Skip to main content
21 Απριλίου 2012 12:21

Όλες οι ταινίες της ημέρας – Βαθμολογία και κριτική

Γράφει: N.D
3a840151672d21bce15d3ed91de65f4d XL 6541a5d0

Σάββατο, 21 Απριλίου

Αξίζει να δείτε
  • Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ 3 αστεράκια 17.50 STAR
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2 3 αστεράκια 19.00 novacinema4
  • ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 2½ αστεράκια 23.30 ET1
  • ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ 3 αστεράκια 03.20 ΑΝΤ1
  • CONTAGION 2½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κομεντί, 1989 (Έγχρ.), 92′

LOOK WHO’S TALKING. Αμερικανική ταινία της Έιμι Χέκερλινγκ, με τους Τζον Τραβόλτα, Κίρστι Άλεϊ, Ολυμπία Δουκάκη.

Ένας ταξιτζής φροντίζει το μωρό μιας ανύπαντρης μητέρας, που αναζητά υποψήφιο πατέρα για το παιδί της.

Η ξεπερασμένη πρωτοτυπία ότι βασικός αφηγητής είναι ο μπόμπιρας με τη φωνή του Μπρους Γουίλις δεν αποζημιώνει πλέον για το παιδαριώδες φλερτ και την ευτυχή τελική κατάληξη.

transparent listΟ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ 3 αστεράκια

STAR 17.50

Κωμωδία, 1992 (Έγχρ.), 94′

DEATH BECOMES HER. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με τους Μέριλ Στριπ, Γκόλντι Χόουν, Μπρους Γουίλις.

Όταν μια σταρ του Χόλιγουντ, που έχει μανία με την εμφάνισή της, «κλέβει» τον άντρα της συναδέλφου της Χέλεν Σαρπ, η τελευταία αποφασίζει να πάρει εκδίκηση, φροντίζοντας να μείνει για πάντα νέα χάρη σε ένα μαγικό ελιξίριο νεότητας.

Εύστοχη μαύρη κωμωδία που καυτηριάζει έξυπνα και διαχρονικά τη χολιγουντιανή ματαιοδοξία, με ξεκαρδιστικά εφέ που δικαίως απέσπασαν το Όσκαρ.

transparent listΟ ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΙ Ο ΟΒΕΛΙΞ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ 1½ αστεράκι

ALPHA 21.00

Κωμωδία, 1999 (Έγχρ.), 98′

ASTERIX & OBELIX CONTRE CESAR. Γαλλική ταινία του Κλοντ Ζιντί, με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρομπέρτο Μπενίνι.

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ εμποδίζουν τα σχέδια του σατανικού Ντετριτούς να αποκτήσει το μαγικό φίλτρο των Γαλατών ώστε να εκθρονίσει τον Ιούλιο Καίσαρα.

Μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές του γαλλικού κινηματογράφου, που έχει να αναμετρηθεί με το πανέξυπνο και αγαπημένο κόμικ των Ουντερζό και Γκοσινί, ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες του. Λίγο δύσκολο όμως να πετύχει το εγχείρημα: οι φανατικοί του κόμικ μάλλον θα προτιμήσουν τους έντυπους αναχρονισμούς και την παρωδία, παρά μια κινηματογραφική μεταφορά που μοιάζει με τις «Τρελές Σφαίρες».

transparent listLOONEY TUNES: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 1 αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 90′

LOONEY TUNES: BACK IN ACTION. Αμερικανική ταινία του Τζο Ντάντε, με τους Μπρένταν Φρέιζερ, Τζίνα Έλφμαν, Στιβ Μάρτιν.

Ο Ντάφι Ντακ και ο Μπαγκς Μπάνι βοηθούν έναν κασκαντέρ να βρει τον πατέρα του, διάσημο κατάσκοπο, τον οποίο έχει απαγάγει ο σατανικός πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΜΕ.

Οι καρτούν ήρωες της σειράς «Looney Tunes» πρωταγωνιστούν σε μια ταινία με αληθινούς ηθοποιούς, στα πρότυπα του «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ». Δεν υπάρχει όμως η ίδια μαγεία και οι συνεχείς σινεφιλικές αναφορές καταντούν εντέλει σεναριακό άλλοθι.

transparent listΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ 2 1 αστεράκι

ALPHA 23.15

Θρίλερ, 2003 (Έγχρ.), 90′

FINAL DESTINATION 2. Αμερικανο-καναδική ταινία του Ντέιβιντ Ρ. Έλις, με τους Α. Τζ. Κουκ, Μάικλ Λάντις, Άλι Λάρτερ.

