης του Κάχιλ. Τα πάντα είναι σχεδόν πανομοιότυπα: ο ήρωας συζεί με δυο αδελφές, κρύβει συνεχώς το πρόσωπό του από τα μίντια, εφευρίσκει έξυπνους τρόπους για να διαφεύγει της αστυνομικής παρακολούθησης, έχει διαφορές με τον IRA, αρχίζει να χάνει τον έλεγχο των πραγμάτων όταν ληστεύει ένα μουσείο.

Το μόνο που διαφέρει είναι το φινάλε, που εκφράζει τέλεια το μότο της ταινίας «Το έγκλημα δεν πληρώνεται, αλλά μπορεί να είναι άκρως διασκεδαστικό». Για τον Λιντς όλα είναι μια πλάκα, όλα ξεκινούν από μια προσωπική του σύγκρουση με την αστυνομία και τον IRA, δυο αρχές που θέλει να δει να γελοιοποιούνται. Θα προτιμούσαμε, πάντως, λιγότερη «ψυχανάλυση» και περισσότερη δράση ή για την ακρίβεια καλύτερη σκηνοθετική καθοδήγηση των πολλών σκηνών των ληστειών.

transparent listΜΕ ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 2 αστεράκια

ALPHA 23.15

Θρίλερ, 1991 (Έγχρ.), 104′

DECEIVED. Αμερικανική ταινία του Ντέιμιαν Χάρις, με τους Γκόλντι Χόουν, Τζον Χερντ, Άσλι Πέλντον.

Μετά το θάνατο του άντρα της σε ατύχημα, η Αντριέν ανακαλύπτει ότι ο μακαρίτης είχε ψεύτικη ταυτότητα. Ερευνώντας το παρελθόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική όσο και επικίνδυνη γι’ αυτήν αλήθεια.

Θρίλερ χιτσκοκικού ύφους, με την Γκόλντι Χόουν αρκετά πειστική σε μη κωμικό ρόλο. Στο δεύτερο μέρος, ωστόσο, εμφανίζεται ο σχιζοφρενής δολοφόνος…

transparent listΟ ΤΙΜΩΡΟΣ 1 αστεράκι

MEGA 23.30

Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 124′

THE PUNISHER. Αμερικανική ταινία του Τζόναθαν Χένσλι, με τους Τόμας Τζέιν, Τζον Τραβόλτα, Ρεμπέκα Ρόμπιν Στάμος.

Ο Φρανκ Κασλ, πρώην μυστικός πράκτορας του FBI, γίνεται αδυσώπητος τιμωρός του εγκλήματος όταν χάνει την οικογένειά του από αντίποινα μαφιόζων.

Δεύτερη μεταφορά (η πρώτη το 1989 με τον Ντολφ Λούντγκρεν) ενός φασίζοντος κόμικ της Marvel.

transparent listALTIPLANO 2 αστεράκια

ΕΤ1 01.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 109′

Βελγο-γερμανο-ολλανδική ταινία των Πέτερ Μπρόζενς και Τζέσικα Χόουπ Γούντγουορθ, με τους Ολιβιέ Γκουρμέ, Τζασμίν Ταμπαταμπάι, Μαγκαλί Σολιέ.

Η συνάντηση δύο γυναικών με αφορμή την τοξική μόλυνση ενός χωριού των Άνδεων.

Στιλιζαρισμένο τοπικό/φοκλορικό δράμα που καταντά βαρετό στην προσπάθειά του να συνδέσει αλά «Babel» τις μοίρες εντελώς διαφορετικών ανθρώπων.

transparent listSAVIOR 2 αστεράκια

ET3 01.00

Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 103′

Αμερικανική ταινία του Πρέντραγκ Αντόνιεβιτς, με τους Ντένις Κουέιντ, Ναστάζια Κίνσκι, Στέλαν Σκάρσγκαρντ.

Όταν η γυναίκα και ο γιός του σκοτώνονται σε τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών, ένας πρώην αξιωματικός κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων, πολεμά στο πλευρό των Σέρβων και ανακαλύπτει την ωμότητα του πολέμου.

Με το όνομα του Όλιβερ Στόουν στην παραγωγή, αυτή είναι μια αποκαλυπτική ταινία για τον πόλεμο στη Βοσνία, που επιχειρεί με εύκολους συμβολισμούς να αποκτήσει διαστάσεις θρησκευτικής αλληγορίας.

transparent listΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2 αστεράκια

STAR 01.30

Περιπέτεια, 1988 (Έγχρ.), 95′

ABOVE THE LAW. Αμερικανική ταινία του Άντριου Ντέιβις, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Σάρον Στόουν, Παμ Γκριρ.

Στα 36 του, ο άσος στις πολεμικές τέχνες και μύστης του βουδισμού Στίβεν Σίγκαλ επιλέγεται να γίνει action star υποδυόμενος έναν πρώην βετεράνο του Βιετνάμ και νυν σκληροτράχηλο αστυνομικό που ανακαλύπτει ότι στελέχη της CIA είναι αναμεμειγμένα σε λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Σημειώστε επίσης ότι εκτός από τις γροθιές, ο Σίγκαλ στη συγκεκριμένη ταινία, όπως και σε επόμενες, χρησιμοποιεί τα χέρια του και για να βοηθήσει στη συγγραφή του σεναρίου.

