Skip to main content
20 Ιανουαρίου 2013 15:21

Οι ταινίες στα κανάλια σήμερα Κυριακή 20/01/2013

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fa837e119cd945083823082e324cfb9ef XL

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • 9 3½ αστεράκια 17.45 OTE Cinema 1/OTE TV
  • CRASH 3 αστεράκια 22.15 ΕΤ1
  • Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ 3 αστεράκια 22.40 novacinema4
  • ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 3 αστεράκια 22.45 STAR
  • ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια 23.00 ALPHA
  • ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4 αστεράκια 01.00 STAR
  • Ο ΧΑΣΑΠΗΣ 3½ αστεράκια 02.00 ΝΕΤ
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 13.40

Μουσική κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 123′

THE FIGHTING TEMPTATIONS. Αμερικανική ταινία του Τζόναθαν Λιν, με τους Μπιγιονσέ Νόουλς, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Μάικ Επς.

Για να διεκδικήσει μια κληρονομιά, ένας διαφημιστής πρέπει να φτιάξει στη γενέτειρά του μια χορωδία γκόσπελ και να την οδηγήσει μέχρι το έπαθλο ενός διαγωνισμού.

Κωμωδία ελαφρώς της συμφοράς, αλλά με μουσική θεϊκή και την Μπιγιονσέ να ερμηνεύει το «Fever».

transparent listΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ 0 αστεράκια

MEGA 14.50

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 97′

THE HOUSE BUNNY. Αμερικανική ταινία του Φρεντ Γουλφ, με τους Άννα Φάρις, Κόλιν Χανκς, Έμα Στόουν.

Έκπτωτο κουνελάκι του Playboy προσπαθεί να σώσει το σπίτι μιας γυναικείας αδερφότητας.

Ο κουνελο-ακτιβισμός ξεκινάει τώρα.

transparent listΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 1 αστεράκι

ΕΤ1 15.00

Κομεντί, 1986 (Έγχρ.), 104′

THE BEST OF TIMES. Αμερικανική ταινία του Ρότζερ Σπότισγουντ, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Κερτ Ράσελ, Πάμελα Ριντ.

Ένας τραπεζίτης με χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας ενός λάθους που στοίχισε στη σχολική ομάδα του τη νίκη έχει την ευκαιρία να επαναλάβει εκείνον τον αγώνα.

Μέτρια κομεντί που ποντάρει στην ταύτιση του θεατή με τον ήρωα και την ιδέα του ότι μπορεί να ξαναγράψει την προσωπική του ιστορία.

transparent list9 3½ αστεράκια

OTE Cinema 1/OTE TV 17.45

Κινούμενα σχέδια, 2009 (Έγχρ.), 79′

Αμερικανική ταινία του Σέιν Άκερ.

Για να πάρει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, ο Σέιν Άκερ έπρεπε να δημιουργήσει το 2005 μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Ο νεαρός καλλιτέχνης αποφάσισε, λοιπόν, να σχεδιάσει ένα 11λεπτο βωβό μετα-αποκαλυπτικό στόρι με πρωταγωνιστή μια πάνινη κούκλα, με το οποίο κατάφερε να κερδίσει με την πρώτη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Αμερικάνος δημιουργός αποφασίζει να μεγαλώσει το μικρό animation θαύμα του, να δώσει λαλιά στις πάνινες κούκλες του και να προσφέρει το απαιτούμενο βάθος στο εμπνευσμένο short story επιστημονικής φαντασίας, με τη βοήθεια της γκοθ σεναριογράφου Παμέλα Πέτλερ («Νεκρή Νύφη»).

Η μεγάλου μήκους βερσιόν του «9» προσφέρει πλέον στον Σέιν Άκερ την ευκαιρία να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τη μαύρη δημιουργική του ταυτότητα, ένα ξεχωριστό συνονθύλευμα βικτοριανού μπαρόκ και φουτουριστικής βιομηχανικής τοξικότητας. Βέβαια, το εξαιρετικά προφανές ελάττωμα σ’ αυτό το ενήλικο animation είναι η υπερβολικά μικρή του διάρκεια (μόλις 79 λεπτά), με τις σεναριακές σκιές κι ελλείψεις να θολώνουν αυτό το εκστατικό μείγμα σκοτεινής εικαστικής αισθητικής κι εύστοχου κοινωνικού σχολιασμού.

transparent listΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡ 1 αστεράκι

ALPHA 21.00

Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 98′

GET CARTER. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Κέι, με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ρέιτσελ Λι Κουκ.

Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ιεροσυλία την ανάθεση στον Σταλόνε του ρόλου του Τζακ Κάρτερ, ενός γκάνγκστερ ο οποίος επιστρέφει στη γενέτειρά του για να κηδέψει τον αδερφό του και ερευνώντας τα αίτια του θανάτου του έρχεται αντιμέτωπος με την τοπική μαφία.

Και όντως είναι.

transparent listΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΓΚΑΝΣ; 1 αστεράκι

MEGA 21.15

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 103′

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS? Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λόρενς, με τους Χιού Γκραντ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Σαμ Έλιοτ.

Ένα νεοϋορκέζικο ζευγάρι, του οποίου η σχέση περνάει κρίση, γίνεται μάρτυρας δολοφονίας. Για να το προστατεύσει, το FBI το κρύβει σε μια μικρή πόλη του Γουαϊόμινγκ.

