07/07/2020

"Η ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό" στην "Αφύλαχτη Διάβαση" του Πρώτου

Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «Ο Αμερικάνος». Ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό που εξέπεμπε στα μεσαία κύματα με έναν πομπό ισχύος ενός κιλοβάτ στα μεσαία (1584 χιλιόκυκλοι και 1594 χιλιόκυκλοι) και μετέδιδε τα τραγούδια εκείνα που ήθελε να ακούσει η νεολαία της Αθήνας. Το κλειδί ήταν η φράση «This is America’s top 40 Keep your feet on the ground», που συνήθιζε να λέει...

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «Ο Αμερικάνος». Ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό που εξέπεμπε στα μεσαία κύματα με έναν πομπό ισχύος ενός κιλοβάτ στα μεσαία (1584 χιλιόκυκλοι και 1594 χιλιόκυκλοι)  και μετέδιδε τα τραγούδια εκείνα που ήθελε να ακούσει η νεολαία της Αθήνας. Το κλειδί ήταν η φράση «This is America’s top 40 Keep your feet on the ground», που συνήθιζε να λέει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και είχε γίνει σλόγκαν στα χείλη των νέων τη δεκαετία του 1960 αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00  και από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 και ώρα 13:00, ξετυλίγει την ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού που έμαθε στους νέους της Αθήνας τα αμερικάνικα τραγούδια και σημάδεψε την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους. Άλλωστε, ο σταθμός αποτελούσε τη μοναδική πηγή ενημέρωσης για τις τελευταίες μουσικές επιτυχίες του αμερικάνικου χιτ-παρέιντ. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο με την πολύτιμη βοήθεια του ιστορικού παραγωγού του Πρώτου Προγράμματος Γιάννη Πετρίδη.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν ο Γιάννης Πετρίδης, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας Γιάννης Τράικος και ο ιστορικός Φοίβος Οικονομίδης. Ακούγονται ηχητικά τεκμήρια από τις εκπομπές του «Αμερικάνου» αλλά και από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Τα τραγούδια που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ επέλεξε ο Γιάννης Πετρίδης.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.