Το πολύπλευρο αυτό ντεμπούτο του δεν μας λέει (και δεν μας δείχνει) κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο η σκηνοθετική υπογραφή του Άντριου Ντέιβις («Φυγάς») εξασφαλίζει ότι οι σκηνές δράσης είναι ρεαλιστικές. Αν την ίδια χρονιά δεν έβγαινε το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», τότε ο Σίγκαλ ίσως να μην ακολουθούσε αυτή την καταγέλαστη πορεία που όλοι όσοι έχουμε δει το «Άγγελος-Τιμωρός» γνωρίζουμε.

transparent listΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ 4 αστεράκια

STAR 03.30

Δραματική, 1967 (Έγχρ.), 108′

REFLECTIONS IN A GOLDEN EYE. Αμερικανική ταινία του Τζον Χιούστον, με τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μάρλον Μπράντο, Μπράιαν Κιθ.

Στον αμερικανικό νότο του 1948, ο ταγματάρχης Πέντερτον δυσκολεύεται να επιβληθεί στην εγωκεντρική και αναιδή σύζυγό του, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ερωτική της σχέση μ’ έναν γείτονα αξιωματικό, ο γάμος του οποίου είναι επίσης κλονισμένος. Η εμφάνιση ενός ηδονοβλεψία στρατιώτη θα φέρει στην επιφάνεια τα σεξουαλικά απωθημένα και των δύο ζευγαριών.

Πιστή μεταφορά του μυθιστορήματος της Κάρσον ΜακΚάλερς και μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Χιούστον, όπου η καταπιεσμένη ή υπερτονισμένη σεξουαλικότητα των ηρώων πυροδοτεί ένα ντόμινο συναισθηματικής επιβολής του ενός προς τον άλλο. Με μια αρκετά απλοϊκή πλοκή, αλλά με σύμμαχο την άνιση διασταύρωση δυο ζευγαριών, ο Χιούστον εστιάζει στις μεταπτώσεις στον ανδρισμό ενός στρατιωτικού με καταπιεσμένα ομοφυλοφιλικά ένστικτα. Ένα θέμα εξαιρετικά τολμηρό για το συντηρητικό κλασικό Χόλιγουντ, αλλά συντονισμένο με το νέο Χόλιγουντ που ανέτειλε στα τέλη του ’60 μέσα από ταινίες που διψούσαν για αντι-ήρωες (π.χ. το «Μπόνι και Κλάιντ» του Άρθουρ Πεν). Ο Μπράντο κατανόησε το ρόλο τόσο σε βάθος, ώστε να αποδιώξει τη λάμψη που τον στεφάνωνε και να μεταμορφωθεί σε έναν αντιπαθητικό, ασέξουαλ, κρυφογκέι ταγματάρχη. Η δε Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ως υστερική και υπερσεξουαλική άπιστη σύζυγός του, αρκεί να του γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη για να φανερώσει όλη την υποτίμηση που του αναλογεί. Αυτό το παιχνίδι αναμέτρησης δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε το ιδανικό αντίβαρο του γειτονικού ζευγαριού (Μπράιαν Κιθ, Τζούλι Χάρις) και της εμβληματικής παρουσίας του εκκεντρικού ομοφυλόφιλου Ανακλέτο σε ρόλο «γελωτοποιού» της αυλής. Τέλος, εντυπωσιακή είναι τόσο η κινηματογράφηση των χώρων από τον Χιούστον όσο και σκηνών που εκφράζουν την παραφροσύνη του Πέντερτον, όπως αυτή όπου ιππεύει ξέφρενα το άλογο της γυναίκας του μέσα στο δάσος.

Επιλογές από την συνδρομητική

transparent listΟ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ 2½ αστεράκια

novacinema1/HD 19.05

Φαντασίας, 2011 (Έγχρ.), 106′

RISE OF THE PLANET OF THE APES. Αμερικανική ταινία του Ρούπερτ Γουάιατ, με τους Τζέιμς Φράνκο, Φρίντα Πίντο, Άντι Σέρκις.

Ένας νεαρός επιστήμονας προσπαθεί να βρει τη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ κάνοντας πειράματα σε πίθηκους. Αυτά όμως θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία νοητική εξέλιξη του υποτελούς ζωικού είδους, το οποίο θα εξεγερθεί ενάντια στους κυρίαρχους ανθρώπους.

Οι σεναριογράφοι παίρνουν την ιστορία από την αρχή, καταφέρνοντας παράλληλα να μην ακυρώσουν την πλούσια κινηματογραφική κληρονομιά του «Πλανήτη των Πιθήκων». Επιπλέον, κρατούν ζωντανές τις αλληγορίες του original story των ’60s, θέτοντας με χολιγουντιανή φειδώ ερωτήματα για τη σκοτεινή φύση του ανθρώπινου είδους, το φόβο για τη διαφορετικότητα, ακόμη και για την αλαζονεία της εξουσίας, με θολές σαιξπηρικές αναφορές. Κι ο νιόφερτος στο Χόλιγουντ Βρετανός Ρούπερτ Γουάιατ διαχειρίζεται αυτό τo blockbuster με ιδιαίτερη σκοτεινή ωριμότητα –ειδικότερα τις σεκάνς στο άσυλο πιθήκων–, ρίχνοντας παράλληλα τη διάρκεια της περιπέτειας πολύ κάτω από το δίωρο, αλλά κρατώντας στα χέρια του και το μεγάλο ερμηνευτικό ατού του Άντι Σέρκις.

transparent listΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ 2½ αστεράκια

novacinema1/HD 22.00

Περιπέτεια, 2012 (Έγχρ.). 142′

THE AVENGERS. Αμερικανική ταινία του Τζος Γουέντον, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Έβανς, Σκάρλετ Γιόχανσον.

