Ειδήσεις . Watch on SAT TV
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019 | 12:45

«Τώρα τις Απουκριγιές» - Ένα υπέροχο λαογραφικό ταξίδι στην Αγιάσο Λέσβου στο Πρώτο Πρόγραμμα

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει στην Αγιάσο της Λέσβου και παρουσιάζει ένα ιστορικό και λαογραφικό ντοκιμαντέρ για τα έθιμα της Αποκριάς, όπως επιβίωσαν μέσα στον χρόνο, πριν και μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 12:00 και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή...

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-13:00

 Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει στην Αγιάσο της Λέσβου και παρουσιάζει ένα ιστορικό και λαογραφικό ντοκιμαντέρ για τα έθιμα της Αποκριάς, όπως επιβίωσαν μέσα στον χρόνο, πριν και μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 12:00 και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στις 13:00.

Τα αποκριάτικα έθιμα της Αγιάσου χάνονται μέσα στους αιώνες και η απαρχή τους εντοπίζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πριν από το γιαγκίνι, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1877, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, υπάρχουν μόνο προφορικές μαρτυρίες για τα έθιμα αυτά. Έτσι, πληροφορούμαστε ότι ομάδες Αγιασωτών ντυμένων με περικεφαλαίες, φουστανέλες και κόκκινα τσαρούχια, κρατώντας τουφέκια και σπαθιά και παριστάνοντας τους αρματολούς και κλέφτες, έβγαιναν στους δρόμους και τραγουδούσαν κλέφτικα τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, τα αποκριάτικα έθιμα πολλαπλασιάζονται. Οι Αγιασώτες, εξωστρεφείς και με πλούσια πολιτισμική παράδοση, ξεχύνονται τις Αποκριές στα σοκάκια και διασκεδάζουν με τις πατινάδες, τ' αποκριγιώματα, την τράτα, τους χαζλήδες, τις περικεφαλαίες, τις μουτσούνες και τα τριψίματα.

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αγιάσου και της Λέσβου συνολικά, θα παίξει ο ερχομός των προσφύγων του 1922. Οι πρόσφυγες θα φέρουν μαζί τους πανάρχαια έθιμα της Ιωνίας και μαζί τους σκοπούς και τις μουσικές των μικρασιατικών παραλίων. Τα αποκριάτικα έθιμα της Αγιάσου εμπλουτίζονται ακόμη περισσότερο και μπολιάζονται με τον προσφυγικό πόνο για τις χαμένες πατρογονικές εστίες.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγονται σπάνια ηχητικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική)

Info:

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τώρα τις Απουκριγιές» - Ένα λαογραφικό ταξίδι στην Αγιάσο Λέσβου

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TECHNISAT VIOLA 3

Η αγορά σήμερα

17-07-2019

TECHNISAT VIOLA 3

Ως αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της Technisat στην Ελλάδα, η AMF Electronics διαθέτει στην αγορά το νέο φορητό ραδιόφωνο VIOLA 3. Πρόκειται για ένα φορητό ραδιόφωνο σε μέγεθος τσέπης, το οποίο υποστηρίζει το νέο πρότυπο επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής εκπομπής DAB+. Εκτός από τα ψηφιακά ραδιοφωνικά προγράμματα DAB+...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.