06/05/2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Με ιστορικά ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και ποιοτικές ταινίες, η δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο ένα αφιέρωμα στην επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδικότερα, η ΝΕΡΙΤ plus θα προβάλει το Σάββατο 9 Μαΐου στις 15.00 σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το γαλλικό ντοκιμαντέρ...
Με ιστορικά ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και ποιοτικές ταινίες, η δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο ένα αφιέρωμα στην επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ειδικότερα, η ΝΕΡΙΤ plus θα προβάλει το Σάββατο 9 Μαΐου στις 15.00 σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Τα Παιδιά του Ολοκαυτώματος» (The Children of Shoah), το οποίο καταγράφει τη συστηματική εξόντωση παιδιών Εβραίων που είχαν βρει καταφύγιο στη Γαλλία από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Στο χωριό Izieu τον Απρίλιο του 1944, 44 εβραιόπουλα ηλικίας 4 έως 16 ετών και επτά δάσκαλοι συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και εστάλησαν στο ΄Αουσβιτς. Με τη βοήθεια διακεκριμένων ιστορικών και ειδικών, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την τραγική ιστορία αυτών των παιδιών μέσα από τις μαρτυρίες τριών επιζώντων.

Ακολουθεί στις 18:00 το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του εγκλεισμού» (Τhe Children οf Internment), σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν 11.000 Γερμανοί αλλοδαποί στις ΗΠΑ θεωρήθηκαν εχθροί, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία τους, μέσα από οπτικοακουστικά τεκμήρια και συνεντεύξεις παιδιών που ζούσαν σε στρατόπεδα.

Στις 22:00 θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά». Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Κατοχής, που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες χριστιανών, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Την αφήγησή τους πλαισιώνουν σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Την Κυριακή 10 Μαΐου στις 15.00 θα προβληθεί το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Μικροί ήρωες από το γκέτο της Βαρσοβίας» (The Little Heroes Of Warsaw Ghetto). Από το 1942, παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών άφησαν το γκέτο της Βαρσοβίας και πήγαν στο κατεχόμενο από τα ναζιστικά στρατεύματα τμήμα της πόλης. Επέζησαν στην πόλη έως το 1945 τραγουδώντας και πουλώντας τσιγάρα και εφημερίδες στους Γερμανούς. Πέντε άνθρωποι αφηγούνται την οδυνηρή ιστορία αυτών των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από τη ΝΕΡΙΤ θα προβληθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στις 22.00, η ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», με τους Θανάση Βέγγο, Έφη Ροδίτη, Κατερίνα Γώγου, Αντώνη Παπαδόπουλο κ.α. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Θανάσης καλείται να καταθέσει στη δίκη ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας. Κατηγορείται για ψευδορκία και φυλακίζεται παρέα με κάποιους αντιστασιακούς. Οι αντιστασιακοί δραπετεύουν, αλλά ο Θανάσης μένει στο κελί. Τον κατηγορούν ότι είναι ο αρχηγός των αντιστασιακών και οι Γερμανοί τον καταδικάζουν σε θάνατο.

Στις 23:30 θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση το σουηδικό ντοκιμαντέρ «Κάθε πρόσωπο έχει ένα όνομα» (Every face has a name). Επιζώντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αφηγούνται τις ιστορίες τους, καθώς ανακαλύπτουν ξανά τους εαυτούς τους σε αρχειακό υλικό που γυρίστηκε στις 28 Απριλίου 1945: την ημέρα που απελευθερώθηκαν από τα γερμανικά στρατόπεδα.
Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.