Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
TM 492
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

30 Σεπτεμβρίου 2012 13:49

Οι ταινίες της ημέρας

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F451d297cd7a9798505c06b721c3caeec XL

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου

Αξίζει να δείτε
  • ΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ 3 αστεράκια 21.00 ΑΝΤ1
  • CRAZY, STUPID, LOVE 3 αστεράκια 22.00 novacinema1/HD
  • KICK ASS 3 αστεράκια 21.00 Village Cinema/OTE TV
  • ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ 3 αστεράκια 22.00 ΕΤ1
  • ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ 2½ αστεράκια 23.00 ΕΤ3
  • DANIKA 2 αστεράκια 23.30 STAR
  • ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΡΙ ΦΛΙΝΤ 2½ αστεράκια 23.30 MEGA
  • ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια 00.30 ALPHA
  • ΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 2 αστεράκια 01.00 NET
  • CHRYSALIS 2 αστεράκια 03.45 STAR
  • ΛΟΡΑΞ 3 αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΧΑΡΙΕΤ Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Οικογενειακή, 1996 (Έγχρ.), 100′

HARRIET THE SPY. Αμερικανική ταινία της Μπρόουνγουεν Χιουζ, με τους Μισέλ Τράκτενμπεργκ, Ρόζι Ο’ Ντόνελ, Γκρέγκορι Σμιθ.

Όταν το ημερολόγιο της μικρής Χάριετ, όπου καταγράφει τα μυστικά των φίλων της, πέφτει στα χέρια τους, εκείνοι την κάνουν πέρα και η μικρή προσπαθεί να τους ξανακερδίσει χωρίς να προδώσει την «αποστολή» της.

Μοσχοπουλημένο παιδικό βιβλίο του ’60, φρεσκάρεται με τον συνήθη τρόπο: στρογγυλεύει τους χαρακτήρες και διδάσκει ορθή συμπεριφορά.

transparent listΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 1 αστεράκι

MEGA 14.50

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 100′

50 FIRST DATES. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Σίγκαλ, με τους Άνταμ Σάντλερ, Ντρου Μπάριμορ, Ρόμπι Σνάιντερ.

Η απώλεια μνήμης πότε δίνει αφορμή για ένα θρίλερ με καινοτομία στην αφήγηση («Memento»), πότε για έναν παθιασμένο έρωτα που ξαναγεννιέται από την αρχή («Novo»). Εδώ γίνεται η αιτία για να δούμε τον Χένρι (Άνταμ Σάντλερ) να εφευρίσκει κι από έναν διαφορετικό τρόπο να φλερτάρει καθημερινά τη Λούσι (Ντρου Μπάριμορ), της οποίας η μνήνη έχει ακινητοποιηθεί στην ημερομηνία του ατυχήματός της.

Οι καθημερινές μεταμορφώσεις του Χένρι εξαντλούνται από τα πρώτα σκετσάκια, ενώ κάθε συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή διεκπεραιώνεται με τρόπο εντελώς επίπλαστο και προσποιητό. Απογοήτευση ο Άνταμ Σάντλερ: εκτός του ότι δεν πολυπείθει για τον έρωτά του, δεν πλουτίζει το ρόλο του με καμία ευρηματικότητα.

transparent listΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΒΙΣ 1 αστεράκι

ΕΤ1 15.00

Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 90′

ELVIS HAS LEFT THE BUILDING. Αμερικανική ταινία του Τζόελ Ζούικ, με τους Κιμ Μπέισινγκερ, Τζον Κόρμπετ, Άνι Ποτς.

Μια πλασιέ καλλυντικών σκοτώνει κατά λάθος στο Λας Βέγκας τρεις σωσίες του Έλβις Πρίσλεϊ και λίγο αργότερα γνωρίζει ένα διαφημιστή που την ερωτεύεται.

Η Μπέισινγκερ έχει την ευκαιρία να δείξει την κωμική της πλευρά, αλλά το μόνο που «εγκατέλειψε το κτίριο» (κατά τον αγγλικό τίτλο της ταινίας) είναι το χιούμορ.

transparent listΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ 3 αστεράκια

ΑΝΤ1 21.00

Κομεντί, 2002 (Έγχρ.), 141′

CATCH ME IF YOU CAN. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Τομ Χανκς, Κρίστοφερ Γουόκεν.

Ένας πράκτορας του FBI βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Φρανκ, σπεσιαλίστα στις πλαστογραφήσεις επιταγών και τις «επαγγελματικές» μεταμφιέσεις.

Η ταινία ξεκινά με ένα ευρηματικό ζενερίκ με καρτούν φιγούρες, που θυμίζει τις εκπληκτικές δουλειές του Σόουλ Μπας στις ταινίες του Χίτσκοκ, αλλά έχει και κάτι από την ατμόσφαιρα του «Ροζ Πάνθηρα». Η ηθελημένη αυτή σινεφιλική αναφορά, πέρα από το να τονίζει κάποια θεματική ομοιότητα (ο Τομ Χανκς είναι ένα είδος επιθεωρητή Κλουζό, που χάνει βλακωδώς μέσα από τα χέρια του τον πανούργο Ροζ Πάνθηρα/ΝτιΚάπριο), φανερώνει και το κλειδί που βασίζεται όλη η ίντριγκα: τα πάντα λειτουργούν ως μια εικόνα του σινεμά, δηλαδή ως ένα παιχνίδι ειδώλων, προσποίησης και μεταμφίεσης.Ο Σπίλμπεργκ καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο το κλίμα και την ατμόσφαιρα της μεσοαστικής Αμερικής των ’60s, αλλά από αυτήν την εποχή δεν υπάρχει επίτηδες καμιά αναφορά στη χίπικη κουλτούρα, το ροκ, τα ναρκωτικά ή την πολιτική αμφισβήτηση. Περνώντας από τη δεκαετία του ’60 στο συντηρητικό ’70, το παιχνίδι δεν μπορεί να λήξει παρά με το θρίαμβο του κομφορμισμού. Το φινάλε είναι διφορούμενο: η προθυμία του ήρωα στα νέα του καθήκοντα αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να μεταμορφωθεί η αποτυχία του σε χάπι έντ; Ή αντίθετα αποτελεί μια μελαγχολική πιστοποίηση του Σπίλμπεργκ ότι στην πραγματιστική Αμερική η υποδούλωση της φαντασίας στην αναγκαιότητα της εργασίας είναι μια συνθήκη ζωής;

transparent listΗ ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 1 αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 109′

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, με τους Κατερίνα Μουτσάτσου, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Αλέξανδρο Παρθένη.

