Ειδήσεις . Watch on SAT TV
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 | 15:07

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Οδυσσέα Ελύτη

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις 18 Μαρτίου 1996, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1958 από το Aρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο Οδυσσέας Ελύτης μιλάει για τη βαθύτερη ουσία της ποιητικής του δημιουργίας και τη σύνδεσή...

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις 18 Μαρτίου 1996, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1958 από το Aρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο Οδυσσέας Ελύτης μιλάει για τη βαθύτερη ουσία της ποιητικής του δημιουργίας και τη σύνδεσή του με τον υπερρεαλισμό, την εποχή που ολοκληρωνόταν το εμβληματικό «Άξιον Εστί», στην εκπομπή «Το έργο τους και η φωνή τους – Οδυσσέας Ελύτης».

Η σειρά «Το έργο τους και η φωνή τους», με καλεσμένους προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος και της Τέχνης, οι οποίοι μιλούν για το έργο τους, άρχισε να μεταδίδεται από το Δεύτερο Πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας στις 9 Φεβρουαρίου 1958. Η οργάνωση και η επιμέλεια των εκπομπών ανήκε στον συγγραφέα και διευθυντή του Τμήματος Πνευματικής Καλλιέργειας του ΕΙΡ Ντίμη Αποστολόπουλο, του οποίου η προσφορά τη δεκαετία του ’50 υπήρξε σημαντικότατη, με την καθιέρωση πολυάριθμων προγραμμάτων για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία που μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή μιλάει για το ποιητικό του έργο ο Οδυσσέας Ελύτης. Αναφέρεται στη λογοτεχνική του αφύπνιση όταν διάβασε το έργο του Πολ Ελιάρ και των άλλων Ευρωπαίων υπερρεαλιστών. Εκφράζει τη δική του πρόσληψη για την ποίηση και περιγράφει τη σχέση του με το κίνημα του υπερρεαλισμού. Έχει προηγηθεί η διαμονή του στο Παρίσι -από το 1948 έως το 1951- όπου γνωρίστηκε με Γάλλους ποιητές, διανοούμενους, ζωγράφους και ήρθε σε επαφή με τις αισθητικές αναζητήσεις της εποχής, τις οποίες θίγει στο λόγο του. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις πρώτες του ποιητικές συλλογές, «Προσανατολισμοί» (1940) και «Ήλιος ο Πρώτος» (1943) όπου υπάρχουν σαφείς επιρροές του υπερρεαλιστικού ρεύματος.

Ωστόσο, χωρίς να υποταχθεί ποτέ πραγματικά στον υπερρεαλισμό, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αφομοίωσε δημιουργικά τα στοιχεία του κινήματος με την ελληνική παράδοση. Μιλάει για τα προσωπικά του βιώματα, που διαμόρφωσαν τη νησιωτική του συνείδηση και τους βαθύτατους ψυχικούς του δεσμούς με τη θάλασσα και το φως του Αιγαίου, τα οποία εξέφρασε μέσα από τον υπερρεαλισμό, δημιουργώντας την ιδιαίτερη ποιητική του γλώσσα, γεμάτη πλήθος λυρικών εικόνων. Σχολιάζει τέλος, την κριτική που δέχθηκε το έργο του. Στην αρχή της εκπομπής ακούγεται ο ηθοποιός Θάνος Κωτσόπουλος να διαβάζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Ηλικία της γλαυκής θύμησης».

Η εκπομπή, που μεταδόθηκε στις 27 Απριλίου 1958, συμπίπτει χρονικά με την παρουσίαση του πρώτου δείγματος της δουλειάς του από το «Άξιον Εστί», που ο Ελύτης παρουσίασε στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», στο τεύχος που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα. Ένα χρόνο μετά, δημοσιεύτηκε ολόκληρο και το 1960 ο ποιητής τιμήθηκε για το «Άξιον Εστί» με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό αρχείο αναρτήθηκε με υπότιτλους για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα ακοής.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/odysseas-elytis-18-martioy-1996-2/

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TECHNISAT VIOLA 3

Η αγορά σήμερα

17-07-2019

TECHNISAT VIOLA 3

Ως αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της Technisat στην Ελλάδα, η AMF Electronics διαθέτει στην αγορά το νέο φορητό ραδιόφωνο VIOLA 3. Πρόκειται για ένα φορητό ραδιόφωνο σε μέγεθος τσέπης, το οποίο υποστηρίζει το νέο πρότυπο επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής εκπομπής DAB+. Εκτός από τα ψηφιακά ραδιοφωνικά προγράμματα DAB+...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.