Οι πρωτοκλασάτοι πρωταγωνιστές των περιπετειών της Marvel ενώθηκαν για πρώτη φορά υπό τις «οδηγίες» των θρυλικών Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι το 1963. Η σύνθεση της χάρτινης dream team άλλαζε διαρκώς μέσα στα χρόνια, για να φτάσει σήμερα στη μεγάλη οθόνη ως συνάθροιση πέντε (Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow) και στο τέλος έξι (Hawkeye) κόμικς σούπερ σταρ, οι οποίοι καλούνται από τον αρχηγό της ειρηνευτικής (;) οργάνωσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., τον πράκτορα Νικ Φιούρι, σε μια άκρως επείγουσα αποστολή.

Την all star cast συνάντηση των «Εκδικητών» την περιποιείται μέχρι σεναριακής (με τον Ζακ Πεν του «Απίθανου Hulk», των «X-Men 2» και του cult «Suspect Zero») και σκηνοθετικής λεπτομέρειας ο λατρεμένος των geeks Τζος Γουέντον. Οι χαρακτήρες έρχονται μπροστά με κομψό και αβίαστο τρόπο, οι χιουμοριστικές ατάκες είναι κοφτερές, τα κλεισίματα του ματιού διακριτικά (ο σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι ως Ρώσος στρατηγός), ενώ το στόρι, αν και γνωστό ακόμη και στις πέτρες, κάνει μόνο τις απαραίτητες παραχωρήσεις στην εύκολη δράση. Όταν, μάλιστα, φτάνει η δική της ώρα, το θέαμα είναι εντυπωσιακότατο και τα εφέ εκθαμβωτικά, με μόνη ένσταση τη μεγάλη διάρκεια της χωρίς εκπλήξεις τελικής μάχης. Ατραξιόν, ανάμεσα σε ένα πρωταγωνιστικό καστ που το διασκεδάζει, ο απόλυτα cool Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κλέβει τις εντυπώσεις, αν και η πιο βρόμικη δουλειά είναι αυτή του Τομ Χίντλεστον, ο οποίος καλείται να πείσει ως ο μοναδικός κακός (με κίνητρα και ψυχολογικό βάθος) απέναντι σε μια χούφτα σέξι παλικαράδων.

transparent listΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 3 αστεράκια

OTE Cinema 2/OTE TV 22.00

Θρίλερ, 2010 (Έγχρ.), 128΄

THE GHOST WRITER. Γαλλο-γερμανική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Κιμ Κάτραλ.

Διασκευάζοντας το στερεά δομημένο πολιτικό θρίλερ του Ρόμπερτ Χάρις για έναν συγγραφέα αναλαμβάνει να «ρετουσάρει» την αυτοβιογραφία ενός Βρετανού πρώην πρωθυπουργού αντικαθιστώντας έναν σύμβουλό του ο οποίος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο Πολάνσκι βρήκε μπροστά του μια καλογραμμένη πλοκή και –προσαρμόζοντάς τη στα μέτρα του– επιστράτευσε όλη την έμπνευσή του. Και διαθέτει ακόμη μπόλικη. Καθώς ο γεμάτος αυτοπεποίθηση συγγραφέας του αρχίζει να βυθίζεται σταδιακά σ’ ένα λαβύρινθο με περισσότερες απότομες στροφές απ’ όσες είχε αρχικά φανταστεί, ο Πολάνσκι συσκοτίζει τη διαδρομή με απολαυστική επιδεξιότητα.

Οι εμμονές του στον «εξόριστο» ήρωα, στο απομονωμένο περιβάλλον, στο παραπλανητικό σεξουαλικό παιχνίδι και στη διφορούμενη πραγματικότητα επανέρχονται την ώρα που χώρος και χρόνος δουλεύουν σαν διπλή παγίδα. Η ίντριγκα είναι αλήθεια πως δεν κρύβει απρόβλεπτες ανατροπές και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, αντίθετα με την Ολίβια Γουίλιαμς, είναι απελπιστικά διάφανος ως παγιδευμένο, αλλά πεισματικό εξιλαστήριο θύμα. Από την άλλη, μερικοί ίσως ενθουσιαστούν με το πόσο καθαρά φωτογραφίζεται η πολιτική συνενοχή του Τόνι Μπλερ, όμως αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί τον Πολάνσκι. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι πως ακόμη ένας ανυποψίαστος κινηματογραφικός ήρωας ανακάλυψε τον πραγματικό κόσμο, γεγονός που, αναπόφευκτα, θα πληρώσει πολύ ακριβά.

transparent listΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ 2 αστεράκια

OTE Cinema 1 23.40

Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 87′

THE LAST EXORCIS. Αμερικανική ταινία του Ντάνιελ Σταμ, με τους Πάτρικ Φάμπιαν, Άσλεϊ Μπελ, Λούις Χέρτχαμ.

Ούτε πρώτος ούτε τελευταίος, ο ψευδοντοκιμενταρίστικος «Τελευταίος Εξορκισμός» ακολουθεί μια σκηνοθέτιδα κι έναν καμεραμάν, οι οποίοι ακολουθούν έναν ευαγγελιστή ιερωμένο-σόουμαν της Λουιζιάνα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ. Εκείνος, αν κι έχει εξορκίσει κάμποσους πιστούς, δεν πιστεύει σε στοιχειά και δαίμονες, αλλά κάθε φορά στήνει και μια πειστική παράσταση για να καθησυχάσει τους ψυχικά διαταραγμένους «πελάτες» του. Η περίπτωση της Νελ, όμως, αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη.

