Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13 Απριλίου 2012 11:40

Όλες οι ταινίες της ημέρας – Βαθμολογία και κριτική

Γράφει: N.D
257dab688b8192c906bc402968b60f9a XL 0bbbd53b

Μ. Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 

ΠΑΡΒΑΣ, ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ 3 αστεράκια

ΣΚΑΪ 09.00

Ντοκιμαντέρ, 2008 (Έγχρ.), 75′

Ελληνική ταινία του Γεράσιμου Ρήγα.

Υπάρχει μια Ελλάδα που αντιστέκεται, επειδή βγαίνει από την πέτρα κι έρχεται από παλιά, η οποία όμως σιγά σιγά χάνεται παρέα με τους ανθρώπους της και τις ιστορίες τους. Η κάμερα του Γεράσιμου Ρήγα την ανακαλύπτει, την παρακολουθεί και την αποχαιρετά στην ανεμοδαρμένη αμοργιανή Χώρα και στο πρόσωπο του τελευταίου Κυκλαδίτη, ενός ανθρώπου που νομίζεις ότι γεννήθηκε και γέρασε μαζί με τη θάλασσα και το βράχο.

Πλάνα λιτά, μια αργόσυρτη καθημερινότητα, λίγα λόγια και βλέμματα που άλλοτε μας ταξιδεύουν κι άλλοτε μας γεμίζουν αναπάντητα ερωτηματικά. Χωρίς off αφήγηση ή κάποια κοινωνιολογική-λαογραφική επεξηγηματική διάθεση, ο Ρήγας αφήνεται στη σιωπηλή γοητεία του Πάρβα και της οικογένειάς του. Μια σκηνοθετική απλότητα που κουβαλά δέος και σοφία, σαν τη συμπεριφορά των ηρώων του ή την ξερή άγονη γη τους, και μια κινηματογραφική τελετουργία που αφουγκράζεται κρυμμένα, μπροστά στα μάτια μας, μυστικά αιώνων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΣΕ 3 αστεράκια

ΝΕΤ 13.00

Ντοκιμαντέρ, 2003 (Έγχρ.), 87′

DIE GESCHICHTE VOM VEINENDEN CAMEL. Γερμανική ταινία των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαλόρνι.

Στην έρημο Γκόμπι, σε μια οικογένεια νομάδων, μια καμήλα γεννά επώδυνα ένα λευκό καμηλάκι, αλλά στη συνέχεια αρνείται να το θηλάσει, με αποτέλεσμα το νεογέννητο να κινδυνεύει να πεθάνει. Ύστερα από πολλές ατυχείς προσπάθειες, η οικογένεια ανατρέχει σε ένα παλιό ιερό τελετουργικό για να μονιάσει τη μητέρα καμήλα με το παιδί της.

Τα όρια ανάμεσα στο σινεμά της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ συγχέονται δημιουργικά, και πολύ εύστοχα οι Νταβά και Φαρλόνι χαρακτηρίζουν το εγχείρημά τους ως «αφηγηματικό ντοκιμαντέρ», έχοντας υπόψη τους περισσότερο τον «Άνθρωπο του Αράν» και το «Νανούκ του Βορρά» του Φλάερτι, παρά τα «Ιμαλάια». Η έννοια της οικογένειας, με όλα τα τελετουργικά της, κυριαρχεί στη ζωή αυτών εδώ των βοσκών, που ως γνήσιοι βουδιστές θεωρούν και τα ζώα ως ισότιμα μέλη αυτής της οικογένειας. Η σωτηρία λοιπόν του σπάνιου λευκού νεογέννητου αποκτά δραματικές διαστάσεις, ανάλογες με εκείνες που θα έπαιρνε αν ήταν δικό τους παιδί. Έστω κι αν αγνοούμε ποιες σκηνές είναι αυθεντικές και ποιες «αναδημιουργήθηκαν» για τη δραματουργική ενότητα της ταινίας, το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο, συγκινητικό, αυθεντικό.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 2½ αστεράκια

STAR 14.45

Φαντασίας, 1993 (Έγχρ.), 103′

THE SECRET GARDEN. Αμερικανική ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ, με τους Κέιτ Μέιμπερλι, Μάγκι Σμιθ, Χέιντον Πράουζ.