Εκτός φόρμας, ο σεναριογράφος της Σάντρα Μπούλοκ («Βροχή, Χαλάζι και Έρωτας», «Μις… με το Ζόρι», «Δυο Εβδομάδες Προθεσμία») θυμάται τον «Μάρτυρα Εγκλήματος» αλλά ξεχνά πως γράφεται και, κυρίως, πως σκηνοθετείται μια αστεία σκηνή. Σαχλά καλαμπούρια, κακοφτιαγμένα γκαγκ, παντελής έλλειψη τάιμινγκ και μια κακοπαιγμένη σχολική παράσταση στην οποία οι Σαμ Έλιοτ και Μαίρη Στίνμπεργκεν, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, κλέβουν τις εντυπώσεις ως χωριάτες αστυνόμοι με χοντροκομμένους τρόπους και χρυσή καρδιά. Αφού τα ’μαθα, λοιπόν, για τους Μόργκαν, πολύ θα ήθελα να μάθω αν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Χιου Γκραντ και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ αντάλλασσαν έστω και καλημέρα μεταξύ τους, γιατί αλλιώς δεν δικαιολογείται τέτοια έλλειψη χημείας.

transparent listCRASH 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.15

Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 112′

Αμερικανική ταινία του Πολ Χάγκις, με τους Ματ Ντίλον, Σάντρα Μπούλοκ, Ντον Τσιντλ.

Ο περιζήτητος σεναριογράφος Πολ Χάγκις παρουσιάζει 36 ώρες από τη ζωή μιας δωδεκάδας χαρακτήρων στο Λος Άντζελες, που έρχονται μεταφορικά και κυριολεκτικά αντιμέτωποι με κάποια σύγκρουση (crash). Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ο ρατσισμός, η ανεπάρκεια του νοσηλευτικού συστήματος, τα οδυνηρά επακόλουθα της οπλοχρησίας, η διάλυση της οικογένειας, η αστυνομική κατάχρηση εξουσίας, η έλλειψη επικοινωνίας στη μεγαλούπολη και πλήθος άλλων προβλημάτων που στιγματίζουν τη σημερινή αμερικανική κοινωνία.

Αν και πολλά απ’ αυτά τα θέματα απλώς εκτίθενται χωρίς βαθύτερη ανάλυση, κάνει εντύπωση η ιδιαίτερη και πρωτότυπη προσέγγιση του ρατσιστικού προβλήματος, που παρουσιάζεται σε όλη την πολυπλοκότητά του. Αν και δεν συγκρίνεται με την ταινία-ψηφιδωτό με την οποία όλες οι ταινίες-ψηφιδωτά συγκρίνονται έπειτα απ’ αυτήν, δηλαδή τα «Στιγμιότυπα», το «Crash» έκανε την έκπληξη και βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σεναρίου και μοντάζ.

transparent listΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 3 αστεράκια

STAR 22.45

Κωμωδία, 1984 (Έγχρ.), 95′

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, με τους Νίκο Καλογερόπουλο, Γιώργο Κιμούλη, Τάκη Σπυριδάκη.

Οι περιπέτειες μιας παρέας φαντάρων στο μόλις ιδρυθέν στρατιωτικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ, την παραμονή της 21ης Απριλίου.

Από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού σινεμά και η αρχή ενός παραγωγικού. Μια έξυπνη (και ιστορικά χρήσιμη) πολιτική και κοινωνική σάτιρα, με αυτοβιογραφικά βιώματα και πολύ απολαυστικές ερμηνείες.

transparent listTHE MILLION DOLLAR HOTEL 1 αστεράκι

ΕΤ3 23.00

Σινεφίλ, 2000 (Έγχρ.), 122′

Αμερικανο-γερμανική ταινία του Βιμ Βέντερς, με τους Μελ Γκίμπσον, Μίλα Γιόβοβιτς, Τζέρεμι Ντέιβις.

Ένας ντετέκτιβ ερευνά το θάνατο (δολοφονία ή αυτοκτονία;) ενός ναρκομανή του οποίου ο πατέρας είναι βαρόνος των μίντια. Αυτή έμοιαζε να είναι η μεγάλη ευκαιρία του Βέντερς να κάνει μια καλή ταινία μετά από χρόνια, καθώς στο σχέδιο ενεπλάκησαν από τον Μπόνο των U2 που είχε την αρχική σεναριακή ιδέα, μέχρι τον Μελ Γκίμπσον, του οποίου η εταιρεία παραγωγής Icon συγχρηματοδότησε την ταινία.

Αρκούν όμως μερικά λεπτά για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις να κάνεις με μια πλήρη αποτυχία. Ο Βέντερς προσπαθεί να κάνει έναν συγκερασμό ανάμεσα σε φιλμ νουάρ, επιστημονική φαντασία, ρομαντικό δράμα, ειρωνική φάρσα και κοινωνιολογικό δοκίμιο για το ρόλο της τηλεόρασης ή την εκπόρνευση της μοντέρνας τέχνης, αλλά μ’ ένα αφ’ υψηλού διανοουμενίστικο ύφος, που δεν επιτρέπει στην αφήγηση να πάρει ανάσα, ούτε στους χαρακτήρες να υπάρξουν. Το ωραιότερο μέρος της ταινίας (η σχέση ανάμεσα σ’ έναν διανοητικά καθυστερημένο και μια πρώην τρόφιμο του ψυχιατρείου) πνίγεται ανάμεσα σε μια αδιάφορη αστυνομική έρευνα και την αποτυχημένη απόπειρα του Βέντερς να δώσει μια φελινική διάσταση στους ενοίκους του ξενοδοχείου, η οποία καταλήγει να είναι μια γκροτέσκα φάρσα. Κρίμα, γιατί η Μίλα Γιόβοβιτς είναι για πρώτη φορά υπέροχη (η τρέλα της έχει μια εξωκόσμια ηρεμία και αγγελική χάρη). Αλλά και ο Μελ Γκίμπσον κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει υπόσταση σ’ ένα ρόλο τον οποίο σαμποτάρει ο Βέντερς με τα κρύα, απομυθοποιητικά αστεία του. Άψογη πάντως η φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, που δίνει στην ταινία την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στον εικαστικό κόσμο του ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ.

transparent listΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια

ALPHA 23.00

Δραματική, 1999 ( Έγχρ.), 121′

BRINGING OUT THE DEAD. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Νίκολας Κέιτζ, Πατρίσια Αρκέτ, Τζον Γκούντμαν.