Ο αμερικανοσπουδαγμένος Γερμανός Ντάνιελ Σταμ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και διατηρεί το σασπένς ποντάροντας διαρκώς στην αμφιβολία. Άλλοτε με έξυπνο και άλλοτε με εκβιαστικό τρόπο βάζει τη συντηρητική, θρησκόληπτη επαρχιακή Αμερική στο παιχνίδι, αποφεύγει τους φτηνούς εντυπωσιασμούς, αν και κουνάει παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει την κάμερα στο χέρι. Το φινάλε οδηγεί την ταινία σε μια απρόσμενη, ενδιαφέρουσα στροφή, ολοκληρώνεται όμως με μια εύκολη λύση, η οποία την επαναφέρει άγαρμπα στη δοκιμασμένη συνταγή.

athinorama.gr
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια 15.30 ΒΟΥΛΗ
  • Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ 2½ αστεράκια 19.05 novacinema1/HD
  • ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ 2½ αστεράκια 22.00 novacinema1/HD
  • ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 3 αστεράκια 22.00 OTE Cinema 2/OTE TV
  • Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ 2 αστεράκια 23.40 OTE Cinema 1
  • ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ 4 αστεράκια 03.30 STAR
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚIΟ 1 αστεράκι

STAR 13.45

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 102′

THE RAMEN GIRL. Αμερικανο-ιαπωνική ταινία του Ρόμπερτ Άλαν Άκερμαν, με τους Μπρίτανι Μέρφι, Τοσιγιούκι Νισίντα, Τάμι Μπλάντσαρντ.

Μια Αμερικανίδα εκπαιδεύεται στο Τόκιο στο πλευρό ενός δύστροπου Ιάπωνα μάγειρα.

Κάτι σαν γαστρονομικό «Καράτε Κιντ».

transparent listΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ 1 αστεράκι

MEGA 14.50

Κομεντί, 1994 (Έγχρ.), 108′

ONLY YOU. Αμερικανική ταινία του Νόρμαν Τζούισον, με τους Μαρίζα Τομέι, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπόνι Χαντ.

Μια ρομαντική κοπέλα αναζητά στην Ιταλία τον άντρα που πιστεύει πως της είναι γραφτό να παντρευτεί.

Τα παιχνίδια της μοίρας και η αφέλεια της πίστης στο πεπρωμένο με τη μορφή τουριστικής ξενάγησης στην Ιταλία.

transparent listΚ2: ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 1 αστεράκι

ΕΤ1 15.00

Περιπέτεια, 1991 (Έγχρ.), 102′

Αγγλο-αμερικανο-ιαπωνική ταινία του Φρανκ Ρόνταμ, με τους Ματ Κρέιβεν, Μάικλ Μπιν, Άνι Γκρίντλεϊ.

Κυριολεκτικά ατελείωτη αυτή η τυπική ορειβατική περιπέτεια με δύο φίλους που ξεκινούν να κατακτήσουν τη δεύτερη στον κόσμο σε επικινδυνότητα βουνοκορφή.

Αν δεν είσαι φαν του αθλήματος, αλλά ένας απλός σινεφίλ, θα σε κάνει να επανεκτιμήσεις το «Βαρομετρικό Χαμηλό» – ναι, αυτό με τον Σταλόνε.

transparent listΟ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια

ΒΟΥΛΗ 15.30

Κωμωδία, 1958 (Έγχρ.), 117′

MON ONCLE. Γαλλική ταινία του Ζακ Τατί, με τον ίδιο και τους Ζαν-Πιέρ Ζολά, Αντριέν Σερβαντί.

Ως διευθυντής ενός εργοστασίου πλαστικών, ο γαμπρός του κυρίου Ιλό μένει σε ένα πρωτοποριακά μοντέρνο σπίτι όπου όλες οι οικιακές λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες. Ο μικρός ανιψιός του κυρίου Ιλό ασφυκτιά, αλλά και ο τελευταίος πρέπει να αντιμετωπίσει μια προσφορά εργασίας στο εργοστάσιο του γαμπρού του.

Ο Τατί μεγαλουργεί με ευφυή αλλά και ξεκαρδιστική στοχαστικότητα απέναντι στον μοντερνισμό. Το πέρασμα στη νεωτερικότητα εκφράζεται εδώ με την αντίθεση μεταξύ των ανθρώπων που εμπιστεύονται τη ζωή τους στις παραδοσιακές νόρμες (ο μεσοαστός κύριος Ιλό), και όσων ανάγουν την ευτυχία στην κοινωνική ανέλιξη μέσω του πλούτου (η οικογένεια Αρπέλ που ευημερεί). Αυτή η αντίθεση σχηματοποιείται με την τοποθέτηση του καθενός στο προσωπικό του περιβάλλον: από τη μια η γραφική, εξωστρεφής συνοικία του κυρίου Ιλό με μια γαργαλιστική ακρίβεια στη σύνθεση των πλάνων, και από την άλλη το σούπερ μοντέρνο, αλλά «αμπαρωμένο», σπίτι των Αρπέλ όπου το κωμικό γκαγκ ευδοκιμεί ιδανικά σε συνάρτηση με τις λειτουργίες του σπιτιού-γκαλερί-εργοστάσιο (αλησμόνητες οι σεκάνς με το σιντριβάνι ή την κουζίνα). Ο κύριος Ιλό όπως πάντα είναι έξω από τα νερά του, όμως δεν γελά ποτέ, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά, και μάλιστα με κάποια απορία, την κωμική παθολογία της καθημερινής ζωής. Αυτός είναι ένας (βουβός) θρίαμβος της λεπτοδουλεμένης κωμωδίας, που βραβεύτηκε με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

transparent listΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΑΥΓΗ 1 αστεράκι

ALPHA 21.00

Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 108′

THE NEW DAUGHTER. Αμερικανική ταινία του Λουίθο Μπερντέχο, με τους Κέβιν Κόστνερ, Σαμάνθα Μάθις, Ιβάνα Μπακέρο.