Μια ορφανή κοπέλα που μετακομίζει από την Ινδία στον πύργο του θείου της, ανακαλύπτει παράξενα μυστικά καθώς περιποιείται τον κήπο του.

Η Ανιέκσα Χόλαντ και η σεναριογράφος του «Ψαλιδοχέρη» και της «Οικογένειας Άνταμς» διασκευάζουν το κλασικό παιδικό βιβλίο της Φράνσις Χόντγκσον Μπερνέτ φτιάχνοντας μια ποιητική, μαγική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αναδεικνύονται όλα τα μηνύματα για την παιδική θέληση. Η μουσική του Ζμπίγκνιου Πράισνερ, τα κοστούμια, το σύνολο της παραγωγής και οι ερμηνείες των παιδιών συμβάλλουν επίσης στην απόλαυση αυτού του βικτοριανού παραμυθιού.

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ 3 αστεράκια

STAR 16.45

Ιστορική, 1961 (Έγχρ.), 168′

KING OF KINGS. Αμερικανική ταινία του Νίκολας Ρέι, με τους Τζέφρι Χάντερ, Σιομπάνα ΜακΚένα, Ρόμπερτ Ράιαν.

Η ζωή του Χριστού, μα πάνω από όλα η ιστορία ενός λαού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους κατακτητές.

Ίσως η πιο «μαρξιστική» ταινία που έγινε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Ο Νίκολας Ρέι παρουσιάζει τον Ιούδα ως έναν από τους ηγέτες των Εβραίων αντιστασιακών κατά της ρωμαϊκής κατοχής, ενώ και σε πολλά άλλα σημεία απομακρύνεται από το γράμμα της Καινής Διαθήκης για να αναζητήσει την ουσία της ιστορίας. Τα κείμενα του αφηγητή Όρσον Γουέλς τα έχει γράψει ο Ρέι Μπράντμπερι.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ 1 αστεράκι

MEGA 21.00

Δραματική εποχής, 1998 (Έγχρ.), 134′

LES MISERABLES. Αμερικανική ταινία του Μπίλε Όγκουστ, με τους Λίαμ Νίσον, Τζέφρι Ρας, Ούμα Θέρμαν.

Στη Γαλλία του 1810, ένας πρώην κατάδικος προσπαθεί να ξεκινήσει μια δεύτερη ζωή με νέα ταυτότητα, αλλά τον καταδιώκει ένας επίμονος αστυνομικός επιθεωρητής.

Παρά την αποτυχία των προηγουμένων λογοτεχνικών διασκευών του («Το Σπίτι των Πνευμάτων», «Η Αίσθηση της Σμίλα στο Χιόνι»), ο Όγκουστ προδίδει τώρα και τον Ουγκό με μια άνευρη προσέγγιση των «Αθλίων», που απογυμνώνει το έργο από την επική διάστασή του και το ανάγει σε δράμα δωματίου τεσσάρων κεντρικών χαρακτήρων (Γιάννης Αγιάννης, Ιαβέρης, Φαντίν, Κοζέτ). Σημαντικά πρόσωπα σχεδόν εξαφανίζονται, άλλα έχουν μια ασήμαντη παρουσία, ουσιώδη μέρη του βιβλίου δεν θίγονται (ο έρωτας του Γιάννη Αγιάννη για την Κοζέτ), ενώ οι σκηνές της εξέγερσης είναι καρικατουρίστικες.

Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ 1½ αστεράκι

STAR 21.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 109′

MY SISTER’S KEEPER. Αμερικανική ταινία του Νικ Κασσαβέτης, με τους Κάμερον Ντίαζ, Τζέισον Πάτρικ, Άλεκ Μπάλντουιν.

Όταν μαθαίνουν ότι η δίχρονη κόρη τους πάσχει από λευχαιμία, οι Φιτζέραλντ αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί-δότη που θα σώσει τη ζωή της. Ύστερα από πολλαπλές επεμβάσεις, η 11χρονη πλέον Άννα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ζητήσει να αποφασίσει αυτή τι θα κάνει με το σώμα της.

