Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 29 at 08 03 41 TM 478
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 Σεπτεμβρίου 2012 21:55

Οι ταινίες της ημέρας

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fbd94e847b2f14845c4b94f571b2288b8 XL

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου


Αξίζει να δείτε
  • ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια 21.00 STAR
  • ΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια 21.00 Village Cinema/OTE TV
  • ΤΖΕΙΝ ΕΪΡ 2½ αστεράκια 22.00 novacinema1-HD
  • Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΑΜΑΡΑ ΝΤΡΟΥ 2½ αστεράκια 22.00 novacinema2
  • ELIZABETH 3 αστεράκια 23.00 STAR
  • GATTACA 3½ αστεράκια 00.45 MEGA
  • SPARK 2½ αστεράκια 01.30 STAR
  • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ 4 αστεράκια 03.30 STAR
  • ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΖΕΥΣ ΚΑΙ ΡΩΞΑΝΗ 1 αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Οικογενειακή περιπέτεια, 1997 (Έγχρ.), 94′

ZEUS AND ROXANNE. Αμερικανική ταινία του Τζορτζ Μίλερ, με τους Στιβ Γκάτενμπεργκ, Καθλίν Κουίνλαν, Άρνολντ Βόσλου.

Η φιλία ανάμεσα σ’ ένα σκύλο κι ένα δελφίνι γίνεται η αφορμή για να ερωτευτούν τα αφεντικά τους.

Άλλη μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι είναι τόσο εγωκεντρικοί ώστε δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανονικές σχέσεις με κανονικό τρόπο, αλλά χρειάζονται χαζές αφορμές όπως τα κατοικίδιά τους. Που είναι πιο συμπαθή από τα εκνευριστικά αφεντικά τους.

transparent listΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ 0 αστεράκια

STAR 13.30

Κωμωδία, 1995 (Έγχρ.), 106′

DUMB AND DUMBER. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Φαρέλι, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Λόρεν Χόλι.

Δύο ηλίθιοι γκαφατζήδες ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι για να επιστρέψουν ένα χαμένο χαρτοφύλακα στην όμορφη ιδιοκτήτριά του.

Μια από τις σαχλοκωμωδίες που μας υποχρέωσαν να αντιμετωπίζουμε με αμφιθυμία τον Τζιμ Κάρεϊ.

transparent listΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ 1 αστεράκι

MEGA 14.50

Μουσική, 2001 (Έγχρ.), 101′

GLITTER Αμερικανική ταινία του Βόντι Κέρτις Χολ, με τους Μαράια Κάρεϊ, Μαξ Μπίσλεϊ, Τέρενς Χάουαρντ.

Μια ορφανή κοπέλα γίνεται αστέρι της ποπ με τη βοήθεια ενός διάσημου DJ. Μάντεψε τη συνέχεια που θα σε ρίξει από τα σύννεφα: η επιτυχία την αλλοτριώνει και ο άνθρωπος που την ανέδειξε και της έδωσε την καρδιά του (ο DJ) μπαίνει στο περιθώριο.

Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το δραματουργικό ενδιαφέρον της ταινίας, πέρα φυσικά από το να πει η Μαράια Κάρεϊ μερικές επιτυχίες της. Κι όχι από τις καλύτερές της…

transparent listΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια

STAR 21.00

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 97′

MEAN GIRLS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τις Λίντσεϊ Λόχαν, Ρέιτσελ Σάμπερτ, Τίνα Φέι.

Μόλις η Κάντι φτάνει στο νέο σχολείο της, γίνεται αποδεκτή από την παρέα δύο ιδιόρρυθμων μαθητριών, αλλά σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο όμορφη και δημοφιλή μαθήτρια, καθώς ερωτεύεται τον φίλο της.

Υπάρχει εξυπνάδα στις σκευωρίες που στήνονται, καθώς και στις συναισθηματικές ταλαντεύσεις της πρωταγωνίστριας, αν και το φινάλε δεν γλιτώνει από τις χλιαρές ηθικολογίες. Πολύ καλές οι δύο πρωταγωνίστριες.

transparent listΦΟΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ 0 αστεράκια

ALPHA 23.00

Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 89′

CHERRY CRUSH. Αμερικανο-καναδική ταινία του Νίκολας ΝτιΜπέλα, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Νίκι Ριντ, Μάικλ Ο’Κίφι.

Νεαρός που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή τραβούσε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών γνωρίζει στο καινούργιο του σχολείο μια ανεξάρτητη και μοιραία κοπέλα.

Σχολικό φιλμ νουάρ (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιλουστρασιόν παραγωγής.

transparent listELIZABETH 3 αστεράκια

STAR 23.00

Βιογραφική, 1998 (Έγχρ.), 126′

Αγγλική ταινία του Σεκάρ Καπούρ, με τους Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέφρι Ρας, Ρίτσαρντ Ατένμπορο.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της προτεστάντισσας Ελισάβετ, την οποία υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα, οσκαρική υποψηφιότητα και διεθνή αναγνώριση.