Ένας οδηγός ασθενοφόρου στη Νέα Υόρκη ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της ψυχικής κατάρρευσης, βασανίζεται από τις εικόνες των ανθρώπων που δεν μπόρεσε να σώσει και νιώθει ότι έχει μετατραπεί σε μάρτυρα του Θανάτου.

Αν και ο δραματουργικός περίγυρος είναι (ζοφερά) ρεαλιστικός, ο ρεαλισμός δεν είναι το κίνητρο του Σκορσέζε: τα πάντα στην ταινία είναι ιδωμένα μέσα από την ταραγμένη οπτική του ήρωά του. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη φωτογραφία που περιγράφει την πόλη σαν ένα «πνευματικό» τοπίο, στη σκηνογραφία καθώς και στη ροκ μουσική επένδυση που λειτουργεί ως σχόλιο.

transparent listΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΗΠΟΣ 1½ αστεράκι

MEGA 23.30

Κομεντί, 2009 (Έγχρ.), 86′

Ελληνική ταινία του Κλεάνθη Δανόπουλου, με τους Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ηλέκτρα Τσακαλία, Λαέρτη Μαλκότση.

Ο Φαίδωνας και η Αναστασία, νιόπαντροι κι ερωτευμένοι, νοικιάζουν μια μονοκατοικία με κήπο. Ένα πτώμα που ξαφνικά «προσγειώνεται» σε αυτόν κι ένας φοίνικας που πρέπει να φυτευτεί θα αναστατώσουν επικίνδυνα τη ζωή τους.

O Κλεάνθης Δανόπουλος διασκευάζει στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ένα δικό του διήγημα. Στο χαρτί η σχετικά έξυπνη αρχική του ιδέα παραμένει συμπαγής και συγκεντρωμένη, λειτουργώντας –μέχρις ενός σημείου αποτελεσματικά– ως κωμωδία καταστάσεων με ανάλαφρο κοινωνικό σχόλιο. Η σεναριακή της μεταμόρφωση, όμως, δεν είναι αντάξιά της. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σπασμωδικά, η πλοκή επιφυλάσσει ελάχιστες εκπλήξεις κι ενώ υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγιστούν με χιούμορ, όλα εξελίσσονται σαν ανώδυνη φάρσα. Είναι φανερό ότι ο Δανόπουλος ζητάει κάτι περισσότερο. Αλλά η κωμωδία είναι πριν απ’ όλα τάιμινγκ και το «Στο Βάθος Κήπος» μοιάζει αφηγηματικά με ξεκούρδιστο ρολόι. O Μαυρογεωργίου της θεατρικής «Κατσαρίδας» μοιάζει διαρκώς πανικόβλητος και η Τσακαλία υπερβολικά χαλαρή, ενώ η ξεκαρδιστική παρουσία του Δημήτρη Πουλικάκου και της Τζένης Ρουσσέα πιο καταλυτική.

transparent listΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4 αστεράκια

STAR 01.00

Δραματική, 1988 (Έγχρ.), 119′

DANGEROUS LIAISONS. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, με τους Τζον Μάλκοβιτς, Μισέλ Φάιφερ, Γκλεν Κλόουζ.

Η διεφθαρμένη μαρκησία Ντε Μερτέιγ δέχεται να κάνει έρωτα με τον ερωτύλο υποκόμη Βαλμόν μόνο αν εκείνος διαφθείρει μια παρθένα. Ο Βαλμόν, θεωρώντας το στοίχημα εύκολο, βάζει στο παιχνίδι μια πουριτανή παντρεμένη κυρία, την οποία όμως θα ερωτευθεί καταστροφικά. Αριστουργηματική, η καλύτερη σίγουρα, κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου επιστολικού βιβλίου του Λακλό.

Όλη η ταινία είναι μια μακιαβελική μηχανορραφία με επίκεντρο το σεξ, ιδωμένο όμως σαν γοητεία, σπορ, επίδειξη και όχι ως ερωτική απόλαυση. Ο Φρίαρς τονίζει τον ψεύτικο χαρακτήρα αυτού του παιχνιδιού, υπογραμμίζοντας τη θεατρικότητα ενός κώδικα συμπεριφοράς. Οι κοινωνικές αναφορές, στην εποχή που μας ενδιαφέρει, έχουν αφεθεί στο περιθώριο, για να προσεγγιστούν καλύτερα οι χαρακτήρες. Ο Φρίαρς, αν και διαθέτει επιβλητικά σκηνικά, προτιμά τα γκρο πλαν των έξοχων ερμηνειών του, κάνοντας μια λιτή ταινία που αποτελεί μάθημα σκηνοθετικής αποτελεσματικότητας. Με Όσκαρ δεν βραβεύτηκαν οι υποψήφιες Γκλεν Κλόουζ και Μισέλ Φάιφερ, αλλά τα κοστούμια, τα σκηνικά και η σεναριακή διασκευή.

transparent listΟ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ 1½ αστεράκι

ΕΤ3 01.30

Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.), 99′

ANGEL’S DANCE. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Ντέιβιντ Λ. Κόρλεϊ, με τους Τζέιμς Μπελούσι, Σέριλ Λι, Κάιλ Τσάντλερ.

Για να γίνει εκτελεστής της μαφίας, ένας νεαρός παίρνει τη διαταγή από τον «εκπαιδευτή» του να δολοφονήσει μια ψυχικά διαταραγμένη, αλλά έξυπνη γυναίκα.

Μικρές δόσεις μαύρου χιούμορ, αμοραλισμού και παραλόγου προσθέτουν ενδιαφέρον σε μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Μπελούσι.

transparent listΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΓΚΑΝΣ; 1 αστεράκι

MEGA 01.45

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 103′

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS? Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λόρενς, με τους Χιού Γκραντ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Σαμ Έλιοτ.