Κατά τη διάρκεια ενός ανέμελου weekend με τους φίλους της, η Κίμπερλι οραματίζεται ένα φρικτό αυτοκινητικό δυστύχημα, το οποίο πραγματοποιείται έπειτα από λίγο. Οι ελάχιστοι διασωθέντες απειλούνται από το θάνατο, που δεν θα ησυχάσει αν δεν τους βρει.

Περισσότερο γελάς παρά τρομάζεις με τη συνέχεια αυτού του νεανικού θρίλερ, που έχει εξαντληθεί από ιδέες και μάλλον εκνευρίζει με αυτήν την πλακατζίδικη αναισθητοποίηση απέναντι στο θάνατο.

transparent listΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 2½ αστεράκια

ET1 23.30

Ντοκιμαντέρ, 2008 (Έγχρ.), 90′

Ελληνική ταινία των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου.

Κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας, το δικό μας Γκουαντάναμο αναβίωσε κινηματογραφικά για βραχύ διάστημα τη δεκαετία του ’70, για να παραδοθεί κατόπιν στην «αλήθεια» των τηλεοπτικών εικόνων. Συγκεντρώνοντας χρόνια υλικό, οι βραβευμένοι μικρομηκάδες και ντοκιμαντερίστες Ηλίας Γιαννακάκης («Αλεμάγια») και Εύη Καραμπάτσου («Η Κυρία των Σκύλων») επιστρέφουν στον τόπο του μαρτυρίου, προσπαθώντας να σκαλίσουν τη στάχτη που έχει επικαθίσει στα ιστορικά γεγονότα.

Η ψύχραιμη κάμερα των Γιαννακάκη – Καραμπάτσου προσπαθεί να κοιτάξει και τις δύο πλευρές του νομίσματος χωρίς να ηρωοποιεί και χωρίς να καταδικάζει – τουλάχιστον προτού ακούσει. Αφηγείται με ρυθμό και ακρίβεια, δίνει το λόγο σε κατοίκους που βρέθηκαν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, αντιπαραθέτει απόψεις και δεν εκβιάζει συναισθήματα. Η κινηματογραφική της λογική είναι απλή, αποδεικνύεται όμως αποτελεσματική. Μια εποχή, παρέα με την κοινωνική της πραγματικότητα και τις πολιτικές της πρακτικές, ζωντανεύει ξανά. Μαζί της και πολύτιμες ιστορικές μνήμες, οι οποίες προσγειώνουν το χθες στο σήμερα μ’ έναν απροσδόκητο, όσο και άκρως επείγοντα τρόπο.

transparent listΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 1½ αστεράκι

STAR 01.45

Θρίλερ, 1996 (Έγχρ.), 118′

EXTREME MEASURES. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Άπτεντ, με τους Χιου Γκραντ, Τζιν Χάκμαν, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

Δυο γυμνοί άνδρες δραπετεύουν από ένα μέρος που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε άσυλο και φυλακή και τρέχουν έντρομοι στους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Λίγο αργότερα ο ένας από αυτούς πεθαίνει στα χέρια ενός νεαρού γιατρού. Ο γιατρός αυτός είναι ο Χιου Γκραντ και, στην πρώτη κινηματογραφική παραγωγή της τότε συντρόφου του Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, ξεκινά μια έρευνα που τον οδηγεί στην κλινική ενός επιφανή νευροχειρούργου, ο οποίος χρησιμοποιεί άστεγους ως πειραματόζωα για τις έρευνές του.

Αν αποκαλύπτουμε τη βασική αυτή σεναριακή λεπτομέρεια είναι γιατί το ίδιο κάνει και η ταινία από την αρχή. Ο θεατής γνωρίζει πάντα περισσότερα από τον κεντρικό ήρωα και αγωνιά όχι για το τι θα ανακαλύψει, αλλά πώς θα ξεφύγει από τις παγίδες. Αυτή η κλασική χιτσκοκική αντίληψη του σασπένς, δεν υπηρετείται σκηνοθετικά, ενώ προσωπικά μου είναι δύσκολο να βλέπω τον Χιου Γκραντ ως γιατρό παγιδευμένο σε δεοντολογικά διλήμματα.

transparent listΞΕΝΩΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ 0 αστεράκια

ALPHA 01.00

Κομεντί, 2002 (Έγχρ.), 98′

100 WOMEN. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Ντέιβις, με τους Τσαντ Ντόνελα, Τζένιφερ Μόρισον, Έριν Μπάρτλετ, Στιβ Μονρό.

