Ειδήσεις . Watch on SAT TV
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019 | 12:45

«Τώρα τις Απουκριγιές» - Ένα υπέροχο λαογραφικό ταξίδι στην Αγιάσο Λέσβου στο Πρώτο Πρόγραμμα

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει στην Αγιάσο της Λέσβου και παρουσιάζει ένα ιστορικό και λαογραφικό ντοκιμαντέρ για τα έθιμα της Αποκριάς, όπως επιβίωσαν μέσα στον χρόνο, πριν και μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 12:00 και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή...

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-13:00

 Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει στην Αγιάσο της Λέσβου και παρουσιάζει ένα ιστορικό και λαογραφικό ντοκιμαντέρ για τα έθιμα της Αποκριάς, όπως επιβίωσαν μέσα στον χρόνο, πριν και μετά τον ερχομό των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 12:00 και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στις 13:00.

Τα αποκριάτικα έθιμα της Αγιάσου χάνονται μέσα στους αιώνες και η απαρχή τους εντοπίζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πριν από το γιαγκίνι, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1877, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, υπάρχουν μόνο προφορικές μαρτυρίες για τα έθιμα αυτά. Έτσι, πληροφορούμαστε ότι ομάδες Αγιασωτών ντυμένων με περικεφαλαίες, φουστανέλες και κόκκινα τσαρούχια, κρατώντας τουφέκια και σπαθιά και παριστάνοντας τους αρματολούς και κλέφτες, έβγαιναν στους δρόμους και τραγουδούσαν κλέφτικα τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, τα αποκριάτικα έθιμα πολλαπλασιάζονται. Οι Αγιασώτες, εξωστρεφείς και με πλούσια πολιτισμική παράδοση, ξεχύνονται τις Αποκριές στα σοκάκια και διασκεδάζουν με τις πατινάδες, τ' αποκριγιώματα, την τράτα, τους χαζλήδες, τις περικεφαλαίες, τις μουτσούνες και τα τριψίματα.

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αγιάσου και της Λέσβου συνολικά, θα παίξει ο ερχομός των προσφύγων του 1922. Οι πρόσφυγες θα φέρουν μαζί τους πανάρχαια έθιμα της Ιωνίας και μαζί τους σκοπούς και τις μουσικές των μικρασιατικών παραλίων. Τα αποκριάτικα έθιμα της Αγιάσου εμπλουτίζονται ακόμη περισσότερο και μπολιάζονται με τον προσφυγικό πόνο για τις χαμένες πατρογονικές εστίες.

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγονται σπάνια ηχητικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική)

Info:

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τώρα τις Απουκριγιές» - Ένα λαογραφικό ταξίδι στην Αγιάσο Λέσβου

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Fagor – Πυλώνες

Η αγορά σήμερα

11-04-2019

Fagor – Πυλώνες

Διαθέσιμη από την AMF Electronics είναι η σειρά επαγγελματικών πυλώνων της Fagor, που εξασφαλίζει υψηλής ασφάλειας τοποθέτηση κεραίας σε μεγάλα ύψη. Η σειρά διαθέτει τρία διαφορετικά τμήματα, το FG PNT 15, το FG TRT 25 και το FG BTR AT. Το FG PNT 15 έχει ύψος 1,5 μέτρα και αποτελεί...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 128

Τεύχος 128

23-04-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 128

Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το τρίτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα του νέου τεύχους είναι το αφιέρωμα στην Salonica Electronix 2019, το 2ο Κλαδικό Συνέδριο Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας & Τηλεόρασης που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Απριλίου του 2019. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται στην χώρα μας στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.