Αν και η Ελισάβετ η Α΄ (1533-1603) έμεινε γνωστή ως μια αποφασιστική βασίλισσα που επέβαλε την οριστική ρήξη της αγγλικής εκκλησίας με τη Ρώμη, ένωσε τη χώρα της, προστάτεψε τις τέχνες και τα γράμματα (αλλά καρατόμησε μεταξύ άλλων την εξαδέλφη της Μαίρη Στιούαρτ), η ταινία του Σεκάρ Καπούρ ασχολείται με τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της. Όταν δηλαδή η 25χρονη ακόμα προτεστάντισσα βασίλισσα δεν έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα με τον οποίο έμεινε γνωστή στην ιστορία, αλλά βασιλεύει με την καρδιά (κι όχι την ψυχρή λογική) σ’ ένα διαιρεμένο βασίλειο, αντιμέτωπη με τις δολοπλοκίες των καθολικών ευγενών και ιερέων. Επάνω στους οποίους θα κυριαρχήσει με ανάλογες δολοπλοκίες κι αφού αρνηθεί τον έρωτά της για τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ (με τον οποίο ωστόσο τη βλέπουμε να κάνει έρωτα, σε αντίθεση με το μύθο που η ίδια καλλιέργησε περί «παρθένας βασίλισσας»!). Ο Καπούρ υιοθετεί μια «σκοτεινή» σκηνοθεσία σε μια άνιση προσπάθεια να απομυθοποιήσει την αίγλη που περιβάλλει αν όχι την Ελισάβετ, τουλάχιστον την αυλή της. Όμως τούτο το πορτρέτο της αρχικά ρομαντικής γυναίκας, που θυσιάζει το φύλο της για να κυριαρχήσει σ’ ένα βασίλειο ανδρών ιντριγκαδόρων, δεν μπορεί παρά να είναι γοητευτικό και να καταλήγει σε μια ιστορική απολογία του σκοπού που αγιάζει τα μέσα.

transparent listΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ 1½ αστεράκι

ET3 23.00

Κομεντί, 1941 (Α/Μ), 95′

MR. AND MRS. SMITH. Αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Κάρολ Λόμπαρντ, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, Τζιν Ρέιμοντ.

Ένα ιδιόρρυθμο ζευγάρι Νεοϋορκέζων έχει τη συνήθεια να θέτει μια φορά το μήνα μια ερώτηση στην οποία ο καθένας τους πρέπει να απαντήσει ειλικρινά. Με αφορμή, λοιπόν, την ερώτηση του μήνα, και το γεγονός ότι η άδεια του γάμου τους δεν θεωρείται έγκυρη, δημιουργείται μια κωμική παρεξήγηση ανάμεσα στους.

Ο Χίτσκοκ γύρισε αυτή την screwball κωμωδία σαν προσωπική χάρη στην Κάρολ Λόμπαρντ, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε τι έκανε! Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι σίγουρα απολαυστικό και λαμπερό, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στο αδύναμο σενάριο. Ευτυχώς που το λάθος δεν επαναλήφθηκε από τον κορυφαίο σκηνοθέτη!

transparent listGATTACA 3½ αστεράκια

MEGA 00.45

Επιστημονικής φαντασίας, 1997 (Έγχρ.), 103′

Αμερικανική ταινία του Άντριου Νίκολ, με τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν, Τζουντ Λο.

Στο κοντινό μέλλον, ένας νεαρός που δεν πληροί τις γενετικές προδιαγραφές της νέας ελίτ παίρνει την ταυτότητα ενός άλλου για να μπορέσει να γίνει πιλότος διαστημόπλοιου. Ένας φόνος, όμως, απειλεί ν’ αποκαλύψει την απάτη του.

Μια από τις πληρέστερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το ντεμπούτο του Άντριου Νίκολ («In Time») μεταφέρει τον προβληματισμό του Άλντους Χάξλεϊ σε μια οργουελική φασίζουσα κοινωνία, όπου η γενετική καθορίζει τη μοίρα και την κοινωνική τάξη των ανθρώπων. Παραδόξως, το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο αστυνομικό σασπένς, αλλά στη συνολική καλλιτεχνική σύλληψη του Νίκολ, ο οποίος κάνει μια καθαρά διαλογική ταινία, μ’ ελάχιστη δράση, επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, τα όνειρα του ήρωα να πετάξει στον ουρανό, τη σχέση του με το alter ego του και τις αντιδράσεις των άλλων ηρώων στην αποκάλυψη της αληθινής του ταυτότητας. Εντυπωσιακοί ο σκηνικός διάκοσμος (από συνεργάτη του Γκρίναγουεϊ), η φωτογραφία (από συνεργάτη του Κισλόφσκι) και η πάντα ατμοσφαιρική μουσική του Μάικλ Νάιμαν.

transparent listSPARK 2½ αστεράκια

STAR 01.30

Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 103′

Αμερικανική ταινία του Γκάρετ Γουίλιαμς, με τους Τέρενς Χάουαρντ, Νικόλ Άρι Πάρκερ, Μπρένταν Σέξτον III.

Όταν το αυτοκίνητό τους παθαίνει βλάβη, ένα ζευγάρι Αφροαμερικανών αποκλείονται σε μια επαρχιακή πόλη όπου κατοικούν λευκοί της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης.

Γυρισμένο μέσα σε 22 μέρες, αυτό το δραματικό road movie εξελίσσεται σε ένα κοινωνικό θρίλερ για το ρατσισμό και τις ενδογενείς διαφορές της Αμερικής.

transparent listΦΟΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ 0 αστεράκια

ALPHA 01.45

Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 89′

CHERRY CRUSH. Αμερικανο-καναδική ταινία του Νίκολας ΝτιΜπέλα, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Νίκι Ριντ, Μάικλ Ο’Κίφι.

Νεαρός που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή τραβούσε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών γνωρίζει στο καινούργιο του σχολείο μια ανεξάρτητη και μοιραία κοπέλα.

Σχολικό φιλμ νουάρ (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιλουστρασιόν παραγωγής.

transparent listΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 03.20

Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 102′

FEAST OF LOVE. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον, με τους Μόργκαν Φρίμαν, Γκρεγκ Κινίαρ, Ράντα Μίτσελ.

