Ειδήσεις . Watch on SAT TV
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 | 12:02

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ποικιλία εκδηλώσεων, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», δίνοντας έμφαση...

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ποικιλία εκδηλώσεων, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»δίνοντας έμφαση στη λειτουργία των μουσείων ως κομβικών σημείων επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, τα οποία αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Μετα-Μουσείο», που μας ξεναγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σ’ ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της χώρας, το οποίο χάρη στα ανασκαφικά ευρήματα που στεγάζει και στις ποικίλες και στοχευμένες δράσεις του, αποτελεί τα τελευταία χρόνια δυναμικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2011, αποτελεί έναν χώρο τεκμηρίωσης και προβολής της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, όπου με βιωματικό τρόπο αποκαλύπτεται το παρελθόν της Πάτρας από την προϊστορική εποχή ώς τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.

Με παρουσιαστή τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων Λάζαρου Κολώνα και Μαρίας Γάτση, κι ενώ ο φακός της κάμερας περιηγείται στους χώρους του Μουσείου, δίνεται η ευκαιρία στον θεατή να εξοικειωθεί με τον υλικό πολιτισμό και τα ήθη του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της πόλης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας. Τα σύνεργα του γυναικείου καλλωπισμού, τα σκεύη καθημερινής χρήσης, ολόκληρες ανακατασκευές πλούσιων ιδιωτικών ρωμαϊκών κατοικιών, αγροικιών αλλά και δημόσιων λουτρών, συστημάτων τοιχοποιίας και ύδρευσης, λιθόστρωτων δρόμων, αποτελούν μόνο μερικά από τα 1.300 αρχαιολογικά ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο.

Μοναδικής αξίας εκθέματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα με παραστάσεις απ’ όπου αντλούνται στοιχεία για την ψυχαγωγία των κατοίκων κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Μία εξίσου σημαντική θεματική ενότητα του Μουσείου αποτελεί η νεκρόπολη, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τα ταφικά και λατρευτικά έθιμα των αρχαίων Πατρινών.

Ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης αναφέρεται στον σχεδιασμό του μοντέρνου και υψηλής αισθητικής κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, στη διάταξη των αιθουσών και στα οφέλη τους για τον επισκέπτη. Παράλληλα, ο πρόεδρος Φίλων του Μουσείου, Νίκος Δούρος, μιλάει για τους σκοπούς του σωματείου. Καθώς στις δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάζεται, επίσης, ο τρόπος μέσα από τον οποίο επιτυγχάνεται η βιωματική επαφή των νέων με το ιστορικό τους παρελθόν.

Τέλος, ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς εκφράζει τη δική του αντίληψη για το ρόλο του Μουσείου της Πάτρας, ως συμβόλου της πολιτισμικής της ταυτότητας και συνέχειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «προβολή του ίδιου μας του εαυτού σε διαφορετικές εποχές» και εξηγεί πώς τα μουσεία γίνονται «χώροι αυτογνωσίας και ελευθερίας, μέσα από τη συνείδηση της φθοράς».

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπαρδάκος

Αρχισυντάκτρια / επιστημονική σύμβουλος: Βίκυ Μπαφατάκη

Δημοσιογραφική έρευνα: Μαριαλένα Σπυροπούλου

Έτος παραγωγής: 2012

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/diethnis-imera-moyseion-18-ma%CE%90oy-2/

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

IB-MS303-T

Η αγορά σήμερα

04-06-2019

IB-MS303-T

Η επιτραπέζια βάση IB-MS303-T είναι μία εξαιρετικά εργονομική και μοντέρνα βάση στήριξης, για την τοποθέτηση μιας οθόνης υπολογιστή στο γραφείο σας. Διαθέτει 4 συνολικά αρθρώσεις με ελευθερία κίνησης, οι οποίες σας επιτρέπουν να έχετε ανά πάσα στιγμή την οθόνη σας στην επιθυμητή θέση. Χάρη στο clamp στήριξης που διαθέτει, μπορείτε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 129

Τεύχος 129

21-05-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 129

Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το τέταρτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα στο νέο τεύχος Ιουνίου είναι το αφιέρωμα στα δορυφορικά κανάλια Multistream και DVB-S2X. Η ψηφιακή δορυφορική μετάδοση video δεύτερης γενιάς (DVB-S2) αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρότυπο που χρησιμοποιούν για την εκπομπή τους τα δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια. Σε σχέση με το αρχικό DVB-S, το DVB-S2 διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά και είναι συμβατό με νέες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας και καλύτερη εκμετάλλευση της χωρητικότητας. Τέτοιες τεχνολογίες είναι η εκπομπή Multistream που επιτυγχάνει τη μετάδοση πολλαπλών ροώ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.