11/11/2019

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ – «Τριάντα χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου»

Πριν από 30 χρόνια, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1989 γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, ένα από τα κυρίαρχα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου, που ανεγέρθηκε τον Αύγουστο του 1961 και επί 40 σχεδόν χρόνια χώριζε το Βερολίνο σε ανατολικό και δυτικό. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα...

Πριν από 30 χρόνια, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1989 γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, ένα από τα κυρίαρχα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου, που ανεγέρθηκε τον Αύγουστο του 1961 και επί 40 σχεδόν χρόνια χώριζε το Βερολίνο σε ανατολικό και δυτικό. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα-Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα τείχος».

Σειρά ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Το επεισόδιο αυτό, αναφέρεται στο Τείχος του Βερολίνου, με αφορμή τα 10 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας. Παρακολουθεί την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου μέχρι την πτώση του το 1989, με βάση τις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Μέσα από τις μαρτυρίες κατοίκων που βίωσαν τη διαίρεση της πόλης του Βερολίνου, περιγράφονται οι αντιδράσεις του πληθυσμού απέναντι στην είδηση της ανέγερσης του τείχους το 1961 και στη συνειδητοποίηση της αλλαγής της ζωής τους.

Παρουσιάζονται παράλληλες ιστορίες Ανατολικογερμανών, με θέμα τους τις προσπάθειες απόδρασης προς τη Δυτική Γερμανία, μέσα από το τούνελ που είχε χτιστεί κάτω από την κεντρική οδό Μπερνάουερ Στράσε, όπου υψωνόταν το Τείχος. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στις συνθήκες ζωής στην Ανατολική Γερμανία. Η οικογένεια Στρέλτσικ εξιστορεί τη δική της περιπέτεια που έγινε και κινηματογραφική ταινία, στην προσπάθειά της να αποδράσει με ένα αερόστατο το 1979.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από προπαγανδιστικά φιλμ παραγωγής της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς και πλάνα από την ταινία «Με τον άνεμο στη Δύση».

Έτος παραγωγής: 1999

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/trianta-chronia-apo-tin-ptosi-toy-teichoys-toy-verolinoy-9-noemvrioy-1989/

Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.