Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9 Οκτωβρίου 2018 12:56

Η ΕΡΤ τιμά την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F0b3276db381e359eab731c0ee1a95055 XL

Η ΕΡΤ, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, τιμά την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον γερμανικό ζυγό, μεταδίδοντας επετειακά ντοκιμαντέρ, καθώς και το ορατόριο του Χρήστου Λεοντή, «Φυλάττειν Θερμοπύλας». Ειδικότερα, η ΕΡΤ1 στις 18:30 προβάλλει σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του σπουδαίου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.

Η ΕΡΤ, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, τιμά την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον γερμανικό ζυγό, μεταδίδοντας επετειακά ντοκιμαντέρ, καθώς και το ορατόριο του Χρήστου Λεοντή, «Φυλάττειν Θερμοπύλας».

Ειδικότερα, η ΕΡΤ1 στις 18:30 προβάλλει σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του σπουδαίου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.

«Η απώλεια της ιστορικής μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον».

MNIM01 scaled

Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτα πλάνα από εύφλεκτο αρνητικό των 35mm των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της εποχής 1936-1952 οι θεατές μεταφέρονται σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους του νεότερου Ελληνισμού: δικτατορία Μεταξά-Έπος του ’40 και μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης-εμφύλιος σπαραγμός.

Ο βετεράνος, αλλά πάντοτε μάχιμος κινηματογραφιστής, αξιοποιεί το πλούσιο οπτικό και ακουστικό υλικό που έχει συλλέξει για να δημιουργήσει ένα μνημειώδες χρονικό της ελληνικής Ιστορίας, από το 1936, δηλαδή από τη δικτατορία του Μεταξά, μέχρι το 1952. Αλβανικό έπος, Κατοχή. Αντίσταση, Απελευθέρωση, απόβαση των Άγγλων, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, τρομοκρατία, στρατοδικεία, εκτελέσεις, εξορίες, Μακρόνησος, γεγονότα που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα το σώμα του ελληνικού λαού.

Ο Νίκος Καβουκίδης με μοντάζ για σεμινάριο, συνδέει τις εικόνες έτσι ώστε να υπάρχει ροή και συνέχεια. Τα γεγονότα ακολουθούν μια σειρά με τέτοια ροή, θαρρείς και τα γυρίσματα έχουν γίνει με βάση κάποιο συγκεκριμένο σενάριο. Η πραγματικότητα όμως είναι, πως το σενάριο ακολούθησε εικόνες, οι οποίες είχαν γυριστεί πολλά χρόνια πριν.

Το συγκλονιστικό οπτικό υλικό συνδέεται με ποιήματα και πεζά κείμενα τα οποία γράφτηκαν από μεγάλους ποιητές και συγγραφείς την εποχή στην οποία αναφέρονται. Γιάννης Ρίτσος, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Μέλπω Αξιώτη, Ασημάκης Πανσέληνος, Τάσος Λειβαδίτης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Τίτος Πατρίκιος κ.ά. αποκτούν τις δικές τους εικόνες. Όπως ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μουσική στους ποιητές, έτσι και ο Καβουκίδης έδωσε εικόνα.

Μπροστά από τα μάτια των θεατών περνά η Ιστορία και μαζί της τα πάθη, τα βάσανα, οι ελπίδες και οι διαψεύσεις του ελληνικού λαού. Ο Νίκος Καβουκίδης επιπλέον βάζει ήχο στις εικόνες του, έτσι που ο θεατής νομίζει πως τα γυρίσματα έγιναν με ταυτόχρονη ηχογράφηση. Η μουσική επένδυση, εκτός από ένα μέρος πρωτότυπης μουσικής, περιλαμβάνει εμβατήρια (γερμανικά και ελληνικά), καθώς και αντάρτικα τραγούδια, όλα σε σπάνιες ηχογραφήσεις.

MNIM05 1 scaled

Αφήγηση: Σοφία Ρούμπου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καβουκίδη, Κώστας Κουκουλίνης και η μικρή Σοφούλα.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Καβουκίδης

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Κουκουλίνης

Μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης, Γιάννης Τσιολάκης

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Τσιολάκης, Βάλια Τσέρου

Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιώτης

Παραγωγή: Telefilm.

Με τη συμμετοχή και την υποστήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ Α.Ε.

MNIM06 2 scaled

 

Η ΕΡΤ2, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00, στο πλαίσιο επετειακού αφιερώματος με γενικό θεματικό τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη», μεταδίδει τα εξής ντοκιμαντέρ:

α) «Οι μέρες της Απελευθέρωσης» του Βασίλη Μωυσίδη

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην άσβεστη μνήμη μαρτύρων, που θυμούνται σήμερα τις ένδοξες ημέρες απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί, στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Για τη συγκίνηση και την ανείπωτη χαρά με την οποία οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν τη «φυγή του κατακτητή» μιλούν, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης.

Οι τελευταίοι εν ζωή μάρτυρες των ημερών της δόξας, περιγράφουν τις στιγμές ευτυχίας που έζησαν, αλλά και θλίψη στο αντίκρισμα της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι βάρβαροι κατακτητές, όταν το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 ένιωσαν το βαρύ πέπλο της Κατοχής να απομακρύνεται από την Αθήνα.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μωυσίδης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Σταρουλάκης.

Παραγωγή: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Διάρκεια: 16΄

β) «Οι σημαίες, οι φοβερές της λευτεριάς» του Τάκη Σακελλαρίου

Το ντοκιμαντέρ αφορά στην κρίσιμη εβδομάδα από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου 1944. Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό του Αρχείου της ΕΡΤ, επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή στα καθοριστικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την Ημέρα της Απελευθέρωσης.

Διάρκεια: 17΄

γ) «28 και 12 Οχτωβρίου, μια προκήρυξη» του Τάκη Σακελλαρίου

Ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την προκήρυξη που κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1945, όπου οκτώ σημαντικές μορφές των Γραμμάτων και της πολιτικής απευθύνθηκαν δημόσια και ζήτησαν να καθιερωθεί η 12η Οκτωβρίου ως ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης από τη ναζιστική και φασιστική κατοχή. Πρόκειται για τους Άγγελο Σικελιανό, Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Σοφιανόπουλο, Σταμάτη Μερκούρη, Βασίλη Ρώτα, Μάριο Βάρβογλη, Δημήτρη Φωτιάδη και Ροδόλφο Κράους, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να υλοποιήσουν την πρόταση οι ίδιοι, την αμέσως επόμενη χρονιά.

Στο ντοκιμαντέρ, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος διαβάζει την προκήρυξη, ενώ το νόημα του κειμένου υποστηρίζεται από πλούσιο αρχειακό υλικό εποχής της ΕΡΤ.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

Μουσική: Χρήστος Λεοντής.

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά.

Ηχοληψία: Βασίλης Βασιλάκης.

Κάμερες: Γιώργος Αγνίδης – Φώτης Πάντος.

Tεκμηρίωση αρχειακού υλικού: Κωνσταντίνα Tασιοπούλου. 

Διάρκεια: 10΄

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα 2 scaled

Στη συνέχεια, στις 21:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει σε μαγνητοσκόπηση το ορατόριο του Χρήστου Λεοντή, «Φυλάττειν Θερμοπύλας», το οποίο παρουσίασαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χορωδία της ΕΡΤ 2 1021x580 Copy

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε πέρυσι (12 Οκτωβρίου 2017), στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 73η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα, με γενικό θεματικό τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα ελεύθερη».

Το έργο, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Νεγρεπόντη, ερμήνευσαν οι σολίστ Ιωάννα Φόρτη (μεσόφωνος) και Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος).

Αφηγητής, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...