Ένα νεοϋορκέζικο ζευγάρι, του οποίου η σχέση περνάει κρίση, γίνεται μάρτυρας δολοφονίας. Για να το προστατεύσει, το FBI το κρύβει σε μια μικρή πόλη του Γουαϊόμινγκ.

Εκτός φόρμας, ο σεναριογράφος της Σάντρα Μπούλοκ («Βροχή, Χαλάζι και Έρωτας», «Μις… με το Ζόρι», «Δυο Εβδομάδες Προθεσμία») θυμάται τον «Μάρτυρα Εγκλήματος» αλλά ξεχνά πως γράφεται και, κυρίως, πως σκηνοθετείται μια αστεία σκηνή. Σαχλά καλαμπούρια, κακοφτιαγμένα γκαγκ, παντελής έλλειψη τάιμινγκ και μια κακοπαιγμένη σχολική παράσταση στην οποία οι Σαμ Έλιοτ και Μαίρη Στίνμπεργκεν, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, κλέβουν τις εντυπώσεις ως χωριάτες αστυνόμοι με χοντροκομμένους τρόπους και χρυσή καρδιά. Αφού τα ’μαθα, λοιπόν, για τους Μόργκαν, πολύ θα ήθελα να μάθω αν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Χιου Γκραντ και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ αντάλλασσαν έστω και καλημέρα μεταξύ τους, γιατί αλλιώς δεν δικαιολογείται τέτοια έλλειψη χημείας.

transparent listΟ ΧΑΣΑΠΗΣ 3½ αστεράκια

ΝΕΤ 02.00

Θρίλερ, 1970 (Έγχρ.), 93′

LE BOUCHER. Γαλλο-ιταλική ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, με τους Ζαν Γιάν, Στεφάν Οντράν, Μάριο Μπεκάρα.

Μια ενάρετη και σεξουαλικά καταπιεσμένη δασκάλα υποπτεύεται ότι ο χασάπης που τη φλερτάρει είναι υπεύθυνος για μια σειρά σαδιστικών εγκλημάτων.

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Σαμπρόλ, η οποία στιγματίζει τη μικροαστική υποκρισία, ενώ ταυτόχρονα μας εισάγει στη χιτσκοκική προβληματική της μετάθεσης της ενοχής.

transparent listΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΠΙΣΩ 1 αστεράκι

STAR 03.30

Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 89′

REST STOP: DON’T LOOK BACK. Αμερικανική ταινία του Σον Παπαζιάν, με τους Ρίτσαρντ Τίλμαν, Τζέσι Γουάρντ, Γκράχαμ Νόρις.

Δεύτερη στάση της «Επόμενης Στάσης»: Στην πρώτη ταινία, ένας μανιακός δολοφόνος «περιποιήθηκε» τον Τζες και τη Νικόλ, ενώ εδώ ο αδερφός του Τζες ξεκινά για να τον αναζητήσει.

Μάντεψε τι θα του συμβεί μετά από μερικές αηδιαστικές σαδιστικές σκηνές…

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΗΠΟΣ 2 αστεράκια

novacinema1/HD 22.00

Κομεντί, 2011 (Έγχρ.), 124′

WE BOUGHT A ZOO. Aμερικανική ταινία του Κάμερον Κρόου, με τους Ματ Ντέιμον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τόμας Χέιντεν Τσερτς.

Ο Μπέντζαμιν Μι, πατέρας δύο παιδιών που έχει μείνει χήρος, αποφασίζει να αλλάξει ζωή και αγοράζει έναν εγκαταλειμμένο ζωολογικό κήπο στην εξοχή, φιλοδοξώντας να τον επαναλειτουργήσει.

Ο θρίαμβος της (αμερικανικής οικογένειας σε μια παλιομοδίτικη και γεμάτη κλισέ, αλλά καλογραμμένη δραμεντί. Υπερβολικά συναισθηματική η ματιά του Κάμερον Κρόου («Τζέρι Μαγκουάιρ»), εξαιρετικός γι’ ακόμη μία φορά ο αθόρυβος Ματ Ντέιμον. Ευχάριστες οι easy listening-rock επιλογές του σάουντρακ, για το οποίο έχει γράψει επίσης μουσική ο κιθαρίστας των Ισλανδών Sigur Ros.

transparent listΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ 3 αστεράκια

novacinema4 22.40

Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 112′

AMADOR. Ισπανική ταινία του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, με τους Μαγκαλί Σολιέρ, Φάνι ντε Κάστρο, Σέλσο Μπουγκάλο.

Μετανάστρια από τη Λατινική Αμερική στην Ισπανία, η Μαρσέλα φροντίζει έναν κατάκοιτο ηλικιωμένο. Όταν αυτός πεθαίνει, εκείνη αποφασίζει να κρατήσει το γεγονός κρυφό από τους δικούς του γιατί έχει ανάγκη τα χρήματα.

Και ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Δευτέρες με Λιακάδα» της συμπαραστέκεται με μια αλμοδοβαρική αίσθηση του καθημερινού παράλογου και μια αλά Κεν Λόουτς αποτύπωση της ασφυκτικής πραγματικότητας που την αγκαλιάζει. Με υπομονή ο Αρανόα ενώνει τα κομμάτια του παζλ (εξαιρετικό το σεναριακό εύρημα που διατρέχει όλη την πλοκή), τα οποία θα συμπληρώσουν τη συνολική εικόνα, σκάβει βαθιά στα αντιφατικά συναισθήματα της σιωπηλής ηρωίδας του και με μια απλή, αφοπλιστική κίνηση αποκαλύπτει στο φινάλε το πλήρες μέγεθος της κοινωνικής συγκάλυψης. Η ειρωνική σκηνοθετική ματιά του σώζει τα «συμπεράσματα» από την απλοϊκότητα, ενώ η σκυθρωπή φιγούρα της Μαγκαλί Σολιέρ («Το Γάλα της Θλίψης») τους προσθέτει ψυχολογικό βάρος, οι ατάκες της Πούρι ξεκαρδιστικές ανάσες και η ιστορία του Αμαδόρ γνήσια συγκίνηση.

athinorama.gr
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • 9 3½ αστεράκια 17.45 OTE Cinema 1/OTE TV
  • CRASH 3 αστεράκια 22.15 ΕΤ1
  • Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ 3 αστεράκια 22.40 novacinema4
  • ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 3 αστεράκια 22.45 STAR
  • ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια 23.00 ALPHA
  • ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4 αστεράκια 01.00 STAR
  • Ο ΧΑΣΑΠΗΣ 3½ αστεράκια 02.00 ΝΕΤ
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 13.40

Μουσική κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 123′

THE FIGHTING TEMPTATIONS. Αμερικανική ταινία του Τζόναθαν Λιν, με τους Μπιγιονσέ Νόουλς, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Μάικ Επς.