Κεντρικός χαρακτήρας ο Χάρι, ένας στωικός καθηγητής φιλοσοφίας που παρατηρεί και αφηγείται τις αισθηματικές ιστορίες της μικρής του συνοικίας στο Πόρτλαντ, διερωτώμενος αν η ζωή είναι τελικά τραγωδία ή φάρσα.

Μπα, μάλλον πρόκειται για μια σειρά από δραματουργικά υποτονικές και προβλέψιμες στην εξέλιξή τους βινιέτες, οι οποίες ανακυκλώνουν τα στερεότυπα του ζευγαριού σε κρίση, του χάσματος των γενεών, των καταδικασμένων ερώτων… Ο υπερτιμημένος Ρόμπερτ Μπέντον διεκπεραιώνει με ακαδημαϊκή βαρεμάρα μια ελάχιστου συναισθηματικού βάρους πρώτη ύλη, τις μελοδραματικές γωνίες της οποίας κάνει ό,τι μπορεί για να «μαλακώσει» το έμπειρο πρωταγωνιστικό καστ.

transparent listΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ 4 αστεράκια

STAR 03.30

Δραματική, 1951 (A/M), 122′

A STREETCAR NAMED DESIRE. Αμερικανική ταινία του Ηλία Καζάν, με τους Μάρλον Μπράντο, Βίβιαν Λι, Κιμ Χάντερ.

Υποδειγματική κινηματογραφική διασκευή του καλύτερου ενδεχομένως θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς, όπου η Μπλανς ΝτιΜπουά, μια καταθλιπτική δασκάλα, έρχεται να μείνει στην αδελφή της στη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας την εχθρότητα (αλλά και τον κρυφό ερωτικό πόθο) του άξεστου συζύγου της τελευταίας.

Υπό την πίεση της λογοκρισίας, το σενάριο κάνει πιο ήπιους τους τολμηρούς διαλόγους ή απαλείφει κάποια πράγματα (η ομοφυλοφιλία του αυτόχειρα συζύγου της Μπλανς). Ωστόσο το πρώτο σοκ για το κοινό της εποχής προήλθε από τους χαρακτήρες: ούτε καλοί, ούτε κακοί, εσωτερικά βασανισμένοι, αλλά κυρίως υποχείριοι των ανεξέλεγκτων και καταπιεσμένων ορμών τους. Το δεύτερο σοκ προκλήθηκε από την παρουσία του Μάρλον Μπράντο, ο οποίος αν και έχει ένα σχετικά μικρό ρόλο, σκιάζει τους πάντες με τη ζωώδη ενεργητικότητά του, τονίζει τον ερωτισμό του ανδρικού σώματος και καταξιώνεται ως νούμερο ένα ερωτικό σύμβολο του Χόλιγουντ. Τέλος ένα τρίτο σοκ ήταν η εμφάνιση της αγνώριστης Βίβιαν Λι στο ρόλο μιας φαντασμένης και μισότρελης νυμφομανούς. Δικαιολογημένα τιμήθηκε με Όσκαρ, αλλά δεν ήταν η μόνη: οι Κιμ Χάντερ και Καρλ Μάλντεν τιμήθηκαν με Όσκαρ δεύτερου ρόλου, ενώ ένα τέταρτο Όσκαρ δόθηκε για την καλλιτεχνική διεύθυνση (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ντεκόρ του διαμερίσματος των Κοβάλσκι είχε στηθεί πάνω σε τροχούς, ώστε να στενεύει ανεπαίσθητα καθώς εντείνεται ο ψυχολογικός κλοιός γύρω από την Μπλανς).

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια

Village Cinema/OTE TV 21.00

Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 94′

THE CRAZIES. Αμερικανική ταινία του Μπρεκ Άισνερ, με τους Τίμοθι Όλιφαντ, Ράντα Μίτσελ, Τζο Άντερσον.

Διασκευάζοντας το «Ο Ουρανός Έβρεξε Θάνατο», την τρίτη ταινία του Τζορτζ Ρομέρο, ο Μπρεκ Άισνερ αποδεικνύει πως έχει προοδεύσει πολύ από την εποχή της «Σαχάρας». Στερεή αφήγηση, γνώση των κωδικών του είδους και δεξιοτεχνική ισορροπία ανάμεσα στο σασπένς, το σπλάτερ και στις πολιτικές αναφορές, τις οποίες πάντα κουβαλούν οι ταινίες του μετρ. Το στόρι, άλλωστε, αν και απλό, προσφέρει μια σειρά από έτοιμες αλληγορικές αναγνώσεις: ενώ ο σερίφης και η γιατρός μιας κωμόπολης προσπαθούν να ανακαλύψουν τι μετατρέπει τους κατοίκους σε μανιακούς δολοφόνους, ο στρατός επεμβαίνει κι επιβάλλει καραντίνα, η οποία θα οδηγήσει υγιείς και μολυσμένους σε βέβαιο θάνατο.

Γυρισμένη το 1973, η πρώτη ταινία αναφερόταν άμεσα στο Βιετνάμ και στα εσωτερικά τραύματα της αμερικανικής κοινωνίας, κάτι προς το οποίο λοξοκοιτάζει το φιλμ του Άισνερ, υποβαθμίζοντας ωστόσο σεναριακά τη στρατιωτική παρουσία κι εστιάζοντας στη μάχη επιβίωσης των βασικών χαρακτήρων. Το κάνει με απέριττο κι ελαφρά παλιομοδίτικο στιλ, χωρίς ευτυχώς τα (πολλά) φτηνά τρικ που συχνά ψευτίζουν τις περισσότερες ταινίες τρόμου της σειράς.

transparent listΤΖΕΙΝ ΕΪΡ 2½ αστεράκια

novacinema1-HD 22.00

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 120′

JANE EYRE. Αγγλική ταινία του Κάρι Φουκουνάγκα, με τους Μία Γουασικόφσκα, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζέιμι Μπελ.

