Ειδήσεις . Watch on SAT TV
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 | 15:07

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Οδυσσέα Ελύτη

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις 18 Μαρτίου 1996, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1958 από το Aρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο Οδυσσέας Ελύτης μιλάει για τη βαθύτερη ουσία της ποιητικής του δημιουργίας και τη σύνδεσή...

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις 18 Μαρτίου 1996, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1958 από το Aρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο Οδυσσέας Ελύτης μιλάει για τη βαθύτερη ουσία της ποιητικής του δημιουργίας και τη σύνδεσή του με τον υπερρεαλισμό, την εποχή που ολοκληρωνόταν το εμβληματικό «Άξιον Εστί», στην εκπομπή «Το έργο τους και η φωνή τους – Οδυσσέας Ελύτης».

Η σειρά «Το έργο τους και η φωνή τους», με καλεσμένους προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος και της Τέχνης, οι οποίοι μιλούν για το έργο τους, άρχισε να μεταδίδεται από το Δεύτερο Πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας στις 9 Φεβρουαρίου 1958. Η οργάνωση και η επιμέλεια των εκπομπών ανήκε στον συγγραφέα και διευθυντή του Τμήματος Πνευματικής Καλλιέργειας του ΕΙΡ Ντίμη Αποστολόπουλο, του οποίου η προσφορά τη δεκαετία του ’50 υπήρξε σημαντικότατη, με την καθιέρωση πολυάριθμων προγραμμάτων για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία που μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή μιλάει για το ποιητικό του έργο ο Οδυσσέας Ελύτης. Αναφέρεται στη λογοτεχνική του αφύπνιση όταν διάβασε το έργο του Πολ Ελιάρ και των άλλων Ευρωπαίων υπερρεαλιστών. Εκφράζει τη δική του πρόσληψη για την ποίηση και περιγράφει τη σχέση του με το κίνημα του υπερρεαλισμού. Έχει προηγηθεί η διαμονή του στο Παρίσι -από το 1948 έως το 1951- όπου γνωρίστηκε με Γάλλους ποιητές, διανοούμενους, ζωγράφους και ήρθε σε επαφή με τις αισθητικές αναζητήσεις της εποχής, τις οποίες θίγει στο λόγο του. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις πρώτες του ποιητικές συλλογές, «Προσανατολισμοί» (1940) και «Ήλιος ο Πρώτος» (1943) όπου υπάρχουν σαφείς επιρροές του υπερρεαλιστικού ρεύματος.

Ωστόσο, χωρίς να υποταχθεί ποτέ πραγματικά στον υπερρεαλισμό, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αφομοίωσε δημιουργικά τα στοιχεία του κινήματος με την ελληνική παράδοση. Μιλάει για τα προσωπικά του βιώματα, που διαμόρφωσαν τη νησιωτική του συνείδηση και τους βαθύτατους ψυχικούς του δεσμούς με τη θάλασσα και το φως του Αιγαίου, τα οποία εξέφρασε μέσα από τον υπερρεαλισμό, δημιουργώντας την ιδιαίτερη ποιητική του γλώσσα, γεμάτη πλήθος λυρικών εικόνων. Σχολιάζει τέλος, την κριτική που δέχθηκε το έργο του. Στην αρχή της εκπομπής ακούγεται ο ηθοποιός Θάνος Κωτσόπουλος να διαβάζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Ηλικία της γλαυκής θύμησης».

Η εκπομπή, που μεταδόθηκε στις 27 Απριλίου 1958, συμπίπτει χρονικά με την παρουσίαση του πρώτου δείγματος της δουλειάς του από το «Άξιον Εστί», που ο Ελύτης παρουσίασε στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», στο τεύχος που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα. Ένα χρόνο μετά, δημοσιεύτηκε ολόκληρο και το 1960 ο ποιητής τιμήθηκε για το «Άξιον Εστί» με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό αρχείο αναρτήθηκε με υπότιτλους για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα ακοής.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/odysseas-elytis-18-martioy-1996-2/

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Fagor – Πυλώνες

Η αγορά σήμερα

11-04-2019

Fagor – Πυλώνες

Διαθέσιμη από την AMF Electronics είναι η σειρά επαγγελματικών πυλώνων της Fagor, που εξασφαλίζει υψηλής ασφάλειας τοποθέτηση κεραίας σε μεγάλα ύψη. Η σειρά διαθέτει τρία διαφορετικά τμήματα, το FG PNT 15, το FG TRT 25 και το FG BTR AT. Το FG PNT 15 έχει ύψος 1,5 μέτρα και αποτελεί...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 128

Τεύχος 128

23-04-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 128

Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το τρίτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα του νέου τεύχους είναι το αφιέρωμα στην Salonica Electronix 2019, το 2ο Κλαδικό Συνέδριο Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας & Τηλεόρασης που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Απριλίου του 2019. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται στην χώρα μας στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.