Για να διεκδικήσει μια κληρονομιά, ένας διαφημιστής πρέπει να φτιάξει στη γενέτειρά του μια χορωδία γκόσπελ και να την οδηγήσει μέχρι το έπαθλο ενός διαγωνισμού.

Κωμωδία ελαφρώς της συμφοράς, αλλά με μουσική θεϊκή και την Μπιγιονσέ να ερμηνεύει το «Fever».

transparent listΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ 0 αστεράκια

MEGA 14.50

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 97′

THE HOUSE BUNNY. Αμερικανική ταινία του Φρεντ Γουλφ, με τους Άννα Φάρις, Κόλιν Χανκς, Έμα Στόουν.

Έκπτωτο κουνελάκι του Playboy προσπαθεί να σώσει το σπίτι μιας γυναικείας αδερφότητας.

Ο κουνελο-ακτιβισμός ξεκινάει τώρα.

transparent listΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 1 αστεράκι

ΕΤ1 15.00

Κομεντί, 1986 (Έγχρ.), 104′

THE BEST OF TIMES. Αμερικανική ταινία του Ρότζερ Σπότισγουντ, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Κερτ Ράσελ, Πάμελα Ριντ.

Ένας τραπεζίτης με χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας ενός λάθους που στοίχισε στη σχολική ομάδα του τη νίκη έχει την ευκαιρία να επαναλάβει εκείνον τον αγώνα.

Μέτρια κομεντί που ποντάρει στην ταύτιση του θεατή με τον ήρωα και την ιδέα του ότι μπορεί να ξαναγράψει την προσωπική του ιστορία.

transparent list9 3½ αστεράκια

OTE Cinema 1/OTE TV 17.45

Κινούμενα σχέδια, 2009 (Έγχρ.), 79′

Αμερικανική ταινία του Σέιν Άκερ.

Για να πάρει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, ο Σέιν Άκερ έπρεπε να δημιουργήσει το 2005 μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Ο νεαρός καλλιτέχνης αποφάσισε, λοιπόν, να σχεδιάσει ένα 11λεπτο βωβό μετα-αποκαλυπτικό στόρι με πρωταγωνιστή μια πάνινη κούκλα, με το οποίο κατάφερε να κερδίσει με την πρώτη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Αμερικάνος δημιουργός αποφασίζει να μεγαλώσει το μικρό animation θαύμα του, να δώσει λαλιά στις πάνινες κούκλες του και να προσφέρει το απαιτούμενο βάθος στο εμπνευσμένο short story επιστημονικής φαντασίας, με τη βοήθεια της γκοθ σεναριογράφου Παμέλα Πέτλερ («Νεκρή Νύφη»).

Η μεγάλου μήκους βερσιόν του «9» προσφέρει πλέον στον Σέιν Άκερ την ευκαιρία να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τη μαύρη δημιουργική του ταυτότητα, ένα ξεχωριστό συνονθύλευμα βικτοριανού μπαρόκ και φουτουριστικής βιομηχανικής τοξικότητας. Βέβαια, το εξαιρετικά προφανές ελάττωμα σ’ αυτό το ενήλικο animation είναι η υπερβολικά μικρή του διάρκεια (μόλις 79 λεπτά), με τις σεναριακές σκιές κι ελλείψεις να θολώνουν αυτό το εκστατικό μείγμα σκοτεινής εικαστικής αισθητικής κι εύστοχου κοινωνικού σχολιασμού.

transparent listΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡ 1 αστεράκι

ALPHA 21.00

Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 98′

GET CARTER. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Κέι, με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ρέιτσελ Λι Κουκ.

Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ιεροσυλία την ανάθεση στον Σταλόνε του ρόλου του Τζακ Κάρτερ, ενός γκάνγκστερ ο οποίος επιστρέφει στη γενέτειρά του για να κηδέψει τον αδερφό του και ερευνώντας τα αίτια του θανάτου του έρχεται αντιμέτωπος με την τοπική μαφία.

Και όντως είναι.

transparent listΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΓΚΑΝΣ; 1 αστεράκι

MEGA 21.15

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 103′

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS? Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λόρενς, με τους Χιού Γκραντ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Σαμ Έλιοτ.

Ένα νεοϋορκέζικο ζευγάρι, του οποίου η σχέση περνάει κρίση, γίνεται μάρτυρας δολοφονίας. Για να το προστατεύσει, το FBI το κρύβει σε μια μικρή πόλη του Γουαϊόμινγκ.