Η νεαρή Λίζα είναι όμορφη, γράφει σε γυναικείο περιοδικό, γυμνάζεται για να είναι σέξι και αναλύει πάντα τις ατυχίες της στις σχέσεις με το άλλο φύλο. Αναζητά τον μεγάλο έρωτα, διχάζεται ανάμεσα σε δύο άντρες και μοιράζεται τα πάντα με την κολλητή της.

Σαν να ’ταν χθες που το «Sex and the City» έφτιαχνε την ατζέντα των νευρώσεων, που υπήρχαν περιοδικά και εργαζόμενοι σ’ αυτά και άλλες πολυτέλειες. Πάλι με χρόνους με καιρούς (και με δόσεις δανείων από το εξωτερικό) ίσως…

transparent listΖΟΧΑΝ. ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 1 αστεράκι

MEGA 21.15

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 113′

YOU DON’T MESS WITH THE ZOHAN. Αμερικανική ταινία του Ντένις Ντούγκαν, με τους Άνταμ Σάντλερ, Τζον Τορτούρο, Εμάνουελ Τσρίκι.

Είναι αλήθεια πως η μεταμόρφωση του Άνταμ Σάντλερ σε Ζόχαν Ντβιρ, έναν φοβερό και τρομερό πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος θέλει τώρα πια να γίνει… κομμωτής, έχει το χάζι της.

Πέραν τούτου όμως, ελάχιστα διασκεδαστικά ακολουθούν, καθώς η μια ξεκάρφωτη κωμική (;) σκηνή διαδέχεται την άλλη, όλες τους κολλημένες σε μια απροκάλυπτα αρπακολλατζίδικη πλοκή. Ο Ζόχαν σκηνοθετεί το θάνατό του και καταφεύγει στη Νέα Υόρκη, θριαμβεύει με τις παρακομμωτικές του υπηρεσίες σε γηραιές κυρίες, ερωτεύεται μια όμορφη Παλαιστίνια κι αντιμετωπίζει έναν άσχημο Παλαιστίνιο, τον αρχιτρομοκράτη θανάσιμο εχθρό του. Κάποιες στιγμές, το «από τη μέση και κάτω», χοντροκομμένο και χωρίς ταμπού χιούμορ (ο Τζον Άπατοου του «Με την Πρώτη» έχει βάλει το χέρι του) αποδεικνύεται αφοπλιστικό, οι περισσότερες ατάκες όμως είναι νερόβραστες, οι ιδέες πρόχειρες και λιγοστές, το κωμικό τάιμινγκ ανύπαρκτο. Κι αν προσπαθείς να κάνεις την ανάγκη φιλότιμο, έρχεται η μνημειωδώς βλακώδης τελική αντιπαράθεση Σάντλερ και Τορτούρο, παρουσία του ξυλάγγουρου που λέγεται Μαράια Κάρεϊ, και σε αποτελειώνει.

transparent listΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 129′

EL SECRETO DE SUS OJOS. Αργεντίνικη ταινία του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, με τους Ρικάρντο Νταρίν, Σολεδάδ Βιλαμίλ, Πάμπλο Ράγκο.

Έχοντας βγει στη σύνταξη, ο υπάλληλος της εισαγγελίας Μπενχαμίν αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα για μια υπόθεση βιασμού και δολοφονίας που συνέβη πριν από 25 χρόνια. Ζητάει τη βοήθεια της πρώην προϊσταμένης του, με την οποία θα ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Το ξενόγλωσσο Όσκαρ του 2010 είναι ένα υποδειγματικό φιλμ μικρού βεληνεκούς, αλλά μεγάλης κινηματογραφικής αποτελεσματικότητας, το τέλειο δείγμα αφηγηματικού σινεμά που αιφνιδιάζει με την κομψότητά του και την προσοχή στη σεναριακή λεπτομέρεια. Ο σκηνοθέτης Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (υποψήφιος για Όσκαρ με το «Γιος της Νύφης») στήνει μαζί με τον συγγραφέα του μυθιστορήματος «Το ερωτηματικό στα μάτια τους» Εδουάρδο Σακέρι ένα πολυεπίπεδο παζλ, απλό στην όψη, μα περίτεχνο στην κατασκευή. Δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο χρόνο –και, φυσικά, στο τέλος θα συναντηθούν και θα «κλείσουν» ταυτόχρονα– μεταφέρουν πληροφορίες η μία στην άλλη τροφοδοτώντας διαρκώς το αστυνομικό σασπένς. Η λύση του μυστηρίου έρχεται μ’ ένα ρεαλιστικό, πικρό τρόπο που συγκινεί. Παράλληλα, η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών, κυρίως του Μπενχαμίν και της Ιρένε, σε εμπλέκει στη μελαγχολική τους διαδρομή, ενώ οι περιφερειακοί χαρακτήρες διαθέτουν υπόσταση και δραματικό βάθος. Τέλος, πίσω από το κυνήγι του ενόχου στέκει στο ημίφως ένα πολιτικό φόντο με το δικό του ρόλο – διακριτικό, αλλά απόλυτα καταλυτικό. Δεν είναι μόνο κάποιοι αντιμέτωποι με τα πάθη τους ήρωες που κρύβουν τα μυστικά στο βλέμμα τους αλλά και μια ολόκληρη χώρα που προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο.

transparent listΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ 2½ αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Περιπέτεια, 1943 (Α/Μ), 68′

JOURNEY INTO FEAR. Αμερικανική ταινία του Νόρμαν Φόστερ, με τους Όρσον Ουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Ντολόρες Ντελ Ρίο.

Κυνηγημένος από έναν πληρωμένο δολοφόνο των Γερμανών, ένας Αμερικανός επιβιβάζεται σ’ ένα πλοίο που κατευθύνεται από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα.

Ατμοσφαιρική μεταφορά στην οθόνη ενός μυθιστορήματος του Έρικ Άμπλερ, που αρχικά επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Όρσον Γουέλς. Όμως μετά την εμπορική αποτυχία του «Πολίτη Κέιν», οι παραγωγοί φοβήθηκαν τα καπρίτσια του και παράδωσαν τη σκηνοθεσία σ’ έναν έμπειρο δημιουργό b-movies.

transparent listDANIKA 2 αστεράκια

STAR 23.30

Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 79′

Αμερικανική ταινία του Άριελ Βρόμεν, με τους Μαρίζα Τομέι, Κρεγκ Μπιέρκο, Κάιλ Γκόλνερ.

Μια υπερπροστατευτική μητέρα τριών παιδιών που υποθέτουμε πως υποφέρει από χρόνιο άγχος αρχίζει να έχει φρικιαστικά οράματα που βυθίζουν τη φαινομενικά τέλεια ζωή της στον εφιάλτη.