Ο αφελής Σαμ ερωτεύεται μια κοπέλα, χάνει το νούμερό της και όταν την ξαναβρίσκει, εκείνη είναι θλιμμένη. Τότε αποφασίζει να ανακαλύψει τι της έχει συμβεί, έχοντας στο πλευρό του το «ζωηρό» φίλο του Χόλντεν.

Αδικαιολόγητο σίκουελ μιας νεανικής κωμωδίας με τίτλο «100 Girls» (αδικαιολόγητο με την έννοια ότι είχαμε ξεχάσει την πρωτότυπη ταινία και δεν χρειαζόμασταν υπενθύμιση). Τα κορίτσια ενηλικιώθηκαν, αλλά το χιούμορ των δημιουργών της ταινίας παρέμεινε καθηλωμένο σε εφηβικό στάδιο.

transparent listΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ 3 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.20

Κωμωδία, 1995 (Έγχρ.), 96′

TO DIE FOR. Αμερικανική ταινία του Γκας Βαν Σαντ, με τους Νικόλ Κίντμαν, Ματ Ντίλον, Χοακίν Φίνιξ.

Μια εκκολαπτόμενη τηλεπαρουσιάστρια με μεγάλες φιλοδοξίες πείθει τρεις νεαρούς να σκοτώσουν τον άντρα της, που θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά της.

Ίσως η πιο βατή και εύστοχη ταινία του Γκας Βαν Σαντ, αυτή η μαύρη, ανατρεπτική κωμωδία διασκεδάζει αφάνταστα και προβληματίζει εύστοχα κυρίως για τον παράλληλο τηλεοπτικό κόσμο που τρέφει «τέρατα». Εντελώς άδικα η Νικόλ Κίντμαν έμεινε έξω από τις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2 3 αστεράκια

novacinema4 19.00

Κινούμενα σχέδια, 2011 (Έγχρ.), 104′

CARS 2. Αμερικανική ταινία των Τζον Λάσετερ και Μπραντ Λιούις.

Αυτήν τη φορά ο τετράτροχος πρωταθλητής, με τη φωνή του Σάκη Ρουβά, αφήνει στη μέση τις διακοπές του και δέχεται την πρό(σ)κληση να συμμετάσχει σε ένα μίνι παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι.

Περισσότερη επιτάχυνση, διαρκείς αναφορές στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και κοσμοπολίτικος αέρας με ένα σωρό νόστιμα «εθνογραφικά» καλαμπούρια. O ρυθμός είναι πιο σφιχτοδεμένος από την πρώτη φορά και, παρόλο που τα αστεία δεν είναι περισσότερα –ή πιο ενήλικα–, πολλοί από τους πρωτοεμφανιζόμενους χαρακτήρες είναι αξιαγάπητοι.

transparent listSUCKER PUNCH 1 αστεράκι

novacinema1-HD 22.00

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 110′

Αμερικανική ταινία του Ζακ Σνάιντερ, με τιςς Έμιλι Μπράουνινγκ, Άμπι Κόρνις, Τζένα Μαλόουν.

Παρόλο που πήρε στα χέρια του το «The Watchmen», ένα αριστουργηματικό graphic novel, και το μετέτρεψε σε ανιαρή φαντασία της σειράς, κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν τον σκηνοθέτη των «300» οραματιστή στιλίστα. Ώρα να διαπιστώσουν και τα σεναριακά προσόντα του, σε ένα περιπετειώδες παραλήρημα που διαδραματίζεται στο μυαλό μιας νεαρής κοπέλας, έγκλειστης σε ένα άσυλο φρενοβλαβών.