Εκτός φόρμας, ο σεναριογράφος της Σάντρα Μπούλοκ («Βροχή, Χαλάζι και Έρωτας», «Μις… με το Ζόρι», «Δυο Εβδομάδες Προθεσμία») θυμάται τον «Μάρτυρα Εγκλήματος» αλλά ξεχνά πως γράφεται και, κυρίως, πως σκηνοθετείται μια αστεία σκηνή. Σαχλά καλαμπούρια, κακοφτιαγμένα γκαγκ, παντελής έλλειψη τάιμινγκ και μια κακοπαιγμένη σχολική παράσταση στην οποία οι Σαμ Έλιοτ και Μαίρη Στίνμπεργκεν, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, κλέβουν τις εντυπώσεις ως χωριάτες αστυνόμοι με χοντροκομμένους τρόπους και χρυσή καρδιά. Αφού τα ’μαθα, λοιπόν, για τους Μόργκαν, πολύ θα ήθελα να μάθω αν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Χιου Γκραντ και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ αντάλλασσαν έστω και καλημέρα μεταξύ τους, γιατί αλλιώς δεν δικαιολογείται τέτοια έλλειψη χημείας.

transparent listCRASH 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.15

Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 112′

Αμερικανική ταινία του Πολ Χάγκις, με τους Ματ Ντίλον, Σάντρα Μπούλοκ, Ντον Τσιντλ.

Ο περιζήτητος σεναριογράφος Πολ Χάγκις παρουσιάζει 36 ώρες από τη ζωή μιας δωδεκάδας χαρακτήρων στο Λος Άντζελες, που έρχονται μεταφορικά και κυριολεκτικά αντιμέτωποι με κάποια σύγκρουση (crash). Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ο ρατσισμός, η ανεπάρκεια του νοσηλευτικού συστήματος, τα οδυνηρά επακόλουθα της οπλοχρησίας, η διάλυση της οικογένειας, η αστυνομική κατάχρηση εξουσίας, η έλλειψη επικοινωνίας στη μεγαλούπολη και πλήθος άλλων προβλημάτων που στιγματίζουν τη σημερινή αμερικανική κοινωνία.

Αν και πολλά απ’ αυτά τα θέματα απλώς εκτίθενται χωρίς βαθύτερη ανάλυση, κάνει εντύπωση η ιδιαίτερη και πρωτότυπη προσέγγιση του ρατσιστικού προβλήματος, που παρουσιάζεται σε όλη την πολυπλοκότητά του. Αν και δεν συγκρίνεται με την ταινία-ψηφιδωτό με την οποία όλες οι ταινίες-ψηφιδωτά συγκρίνονται έπειτα απ’ αυτήν, δηλαδή τα «Στιγμιότυπα», το «Crash» έκανε την έκπληξη και βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σεναρίου και μοντάζ.

transparent listΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 3 αστεράκια

STAR 22.45

Κωμωδία, 1984 (Έγχρ.), 95′

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, με τους Νίκο Καλογερόπουλο, Γιώργο Κιμούλη, Τάκη Σπυριδάκη.

Οι περιπέτειες μιας παρέας φαντάρων στο μόλις ιδρυθέν στρατιωτικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ, την παραμονή της 21ης Απριλίου.

Από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού σινεμά και η αρχή ενός παραγωγικού. Μια έξυπνη (και ιστορικά χρήσιμη) πολιτική και κοινωνική σάτιρα, με αυτοβιογραφικά βιώματα και πολύ απολαυστικές ερμηνείες.

transparent listTHE MILLION DOLLAR HOTEL 1 αστεράκι

ΕΤ3 23.00

Σινεφίλ, 2000 (Έγχρ.), 122′

Αμερικανο-γερμανική ταινία του Βιμ Βέντερς, με τους Μελ Γκίμπσον, Μίλα Γιόβοβιτς, Τζέρεμι Ντέιβις.

Ένας ντετέκτιβ ερευνά το θάνατο (δολοφονία ή αυτοκτονία;) ενός ναρκομανή του οποίου ο πατέρας είναι βαρόνος των μίντια. Αυτή έμοιαζε να είναι η μεγάλη ευκαιρία του Βέντερς να κάνει μια καλή ταινία μετά από χρόνια, καθώς στο σχέδιο ενεπλάκησαν από τον Μπόνο των U2 που είχε την αρχική σεναριακή ιδέα, μέχρι τον Μελ Γκίμπσον, του οποίου η εταιρεία παραγωγής Icon συγχρηματοδότησε την ταινία.

Αρκούν όμως μερικά λεπτά για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις να κάνεις με μια πλήρη αποτυχία. Ο Βέντερς προσπαθεί να κάνει έναν συγκερασμό ανάμεσα σε φιλμ νουάρ, επιστημονική φαντασία, ρομαντικό δράμα, ειρωνική φάρσα και κοινωνιολογικό δοκίμιο για το ρόλο της τηλεόρασης ή την εκπόρνευση της μοντέρνας τέχνης, αλλά μ’ ένα αφ’ υψηλού διανοουμενίστικο ύφος, που δεν επιτρέπει στην αφήγηση να πάρει ανάσα, ούτε στους χαρακτήρες να υπάρξουν. Το ωραιότερο μέρος της ταινίας (η σχέση ανάμεσα σ’ έναν διανοητικά καθυστερημένο και μια πρώην τρόφιμο του ψυχιατρείου) πνίγεται ανάμεσα σε μια αδιάφορη αστυνομική έρευνα και την αποτυχημένη απόπειρα του Βέντερς να δώσει μια φελινική διάσταση στους ενοίκους του ξενοδοχείου, η οποία καταλήγει να είναι μια γκροτέσκα φάρσα. Κρίμα, γιατί η Μίλα Γιόβοβιτς είναι για πρώτη φορά υπέροχη (η τρέλα της έχει μια εξωκόσμια ηρεμία και αγγελική χάρη). Αλλά και ο Μελ Γκίμπσον κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει υπόσταση σ’ ένα ρόλο τον οποίο σαμποτάρει ο Βέντερς με τα κρύα, απομυθοποιητικά αστεία του. Άψογη πάντως η φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, που δίνει στην ταινία την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στον εικαστικό κόσμο του ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ.

transparent listΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια

ALPHA 23.00

Δραματική, 1999 ( Έγχρ.), 121′

BRINGING OUT THE DEAD. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Νίκολας Κέιτζ, Πατρίσια Αρκέτ, Τζον Γκούντμαν.