Ο Κόστνερ ως διαζευγμένος πατέρας σε ταινία τρόμου που βγήκε για μία εβδομάδα στις αμερικανικές αίθουσες; Καθόλου καλό σημάδι, όπως εκείνα που αρχίζει να εμφανίζει η κόρη του όταν την καταλαμβάνει ένα δαιμόνιο στο καινούργιο σπίτι όπου έχουν μετακομίσει μετά από το διαζύγιο.

Εσείς, πάντως, καμία κραυγή δεν θα βγάλετε αν παρακολουθήσετε το ντεμπούτο του Ισπανού σεναριογράφου του «Rec». Τρόμος σε μέγεθος τάπας…

transparent listΟ ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΜΕΝΟΣ 1 αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 1967 (Α/Μ), 84′

Ελληνική ταινία του Κώστα Καραγιάννη, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Τζένη Ρουσέα, Κατερίνα Γιουλάκη.

Ένας τσιγκούνης παρασύρεται από τον συνεταίρο του και αποφασίζει να το ρίξει έξω. Στο ολονύχτιο γλέντι του γνωρίζει μια γυναίκα, η οποία στην πορεία αποδεικνύεται ξαδέρφη της γυναίκας του.

Δεύτερη κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ένα βότσαλο στη λίμνη». Προτιμάμε σαφώς την πρώτη ταινία με τον Λογοθετίδη, που του ταίριαζε περισσότερο ο ρόλος.

transparent listΜΙΣΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ 0 αστεράκια

MEGA 21.15

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 84′

I HATE VALENTINE’ S DAY. Αμερικανική ταινία της Νία Βαρντάλος, με την ίδια και τους Τζον Κόρμπετ, Στίβεν Γκουαρίνο.

Η Νία Βαρντάλος ηθοποιός («Έρωτας αλά Ελληνικά»), ηθοποιός και σεναριογράφος («Γάμος αλά Ελληνικά», «Κόνι και Κάρλα»), ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης («Μισώ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου»). Κάθε φορά και χειρότερα… Γιατί αν οι εν Ελλάδι τουριστικές της περιπέτειες σας είχαν φανεί λιγάκι κιτς και πολύ παλιομοδίτικες, πού να δείτε τις αισθηματικές της παρεξηγήσεις ως χαρωπή ανθοπώλισσα Ζενεβίβ, μια σαραντάρα που θέλει να φλερτάρει, αλλά φοβάται να ερωτευτεί.

Τα πιο μπετόν αρμέ κλισέ της ρομαντικής κομεντί κάνουν παρέλαση, ο Τζον Κόρμπετ του «Γάμου…» περιφέρεται ως ωραίος και σέξι, οι δεύτεροι χαρακτήρες μοιάζουν βγαλμένοι από ελληνικό σίριαλ και η Νία χαμογελά ό,τι κι αν συμβεί, σαν θηλυκός Τζόκερ. Αλλά ας μείνουμε στα καλά νέα, για να μην αναγκαστούμε να πούμε για τη σκηνοθεσία…

transparent listΕΧΘΡΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 2 αστεράκια

STAR 22.50

Πολεμική, 2001 (Έγχρ.), 131′

ENEMY AT THE GATES. Γερμανο-αγγλική ταινία του Ζαν-Ζακ Ανό με τους Τζουντ Λο, Τζόζεφ Φάινς, Εντ Χάρις.

Στη διάρκεια της μάχης του Στάλινγκραντ, ο Ζάιτσεφ (Τζουντ Λο), ένας βοσκός από τα Ουράλια, γίνεται θρύλος ως ελεύθερος σκοπευτής. Οι Γερμανοί στέλνουν έναν άριστο σκοπευτή, τον ταγματάρχη Κένιγκ (Εντ Χάρις), για να τον παγιδέψει και να τον εξοντώσει.

Με μια από τις πιο πολυδάπανες ευρωπαϊκές παραγωγές, ο Ανό («Η Αρκούδα») επιβεβαιώνει τη φήμη του ως σκηνοθέτης του αφηρημένου τοπίου, αδυνατεί όμως να δώσει χαρακτήρες που να κεντρίσουν το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Ωστόσο στις σκηνές της προσωπικής μονομαχίας ανάμεσα στον Ζάιτσεφ και τον Κένιγκ δίνει μια διάσταση πολεμικού θρίλερ και σασπένς.

transparent listΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ 1½ αστεράκι

ET3 23.00

Αστυνομική, 2001 (Έγχρ.), 93′

ORDINARY DECENT CRIMINAL. Ιρλανδική ταινία του Θαντέους Ο’Σάλιβαν, με τους Κέβιν Σπέισι, Λίντα Φιορεντίνο, Πίτερ Μάλαν.

Αν και ο ήρωας που υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι ονομάζεται Μάικλ Λιντς, εύκολα αναγνωρίζεις στο πρόσωπό του τον Μάρτιν Κάχιλ, διάσημο γκάνγκστερ του Δουβλίνου, τον οποίο παρουσίασε ο Τζον Μπούρμαν στην ταινία «Ο Στρατηγός». Ποια, λοιπόν, η αναγκαιότητα γι’ αυτήν τη νέα ταινία, η οποία δεν έχει το στιλιστικό ενδιαφέρον του «Στρατηγού», ούτε όμως μας αποκαλύπτει κάποια άλλη διάσταση της προσωπικότητας και δράσης του Κάχιλ. Τα πάντα είναι σχεδόν πανομοιότυπα: ο ήρωας συζεί με δυο αδελφές, κρύβει συνεχώς το πρόσωπό του από τα μίντια, εφευρίσκει έξυπνους τρόπους για να διαφεύγει της αστυνομικής παρακολούθησης, έχει διαφορές με τον IRA, αρχίζει να χάνει τον έλεγχο των πραγμάτων όταν ληστεύει ένα μουσείο.