Ένας επιτυχημένος συνδυασμός παραισθητικού και ψυχολογικού τρόμου σε σωστή δοσολογική ισορροπία και με καλές ερμηνείες ειδικά από την Τομέι. Αδίκως κυκλοφόρησε κατευθείαν σε DVD και πέρασε απαρατήρητο.

transparent listΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΡΙ ΦΛΙΝΤ 2½ αστεράκια

MEGA 23.30

Βιογραφική, 1996 (Έγχρ.), 130′

THE PEOPLE vs LARRY FLYNT. Αμερικανική ταινία του Μίλος Φόρμαν, με τους Γούντι Χάρελσον, Κόρτνεϊ Λαβ, Έντουαρντ Νόρτον.

Ο βίος του πορνοεκδότη Λάρι Φλιντ, τον οποίο πήγαινε συνεχώς στα δικαστήρια το αμερικανικό δημόσιο εξαιτίας της προκλητικότητας των εντύπων του.

Η ταινία κρύβει αδικαιολόγητα διάφορες σκοτεινές πτυχές του Λάρι Φλιντ μετατρέποντάς τον κεντρικό ήρωα σ’ ένα είδος πορνο-Αριστοφάνη της αμερικανικής κοινωνίας των δεκαετιών 1970 και 1980. Έτσι χάνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει σατιρικά διάφορες πτυχές της σύγχρονης Αμερικής.

transparent listΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια

ALPHA 00.30

Δραματική, 1999 ( Έγχρ.), 121′

BRINGING OUT THE DEAD. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Νίκολας Κέιτζ, Πατρίσια Αρκέτ, Τζον Γκούντμαν.

Ένας οδηγός ασθενοφόρου στη Νέα Υόρκη ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της ψυχικής κατάρρευσης, βασανίζεται από τις εικόνες των ανθρώπων που δεν μπόρεσε να σώσει και νιώθει ότι έχει μετατραπεί σε μάρτυρα του Θανάτου.

Αν και ο δραματουργικός περίγυρος είναι (ζοφερά) ρεαλιστικός, ο ρεαλισμός δεν είναι το κίνητρο του Σκορσέζε: τα πάντα στην ταινία είναι ιδωμένα μέσα από την ταραγμένη οπτική του ήρωά του. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη φωτογραφία που περιγράφει την πόλη σαν ένα «πνευματικό» τοπίο, στη σκηνογραφία καθώς και στη ροκ μουσική επένδυση που λειτουργεί ως σχόλιο.

transparent listΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 2 αστεράκια

NET 01.00

Περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 97′

CONFIDENCE. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Φόλεϊ, με τους Έντουαρντ Μπερνς, Ντάστιν Χόφμαν, Ρέιτσελ Γουάιζ.

Ο Τζέικ, απατεώνας κλάσεως, εξαπατά το λογιστή ενός ψυχωτικού γκάνγκστερ και για να προστατευτεί από την εκδικητική μανία του τελευταίου δέχεται να δουλέψει για λογαριασμό του σ’ ένα μεγάλο τραπεζικό κόλπο.

Μια ίντριγκα με πολύ ρευστά τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και το σκηνοθετημένο, σε σημείο νας μπερδεύεσαι. Σε γενικές όμως γραμμές, έχουμε να κάνουμε με μια ταινία με καλογραμμένο σενάριο, σκηνοθετημένη με σιγουριά από τον Τζέιμς Φόλεϊ, που σε ελκύει με το καστ της.

transparent listΕΚΡΗΞΗ 0 αστεράκια

STAR 01.15

Περιπέτεια, 1994 (Έγχρ.), 115′

BLOWN AWAY. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Χόπκινς, με τους Τζεφ Μπρίτζες, Τόμι Λι Τζόουνς, Φόρεστ Γουίτακερ.

Ένας τρομοκράτης του IRA, ειδικευμένος στις εκρήξεις, δραπετεύει από τις φυλακές της Βόρειας Ιρλανδίας και βρίσκει καταφύγιο στην Αμερική. Εκεί αναγνωρίζει τυχαία στο πρόσωπο ενός πυροτεχνουργού έναν παλιό του σύντροφο, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη σύλληψή του.

Η προσπάθεια να τον εκδικηθεί είναι τόσο παραληρηματική, ώστε το ένα απίστευτο ακολουθεί το άλλο χωρίς εσωτερικό ρυθμό.

transparent listΖΟΧΑΝ. ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 1 αστεράκι

MEGA 02.30

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 113′

YOU DON’T MESS WITH THE ZOHAN. Αμερικανική ταινία του Ντένις Ντούγκαν, με τους Άνταμ Σάντλερ, Τζον Τορτούρο, Εμάνουελ Τσρίκι.

Είναι αλήθεια πως η μεταμόρφωση του Άνταμ Σάντλερ σε Ζόχαν Ντβιρ, έναν φοβερό και τρομερό πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος θέλει τώρα πια να γίνει… κομμωτής, έχει το χάζι της.

Πέραν τούτου όμως, ελάχιστα διασκεδαστικά ακολουθούν, καθώς η μια ξεκάρφωτη κωμική (;) σκηνή διαδέχεται την άλλη, όλες τους κολλημένες σε μια απροκάλυπτα αρπακολλατζίδικη πλοκή. Ο Ζόχαν σκηνοθετεί το θάνατό του και καταφεύγει στη Νέα Υόρκη, θριαμβεύει με τις παρακομμωτικές του υπηρεσίες σε γηραιές κυρίες, ερωτεύεται μια όμορφη Παλαιστίνια κι αντιμετωπίζει έναν άσχημο Παλαιστίνιο, τον αρχιτρομοκράτη θανάσιμο εχθρό του. Κάποιες στιγμές, το «από τη μέση και κάτω», χοντροκομμένο και χωρίς ταμπού χιούμορ (ο Τζον Άπατοου του «Με την Πρώτη» έχει βάλει το χέρι του) αποδεικνύεται αφοπλιστικό, οι περισσότερες ατάκες όμως είναι νερόβραστες, οι ιδέες πρόχειρες και λιγοστές, το κωμικό τάιμινγκ ανύπαρκτο. Κι αν προσπαθείς να κάνεις την ανάγκη φιλότιμο, έρχεται η μνημειωδώς βλακώδης τελική αντιπαράθεση Σάντλερ και Τορτούρο, παρουσία του ξυλάγγουρου που λέγεται Μαράια Κάρεϊ, και σε αποτελειώνει.

transparent listCHRYSALIS 2 αστεράκια

STAR 03.45

Φαντασίας, 2007 (Έγχρ.), 94′

Γαλλική ταινία του Ζουλιάν Λεκλέρκ, με τους Αλμπέρ Ντιποντέλ, Μαρί Γκιγιάρ, Μαρτ Κελέρ.