Τη σέξι και ατίθαση Μπέιμπιντολ έχει στείλει εκεί ο πατριός της, κανονίζοντας μια λοβοτομή η οποία θα την καταστήσει ακίνδυνη για πάντα. Μαζί με τέσσερις συγκρατούμενές της, όμως, εκείνη σχεδιάζει την απόδρασή της και ο Ζακ Σνάιντερ ένα κινηματογραφικό κόμικς πάτσγουορκ, όπου το όνειρο περνά τα σύνορα της πραγματικότητας και το «Kill Bill» γίνεται ένα με τον «Λαβύρινθο του Πάνα», το «Νησί των Καταραμένων», τα sci fi anime και ό,τι άλλο (φανταχτερά) μεταμοντέρνο βάζει ο απελπισμένος νου σας. Ιδανικός για βιντεοκλίπ και διαφημιστικά, ο Σνάιντερ είναι ανυπόφορος στη μεγάλη οθόνη, καθώς οι εικόνες του δεν αναφέρονται σε τίποτα και κανέναν, παρά στον ίδιο τους τον εαυτό.

transparent listCONTAGION 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Θρίλερ, 2011 (Έγχρ.), 106′

Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τους Ματ Ντέιμον, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ.

Όταν ένας μολυσματικός ιός προκαλεί παγκόσμια φονική πανδημία, διάφοροι φορείς υγείας προσπαθούν να τη σταματήσουν και να βρουν το εμβόλιο, ενώ ο πανικός και τα θύματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Με οδηγούς κάποιους χαρακτήρες-κλειδιά από τη μία (ο σύζυγος της πρώτης νεκρής, ένας ακτιβιστής μπλόγκερ, μια γιατρός, μια ερευνήτρια, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών), ώστε ο θεατής να διατηρεί την ψυχολογική ταύτιση, και μια ντοκιμαντερίστικη σκηνοθετική προσέγγιση από την άλλη, το «Contagion» μας προειδοποιεί και μας μεταδίδει τον ιό του σασπένς παραμένοντας μέχρι τέλους σε αληθοφανές, ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι ιστορίες του δεν είναι όλες το ίδιο πειστικές, μικρές διδακτικές κορόνες ξεφεύγουν δεξιά και αριστερά, το σύνολο όμως διαθέτει στιβαρότητα κι ελάχιστη από τη σεναριακή αφέλεια με την οποία ένα χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ θα εξολόθρευε την ανάλογη μολυσματική απειλή.

Athinorama.gr
Σάββατο, 21 Απριλίου

Αξίζει να δείτε
  • Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ 3 αστεράκια 17.50 STAR
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2 3 αστεράκια 19.00 novacinema4
  • ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 2½ αστεράκια 23.30 ET1
  • ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ 3 αστεράκια 03.20 ΑΝΤ1
  • CONTAGION 2½ αστεράκια CINEMA ON DEMAND OTE TV
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κομεντί, 1989 (Έγχρ.), 92′

LOOK WHO’S TALKING. Αμερικανική ταινία της Έιμι Χέκερλινγκ, με τους Τζον Τραβόλτα, Κίρστι Άλεϊ, Ολυμπία Δουκάκη.

Ένας ταξιτζής φροντίζει το μωρό μιας ανύπαντρης μητέρας, που αναζητά υποψήφιο πατέρα για το παιδί της.

Η ξεπερασμένη πρωτοτυπία ότι βασικός αφηγητής είναι ο μπόμπιρας με τη φωνή του Μπρους Γουίλις δεν αποζημιώνει πλέον για το παιδαριώδες φλερτ και την ευτυχή τελική κατάληξη.

transparent listΟ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ 3 αστεράκια

STAR 17.50

Κωμωδία, 1992 (Έγχρ.), 94′

DEATH BECOMES HER. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με τους Μέριλ Στριπ, Γκόλντι Χόουν, Μπρους Γουίλις.

Όταν μια σταρ του Χόλιγουντ, που έχει μανία με την εμφάνισή της, «κλέβει» τον άντρα της συναδέλφου της Χέλεν Σαρπ, η τελευταία αποφασίζει να πάρει εκδίκηση, φροντίζοντας να μείνει για πάντα νέα χάρη σε ένα μαγικό ελιξίριο νεότητας.

Εύστοχη μαύρη κωμωδία που καυτηριάζει έξυπνα και διαχρονικά τη χολιγουντιανή ματαιοδοξία, με ξεκαρδιστικά εφέ που δικαίως απέσπασαν το Όσκαρ.

transparent listΟ ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΙ Ο ΟΒΕΛΙΞ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ 1½ αστεράκι

ALPHA 21.00

Κωμωδία, 1999 (Έγχρ.), 98′

ASTERIX & OBELIX CONTRE CESAR. Γαλλική ταινία του Κλοντ Ζιντί, με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρομπέρτο Μπενίνι.