Το μόνο που διαφέρει είναι το φινάλε, που εκφράζει τέλεια το μότο της ταινίας «Το έγκλημα δεν πληρώνεται, αλλά μπορεί να είναι άκρως διασκεδαστικό». Για τον Λιντς όλα είναι μια πλάκα, όλα ξεκινούν από μια προσωπική του σύγκρουση με την αστυνομία και τον IRA, δυο αρχές που θέλει να δει να γελοιοποιούνται. Θα προτιμούσαμε, πάντως, λιγότερη «ψυχανάλυση» και περισσότερη δράση ή για την ακρίβεια καλύτερη σκηνοθετική καθοδήγηση των πολλών σκηνών των ληστειών.

transparent listΜΕ ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 2 αστεράκια

ALPHA 23.15

Θρίλερ, 1991 (Έγχρ.), 104′

DECEIVED. Αμερικανική ταινία του Ντέιμιαν Χάρις, με τους Γκόλντι Χόουν, Τζον Χερντ, Άσλι Πέλντον.

Μετά το θάνατο του άντρα της σε ατύχημα, η Αντριέν ανακαλύπτει ότι ο μακαρίτης είχε ψεύτικη ταυτότητα. Ερευνώντας το παρελθόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική όσο και επικίνδυνη γι’ αυτήν αλήθεια.

Θρίλερ χιτσκοκικού ύφους, με την Γκόλντι Χόουν αρκετά πειστική σε μη κωμικό ρόλο. Στο δεύτερο μέρος, ωστόσο, εμφανίζεται ο σχιζοφρενής δολοφόνος…

transparent listΟ ΤΙΜΩΡΟΣ 1 αστεράκι

MEGA 23.30

Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 124′

THE PUNISHER. Αμερικανική ταινία του Τζόναθαν Χένσλι, με τους Τόμας Τζέιν, Τζον Τραβόλτα, Ρεμπέκα Ρόμπιν Στάμος.

Ο Φρανκ Κασλ, πρώην μυστικός πράκτορας του FBI, γίνεται αδυσώπητος τιμωρός του εγκλήματος όταν χάνει την οικογένειά του από αντίποινα μαφιόζων.

Δεύτερη μεταφορά (η πρώτη το 1989 με τον Ντολφ Λούντγκρεν) ενός φασίζοντος κόμικ της Marvel.

transparent listALTIPLANO 2 αστεράκια

ΕΤ1 01.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 109′

Βελγο-γερμανο-ολλανδική ταινία των Πέτερ Μπρόζενς και Τζέσικα Χόουπ Γούντγουορθ, με τους Ολιβιέ Γκουρμέ, Τζασμίν Ταμπαταμπάι, Μαγκαλί Σολιέ.

Η συνάντηση δύο γυναικών με αφορμή την τοξική μόλυνση ενός χωριού των Άνδεων.

Στιλιζαρισμένο τοπικό/φοκλορικό δράμα που καταντά βαρετό στην προσπάθειά του να συνδέσει αλά «Babel» τις μοίρες εντελώς διαφορετικών ανθρώπων.

transparent listSAVIOR 2 αστεράκια

ET3 01.00

Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 103′

Αμερικανική ταινία του Πρέντραγκ Αντόνιεβιτς, με τους Ντένις Κουέιντ, Ναστάζια Κίνσκι, Στέλαν Σκάρσγκαρντ.

Όταν η γυναίκα και ο γιός του σκοτώνονται σε τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών, ένας πρώην αξιωματικός κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων, πολεμά στο πλευρό των Σέρβων και ανακαλύπτει την ωμότητα του πολέμου.

Με το όνομα του Όλιβερ Στόουν στην παραγωγή, αυτή είναι μια αποκαλυπτική ταινία για τον πόλεμο στη Βοσνία, που επιχειρεί με εύκολους συμβολισμούς να αποκτήσει διαστάσεις θρησκευτικής αλληγορίας.

transparent listΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2 αστεράκια

STAR 01.30

Περιπέτεια, 1988 (Έγχρ.), 95′

ABOVE THE LAW. Αμερικανική ταινία του Άντριου Ντέιβις, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Σάρον Στόουν, Παμ Γκριρ.

Στα 36 του, ο άσος στις πολεμικές τέχνες και μύστης του βουδισμού Στίβεν Σίγκαλ επιλέγεται να γίνει action star υποδυόμενος έναν πρώην βετεράνο του Βιετνάμ και νυν σκληροτράχηλο αστυνομικό που ανακαλύπτει ότι στελέχη της CIA είναι αναμεμειγμένα σε λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Σημειώστε επίσης ότι εκτός από τις γροθιές, ο Σίγκαλ στη συγκεκριμένη ταινία, όπως και σε επόμενες, χρησιμοποιεί τα χέρια του και για να βοηθήσει στη συγγραφή του σεναρίου.

Το πολύπλευρο αυτό ντεμπούτο του δεν μας λέει (και δεν μας δείχνει) κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο η σκηνοθετική υπογραφή του Άντριου Ντέιβις («Φυγάς») εξασφαλίζει ότι οι σκηνές δράσης είναι ρεαλιστικές. Αν την ίδια χρονιά δεν έβγαινε το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», τότε ο Σίγκαλ ίσως να μην ακολουθούσε αυτή την καταγέλαστη πορεία που όλοι όσοι έχουμε δει το «Άγγελος-Τιμωρός» γνωρίζουμε.

transparent listΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ 4 αστεράκια

STAR 03.30

Δραματική, 1967 (Έγχρ.), 108′

REFLECTIONS IN A GOLDEN EYE. Αμερικανική ταινία του Τζον Χιούστον, με τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μάρλον Μπράντο, Μπράιαν Κιθ.