Με την ιστορία ενός αστυνομικού που διερευνά μια υπόθεση η οποία συνδέεται με το θάνατο της γυναίκας του και μια περίεργη κλινική, ο Λεκλέρκ δηλώνει ότι θέλει να οραματιστεί το Παρίσι στο κοντινό μέλλον.

Προς το παρόν αυτή η σπάνια απόπειρα του γαλλικού κινηματογράφου να κάνει ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στέφεται με μερική επιτυχία – ιδιαίτερα στις σκηνές δράσης όπου συμμετέχει ο κασκαντέρ (ανέλαβε τις επικίνδυνες σκηνές στην πρώτη ταινία της τριλογίας του Μπορν) Αλέν Φιγκλάρζ.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listCRAZY, STUPID, LOVE 3 αστεράκια

novacinema1/HD 22.00

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 118′

Αμερικανική ταινία των Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα, με τους Στιβ Καρέλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζούλιαν Μουρ.

Ένας πενηντάρης, τον οποίο χωρίζει ξαφνικά η γυναίκα του, αγωνίζεται αφενός για να την ξανακερδίσει και αφετέρου για να προσαρμοστεί στην εργένικη ζωή ακολουθώντας τις οδηγίες ενός περπατημένου και γοητευτικού νεαρού.

Το «Crazy, Stupid, Love» διαχειρίζεται ντελικάτα την εσωτερική θλίψη του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, επιχειρώντας την ίδια στιγμή να τον ειρωνευτεί μα και να τον κατανοήσει. Όπως στο απολαυστικά κατάμαυρο «Ο Αϊ-Βασίλης Είναι Λέρα» το οποίο έγραψαν και το γλυκόπικρο «I Love You Phillip Morris» το οποίο σκηνοθέτησαν, οι Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα φλερτάρουν κι εδώ διαρκώς με τις προβλέψιμες σταθερές του είδους, μια αγκαλιάζοντας, μια ανατρέποντας και μια σατιρίζοντάς τις. Δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικοί (το φινάλε μοιάζει τραβηγμένο και φανερά αμήχανο), αλλά τουλάχιστον δεν εφησυχάζουν επιστρατεύοντας είτε χιουμοριστικές ευκολίες για όλη την οικογένεια είτε pret-a-porter λύσεις μιας χοντροκομμένης, «ακατάλληλης για ανήλικους» κωμωδίας, η οποία είναι και της χολιγουντιανής μόδας τώρα τελευταία.

transparent listKICK ASS 3 αστεράκια

Village Cinema/OTE TV 21.00

Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 117′

Αγγλική ταινία του Μάθιου Βον, με τους Άαρον Τζόνσον, Κρίστοφερ Μιντζ-Πλας, Κλόι Γκρέις Μόρετζ.

Όπως ο Πίτερ Πάρκερ του «Spider-man» ή ο Μπρους Γουέιν του «Μπάτμαν», ο Ντέιβιντ Λιζέφσκι είναι ένας συνηθισμένος, ψιλοσπασίκλας κι ελάχιστα cool έφηβος, χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις. Η μετατροπή του σε superhero αποτυπώνει ξεκαρδιστικά τη σεξουαλική και κοινωνική ανασφάλεια των σύγχρονων τινέιτζερ, με την επιρροή της ποπ κουλτούρας γενικότερα και ειδικά του Internet να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ο Βρετανός Μάθιου Βον (του ενδιαφέροντος «Layer Cake» και της αδιάφορης «Αστερόσκονης») εμπνέεται από το μπεστσέλερ κόμικ του Μαρκ Μίλαρ και προχωρά πολύ μακρύτερα από το «ο καθένας μας μπορεί να γίνει (υπερ)ήρωας». Νιώθει άνετα μέσα σ’ έναν κόσμο που αγγίζει την υπερβολή και τη φαντασία χωρίς να αυθαιρετεί, ενώ παίζει πολύ έξυπνα με τα όρια της γραφικής βίας, τις κινηματογραφόφιλες αναφορές και τις βιντεοκλιπίστικες αφηγηματικές τεχνικές. Στήνει ένα σαρκαστικό –στα όρια της φάρσας– υπερ-ηρωικό γαϊτανάκι μεταμφιέσεων και ψεύτικων ταυτοτήτων βουτηγμένο στο μαύρο χιούμορ, κλείνοντας διαρκώς το μάτι στο νεανικό κοινό από τη μία, αφήνοντας όμως από την άλλη το αναρχικής διάθεσης κινηματογραφικό του υλικό να ανασάνει ελεύθερο.

transparent listΛΟΡΑΞ 3 αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Κινούμενα σχέδια, 2012 (Έγχρ.), 86′

DR. SEUSS’ THE LORAX. Αμερικανική ταινία των Κρις Ρενό και Κάιλ Μπάλντα.

Ποιος είναι ο Λόραξ; Εκτός από παράξενο και αστείο πορτοκαλί πλάσμα με μουστάκια, ένα… εναλλακτικό πνεύμα του δάσους, είναι ακόμη ένας ήρωας τον οποίο γέννησε η πένα του Δόκτορα Σέους και τώρα παίρνει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη. Το γραμμένο το 1971 «The Lorax» δεν είναι παρά ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό οικολογικό μανιφέστο, το οποίο διατυπώνεται έξυπνα μέσα από την ιστορία του Τεντ, ενός αγοριού που ζει στη Θνίντβιλ, μια πόλη όπου όλα είναι πλαστικά. Θέλοντας να γοητεύσει την κοπέλα που αγαπά, ο θερμόαιμος 12χρονος αναζητά το μοναδικό πράγμα με το οποίο μπορεί να τη συγκινήσει: ένα αληθινό δέντρο.

Η δημιουργική ομάδα του «Εγώ, ο Απαισιότατος» περιποιείται στοργικά την αλληγορία του Δρα Σέους, διατηρώντας τις αιχμές, το χιούμορ του, ακόμη και στοιχεία από το πρωτότυπο εικαστικό, ενώ προσθέτει μουσική και άφθονα τραγούδια του Τζον Πάουελ. Τα έντονα χρώματα δίνουν μια ποπ, ζωηρή διάσταση και το ξεκάθαρο οικολογικό μήνυμα μιλάει άμεσα στους νεαρούς θεατές, οι οποίοι αποτελούν και το target group της ταινίας.