Γιατί ακόμα μία μεταφορά; Με ένα αυστηρό στήσιμο του σώματος, μια αποφασιστικότητα στη φωνή κι ένα ευθύ, μα καθόλου αύθαδες βλέμμα, η Μία Γουασικόφσκα (η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων») στέκεται πειστικά δίπλα στις Τζόαν Φοντέν (στην εκδοχή του ’43) και Σουζάνα Γιορκ (στην τηλεταινία του ’70) ως η βασανισμένη ηρωίδα του Γιορκσάιρ και «κοιτάζει στα μάτια» τον αρρενωπό, μα λιγότερο σκοτεινό και απρόβλεπτο από αυτόν του βιβλίου Ρότσεστερ του Μάικλ Φασμπέντερ.

Με εντυπωσιακής πλαστικότητας κάδρα και διάχυτη συμπάθεια προς τους χαρακτήρες, ο Φουκουνάγκα πριμοδοτεί έτσι κι αλλιώς την (αυστηρά) λυρική και όχι τη γοτθική, πιο τραχιά και σεξουαλικά καταπιεσμένη πλευρά του μυθιστορήματος. Ένα μυθιστόρημα που «σελιδοποιεί» υπέροχα και ξεφυλλίζει με στιλ, ενώ κρατά στο κέντρο του κάδρου του πολλά από τα ανήσυχα ερωτήματα που το διατρέχουν – η επιθυμία, η ηθική επιλογή και το τίμημά τους, η κοινωνική θέση της γυναίκας, το ανθρώπινο και το θείο δίκαιο, η θυσία, η συγχώρεση.

transparent listΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΑΜΑΡΑ ΝΤΡΟΥ 2½ αστεράκια

novacinema2 22.00

Κομεντί, 2010 (Έγχρ.), 111′

TAMARA DREWE. Αγγλική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, με τους Τζέμα Άρτερτον, Ρότζερ Άλαμ, Ντόμινικ Κούπερ.

Ο Φρίαρς βρήκε σε αυτήν τη μεταλλαγμένη βουκολική κομεντί πλούσιο σατιρικό υλικό πάνω στη βρετανική καθημερινότητα και είναι φανερό ότι καταδιασκέδασε μια γεμάτη ρίσκο κόμικ μεταφορά. Γιατί ο graphic κόσμος της Πόζι Σίμοντς, γεμάτος ειρωνεία, διακριτικά κοινωνικά σχόλια και αποπροσανατολισμένες, επηρεασμένες από τη ρομαντική λογοτεχνία ηρωίδες («Gemma Bovery» το άλλο διάσημο graphic novel της), μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στη φάρσα.

Ο Φρίαρς δεν φοβάται να τη φλερτάρει, αποφεύγει όμως εύστροφα κάθε στενή σχέση μαζί της, διατηρώντας ένα παιχνιδιάρικο αφηγηματικό ύφος το οποίο εξισορροπεί με ένα πικρό, υποδόριο χιούμορ. Έτσι, η επιστροφή του πρώην ασχημόπαπου και νυν όμορφης, επιτυχημένης δημοσιογράφου στην κωμόπολή της γίνεται αφορμή για μια μοντέρνα, χαλαρή ηθογραφία που ελαφροπατά στις μικρές και μεγάλες βρετανικές υποκρισίες, σχολιάζει τη ματαιοδοξία της κοινωνικής επιτυχίας και σαρκάζει τον αιώνιο ανταγωνισμό των δύο φύλων.

transparent listΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 115′

THE DESCENDANTS. Αμερικανική ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάιντλιν Γούντλι, Μπο Μπρίτζες.

Ο Χαβανέζος Ματ Κινγκ, ένας ευκατάστατος δικηγόρος και αδιάφορος πατέρας δύο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή του όταν η γυναίκα του τραυματίζεται σε ατύχημα και πέφτει σε κώμα.

Διασκευάζοντας ένα μυθιστόρημα της Χαβανέζας συγγραφέως Κάουι Χαρτ Χέμινγκς (διασκευή για την οποία κέρδισε το Όσκαρ), ο μεγαλύτερος μαέστρος της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνικής δραμεντί περιγράφει με χιουμοριστική ανθρωπιά τον υπαρξιακό εφιάλτη όλων των ενοίκων του επίγειου παραδείσου. Με μια αριστοτεχνική σεναριακή ψιλοβελονιά (μόνο η υπόθεση της πώλησης της γης έχει απλοϊκή, προβλέψιμη κατάληξη) κι ένα πρώτης ποιότητας σκηνοθετικό ύφασμα, ο Πέιν ντύνει την πικρή κάθοδο (descent) του ήρωά του στην κόλαση με το πιο κομψό, διαχρονικά στιλάτο κινηματογραφικό κοστούμι, στολίζοντας κάθε μικρή «τσάκιση» και με ένα αιχμηρό, γλυκόπικρο σχόλιο. Από την αντιστικτική χρήση της φολκλορικής μουσικής μέχρι τις χρωματικές αντιθέσεις πόλης-υπαίθρου και τις συναισθηματικά ισορροπημένες ερμηνείες, οι «Απόγονοι» επιβεβαιώνουν πως στη μεγάλη οθόνη, όπως και στη ζωή, η απλότητα είναι ο συντομότερος δρόμος για την αλήθεια, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και οι losers έχουν πάντα τις συναρπαστικότερες ιστορίες να αφηγηθούν.