Ένας οδηγός ασθενοφόρου στη Νέα Υόρκη ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της ψυχικής κατάρρευσης, βασανίζεται από τις εικόνες των ανθρώπων που δεν μπόρεσε να σώσει και νιώθει ότι έχει μετατραπεί σε μάρτυρα του Θανάτου.

Αν και ο δραματουργικός περίγυρος είναι (ζοφερά) ρεαλιστικός, ο ρεαλισμός δεν είναι το κίνητρο του Σκορσέζε: τα πάντα στην ταινία είναι ιδωμένα μέσα από την ταραγμένη οπτική του ήρωά του. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη φωτογραφία που περιγράφει την πόλη σαν ένα «πνευματικό» τοπίο, στη σκηνογραφία καθώς και στη ροκ μουσική επένδυση που λειτουργεί ως σχόλιο.

transparent listΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΗΠΟΣ 1½ αστεράκι

MEGA 23.30

Κομεντί, 2009 (Έγχρ.), 86′

Ελληνική ταινία του Κλεάνθη Δανόπουλου, με τους Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ηλέκτρα Τσακαλία, Λαέρτη Μαλκότση.

Ο Φαίδωνας και η Αναστασία, νιόπαντροι κι ερωτευμένοι, νοικιάζουν μια μονοκατοικία με κήπο. Ένα πτώμα που ξαφνικά «προσγειώνεται» σε αυτόν κι ένας φοίνικας που πρέπει να φυτευτεί θα αναστατώσουν επικίνδυνα τη ζωή τους.

O Κλεάνθης Δανόπουλος διασκευάζει στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ένα δικό του διήγημα. Στο χαρτί η σχετικά έξυπνη αρχική του ιδέα παραμένει συμπαγής και συγκεντρωμένη, λειτουργώντας –μέχρις ενός σημείου αποτελεσματικά– ως κωμωδία καταστάσεων με ανάλαφρο κοινωνικό σχόλιο. Η σεναριακή της μεταμόρφωση, όμως, δεν είναι αντάξιά της. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σπασμωδικά, η πλοκή επιφυλάσσει ελάχιστες εκπλήξεις κι ενώ υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγιστούν με χιούμορ, όλα εξελίσσονται σαν ανώδυνη φάρσα. Είναι φανερό ότι ο Δανόπουλος ζητάει κάτι περισσότερο. Αλλά η κωμωδία είναι πριν απ’ όλα τάιμινγκ και το «Στο Βάθος Κήπος» μοιάζει αφηγηματικά με ξεκούρδιστο ρολόι. O Μαυρογεωργίου της θεατρικής «Κατσαρίδας» μοιάζει διαρκώς πανικόβλητος και η Τσακαλία υπερβολικά χαλαρή, ενώ η ξεκαρδιστική παρουσία του Δημήτρη Πουλικάκου και της Τζένης Ρουσσέα πιο καταλυτική.

transparent listΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4 αστεράκια

STAR 01.00

Δραματική, 1988 (Έγχρ.), 119′

DANGEROUS LIAISONS. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, με τους Τζον Μάλκοβιτς, Μισέλ Φάιφερ, Γκλεν Κλόουζ.

Η διεφθαρμένη μαρκησία Ντε Μερτέιγ δέχεται να κάνει έρωτα με τον ερωτύλο υποκόμη Βαλμόν μόνο αν εκείνος διαφθείρει μια παρθένα. Ο Βαλμόν, θεωρώντας το στοίχημα εύκολο, βάζει στο παιχνίδι μια πουριτανή παντρεμένη κυρία, την οποία όμως θα ερωτευθεί καταστροφικά. Αριστουργηματική, η καλύτερη σίγουρα, κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου επιστολικού βιβλίου του Λακλό.

Όλη η ταινία είναι μια μακιαβελική μηχανορραφία με επίκεντρο το σεξ, ιδωμένο όμως σαν γοητεία, σπορ, επίδειξη και όχι ως ερωτική απόλαυση. Ο Φρίαρς τονίζει τον ψεύτικο χαρακτήρα αυτού του παιχνιδιού, υπογραμμίζοντας τη θεατρικότητα ενός κώδικα συμπεριφοράς. Οι κοινωνικές αναφορές, στην εποχή που μας ενδιαφέρει, έχουν αφεθεί στο περιθώριο, για να προσεγγιστούν καλύτερα οι χαρακτήρες. Ο Φρίαρς, αν και διαθέτει επιβλητικά σκηνικά, προτιμά τα γκρο πλαν των έξοχων ερμηνειών του, κάνοντας μια λιτή ταινία που αποτελεί μάθημα σκηνοθετικής αποτελεσματικότητας. Με Όσκαρ δεν βραβεύτηκαν οι υποψήφιες Γκλεν Κλόουζ και Μισέλ Φάιφερ, αλλά τα κοστούμια, τα σκηνικά και η σεναριακή διασκευή.

transparent listΟ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ 1½ αστεράκι

ΕΤ3 01.30

Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.), 99′

ANGEL’S DANCE. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Ντέιβιντ Λ. Κόρλεϊ, με τους Τζέιμς Μπελούσι, Σέριλ Λι, Κάιλ Τσάντλερ.

Για να γίνει εκτελεστής της μαφίας, ένας νεαρός παίρνει τη διαταγή από τον «εκπαιδευτή» του να δολοφονήσει μια ψυχικά διαταραγμένη, αλλά έξυπνη γυναίκα.

Μικρές δόσεις μαύρου χιούμορ, αμοραλισμού και παραλόγου προσθέτουν ενδιαφέρον σε μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Μπελούσι.

transparent listΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΓΚΑΝΣ; 1 αστεράκι

MEGA 01.45

Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 103′

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS? Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λόρενς, με τους Χιού Γκραντ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Σαμ Έλιοτ.

Ένα νεοϋορκέζικο ζευγάρι, του οποίου η σχέση περνάει κρίση, γίνεται μάρτυρας δολοφονίας. Για να το προστατεύσει, το FBI το κρύβει σε μια μικρή πόλη του Γουαϊόμινγκ.