Athinorama.gr
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου

Αξίζει να δείτε
  • ΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ 3 αστεράκια 21.00 ΑΝΤ1
  • CRAZY, STUPID, LOVE 3 αστεράκια 22.00 novacinema1/HD
  • KICK ASS 3 αστεράκια 21.00 Village Cinema/OTE TV
  • ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ 3 αστεράκια 22.00 ΕΤ1
  • ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ 2½ αστεράκια 23.00 ΕΤ3
  • DANIKA 2 αστεράκια 23.30 STAR
  • ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΡΙ ΦΛΙΝΤ 2½ αστεράκια 23.30 MEGA
  • ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια 00.30 ALPHA
  • ΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 2 αστεράκια 01.00 NET
  • CHRYSALIS 2 αστεράκια 03.45 STAR
  • ΛΟΡΑΞ 3 αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΧΑΡΙΕΤ Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Οικογενειακή, 1996 (Έγχρ.), 100′

HARRIET THE SPY. Αμερικανική ταινία της Μπρόουνγουεν Χιουζ, με τους Μισέλ Τράκτενμπεργκ, Ρόζι Ο’ Ντόνελ, Γκρέγκορι Σμιθ.

Όταν το ημερολόγιο της μικρής Χάριετ, όπου καταγράφει τα μυστικά των φίλων της, πέφτει στα χέρια τους, εκείνοι την κάνουν πέρα και η μικρή προσπαθεί να τους ξανακερδίσει χωρίς να προδώσει την «αποστολή» της.

Μοσχοπουλημένο παιδικό βιβλίο του ’60, φρεσκάρεται με τον συνήθη τρόπο: στρογγυλεύει τους χαρακτήρες και διδάσκει ορθή συμπεριφορά.

transparent listΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 1 αστεράκι

MEGA 14.50

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 100′

50 FIRST DATES. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Σίγκαλ, με τους Άνταμ Σάντλερ, Ντρου Μπάριμορ, Ρόμπι Σνάιντερ.

Η απώλεια μνήμης πότε δίνει αφορμή για ένα θρίλερ με καινοτομία στην αφήγηση («Memento»), πότε για έναν παθιασμένο έρωτα που ξαναγεννιέται από την αρχή («Novo»). Εδώ γίνεται η αιτία για να δούμε τον Χένρι (Άνταμ Σάντλερ) να εφευρίσκει κι από έναν διαφορετικό τρόπο να φλερτάρει καθημερινά τη Λούσι (Ντρου Μπάριμορ), της οποίας η μνήνη έχει ακινητοποιηθεί στην ημερομηνία του ατυχήματός της.

Οι καθημερινές μεταμορφώσεις του Χένρι εξαντλούνται από τα πρώτα σκετσάκια, ενώ κάθε συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή διεκπεραιώνεται με τρόπο εντελώς επίπλαστο και προσποιητό. Απογοήτευση ο Άνταμ Σάντλερ: εκτός του ότι δεν πολυπείθει για τον έρωτά του, δεν πλουτίζει το ρόλο του με καμία ευρηματικότητα.

transparent listΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΒΙΣ 1 αστεράκι

ΕΤ1 15.00

Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 90′

ELVIS HAS LEFT THE BUILDING. Αμερικανική ταινία του Τζόελ Ζούικ, με τους Κιμ Μπέισινγκερ, Τζον Κόρμπετ, Άνι Ποτς.

Μια πλασιέ καλλυντικών σκοτώνει κατά λάθος στο Λας Βέγκας τρεις σωσίες του Έλβις Πρίσλεϊ και λίγο αργότερα γνωρίζει ένα διαφημιστή που την ερωτεύεται.

Η Μπέισινγκερ έχει την ευκαιρία να δείξει την κωμική της πλευρά, αλλά το μόνο που «εγκατέλειψε το κτίριο» (κατά τον αγγλικό τίτλο της ταινίας) είναι το χιούμορ.

transparent listΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ 3 αστεράκια

ΑΝΤ1 21.00

Κομεντί, 2002 (Έγχρ.), 141′

CATCH ME IF YOU CAN. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Τομ Χανκς, Κρίστοφερ Γουόκεν.

Ένας πράκτορας του FBI βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Φρανκ, σπεσιαλίστα στις πλαστογραφήσεις επιταγών και τις «επαγγελματικές» μεταμφιέσεις.

Η ταινία ξεκινά με ένα ευρηματικό ζενερίκ με καρτούν φιγούρες, που θυμίζει τις εκπληκτικές δουλειές του Σόουλ Μπας στις ταινίες του Χίτσκοκ, αλλά έχει και κάτι από την ατμόσφαιρα του «Ροζ Πάνθηρα». Η ηθελημένη αυτή σινεφιλική αναφορά, πέρα από το να τονίζει κάποια θεματική ομοιότητα (ο Τομ Χανκς είναι ένα είδος επιθεωρητή Κλουζό, που χάνει βλακωδώς μέσα από τα χέρια του τον πανούργο Ροζ Πάνθηρα/ΝτιΚάπριο), φανερώνει και το κλειδί που βασίζεται όλη η ίντριγκα: τα πάντα λειτουργούν ως μια εικόνα του σινεμά, δηλαδή ως ένα παιχνίδι ειδώλων, προσποίησης και μεταμφίεσης.Ο Σπίλμπεργκ καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο το κλίμα και την ατμόσφαιρα της μεσοαστικής Αμερικής των ’60s, αλλά από αυτήν την εποχή δεν υπάρχει επίτηδες καμιά αναφορά στη χίπικη κουλτούρα, το ροκ, τα ναρκωτικά ή την πολιτική αμφισβήτηση. Περνώντας από τη δεκαετία του ’60 στο συντηρητικό ’70, το παιχνίδι δεν μπορεί να λήξει παρά με το θρίαμβο του κομφορμισμού. Το φινάλε είναι διφορούμενο: η προθυμία του ήρωα στα νέα του καθήκοντα αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να μεταμορφωθεί η αποτυχία του σε χάπι έντ; Ή αντίθετα αποτελεί μια μελαγχολική πιστοποίηση του Σπίλμπεργκ ότι στην πραγματιστική Αμερική η υποδούλωση της φαντασίας στην αναγκαιότητα της εργασίας είναι μια συνθήκη ζωής;

transparent listΗ ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 1 αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 109′

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, με τους Κατερίνα Μουτσάτσου, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Αλέξανδρο Παρθένη.