athinorama.gr
Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου


Αξίζει να δείτε
  • ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια 21.00 STAR
  • ΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια 21.00 Village Cinema/OTE TV
  • ΤΖΕΙΝ ΕΪΡ 2½ αστεράκια 22.00 novacinema1-HD
  • Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΑΜΑΡΑ ΝΤΡΟΥ 2½ αστεράκια 22.00 novacinema2
  • ELIZABETH 3 αστεράκια 23.00 STAR
  • GATTACA 3½ αστεράκια 00.45 MEGA
  • SPARK 2½ αστεράκια 01.30 STAR
  • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ 4 αστεράκια 03.30 STAR
  • ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΖΕΥΣ ΚΑΙ ΡΩΞΑΝΗ 1 αστεράκι

ΑΝΤ1 13.30

Οικογενειακή περιπέτεια, 1997 (Έγχρ.), 94′

ZEUS AND ROXANNE. Αμερικανική ταινία του Τζορτζ Μίλερ, με τους Στιβ Γκάτενμπεργκ, Καθλίν Κουίνλαν, Άρνολντ Βόσλου.

Η φιλία ανάμεσα σ’ ένα σκύλο κι ένα δελφίνι γίνεται η αφορμή για να ερωτευτούν τα αφεντικά τους.

Άλλη μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι είναι τόσο εγωκεντρικοί ώστε δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανονικές σχέσεις με κανονικό τρόπο, αλλά χρειάζονται χαζές αφορμές όπως τα κατοικίδιά τους. Που είναι πιο συμπαθή από τα εκνευριστικά αφεντικά τους.

transparent listΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ 0 αστεράκια

STAR 13.30

Κωμωδία, 1995 (Έγχρ.), 106′

DUMB AND DUMBER. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Φαρέλι, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Λόρεν Χόλι.

Δύο ηλίθιοι γκαφατζήδες ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι για να επιστρέψουν ένα χαμένο χαρτοφύλακα στην όμορφη ιδιοκτήτριά του.

Μια από τις σαχλοκωμωδίες που μας υποχρέωσαν να αντιμετωπίζουμε με αμφιθυμία τον Τζιμ Κάρεϊ.

transparent listΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ 1 αστεράκι

MEGA 14.50

Μουσική, 2001 (Έγχρ.), 101′

GLITTER Αμερικανική ταινία του Βόντι Κέρτις Χολ, με τους Μαράια Κάρεϊ, Μαξ Μπίσλεϊ, Τέρενς Χάουαρντ.

Μια ορφανή κοπέλα γίνεται αστέρι της ποπ με τη βοήθεια ενός διάσημου DJ. Μάντεψε τη συνέχεια που θα σε ρίξει από τα σύννεφα: η επιτυχία την αλλοτριώνει και ο άνθρωπος που την ανέδειξε και της έδωσε την καρδιά του (ο DJ) μπαίνει στο περιθώριο.

Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το δραματουργικό ενδιαφέρον της ταινίας, πέρα φυσικά από το να πει η Μαράια Κάρεϊ μερικές επιτυχίες της. Κι όχι από τις καλύτερές της…

transparent listΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2 αστεράκια

STAR 21.00

Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 97′

MEAN GIRLS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τις Λίντσεϊ Λόχαν, Ρέιτσελ Σάμπερτ, Τίνα Φέι.

Μόλις η Κάντι φτάνει στο νέο σχολείο της, γίνεται αποδεκτή από την παρέα δύο ιδιόρρυθμων μαθητριών, αλλά σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο όμορφη και δημοφιλή μαθήτρια, καθώς ερωτεύεται τον φίλο της.

Υπάρχει εξυπνάδα στις σκευωρίες που στήνονται, καθώς και στις συναισθηματικές ταλαντεύσεις της πρωταγωνίστριας, αν και το φινάλε δεν γλιτώνει από τις χλιαρές ηθικολογίες. Πολύ καλές οι δύο πρωταγωνίστριες.

transparent listΦΟΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ 0 αστεράκια

ALPHA 23.00

Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 89′

CHERRY CRUSH. Αμερικανο-καναδική ταινία του Νίκολας ΝτιΜπέλα, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Νίκι Ριντ, Μάικλ Ο’Κίφι.

Νεαρός που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή τραβούσε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών γνωρίζει στο καινούργιο του σχολείο μια ανεξάρτητη και μοιραία κοπέλα.

Σχολικό φιλμ νουάρ (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιλουστρασιόν παραγωγής.

transparent listELIZABETH 3 αστεράκια

STAR 23.00

Βιογραφική, 1998 (Έγχρ.), 126′

Αγγλική ταινία του Σεκάρ Καπούρ, με τους Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέφρι Ρας, Ρίτσαρντ Ατένμπορο.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της προτεστάντισσας Ελισάβετ, την οποία υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα, οσκαρική υποψηφιότητα και διεθνή αναγνώριση.