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ εμποδίζουν τα σχέδια του σατανικού Ντετριτούς να αποκτήσει το μαγικό φίλτρο των Γαλατών ώστε να εκθρονίσει τον Ιούλιο Καίσαρα.

Μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές του γαλλικού κινηματογράφου, που έχει να αναμετρηθεί με το πανέξυπνο και αγαπημένο κόμικ των Ουντερζό και Γκοσινί, ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες του. Λίγο δύσκολο όμως να πετύχει το εγχείρημα: οι φανατικοί του κόμικ μάλλον θα προτιμήσουν τους έντυπους αναχρονισμούς και την παρωδία, παρά μια κινηματογραφική μεταφορά που μοιάζει με τις «Τρελές Σφαίρες».

transparent listLOONEY TUNES: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 1 αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 90′

LOONEY TUNES: BACK IN ACTION. Αμερικανική ταινία του Τζο Ντάντε, με τους Μπρένταν Φρέιζερ, Τζίνα Έλφμαν, Στιβ Μάρτιν.

Ο Ντάφι Ντακ και ο Μπαγκς Μπάνι βοηθούν έναν κασκαντέρ να βρει τον πατέρα του, διάσημο κατάσκοπο, τον οποίο έχει απαγάγει ο σατανικός πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΜΕ.

Οι καρτούν ήρωες της σειράς «Looney Tunes» πρωταγωνιστούν σε μια ταινία με αληθινούς ηθοποιούς, στα πρότυπα του «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ». Δεν υπάρχει όμως η ίδια μαγεία και οι συνεχείς σινεφιλικές αναφορές καταντούν εντέλει σεναριακό άλλοθι.

transparent listΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ 2 1 αστεράκι

ALPHA 23.15

Θρίλερ, 2003 (Έγχρ.), 90′

FINAL DESTINATION 2. Αμερικανο-καναδική ταινία του Ντέιβιντ Ρ. Έλις, με τους Α. Τζ. Κουκ, Μάικλ Λάντις, Άλι Λάρτερ.

Κατά τη διάρκεια ενός ανέμελου weekend με τους φίλους της, η Κίμπερλι οραματίζεται ένα φρικτό αυτοκινητικό δυστύχημα, το οποίο πραγματοποιείται έπειτα από λίγο. Οι ελάχιστοι διασωθέντες απειλούνται από το θάνατο, που δεν θα ησυχάσει αν δεν τους βρει.

Περισσότερο γελάς παρά τρομάζεις με τη συνέχεια αυτού του νεανικού θρίλερ, που έχει εξαντληθεί από ιδέες και μάλλον εκνευρίζει με αυτήν την πλακατζίδικη αναισθητοποίηση απέναντι στο θάνατο.

transparent listΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 2½ αστεράκια

ET1 23.30

Ντοκιμαντέρ, 2008 (Έγχρ.), 90′

Ελληνική ταινία των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου.

Κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας, το δικό μας Γκουαντάναμο αναβίωσε κινηματογραφικά για βραχύ διάστημα τη δεκαετία του ’70, για να παραδοθεί κατόπιν στην «αλήθεια» των τηλεοπτικών εικόνων. Συγκεντρώνοντας χρόνια υλικό, οι βραβευμένοι μικρομηκάδες και ντοκιμαντερίστες Ηλίας Γιαννακάκης («Αλεμάγια») και Εύη Καραμπάτσου («Η Κυρία των Σκύλων») επιστρέφουν στον τόπο του μαρτυρίου, προσπαθώντας να σκαλίσουν τη στάχτη που έχει επικαθίσει στα ιστορικά γεγονότα.