Η νεαρή Λίζα είναι όμορφη, γράφει σε γυναικείο περιοδικό, γυμνάζεται για να είναι σέξι και αναλύει πάντα τις ατυχίες της στις σχέσεις με το άλλο φύλο. Αναζητά τον μεγάλο έρωτα, διχάζεται ανάμεσα σε δύο άντρες και μοιράζεται τα πάντα με την κολλητή της.

Σαν να ’ταν χθες που το «Sex and the City» έφτιαχνε την ατζέντα των νευρώσεων, που υπήρχαν περιοδικά και εργαζόμενοι σ’ αυτά και άλλες πολυτέλειες. Πάλι με χρόνους με καιρούς (και με δόσεις δανείων από το εξωτερικό) ίσως…

transparent listΖΟΧΑΝ. ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 1 αστεράκι

MEGA 21.15

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 113′

YOU DON’T MESS WITH THE ZOHAN. Αμερικανική ταινία του Ντένις Ντούγκαν, με τους Άνταμ Σάντλερ, Τζον Τορτούρο, Εμάνουελ Τσρίκι.

Είναι αλήθεια πως η μεταμόρφωση του Άνταμ Σάντλερ σε Ζόχαν Ντβιρ, έναν φοβερό και τρομερό πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος θέλει τώρα πια να γίνει… κομμωτής, έχει το χάζι της.

Πέραν τούτου όμως, ελάχιστα διασκεδαστικά ακολουθούν, καθώς η μια ξεκάρφωτη κωμική (;) σκηνή διαδέχεται την άλλη, όλες τους κολλημένες σε μια απροκάλυπτα αρπακολλατζίδικη πλοκή. Ο Ζόχαν σκηνοθετεί το θάνατό του και καταφεύγει στη Νέα Υόρκη, θριαμβεύει με τις παρακομμωτικές του υπηρεσίες σε γηραιές κυρίες, ερωτεύεται μια όμορφη Παλαιστίνια κι αντιμετωπίζει έναν άσχημο Παλαιστίνιο, τον αρχιτρομοκράτη θανάσιμο εχθρό του. Κάποιες στιγμές, το «από τη μέση και κάτω», χοντροκομμένο και χωρίς ταμπού χιούμορ (ο Τζον Άπατοου του «Με την Πρώτη» έχει βάλει το χέρι του) αποδεικνύεται αφοπλιστικό, οι περισσότερες ατάκες όμως είναι νερόβραστες, οι ιδέες πρόχειρες και λιγοστές, το κωμικό τάιμινγκ ανύπαρκτο. Κι αν προσπαθείς να κάνεις την ανάγκη φιλότιμο, έρχεται η μνημειωδώς βλακώδης τελική αντιπαράθεση Σάντλερ και Τορτούρο, παρουσία του ξυλάγγουρου που λέγεται Μαράια Κάρεϊ, και σε αποτελειώνει.

transparent listΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 129′

EL SECRETO DE SUS OJOS. Αργεντίνικη ταινία του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, με τους Ρικάρντο Νταρίν, Σολεδάδ Βιλαμίλ, Πάμπλο Ράγκο.

Έχοντας βγει στη σύνταξη, ο υπάλληλος της εισαγγελίας Μπενχαμίν αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα για μια υπόθεση βιασμού και δολοφονίας που συνέβη πριν από 25 χρόνια. Ζητάει τη βοήθεια της πρώην προϊσταμένης του, με την οποία θα ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Το ξενόγλωσσο Όσκαρ του 2010 είναι ένα υποδειγματικό φιλμ μικρού βεληνεκούς, αλλά μεγάλης κινηματογραφικής αποτελεσματικότητας, το τέλειο δείγμα αφηγηματικού σινεμά που αιφνιδιάζει με την κομψότητά του και την προσοχή στη σεναριακή λεπτομέρεια. Ο σκηνοθέτης Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (υποψήφιος για Όσκαρ με το «Γιος της Νύφης») στήνει μαζί με τον συγγραφέα του μυθιστορήματος «Το ερωτηματικό στα μάτια τους» Εδουάρδο Σακέρι ένα πολυεπίπεδο παζλ, απλό στην όψη, μα περίτεχνο στην κατασκευή. Δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο χρόνο –και, φυσικά, στο τέλος θα συναντηθούν και θα «κλείσουν» ταυτόχρονα– μεταφέρουν πληροφορίες η μία στην άλλη τροφοδοτώντας διαρκώς το αστυνομικό σασπένς. Η λύση του μυστηρίου έρχεται μ’ ένα ρεαλιστικό, πικρό τρόπο που συγκινεί. Παράλληλα, η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών, κυρίως του Μπενχαμίν και της Ιρένε, σε εμπλέκει στη μελαγχολική τους διαδρομή, ενώ οι περιφερειακοί χαρακτήρες διαθέτουν υπόσταση και δραματικό βάθος. Τέλος, πίσω από το κυνήγι του ενόχου στέκει στο ημίφως ένα πολιτικό φόντο με το δικό του ρόλο – διακριτικό, αλλά απόλυτα καταλυτικό. Δεν είναι μόνο κάποιοι αντιμέτωποι με τα πάθη τους ήρωες που κρύβουν τα μυστικά στο βλέμμα τους αλλά και μια ολόκληρη χώρα που προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο.

transparent listΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ 2½ αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Περιπέτεια, 1943 (Α/Μ), 68′

JOURNEY INTO FEAR. Αμερικανική ταινία του Νόρμαν Φόστερ, με τους Όρσον Ουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Ντολόρες Ντελ Ρίο.

Κυνηγημένος από έναν πληρωμένο δολοφόνο των Γερμανών, ένας Αμερικανός επιβιβάζεται σ’ ένα πλοίο που κατευθύνεται από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα.

Ατμοσφαιρική μεταφορά στην οθόνη ενός μυθιστορήματος του Έρικ Άμπλερ, που αρχικά επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Όρσον Γουέλς. Όμως μετά την εμπορική αποτυχία του «Πολίτη Κέιν», οι παραγωγοί φοβήθηκαν τα καπρίτσια του και παράδωσαν τη σκηνοθεσία σ’ έναν έμπειρο δημιουργό b-movies.

transparent listDANIKA 2 αστεράκια

STAR 23.30

Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 79′

Αμερικανική ταινία του Άριελ Βρόμεν, με τους Μαρίζα Τομέι, Κρεγκ Μπιέρκο, Κάιλ Γκόλνερ.

Μια υπερπροστατευτική μητέρα τριών παιδιών που υποθέτουμε πως υποφέρει από χρόνιο άγχος αρχίζει να έχει φρικιαστικά οράματα που βυθίζουν τη φαινομενικά τέλεια ζωή της στον εφιάλτη.