Εκτός φόρμας, ο σεναριογράφος της Σάντρα Μπούλοκ («Βροχή, Χαλάζι και Έρωτας», «Μις… με το Ζόρι», «Δυο Εβδομάδες Προθεσμία») θυμάται τον «Μάρτυρα Εγκλήματος» αλλά ξεχνά πως γράφεται και, κυρίως, πως σκηνοθετείται μια αστεία σκηνή. Σαχλά καλαμπούρια, κακοφτιαγμένα γκαγκ, παντελής έλλειψη τάιμινγκ και μια κακοπαιγμένη σχολική παράσταση στην οποία οι Σαμ Έλιοτ και Μαίρη Στίνμπεργκεν, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, κλέβουν τις εντυπώσεις ως χωριάτες αστυνόμοι με χοντροκομμένους τρόπους και χρυσή καρδιά. Αφού τα ’μαθα, λοιπόν, για τους Μόργκαν, πολύ θα ήθελα να μάθω αν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Χιου Γκραντ και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ αντάλλασσαν έστω και καλημέρα μεταξύ τους, γιατί αλλιώς δεν δικαιολογείται τέτοια έλλειψη χημείας.

transparent listΟ ΧΑΣΑΠΗΣ 3½ αστεράκια

ΝΕΤ 02.00

Θρίλερ, 1970 (Έγχρ.), 93′

LE BOUCHER. Γαλλο-ιταλική ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, με τους Ζαν Γιάν, Στεφάν Οντράν, Μάριο Μπεκάρα.

Μια ενάρετη και σεξουαλικά καταπιεσμένη δασκάλα υποπτεύεται ότι ο χασάπης που τη φλερτάρει είναι υπεύθυνος για μια σειρά σαδιστικών εγκλημάτων.

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Σαμπρόλ, η οποία στιγματίζει τη μικροαστική υποκρισία, ενώ ταυτόχρονα μας εισάγει στη χιτσκοκική προβληματική της μετάθεσης της ενοχής.

transparent listΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΠΙΣΩ 1 αστεράκι

STAR 03.30

Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 89′

REST STOP: DON’T LOOK BACK. Αμερικανική ταινία του Σον Παπαζιάν, με τους Ρίτσαρντ Τίλμαν, Τζέσι Γουάρντ, Γκράχαμ Νόρις.

Δεύτερη στάση της «Επόμενης Στάσης»: Στην πρώτη ταινία, ένας μανιακός δολοφόνος «περιποιήθηκε» τον Τζες και τη Νικόλ, ενώ εδώ ο αδερφός του Τζες ξεκινά για να τον αναζητήσει.

Μάντεψε τι θα του συμβεί μετά από μερικές αηδιαστικές σαδιστικές σκηνές…

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΗΠΟΣ 2 αστεράκια

novacinema1/HD 22.00

Κομεντί, 2011 (Έγχρ.), 124′

WE BOUGHT A ZOO. Aμερικανική ταινία του Κάμερον Κρόου, με τους Ματ Ντέιμον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τόμας Χέιντεν Τσερτς.

Ο Μπέντζαμιν Μι, πατέρας δύο παιδιών που έχει μείνει χήρος, αποφασίζει να αλλάξει ζωή και αγοράζει έναν εγκαταλειμμένο ζωολογικό κήπο στην εξοχή, φιλοδοξώντας να τον επαναλειτουργήσει.

Ο θρίαμβος της (αμερικανικής οικογένειας σε μια παλιομοδίτικη και γεμάτη κλισέ, αλλά καλογραμμένη δραμεντί. Υπερβολικά συναισθηματική η ματιά του Κάμερον Κρόου («Τζέρι Μαγκουάιρ»), εξαιρετικός γι’ ακόμη μία φορά ο αθόρυβος Ματ Ντέιμον. Ευχάριστες οι easy listening-rock επιλογές του σάουντρακ, για το οποίο έχει γράψει επίσης μουσική ο κιθαρίστας των Ισλανδών Sigur Ros.

transparent listΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ 3 αστεράκια

novacinema4 22.40

Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 112′

AMADOR. Ισπανική ταινία του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, με τους Μαγκαλί Σολιέρ, Φάνι ντε Κάστρο, Σέλσο Μπουγκάλο.

Μετανάστρια από τη Λατινική Αμερική στην Ισπανία, η Μαρσέλα φροντίζει έναν κατάκοιτο ηλικιωμένο. Όταν αυτός πεθαίνει, εκείνη αποφασίζει να κρατήσει το γεγονός κρυφό από τους δικούς του γιατί έχει ανάγκη τα χρήματα.

Και ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Δευτέρες με Λιακάδα» της συμπαραστέκεται με μια αλμοδοβαρική αίσθηση του καθημερινού παράλογου και μια αλά Κεν Λόουτς αποτύπωση της ασφυκτικής πραγματικότητας που την αγκαλιάζει. Με υπομονή ο Αρανόα ενώνει τα κομμάτια του παζλ (εξαιρετικό το σεναριακό εύρημα που διατρέχει όλη την πλοκή), τα οποία θα συμπληρώσουν τη συνολική εικόνα, σκάβει βαθιά στα αντιφατικά συναισθήματα της σιωπηλής ηρωίδας του και με μια απλή, αφοπλιστική κίνηση αποκαλύπτει στο φινάλε το πλήρες μέγεθος της κοινωνικής συγκάλυψης. Η ειρωνική σκηνοθετική ματιά του σώζει τα «συμπεράσματα» από την απλοϊκότητα, ενώ η σκυθρωπή φιγούρα της Μαγκαλί Σολιέρ («Το Γάλα της Θλίψης») τους προσθέτει ψυχολογικό βάρος, οι ατάκες της Πούρι ξεκαρδιστικές ανάσες και η ιστορία του Αμαδόρ γνήσια συγκίνηση.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...