Στον αμερικανικό νότο του 1948, ο ταγματάρχης Πέντερτον δυσκολεύεται να επιβληθεί στην εγωκεντρική και αναιδή σύζυγό του, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ερωτική της σχέση μ’ έναν γείτονα αξιωματικό, ο γάμος του οποίου είναι επίσης κλονισμένος. Η εμφάνιση ενός ηδονοβλεψία στρατιώτη θα φέρει στην επιφάνεια τα σεξουαλικά απωθημένα και των δύο ζευγαριών.

Πιστή μεταφορά του μυθιστορήματος της Κάρσον ΜακΚάλερς και μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Χιούστον, όπου η καταπιεσμένη ή υπερτονισμένη σεξουαλικότητα των ηρώων πυροδοτεί ένα ντόμινο συναισθηματικής επιβολής του ενός προς τον άλλο. Με μια αρκετά απλοϊκή πλοκή, αλλά με σύμμαχο την άνιση διασταύρωση δυο ζευγαριών, ο Χιούστον εστιάζει στις μεταπτώσεις στον ανδρισμό ενός στρατιωτικού με καταπιεσμένα ομοφυλοφιλικά ένστικτα. Ένα θέμα εξαιρετικά τολμηρό για το συντηρητικό κλασικό Χόλιγουντ, αλλά συντονισμένο με το νέο Χόλιγουντ που ανέτειλε στα τέλη του ’60 μέσα από ταινίες που διψούσαν για αντι-ήρωες (π.χ. το «Μπόνι και Κλάιντ» του Άρθουρ Πεν). Ο Μπράντο κατανόησε το ρόλο τόσο σε βάθος, ώστε να αποδιώξει τη λάμψη που τον στεφάνωνε και να μεταμορφωθεί σε έναν αντιπαθητικό, ασέξουαλ, κρυφογκέι ταγματάρχη. Η δε Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ως υστερική και υπερσεξουαλική άπιστη σύζυγός του, αρκεί να του γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη για να φανερώσει όλη την υποτίμηση που του αναλογεί. Αυτό το παιχνίδι αναμέτρησης δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε το ιδανικό αντίβαρο του γειτονικού ζευγαριού (Μπράιαν Κιθ, Τζούλι Χάρις) και της εμβληματικής παρουσίας του εκκεντρικού ομοφυλόφιλου Ανακλέτο σε ρόλο «γελωτοποιού» της αυλής. Τέλος, εντυπωσιακή είναι τόσο η κινηματογράφηση των χώρων από τον Χιούστον όσο και σκηνών που εκφράζουν την παραφροσύνη του Πέντερτον, όπως αυτή όπου ιππεύει ξέφρενα το άλογο της γυναίκας του μέσα στο δάσος.

Επιλογές από την συνδρομητική

transparent listΟ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ 2½ αστεράκια

novacinema1/HD 19.05

Φαντασίας, 2011 (Έγχρ.), 106′

RISE OF THE PLANET OF THE APES. Αμερικανική ταινία του Ρούπερτ Γουάιατ, με τους Τζέιμς Φράνκο, Φρίντα Πίντο, Άντι Σέρκις.

Ένας νεαρός επιστήμονας προσπαθεί να βρει τη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ κάνοντας πειράματα σε πίθηκους. Αυτά όμως θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία νοητική εξέλιξη του υποτελούς ζωικού είδους, το οποίο θα εξεγερθεί ενάντια στους κυρίαρχους ανθρώπους.

Οι σεναριογράφοι παίρνουν την ιστορία από την αρχή, καταφέρνοντας παράλληλα να μην ακυρώσουν την πλούσια κινηματογραφική κληρονομιά του «Πλανήτη των Πιθήκων». Επιπλέον, κρατούν ζωντανές τις αλληγορίες του original story των ’60s, θέτοντας με χολιγουντιανή φειδώ ερωτήματα για τη σκοτεινή φύση του ανθρώπινου είδους, το φόβο για τη διαφορετικότητα, ακόμη και για την αλαζονεία της εξουσίας, με θολές σαιξπηρικές αναφορές. Κι ο νιόφερτος στο Χόλιγουντ Βρετανός Ρούπερτ Γουάιατ διαχειρίζεται αυτό τo blockbuster με ιδιαίτερη σκοτεινή ωριμότητα –ειδικότερα τις σεκάνς στο άσυλο πιθήκων–, ρίχνοντας παράλληλα τη διάρκεια της περιπέτειας πολύ κάτω από το δίωρο, αλλά κρατώντας στα χέρια του και το μεγάλο ερμηνευτικό ατού του Άντι Σέρκις.

transparent listΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ 2½ αστεράκια

novacinema1/HD 22.00

Περιπέτεια, 2012 (Έγχρ.). 142′

THE AVENGERS. Αμερικανική ταινία του Τζος Γουέντον, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Έβανς, Σκάρλετ Γιόχανσον.

Οι πρωτοκλασάτοι πρωταγωνιστές των περιπετειών της Marvel ενώθηκαν για πρώτη φορά υπό τις «οδηγίες» των θρυλικών Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι το 1963. Η σύνθεση της χάρτινης dream team άλλαζε διαρκώς μέσα στα χρόνια, για να φτάσει σήμερα στη μεγάλη οθόνη ως συνάθροιση πέντε (Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow) και στο τέλος έξι (Hawkeye) κόμικς σούπερ σταρ, οι οποίοι καλούνται από τον αρχηγό της ειρηνευτικής (;) οργάνωσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., τον πράκτορα Νικ Φιούρι, σε μια άκρως επείγουσα αποστολή.