Ένας επιτυχημένος συνδυασμός παραισθητικού και ψυχολογικού τρόμου σε σωστή δοσολογική ισορροπία και με καλές ερμηνείες ειδικά από την Τομέι. Αδίκως κυκλοφόρησε κατευθείαν σε DVD και πέρασε απαρατήρητο.

transparent listΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΡΙ ΦΛΙΝΤ 2½ αστεράκια

MEGA 23.30

Βιογραφική, 1996 (Έγχρ.), 130′

THE PEOPLE vs LARRY FLYNT. Αμερικανική ταινία του Μίλος Φόρμαν, με τους Γούντι Χάρελσον, Κόρτνεϊ Λαβ, Έντουαρντ Νόρτον.

Ο βίος του πορνοεκδότη Λάρι Φλιντ, τον οποίο πήγαινε συνεχώς στα δικαστήρια το αμερικανικό δημόσιο εξαιτίας της προκλητικότητας των εντύπων του.

Η ταινία κρύβει αδικαιολόγητα διάφορες σκοτεινές πτυχές του Λάρι Φλιντ μετατρέποντάς τον κεντρικό ήρωα σ’ ένα είδος πορνο-Αριστοφάνη της αμερικανικής κοινωνίας των δεκαετιών 1970 και 1980. Έτσι χάνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει σατιρικά διάφορες πτυχές της σύγχρονης Αμερικής.

transparent listΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 3 αστεράκια

ALPHA 00.30

Δραματική, 1999 ( Έγχρ.), 121′

BRINGING OUT THE DEAD. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Νίκολας Κέιτζ, Πατρίσια Αρκέτ, Τζον Γκούντμαν.

Ένας οδηγός ασθενοφόρου στη Νέα Υόρκη ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της ψυχικής κατάρρευσης, βασανίζεται από τις εικόνες των ανθρώπων που δεν μπόρεσε να σώσει και νιώθει ότι έχει μετατραπεί σε μάρτυρα του Θανάτου.

Αν και ο δραματουργικός περίγυρος είναι (ζοφερά) ρεαλιστικός, ο ρεαλισμός δεν είναι το κίνητρο του Σκορσέζε: τα πάντα στην ταινία είναι ιδωμένα μέσα από την ταραγμένη οπτική του ήρωά του. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη φωτογραφία που περιγράφει την πόλη σαν ένα «πνευματικό» τοπίο, στη σκηνογραφία καθώς και στη ροκ μουσική επένδυση που λειτουργεί ως σχόλιο.

transparent listΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 2 αστεράκια

NET 01.00

Περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 97′

CONFIDENCE. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Φόλεϊ, με τους Έντουαρντ Μπερνς, Ντάστιν Χόφμαν, Ρέιτσελ Γουάιζ.

Ο Τζέικ, απατεώνας κλάσεως, εξαπατά το λογιστή ενός ψυχωτικού γκάνγκστερ και για να προστατευτεί από την εκδικητική μανία του τελευταίου δέχεται να δουλέψει για λογαριασμό του σ’ ένα μεγάλο τραπεζικό κόλπο.

Μια ίντριγκα με πολύ ρευστά τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και το σκηνοθετημένο, σε σημείο νας μπερδεύεσαι. Σε γενικές όμως γραμμές, έχουμε να κάνουμε με μια ταινία με καλογραμμένο σενάριο, σκηνοθετημένη με σιγουριά από τον Τζέιμς Φόλεϊ, που σε ελκύει με το καστ της.

transparent listΕΚΡΗΞΗ 0 αστεράκια

STAR 01.15

Περιπέτεια, 1994 (Έγχρ.), 115′

BLOWN AWAY. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Χόπκινς, με τους Τζεφ Μπρίτζες, Τόμι Λι Τζόουνς, Φόρεστ Γουίτακερ.

Ένας τρομοκράτης του IRA, ειδικευμένος στις εκρήξεις, δραπετεύει από τις φυλακές της Βόρειας Ιρλανδίας και βρίσκει καταφύγιο στην Αμερική. Εκεί αναγνωρίζει τυχαία στο πρόσωπο ενός πυροτεχνουργού έναν παλιό του σύντροφο, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη σύλληψή του.

Η προσπάθεια να τον εκδικηθεί είναι τόσο παραληρηματική, ώστε το ένα απίστευτο ακολουθεί το άλλο χωρίς εσωτερικό ρυθμό.

transparent listΖΟΧΑΝ. ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 1 αστεράκι

MEGA 02.30

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 113′

YOU DON’T MESS WITH THE ZOHAN. Αμερικανική ταινία του Ντένις Ντούγκαν, με τους Άνταμ Σάντλερ, Τζον Τορτούρο, Εμάνουελ Τσρίκι.

Είναι αλήθεια πως η μεταμόρφωση του Άνταμ Σάντλερ σε Ζόχαν Ντβιρ, έναν φοβερό και τρομερό πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος θέλει τώρα πια να γίνει… κομμωτής, έχει το χάζι της.

Πέραν τούτου όμως, ελάχιστα διασκεδαστικά ακολουθούν, καθώς η μια ξεκάρφωτη κωμική (;) σκηνή διαδέχεται την άλλη, όλες τους κολλημένες σε μια απροκάλυπτα αρπακολλατζίδικη πλοκή. Ο Ζόχαν σκηνοθετεί το θάνατό του και καταφεύγει στη Νέα Υόρκη, θριαμβεύει με τις παρακομμωτικές του υπηρεσίες σε γηραιές κυρίες, ερωτεύεται μια όμορφη Παλαιστίνια κι αντιμετωπίζει έναν άσχημο Παλαιστίνιο, τον αρχιτρομοκράτη θανάσιμο εχθρό του. Κάποιες στιγμές, το «από τη μέση και κάτω», χοντροκομμένο και χωρίς ταμπού χιούμορ (ο Τζον Άπατοου του «Με την Πρώτη» έχει βάλει το χέρι του) αποδεικνύεται αφοπλιστικό, οι περισσότερες ατάκες όμως είναι νερόβραστες, οι ιδέες πρόχειρες και λιγοστές, το κωμικό τάιμινγκ ανύπαρκτο. Κι αν προσπαθείς να κάνεις την ανάγκη φιλότιμο, έρχεται η μνημειωδώς βλακώδης τελική αντιπαράθεση Σάντλερ και Τορτούρο, παρουσία του ξυλάγγουρου που λέγεται Μαράια Κάρεϊ, και σε αποτελειώνει.

transparent listCHRYSALIS 2 αστεράκια

STAR 03.45

Φαντασίας, 2007 (Έγχρ.), 94′

Γαλλική ταινία του Ζουλιάν Λεκλέρκ, με τους Αλμπέρ Ντιποντέλ, Μαρί Γκιγιάρ, Μαρτ Κελέρ.

