Συζητήσεις στο satleo

IPTV Γενικά
deepbluesky | 7-April-2020 | 21:59:07

Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ)
geoavlonitis | 7-April-2020 | 21:28:07

Λήψη Αραβικών Δορυφόρων (26° Εast, 30.5° East, 7° West)
adonis1 | 7-April-2020 | 20:43:07

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
Pierios | 7-April-2020 | 20:34:07

Οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί στην Ελλάδα
komhsgr | 7-April-2020 | 19:27:07

Ειδήσεις . Watch on SAT TV
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 | 23:13

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στις 25 Μαρτίου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Περισκόπιο – Ο ρόλος των κλεφτών και αρματολών στον ξεσηκωμό του ’21».

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στις 25 Μαρτίου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Περισκόπιο – Ο ρόλος των κλεφτών και αρματολών στον ξεσηκωμό του ’21».

Το ειδικό επεισόδιο της σειράς «Περισκόπιο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη, παρουσιάζει μια ανάλυση του φαινομένου των ενόπλων σωμάτων των κλεφτών και των αρματολών, από την εμφάνισή του τον 16ο αιώνα σε περιοχές της Βαλκανικής Χερσονήσου μέχρι και τη σημαντική συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, ο πολιτικός επιστήμων και πρύτανης της Παντείου Γιώργος Κοντογιώργης, καθώς και ο συγγραφέας και ιστορικός Περικλής Ροδάκης, μιλούν για τη διάκριση ανάμεσα σε κλέφτες και αρματολούς, τη λανθασμένη αντίληψη που έχει επικρατήσει σχετικά, τη φύση του φαινομένου ως πολυδιάστατου κοινωνικού, εθνικού και αντι-εξουσιαστικού, αλλά και τα ιστορικά στοιχεία ανά περιοχή της τουρκοκρατούμενης επικράτειας και χρονική περίοδο, από τα Ορλοφικά μέχρι και τις επιχειρήσεις των ένοπλων τμημάτων κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Οι τρεις ομιλητές εξηγούν το ρόλο των κλεφτών και αρματολών στις αυτόνομες χριστιανικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναφέρονται στους σημαντικότερους εκπροσώπους τους. Παράλληλα, εξηγούν τη σχέση  ανταγωνισμού που είχαν οι αρματολοί με τους τοπικούς προύχοντες και κοτζαμπάσηδες, τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους ίδιους και στις τουρκικές αρχές, αλλά και την ευκολία με την οποία στρέφονταν εναντίον τους, παίρνοντας συχνά το ρόλο των κλεφτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση της τουρκοκρατούμενης ελληνικής κοινωνίας, ως κοινωνίας  στηριζόμενης στα όπλα και στη λεβεντιά του κλεφταρματισμού για την ασφάλεια και ηρεμία του αγροτικού πληθυσμού, θέτοντας έτσι μια κοινωνική ομάδα, πλήρως αφοσιωμένη στην ενασχόληση με τα όπλα, σε αντιπαλότητα με τη φρόνιμη κοινωνία, είτε αυτή εκπροσωπούνταν από την τουρκική ηγεμονία, είτε από τους τοπικούς προύχοντες. Σημαντικό επίσης στοιχείο της αφήγησης αποτελεί η καθόλου τυχαία σύμπτωση των συγκρούσεων των αρματολών (ουσιαστικά δυνάμεις αγροφυλακής και χωροφυλακής, όργανα τάξης δηλαδή στις απομονωμένες και συχνά αυτόνομες τουρκοκρατούμενες περιοχές) και των οθωμανικών αρχών με τις περιόδους των μεγάλων εξεγέρσεων  που προκαλούνται στον ελλαδικό χώρο από τους Βενετσιάνους και τους Ρώσους. Τέλος, εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο τα ένοπλα σώματα των αρματολών και των κλεφτών  οργανώθηκαν, αξιοποιήθηκαν, αλλά και καταστράφηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, από τους πολιτικούς και στρατηγικούς χειρισμούς και τις αδίστακτες πρακτικές του Αλή Πασά στα Ιωάννινα, χάρη στον οποίο εκπαιδεύτηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι του κλεφταρματισμού, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821.

Η εκπομπή πλαισιώνεται με πλάνα δραματοποιημένων γεγονότων, όπως οι συμφωνίες των αρματολών και κλεφτών με τους προύχοντες και τις τουρκικές αρχές, καθώς και οι μεταξύ τους συγκρούσεις και έριδες. Επίσης, περιλαμβάνεται  πλήθος πλάνων με λεπτομέρειες από ζωγραφικούς πίνακες, σχέδια και γκραβούρες, πλάνα από τα κέρινα ομοιώματα του Μουσείου Βρέλλη στα Ιωάννινα, καθώς και από τα εκθέματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/ethniki-epeteios-kiryxis-tis-ellinikis-epanastasis-25i-martioy/

Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TL-WN725N - Το μόνο wireless USB adapter που υποστηρίζεται από τα νέα MAG420

Η αγορά σήμερα

07-04-2020

TL-WN725N - Το μόνο wireless USB adapter που υποστηρίζεται από τα νέα MAG420

Το μόνο wireless USB adapter που συνεργάζεται με τα νέα MAG420 από όσα έχουν δοκιμαστεί στα γραφεία μας μέχρι σήμερα. Το TP-Link 150Mbps Wireless N Nano USB, TL-WN725N επιτρέπει στους χρήστες να συνδέσουν ένα επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή σε ένα ασύρματο δίκτυο σε 150Mbps. Αυτός ο μικροσκοπικός προσαρμογέας...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 139

Τεύχος 139

17-03-2020

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 139

Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το νέο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με θέματα τεχνολογίας, καθώς και με δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Τα IPTV Boxes είναι μια κατηγορία συσκευών με αξιοσημείωτη δυναμική, καθώς στις μέρες μας κερδίζουν την προτίμηση ολοένα και περισσότερων χρηστών, με αποτέλεσμα η διείσδυσή τους στο σαλόνι του σπιτιού να αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό. Χωρίς την ανάγκη να συνδέονται σε κεραία, μεταδίδουν τηλεοπτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο του Internet. Έτσι, προσφέρουν στους χρήστες έναν εναλλακτικό τρόπο να παρακολουθούν τηλεόραση, που για τους νεότερους ηλικιακά αποτελεί μάλιστα τον βασικότερο, ή και τον αποκλειστικό τρόπο τηλεθέασης. Ένα νέο TV Box ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.