Αν και η Ελισάβετ η Α΄ (1533-1603) έμεινε γνωστή ως μια αποφασιστική βασίλισσα που επέβαλε την οριστική ρήξη της αγγλικής εκκλησίας με τη Ρώμη, ένωσε τη χώρα της, προστάτεψε τις τέχνες και τα γράμματα (αλλά καρατόμησε μεταξύ άλλων την εξαδέλφη της Μαίρη Στιούαρτ), η ταινία του Σεκάρ Καπούρ ασχολείται με τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της. Όταν δηλαδή η 25χρονη ακόμα προτεστάντισσα βασίλισσα δεν έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα με τον οποίο έμεινε γνωστή στην ιστορία, αλλά βασιλεύει με την καρδιά (κι όχι την ψυχρή λογική) σ’ ένα διαιρεμένο βασίλειο, αντιμέτωπη με τις δολοπλοκίες των καθολικών ευγενών και ιερέων. Επάνω στους οποίους θα κυριαρχήσει με ανάλογες δολοπλοκίες κι αφού αρνηθεί τον έρωτά της για τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ (με τον οποίο ωστόσο τη βλέπουμε να κάνει έρωτα, σε αντίθεση με το μύθο που η ίδια καλλιέργησε περί «παρθένας βασίλισσας»!). Ο Καπούρ υιοθετεί μια «σκοτεινή» σκηνοθεσία σε μια άνιση προσπάθεια να απομυθοποιήσει την αίγλη που περιβάλλει αν όχι την Ελισάβετ, τουλάχιστον την αυλή της. Όμως τούτο το πορτρέτο της αρχικά ρομαντικής γυναίκας, που θυσιάζει το φύλο της για να κυριαρχήσει σ’ ένα βασίλειο ανδρών ιντριγκαδόρων, δεν μπορεί παρά να είναι γοητευτικό και να καταλήγει σε μια ιστορική απολογία του σκοπού που αγιάζει τα μέσα.

transparent listΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ 1½ αστεράκι

ET3 23.00

Κομεντί, 1941 (Α/Μ), 95′

MR. AND MRS. SMITH. Αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Κάρολ Λόμπαρντ, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, Τζιν Ρέιμοντ.

Ένα ιδιόρρυθμο ζευγάρι Νεοϋορκέζων έχει τη συνήθεια να θέτει μια φορά το μήνα μια ερώτηση στην οποία ο καθένας τους πρέπει να απαντήσει ειλικρινά. Με αφορμή, λοιπόν, την ερώτηση του μήνα, και το γεγονός ότι η άδεια του γάμου τους δεν θεωρείται έγκυρη, δημιουργείται μια κωμική παρεξήγηση ανάμεσα στους.

Ο Χίτσκοκ γύρισε αυτή την screwball κωμωδία σαν προσωπική χάρη στην Κάρολ Λόμπαρντ, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε τι έκανε! Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι σίγουρα απολαυστικό και λαμπερό, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στο αδύναμο σενάριο. Ευτυχώς που το λάθος δεν επαναλήφθηκε από τον κορυφαίο σκηνοθέτη!

transparent listGATTACA 3½ αστεράκια

MEGA 00.45

Επιστημονικής φαντασίας, 1997 (Έγχρ.), 103′

Αμερικανική ταινία του Άντριου Νίκολ, με τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν, Τζουντ Λο.

Στο κοντινό μέλλον, ένας νεαρός που δεν πληροί τις γενετικές προδιαγραφές της νέας ελίτ παίρνει την ταυτότητα ενός άλλου για να μπορέσει να γίνει πιλότος διαστημόπλοιου. Ένας φόνος, όμως, απειλεί ν’ αποκαλύψει την απάτη του.

Μια από τις πληρέστερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το ντεμπούτο του Άντριου Νίκολ («In Time») μεταφέρει τον προβληματισμό του Άλντους Χάξλεϊ σε μια οργουελική φασίζουσα κοινωνία, όπου η γενετική καθορίζει τη μοίρα και την κοινωνική τάξη των ανθρώπων. Παραδόξως, το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο αστυνομικό σασπένς, αλλά στη συνολική καλλιτεχνική σύλληψη του Νίκολ, ο οποίος κάνει μια καθαρά διαλογική ταινία, μ’ ελάχιστη δράση, επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, τα όνειρα του ήρωα να πετάξει στον ουρανό, τη σχέση του με το alter ego του και τις αντιδράσεις των άλλων ηρώων στην αποκάλυψη της αληθινής του ταυτότητας. Εντυπωσιακοί ο σκηνικός διάκοσμος (από συνεργάτη του Γκρίναγουεϊ), η φωτογραφία (από συνεργάτη του Κισλόφσκι) και η πάντα ατμοσφαιρική μουσική του Μάικλ Νάιμαν.

transparent listSPARK 2½ αστεράκια

STAR 01.30

Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 103′

Αμερικανική ταινία του Γκάρετ Γουίλιαμς, με τους Τέρενς Χάουαρντ, Νικόλ Άρι Πάρκερ, Μπρένταν Σέξτον III.

Όταν το αυτοκίνητό τους παθαίνει βλάβη, ένα ζευγάρι Αφροαμερικανών αποκλείονται σε μια επαρχιακή πόλη όπου κατοικούν λευκοί της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης.

Γυρισμένο μέσα σε 22 μέρες, αυτό το δραματικό road movie εξελίσσεται σε ένα κοινωνικό θρίλερ για το ρατσισμό και τις ενδογενείς διαφορές της Αμερικής.

transparent listΦΟΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ 0 αστεράκια

ALPHA 01.45

Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 89′

CHERRY CRUSH. Αμερικανο-καναδική ταινία του Νίκολας ΝτιΜπέλα, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Νίκι Ριντ, Μάικλ Ο’Κίφι.

Νεαρός που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή τραβούσε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών γνωρίζει στο καινούργιο του σχολείο μια ανεξάρτητη και μοιραία κοπέλα.

Σχολικό φιλμ νουάρ (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιλουστρασιόν παραγωγής.

transparent listΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ 1½ αστεράκι

ΑΝΤ1 03.20

Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 102′

FEAST OF LOVE. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον, με τους Μόργκαν Φρίμαν, Γκρεγκ Κινίαρ, Ράντα Μίτσελ.