Με την ιστορία ενός αστυνομικού που διερευνά μια υπόθεση η οποία συνδέεται με το θάνατο της γυναίκας του και μια περίεργη κλινική, ο Λεκλέρκ δηλώνει ότι θέλει να οραματιστεί το Παρίσι στο κοντινό μέλλον.

Προς το παρόν αυτή η σπάνια απόπειρα του γαλλικού κινηματογράφου να κάνει ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στέφεται με μερική επιτυχία – ιδιαίτερα στις σκηνές δράσης όπου συμμετέχει ο κασκαντέρ (ανέλαβε τις επικίνδυνες σκηνές στην πρώτη ταινία της τριλογίας του Μπορν) Αλέν Φιγκλάρζ.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listCRAZY, STUPID, LOVE 3 αστεράκια

novacinema1/HD 22.00

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 118′

Αμερικανική ταινία των Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα, με τους Στιβ Καρέλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζούλιαν Μουρ.

Ένας πενηντάρης, τον οποίο χωρίζει ξαφνικά η γυναίκα του, αγωνίζεται αφενός για να την ξανακερδίσει και αφετέρου για να προσαρμοστεί στην εργένικη ζωή ακολουθώντας τις οδηγίες ενός περπατημένου και γοητευτικού νεαρού.

Το «Crazy, Stupid, Love» διαχειρίζεται ντελικάτα την εσωτερική θλίψη του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, επιχειρώντας την ίδια στιγμή να τον ειρωνευτεί μα και να τον κατανοήσει. Όπως στο απολαυστικά κατάμαυρο «Ο Αϊ-Βασίλης Είναι Λέρα» το οποίο έγραψαν και το γλυκόπικρο «I Love You Phillip Morris» το οποίο σκηνοθέτησαν, οι Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα φλερτάρουν κι εδώ διαρκώς με τις προβλέψιμες σταθερές του είδους, μια αγκαλιάζοντας, μια ανατρέποντας και μια σατιρίζοντάς τις. Δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικοί (το φινάλε μοιάζει τραβηγμένο και φανερά αμήχανο), αλλά τουλάχιστον δεν εφησυχάζουν επιστρατεύοντας είτε χιουμοριστικές ευκολίες για όλη την οικογένεια είτε pret-a-porter λύσεις μιας χοντροκομμένης, «ακατάλληλης για ανήλικους» κωμωδίας, η οποία είναι και της χολιγουντιανής μόδας τώρα τελευταία.

transparent listKICK ASS 3 αστεράκια

Village Cinema/OTE TV 21.00

Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 117′

Αγγλική ταινία του Μάθιου Βον, με τους Άαρον Τζόνσον, Κρίστοφερ Μιντζ-Πλας, Κλόι Γκρέις Μόρετζ.

Όπως ο Πίτερ Πάρκερ του «Spider-man» ή ο Μπρους Γουέιν του «Μπάτμαν», ο Ντέιβιντ Λιζέφσκι είναι ένας συνηθισμένος, ψιλοσπασίκλας κι ελάχιστα cool έφηβος, χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις. Η μετατροπή του σε superhero αποτυπώνει ξεκαρδιστικά τη σεξουαλική και κοινωνική ανασφάλεια των σύγχρονων τινέιτζερ, με την επιρροή της ποπ κουλτούρας γενικότερα και ειδικά του Internet να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ο Βρετανός Μάθιου Βον (του ενδιαφέροντος «Layer Cake» και της αδιάφορης «Αστερόσκονης») εμπνέεται από το μπεστσέλερ κόμικ του Μαρκ Μίλαρ και προχωρά πολύ μακρύτερα από το «ο καθένας μας μπορεί να γίνει (υπερ)ήρωας». Νιώθει άνετα μέσα σ’ έναν κόσμο που αγγίζει την υπερβολή και τη φαντασία χωρίς να αυθαιρετεί, ενώ παίζει πολύ έξυπνα με τα όρια της γραφικής βίας, τις κινηματογραφόφιλες αναφορές και τις βιντεοκλιπίστικες αφηγηματικές τεχνικές. Στήνει ένα σαρκαστικό –στα όρια της φάρσας– υπερ-ηρωικό γαϊτανάκι μεταμφιέσεων και ψεύτικων ταυτοτήτων βουτηγμένο στο μαύρο χιούμορ, κλείνοντας διαρκώς το μάτι στο νεανικό κοινό από τη μία, αφήνοντας όμως από την άλλη το αναρχικής διάθεσης κινηματογραφικό του υλικό να ανασάνει ελεύθερο.

transparent listΛΟΡΑΞ 3 αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Κινούμενα σχέδια, 2012 (Έγχρ.), 86′

DR. SEUSS’ THE LORAX. Αμερικανική ταινία των Κρις Ρενό και Κάιλ Μπάλντα.

Ποιος είναι ο Λόραξ; Εκτός από παράξενο και αστείο πορτοκαλί πλάσμα με μουστάκια, ένα… εναλλακτικό πνεύμα του δάσους, είναι ακόμη ένας ήρωας τον οποίο γέννησε η πένα του Δόκτορα Σέους και τώρα παίρνει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη. Το γραμμένο το 1971 «The Lorax» δεν είναι παρά ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό οικολογικό μανιφέστο, το οποίο διατυπώνεται έξυπνα μέσα από την ιστορία του Τεντ, ενός αγοριού που ζει στη Θνίντβιλ, μια πόλη όπου όλα είναι πλαστικά. Θέλοντας να γοητεύσει την κοπέλα που αγαπά, ο θερμόαιμος 12χρονος αναζητά το μοναδικό πράγμα με το οποίο μπορεί να τη συγκινήσει: ένα αληθινό δέντρο.

Η δημιουργική ομάδα του «Εγώ, ο Απαισιότατος» περιποιείται στοργικά την αλληγορία του Δρα Σέους, διατηρώντας τις αιχμές, το χιούμορ του, ακόμη και στοιχεία από το πρωτότυπο εικαστικό, ενώ προσθέτει μουσική και άφθονα τραγούδια του Τζον Πάουελ. Τα έντονα χρώματα δίνουν μια ποπ, ζωηρή διάσταση και το ξεκάθαρο οικολογικό μήνυμα μιλάει άμεσα στους νεαρούς θεατές, οι οποίοι αποτελούν και το target group της ταινίας.

Athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...