Η ψύχραιμη κάμερα των Γιαννακάκη – Καραμπάτσου προσπαθεί να κοιτάξει και τις δύο πλευρές του νομίσματος χωρίς να ηρωοποιεί και χωρίς να καταδικάζει – τουλάχιστον προτού ακούσει. Αφηγείται με ρυθμό και ακρίβεια, δίνει το λόγο σε κατοίκους που βρέθηκαν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, αντιπαραθέτει απόψεις και δεν εκβιάζει συναισθήματα. Η κινηματογραφική της λογική είναι απλή, αποδεικνύεται όμως αποτελεσματική. Μια εποχή, παρέα με την κοινωνική της πραγματικότητα και τις πολιτικές της πρακτικές, ζωντανεύει ξανά. Μαζί της και πολύτιμες ιστορικές μνήμες, οι οποίες προσγειώνουν το χθες στο σήμερα μ’ έναν απροσδόκητο, όσο και άκρως επείγοντα τρόπο.

transparent listΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 1½ αστεράκι

STAR 01.45

Θρίλερ, 1996 (Έγχρ.), 118′

EXTREME MEASURES. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Άπτεντ, με τους Χιου Γκραντ, Τζιν Χάκμαν, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

Δυο γυμνοί άνδρες δραπετεύουν από ένα μέρος που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε άσυλο και φυλακή και τρέχουν έντρομοι στους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Λίγο αργότερα ο ένας από αυτούς πεθαίνει στα χέρια ενός νεαρού γιατρού. Ο γιατρός αυτός είναι ο Χιου Γκραντ και, στην πρώτη κινηματογραφική παραγωγή της τότε συντρόφου του Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, ξεκινά μια έρευνα που τον οδηγεί στην κλινική ενός επιφανή νευροχειρούργου, ο οποίος χρησιμοποιεί άστεγους ως πειραματόζωα για τις έρευνές του.

Αν αποκαλύπτουμε τη βασική αυτή σεναριακή λεπτομέρεια είναι γιατί το ίδιο κάνει και η ταινία από την αρχή. Ο θεατής γνωρίζει πάντα περισσότερα από τον κεντρικό ήρωα και αγωνιά όχι για το τι θα ανακαλύψει, αλλά πώς θα ξεφύγει από τις παγίδες. Αυτή η κλασική χιτσκοκική αντίληψη του σασπένς, δεν υπηρετείται σκηνοθετικά, ενώ προσωπικά μου είναι δύσκολο να βλέπω τον Χιου Γκραντ ως γιατρό παγιδευμένο σε δεοντολογικά διλήμματα.

transparent listΞΕΝΩΝΑΣ ΘΗΛΕΩΝ 0 αστεράκια

ALPHA 01.00

Κομεντί, 2002 (Έγχρ.), 98′

100 WOMEN. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Ντέιβις, με τους Τσαντ Ντόνελα, Τζένιφερ Μόρισον, Έριν Μπάρτλετ, Στιβ Μονρό.

Ο αφελής Σαμ ερωτεύεται μια κοπέλα, χάνει το νούμερό της και όταν την ξαναβρίσκει, εκείνη είναι θλιμμένη. Τότε αποφασίζει να ανακαλύψει τι της έχει συμβεί, έχοντας στο πλευρό του το «ζωηρό» φίλο του Χόλντεν.

Αδικαιολόγητο σίκουελ μιας νεανικής κωμωδίας με τίτλο «100 Girls» (αδικαιολόγητο με την έννοια ότι είχαμε ξεχάσει την πρωτότυπη ταινία και δεν χρειαζόμασταν υπενθύμιση). Τα κορίτσια ενηλικιώθηκαν, αλλά το χιούμορ των δημιουργών της ταινίας παρέμεινε καθηλωμένο σε εφηβικό στάδιο.

transparent listΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ 3 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.20

Κωμωδία, 1995 (Έγχρ.), 96′

TO DIE FOR. Αμερικανική ταινία του Γκας Βαν Σαντ, με τους Νικόλ Κίντμαν, Ματ Ντίλον, Χοακίν Φίνιξ.

Μια εκκολαπτόμενη τηλεπαρουσιάστρια με μεγάλες φιλοδοξίες πείθει τρεις νεαρούς να σκοτώσουν τον άντρα της, που θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά της.

Ίσως η πιο βατή και εύστοχη ταινία του Γκας Βαν Σαντ, αυτή η μαύρη, ανατρεπτική κωμωδία διασκεδάζει αφάνταστα και προβληματίζει εύστοχα κυρίως για τον παράλληλο τηλεοπτικό κόσμο που τρέφει «τέρατα». Εντελώς άδικα η Νικόλ Κίντμαν έμεινε έξω από τις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2 3 αστεράκια

novacinema4 19.00

Κινούμενα σχέδια, 2011 (Έγχρ.), 104′

CARS 2. Αμερικανική ταινία των Τζον Λάσετερ και Μπραντ Λιούις.