Κεντρικός χαρακτήρας ο Χάρι, ένας στωικός καθηγητής φιλοσοφίας που παρατηρεί και αφηγείται τις αισθηματικές ιστορίες της μικρής του συνοικίας στο Πόρτλαντ, διερωτώμενος αν η ζωή είναι τελικά τραγωδία ή φάρσα.

Μπα, μάλλον πρόκειται για μια σειρά από δραματουργικά υποτονικές και προβλέψιμες στην εξέλιξή τους βινιέτες, οι οποίες ανακυκλώνουν τα στερεότυπα του ζευγαριού σε κρίση, του χάσματος των γενεών, των καταδικασμένων ερώτων… Ο υπερτιμημένος Ρόμπερτ Μπέντον διεκπεραιώνει με ακαδημαϊκή βαρεμάρα μια ελάχιστου συναισθηματικού βάρους πρώτη ύλη, τις μελοδραματικές γωνίες της οποίας κάνει ό,τι μπορεί για να «μαλακώσει» το έμπειρο πρωταγωνιστικό καστ.

transparent listΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ 4 αστεράκια

STAR 03.30

Δραματική, 1951 (A/M), 122′

A STREETCAR NAMED DESIRE. Αμερικανική ταινία του Ηλία Καζάν, με τους Μάρλον Μπράντο, Βίβιαν Λι, Κιμ Χάντερ.

Υποδειγματική κινηματογραφική διασκευή του καλύτερου ενδεχομένως θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς, όπου η Μπλανς ΝτιΜπουά, μια καταθλιπτική δασκάλα, έρχεται να μείνει στην αδελφή της στη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας την εχθρότητα (αλλά και τον κρυφό ερωτικό πόθο) του άξεστου συζύγου της τελευταίας.

Υπό την πίεση της λογοκρισίας, το σενάριο κάνει πιο ήπιους τους τολμηρούς διαλόγους ή απαλείφει κάποια πράγματα (η ομοφυλοφιλία του αυτόχειρα συζύγου της Μπλανς). Ωστόσο το πρώτο σοκ για το κοινό της εποχής προήλθε από τους χαρακτήρες: ούτε καλοί, ούτε κακοί, εσωτερικά βασανισμένοι, αλλά κυρίως υποχείριοι των ανεξέλεγκτων και καταπιεσμένων ορμών τους. Το δεύτερο σοκ προκλήθηκε από την παρουσία του Μάρλον Μπράντο, ο οποίος αν και έχει ένα σχετικά μικρό ρόλο, σκιάζει τους πάντες με τη ζωώδη ενεργητικότητά του, τονίζει τον ερωτισμό του ανδρικού σώματος και καταξιώνεται ως νούμερο ένα ερωτικό σύμβολο του Χόλιγουντ. Τέλος ένα τρίτο σοκ ήταν η εμφάνιση της αγνώριστης Βίβιαν Λι στο ρόλο μιας φαντασμένης και μισότρελης νυμφομανούς. Δικαιολογημένα τιμήθηκε με Όσκαρ, αλλά δεν ήταν η μόνη: οι Κιμ Χάντερ και Καρλ Μάλντεν τιμήθηκαν με Όσκαρ δεύτερου ρόλου, ενώ ένα τέταρτο Όσκαρ δόθηκε για την καλλιτεχνική διεύθυνση (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ντεκόρ του διαμερίσματος των Κοβάλσκι είχε στηθεί πάνω σε τροχούς, ώστε να στενεύει ανεπαίσθητα καθώς εντείνεται ο ψυχολογικός κλοιός γύρω από την Μπλανς).

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΠΑΡΑΝΟΙΑ 2 αστεράκια

Village Cinema/OTE TV 21.00

Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 94′

THE CRAZIES. Αμερικανική ταινία του Μπρεκ Άισνερ, με τους Τίμοθι Όλιφαντ, Ράντα Μίτσελ, Τζο Άντερσον.

Διασκευάζοντας το «Ο Ουρανός Έβρεξε Θάνατο», την τρίτη ταινία του Τζορτζ Ρομέρο, ο Μπρεκ Άισνερ αποδεικνύει πως έχει προοδεύσει πολύ από την εποχή της «Σαχάρας». Στερεή αφήγηση, γνώση των κωδικών του είδους και δεξιοτεχνική ισορροπία ανάμεσα στο σασπένς, το σπλάτερ και στις πολιτικές αναφορές, τις οποίες πάντα κουβαλούν οι ταινίες του μετρ. Το στόρι, άλλωστε, αν και απλό, προσφέρει μια σειρά από έτοιμες αλληγορικές αναγνώσεις: ενώ ο σερίφης και η γιατρός μιας κωμόπολης προσπαθούν να ανακαλύψουν τι μετατρέπει τους κατοίκους σε μανιακούς δολοφόνους, ο στρατός επεμβαίνει κι επιβάλλει καραντίνα, η οποία θα οδηγήσει υγιείς και μολυσμένους σε βέβαιο θάνατο.

Γυρισμένη το 1973, η πρώτη ταινία αναφερόταν άμεσα στο Βιετνάμ και στα εσωτερικά τραύματα της αμερικανικής κοινωνίας, κάτι προς το οποίο λοξοκοιτάζει το φιλμ του Άισνερ, υποβαθμίζοντας ωστόσο σεναριακά τη στρατιωτική παρουσία κι εστιάζοντας στη μάχη επιβίωσης των βασικών χαρακτήρων. Το κάνει με απέριττο κι ελαφρά παλιομοδίτικο στιλ, χωρίς ευτυχώς τα (πολλά) φτηνά τρικ που συχνά ψευτίζουν τις περισσότερες ταινίες τρόμου της σειράς.

transparent listΤΖΕΙΝ ΕΪΡ 2½ αστεράκια

novacinema1-HD 22.00

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 120′

JANE EYRE. Αγγλική ταινία του Κάρι Φουκουνάγκα, με τους Μία Γουασικόφσκα, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζέιμι Μπελ.