Την all star cast συνάντηση των «Εκδικητών» την περιποιείται μέχρι σεναριακής (με τον Ζακ Πεν του «Απίθανου Hulk», των «X-Men 2» και του cult «Suspect Zero») και σκηνοθετικής λεπτομέρειας ο λατρεμένος των geeks Τζος Γουέντον. Οι χαρακτήρες έρχονται μπροστά με κομψό και αβίαστο τρόπο, οι χιουμοριστικές ατάκες είναι κοφτερές, τα κλεισίματα του ματιού διακριτικά (ο σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι ως Ρώσος στρατηγός), ενώ το στόρι, αν και γνωστό ακόμη και στις πέτρες, κάνει μόνο τις απαραίτητες παραχωρήσεις στην εύκολη δράση. Όταν, μάλιστα, φτάνει η δική της ώρα, το θέαμα είναι εντυπωσιακότατο και τα εφέ εκθαμβωτικά, με μόνη ένσταση τη μεγάλη διάρκεια της χωρίς εκπλήξεις τελικής μάχης. Ατραξιόν, ανάμεσα σε ένα πρωταγωνιστικό καστ που το διασκεδάζει, ο απόλυτα cool Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κλέβει τις εντυπώσεις, αν και η πιο βρόμικη δουλειά είναι αυτή του Τομ Χίντλεστον, ο οποίος καλείται να πείσει ως ο μοναδικός κακός (με κίνητρα και ψυχολογικό βάθος) απέναντι σε μια χούφτα σέξι παλικαράδων.

transparent listΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 3 αστεράκια

OTE Cinema 2/OTE TV 22.00

Θρίλερ, 2010 (Έγχρ.), 128΄

THE GHOST WRITER. Γαλλο-γερμανική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Κιμ Κάτραλ.

Διασκευάζοντας το στερεά δομημένο πολιτικό θρίλερ του Ρόμπερτ Χάρις για έναν συγγραφέα αναλαμβάνει να «ρετουσάρει» την αυτοβιογραφία ενός Βρετανού πρώην πρωθυπουργού αντικαθιστώντας έναν σύμβουλό του ο οποίος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο Πολάνσκι βρήκε μπροστά του μια καλογραμμένη πλοκή και –προσαρμόζοντάς τη στα μέτρα του– επιστράτευσε όλη την έμπνευσή του. Και διαθέτει ακόμη μπόλικη. Καθώς ο γεμάτος αυτοπεποίθηση συγγραφέας του αρχίζει να βυθίζεται σταδιακά σ’ ένα λαβύρινθο με περισσότερες απότομες στροφές απ’ όσες είχε αρχικά φανταστεί, ο Πολάνσκι συσκοτίζει τη διαδρομή με απολαυστική επιδεξιότητα.

Οι εμμονές του στον «εξόριστο» ήρωα, στο απομονωμένο περιβάλλον, στο παραπλανητικό σεξουαλικό παιχνίδι και στη διφορούμενη πραγματικότητα επανέρχονται την ώρα που χώρος και χρόνος δουλεύουν σαν διπλή παγίδα. Η ίντριγκα είναι αλήθεια πως δεν κρύβει απρόβλεπτες ανατροπές και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, αντίθετα με την Ολίβια Γουίλιαμς, είναι απελπιστικά διάφανος ως παγιδευμένο, αλλά πεισματικό εξιλαστήριο θύμα. Από την άλλη, μερικοί ίσως ενθουσιαστούν με το πόσο καθαρά φωτογραφίζεται η πολιτική συνενοχή του Τόνι Μπλερ, όμως αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί τον Πολάνσκι. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι πως ακόμη ένας ανυποψίαστος κινηματογραφικός ήρωας ανακάλυψε τον πραγματικό κόσμο, γεγονός που, αναπόφευκτα, θα πληρώσει πολύ ακριβά.

transparent listΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ 2 αστεράκια

OTE Cinema 1 23.40

Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 87′

THE LAST EXORCIS. Αμερικανική ταινία του Ντάνιελ Σταμ, με τους Πάτρικ Φάμπιαν, Άσλεϊ Μπελ, Λούις Χέρτχαμ.

Ούτε πρώτος ούτε τελευταίος, ο ψευδοντοκιμενταρίστικος «Τελευταίος Εξορκισμός» ακολουθεί μια σκηνοθέτιδα κι έναν καμεραμάν, οι οποίοι ακολουθούν έναν ευαγγελιστή ιερωμένο-σόουμαν της Λουιζιάνα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ. Εκείνος, αν κι έχει εξορκίσει κάμποσους πιστούς, δεν πιστεύει σε στοιχειά και δαίμονες, αλλά κάθε φορά στήνει και μια πειστική παράσταση για να καθησυχάσει τους ψυχικά διαταραγμένους «πελάτες» του. Η περίπτωση της Νελ, όμως, αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη.

Ο αμερικανοσπουδαγμένος Γερμανός Ντάνιελ Σταμ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και διατηρεί το σασπένς ποντάροντας διαρκώς στην αμφιβολία. Άλλοτε με έξυπνο και άλλοτε με εκβιαστικό τρόπο βάζει τη συντηρητική, θρησκόληπτη επαρχιακή Αμερική στο παιχνίδι, αποφεύγει τους φτηνούς εντυπωσιασμούς, αν και κουνάει παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει την κάμερα στο χέρι. Το φινάλε οδηγεί την ταινία σε μια απρόσμενη, ενδιαφέρουσα στροφή, ολοκληρώνεται όμως με μια εύκολη λύση, η οποία την επαναφέρει άγαρμπα στη δοκιμασμένη συνταγή.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...