Αυτήν τη φορά ο τετράτροχος πρωταθλητής, με τη φωνή του Σάκη Ρουβά, αφήνει στη μέση τις διακοπές του και δέχεται την πρό(σ)κληση να συμμετάσχει σε ένα μίνι παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι.

Περισσότερη επιτάχυνση, διαρκείς αναφορές στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και κοσμοπολίτικος αέρας με ένα σωρό νόστιμα «εθνογραφικά» καλαμπούρια. O ρυθμός είναι πιο σφιχτοδεμένος από την πρώτη φορά και, παρόλο που τα αστεία δεν είναι περισσότερα –ή πιο ενήλικα–, πολλοί από τους πρωτοεμφανιζόμενους χαρακτήρες είναι αξιαγάπητοι.

transparent listSUCKER PUNCH 1 αστεράκι

novacinema1-HD 22.00

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 110′

Αμερικανική ταινία του Ζακ Σνάιντερ, με τιςς Έμιλι Μπράουνινγκ, Άμπι Κόρνις, Τζένα Μαλόουν.

Παρόλο που πήρε στα χέρια του το «The Watchmen», ένα αριστουργηματικό graphic novel, και το μετέτρεψε σε ανιαρή φαντασία της σειράς, κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν τον σκηνοθέτη των «300» οραματιστή στιλίστα. Ώρα να διαπιστώσουν και τα σεναριακά προσόντα του, σε ένα περιπετειώδες παραλήρημα που διαδραματίζεται στο μυαλό μιας νεαρής κοπέλας, έγκλειστης σε ένα άσυλο φρενοβλαβών.

Τη σέξι και ατίθαση Μπέιμπιντολ έχει στείλει εκεί ο πατριός της, κανονίζοντας μια λοβοτομή η οποία θα την καταστήσει ακίνδυνη για πάντα. Μαζί με τέσσερις συγκρατούμενές της, όμως, εκείνη σχεδιάζει την απόδρασή της και ο Ζακ Σνάιντερ ένα κινηματογραφικό κόμικς πάτσγουορκ, όπου το όνειρο περνά τα σύνορα της πραγματικότητας και το «Kill Bill» γίνεται ένα με τον «Λαβύρινθο του Πάνα», το «Νησί των Καταραμένων», τα sci fi anime και ό,τι άλλο (φανταχτερά) μεταμοντέρνο βάζει ο απελπισμένος νου σας. Ιδανικός για βιντεοκλίπ και διαφημιστικά, ο Σνάιντερ είναι ανυπόφορος στη μεγάλη οθόνη, καθώς οι εικόνες του δεν αναφέρονται σε τίποτα και κανέναν, παρά στον ίδιο τους τον εαυτό.

transparent listCONTAGION 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Θρίλερ, 2011 (Έγχρ.), 106′

Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τους Ματ Ντέιμον, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ.

Όταν ένας μολυσματικός ιός προκαλεί παγκόσμια φονική πανδημία, διάφοροι φορείς υγείας προσπαθούν να τη σταματήσουν και να βρουν το εμβόλιο, ενώ ο πανικός και τα θύματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Με οδηγούς κάποιους χαρακτήρες-κλειδιά από τη μία (ο σύζυγος της πρώτης νεκρής, ένας ακτιβιστής μπλόγκερ, μια γιατρός, μια ερευνήτρια, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών), ώστε ο θεατής να διατηρεί την ψυχολογική ταύτιση, και μια ντοκιμαντερίστικη σκηνοθετική προσέγγιση από την άλλη, το «Contagion» μας προειδοποιεί και μας μεταδίδει τον ιό του σασπένς παραμένοντας μέχρι τέλους σε αληθοφανές, ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι ιστορίες του δεν είναι όλες το ίδιο πειστικές, μικρές διδακτικές κορόνες ξεφεύγουν δεξιά και αριστερά, το σύνολο όμως διαθέτει στιβαρότητα κι ελάχιστη από τη σεναριακή αφέλεια με την οποία ένα χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ θα εξολόθρευε την ανάλογη μολυσματική απειλή.

Athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...