Γιατί ακόμα μία μεταφορά; Με ένα αυστηρό στήσιμο του σώματος, μια αποφασιστικότητα στη φωνή κι ένα ευθύ, μα καθόλου αύθαδες βλέμμα, η Μία Γουασικόφσκα (η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων») στέκεται πειστικά δίπλα στις Τζόαν Φοντέν (στην εκδοχή του ’43) και Σουζάνα Γιορκ (στην τηλεταινία του ’70) ως η βασανισμένη ηρωίδα του Γιορκσάιρ και «κοιτάζει στα μάτια» τον αρρενωπό, μα λιγότερο σκοτεινό και απρόβλεπτο από αυτόν του βιβλίου Ρότσεστερ του Μάικλ Φασμπέντερ.

Με εντυπωσιακής πλαστικότητας κάδρα και διάχυτη συμπάθεια προς τους χαρακτήρες, ο Φουκουνάγκα πριμοδοτεί έτσι κι αλλιώς την (αυστηρά) λυρική και όχι τη γοτθική, πιο τραχιά και σεξουαλικά καταπιεσμένη πλευρά του μυθιστορήματος. Ένα μυθιστόρημα που «σελιδοποιεί» υπέροχα και ξεφυλλίζει με στιλ, ενώ κρατά στο κέντρο του κάδρου του πολλά από τα ανήσυχα ερωτήματα που το διατρέχουν – η επιθυμία, η ηθική επιλογή και το τίμημά τους, η κοινωνική θέση της γυναίκας, το ανθρώπινο και το θείο δίκαιο, η θυσία, η συγχώρεση.

transparent listΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΑΜΑΡΑ ΝΤΡΟΥ 2½ αστεράκια

novacinema2 22.00

Κομεντί, 2010 (Έγχρ.), 111′

TAMARA DREWE. Αγγλική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, με τους Τζέμα Άρτερτον, Ρότζερ Άλαμ, Ντόμινικ Κούπερ.

Ο Φρίαρς βρήκε σε αυτήν τη μεταλλαγμένη βουκολική κομεντί πλούσιο σατιρικό υλικό πάνω στη βρετανική καθημερινότητα και είναι φανερό ότι καταδιασκέδασε μια γεμάτη ρίσκο κόμικ μεταφορά. Γιατί ο graphic κόσμος της Πόζι Σίμοντς, γεμάτος ειρωνεία, διακριτικά κοινωνικά σχόλια και αποπροσανατολισμένες, επηρεασμένες από τη ρομαντική λογοτεχνία ηρωίδες («Gemma Bovery» το άλλο διάσημο graphic novel της), μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στη φάρσα.

Ο Φρίαρς δεν φοβάται να τη φλερτάρει, αποφεύγει όμως εύστροφα κάθε στενή σχέση μαζί της, διατηρώντας ένα παιχνιδιάρικο αφηγηματικό ύφος το οποίο εξισορροπεί με ένα πικρό, υποδόριο χιούμορ. Έτσι, η επιστροφή του πρώην ασχημόπαπου και νυν όμορφης, επιτυχημένης δημοσιογράφου στην κωμόπολή της γίνεται αφορμή για μια μοντέρνα, χαλαρή ηθογραφία που ελαφροπατά στις μικρές και μεγάλες βρετανικές υποκρισίες, σχολιάζει τη ματαιοδοξία της κοινωνικής επιτυχίας και σαρκάζει τον αιώνιο ανταγωνισμό των δύο φύλων.

transparent listΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ 3½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 115′

THE DESCENDANTS. Αμερικανική ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάιντλιν Γούντλι, Μπο Μπρίτζες.

Ο Χαβανέζος Ματ Κινγκ, ένας ευκατάστατος δικηγόρος και αδιάφορος πατέρας δύο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει τη ζωή του όταν η γυναίκα του τραυματίζεται σε ατύχημα και πέφτει σε κώμα.

Διασκευάζοντας ένα μυθιστόρημα της Χαβανέζας συγγραφέως Κάουι Χαρτ Χέμινγκς (διασκευή για την οποία κέρδισε το Όσκαρ), ο μεγαλύτερος μαέστρος της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνικής δραμεντί περιγράφει με χιουμοριστική ανθρωπιά τον υπαρξιακό εφιάλτη όλων των ενοίκων του επίγειου παραδείσου. Με μια αριστοτεχνική σεναριακή ψιλοβελονιά (μόνο η υπόθεση της πώλησης της γης έχει απλοϊκή, προβλέψιμη κατάληξη) κι ένα πρώτης ποιότητας σκηνοθετικό ύφασμα, ο Πέιν ντύνει την πικρή κάθοδο (descent) του ήρωά του στην κόλαση με το πιο κομψό, διαχρονικά στιλάτο κινηματογραφικό κοστούμι, στολίζοντας κάθε μικρή «τσάκιση» και με ένα αιχμηρό, γλυκόπικρο σχόλιο. Από την αντιστικτική χρήση της φολκλορικής μουσικής μέχρι τις χρωματικές αντιθέσεις πόλης-υπαίθρου και τις συναισθηματικά ισορροπημένες ερμηνείες, οι «Απόγονοι» επιβεβαιώνουν πως στη μεγάλη οθόνη, όπως και στη ζωή, η απλότητα είναι ο συντομότερος δρόμος για την αλήθεια, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και οι losers έχουν πάντα τις συναρπαστικότερες ιστορίες να αφηγηθούν.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...