25/06/2020

«360°», με την Σοφία Παπαϊωάννου: «Τα Ανώγεια, το φονικό και οι σασμοί»

Στις αρχές του περασμένου Μαΐου τα ιστορικά Ανώγεια, το περήφανο χωριό της Κρήτης, τόπος καταγωγής ηρώων και μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του νησιού, ήρθε στην επικαιρότητα με τον πιο τραγικό τρόπο. Δύο άντρες, γνωστοί και αγαπητοί σε όλο το χωριό, έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια συμπλοκής με όπλα, σε ένα περιστατικό που πάγωσε τα Ανώγεια και γέννησε προβληματισμούς στην μικρή κοινωνία τους.

Στις αρχές του περασμένου Μαΐου τα ιστορικά Ανώγεια, το περήφανο χωριό της Κρήτης, τόπος καταγωγής ηρώων και μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του νησιού, ήρθε στην επικαιρότητα με τον πιο τραγικό τρόπο. Δύο άντρες, γνωστοί και αγαπητοί σε όλο το χωριό, έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια συμπλοκής με όπλα, σε ένα περιστατικό που πάγωσε τα Ανώγεια και γέννησε προβληματισμούς στην μικρή κοινωνία τους. Λίγες ημέρες μετά το διπλό φονικό και με νωπό ακόμα τον πόνο και τον θρήνο, οι «360°» και η Σοφία Παπαϊωάννου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 23:50, επισκέπτονται το χωριό, διερευνώντας τους λόγους που τα ξακουστά Ανώγεια θρηνούν 3 νεκρούς μέσα σε 3 χρόνια.

Κάτοικοι και καλλιτέχνες του χωριού, αλλά και η χήρα του μεγάλου Κρητικού τραγουδιστή, Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες των Ανωγείων, αλλά και τις βεντέτες και την μεγάλη ανοιχτή πληγή για όλο το νησί, την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Παράλληλα, οι άνθρωποι που κάνουν τους σασμούς, μια ιδιότυπη μορφή εθιμικού δικαίου, εξηγούν πως το συγκεκριμένο έθιμο προλαμβάνει τις βεντέτες, σώζοντας δεκάδες ζωές στην ορεινή Κρήτη.

Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.