Μεταφορά του ομότιτλου, δακρύβρεχτου μπεστ σέλερ της Τζούντι Πίκουλτ. Ο Νικ Κασσαβέτης («Το Ημερολόγιο»), αδυνατώντας να θέσει τα όρια ενός υγιούς δημιουργικά μελοδράματος, δεν αφήνει κανένα πλάνο να ελαφρύνει από το βαρύ συναισθηματικό φόρτο μιας υπερβολικά άβολης ιστορίας. Εν ολίγοις, μια απεγνωσμένη προσπάθεια απόδοσης ενός επίπονου ρεαλισμού που θα σας λυγίσει χωρίς να σας γοητεύσει.

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΙ ΚΕΪΤ: O ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 

ALPHA 21.45

Βιογραφική, 2011 (Έγχρ.), 90′

WILLIAM AND KATE. Αμερικανο-αγγλική τηλεταινία του Μαρκ Ρόσμαν, με τους Νίκο Έβερς-Σουίντελ, Καμίλα Λούντινγκτον, Μπεν Κρος.

Δεν χρειάζεσαι υπόθεση, αλλά υπομονή για να παρακολουθήσεις το αδιάφορο ειδύλλιο που οδήγησε στον πιο προβεβλημένο γάμο της περσινής χρονιάς.

Χωρίς προφανή λόγο, ο ALPHA θεωρεί ότι ο ανθόσπαρτος βίος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον είναι ταιριαστός με τη γιορτή του Πάσχα, γι’ αυτό δείχνει την ταινία (αυτήν μάλιστα την ξαναδείχνει αύριο) και ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα. Ακόμα πάντως κι αν είσαι βασιλόφρων, το βλέπω να σε παίρνει ο ύπνος αγκαλιά με το «Paris Match».

ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΙΖΟΛΔΗ 1½ αστεράκι

ΝΕΤ 22.00

Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 126′

TRISTAN & ISOLDE. Αγγλο-γερμανική ταινία του Κέβιν Ρέινολντς, με τους Τζέιμς Φράνκο, Σοφία Μάιλς, Ρούφους Σιούελ.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο λόρδος Μάρκε από την Κορνουάλη, με επικεφαλής τον προστατευόμενο ιππότη του Τριστάνο, επιχειρεί να συνασπίσει τις αγγλικές φυλές προκειμένου να απαλλαγούν από την κυριαρχία των Ιρλανδών. Όμως ο Τριστάνος ερωτεύεται παράφορα την Ιζόλδη, κόρη του Ιρλανδού βασιλιά.

Η παραγωγή (των Ρίντλεϊ και Τόνι Σκοτ) ποντάρει την ευκολία της αντιπαλότητας μεταξύ καλών και κακών, και στη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή στην έκβαση της ερωτικής ιστορίας, αλλά από παντού λείπει το πραγματικό πάθος – ιδιαίτερα ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι.

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 22.50

Εποχής, 2006 (Έγχρ.), 114′

GOYA’S GHOSTS. Ισπανική ταινία του Μίλος Φόρμαν, με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Νάταλι Πόρτμαν.

Στην Ισπανία του 1792, ο διάσημος ζωγράφος προσπαθεί να προστατεύσει τη νεαρή μούσα του από έναν ιεροεξεταστή. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι τρεις τους θα ξανασυναντηθούν.

Φιλόδοξο έπος, η ταινία επιχειρεί, εκτός από συγκινητικό δράμα, να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πολιτικοκοινωνική αλληγορία, ως στοχασμός πάνω στη γοητεία και την κατάχρηση της εξουσίας, αλλά και ως σχόλιο για τη θέση του καλλιτέχνη απέναντι στην Ιστορία. Ο Γκόγια του ντεφορμέ πλέον Φόρμαν είναι ένας απλός παρατηρητής, του οποίου η αποστασιοποίηση κάνει διάφανες και κάτισχνες τις παθιασμένες αντιπαραθέσεις που μαίνονται γύρω του, ενώ η Ινές, από την αποφυλάκισή της και μετά, μοιάζει όλο και περισσότερο με ηρωίδα σαπουνόπερας. Η σχέση του ζωγράφου με τη βασιλική αυλή και εξουσία, όπως και ο τρόπος με τον οποίο απεικόνισε την εποχή του, είναι σημεία που δίνονται αποσπασματικά και συγκεχυμένα, αφήνοντας τελικά έναν αριβίστα κληρικό να κουβαλήσει στις πλάτες του ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί ανάμεσα σ’ αυτά τα «Φαντάσματα».

ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ 3 αστεράκια

MEGA 23.40

Δραματική, 1979 (Έγχρ.), 105′

KRAMER VS. KRAMER. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Μέριλ Στριπ, Τζάστιν Χένρι.

Ακόμα θυμάμαι τον πανζουρλισμό γ’ αυτή την ταινία όταν πρωτοπροβλήθηκε… Ο Ντάστιν Χόφμαν υποδύεται έναν πατέρα που λόγω εργασιομανίας εγκαταλείπεται από τη γυναίκα του. Διαζευγμένος και ο ίδιος στην πραγματική ζωή εκείνη την εποχή, ο Χόφμαν είχε αρνηθεί να πάρει το ρόλο, αλλά τελικά πείστηκε και η ερμηνεία του δείχνει πέρα για πέρα ειλικρινής, όπως στις χιουμοριστικές σκηνές όπου προσπαθεί να αναπληρώσει τη μητρική φροντίδα. Όταν πια μαθαίνει να φροντίζει το γιο του και μάλιστα απολύεται από τη δουλειά του γιατί παραμελεί τα καθήκοντά του, η πρώην γυναίκα του ξαναεμφανίζεται και διεκδικεί την κηδεμονία.

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, η επιλογή του σκηνοθέτη και του Χόφμαν να αφήσουν τον μικρό Τζάστιν Χένρι να αυτοσχεδιάζει (και τον Χόφμαν να αλληλεπιδρά μαζί του) δίνει μια απίστευτη αυθεντικότητα, ενώ η συγκίνηση περισσεύει σε ένα μελόδραμα που δεν είναι μελό. Μεγάλη η εμπορική επιτυχία και πέντε Όσκαρ στο σύνολο για τους δύο πρωταγωνιστές, τη σκηνοθεσία, την ταινία και το διασκευασμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη σενάριο από μυθιστόρημα του Έιβερι Κόρμαν.

ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ 1½ αστεράκι

STAR 01.30

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 95′

MIDDLE OF NOWHERE. Αμερικανική ταινία του Τζον Στόκγουελ, με τους Εύα Αμούρι, Άντον Γέλτσιν, Σούζαν Σάραντον.

Το ξέρεις πόσο μας αρέσουν οι ταινίες ενηλικίωσης. Εδώ όμως έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Η συνάντηση ενός προνομιούχου νεαρού με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και μιας κοπέλας (Αμούρι) που θέλει να σπουδάσει, αλλά η μητέρα της (η Σάραντον είναι η πραγματική μητέρα της Αμούρι) ξοδεύει τα λεφτά για να κάνει μοντέλο τη μικρή κόρη, θυμίζει αναρίθμητες νεανικές ταινίες ξεκινώντας από την «Κουκλίτσα με τα Ροζ».

Για λίγο μάλιστα μετατρέπεται σε «Weeds», ενώ αντιστέκεται στο εύκολο ρομαντικό happy end, αλλά και πάλι αυτές οι αναπάντεχες εξελίξεις δεν σου αφαιρούν την αίσθηση ότι όλα τα έχεις ξαναδεί κι αλλού.

 Επιλογές από την συνδρομητική

ΑΠ’ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ 2½ αστεράκια

novacinema1-HD 12.45

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 89′

Ελληνική ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, με τους Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Ήμελλο, Άννα Κουτσαφτίκη.

Σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα και ορθοπεδικού χειρουργού Γιώργου Δενδρινού, αποτελεί μια συρραφή από εξωφρενικά, αλλά τόσο οικεία σε όλους μας περιστατικά που χρωματίζουν την ημερήσια ρουτίνα των δημόσιων νοσοκομείων.

Μια καινούργια «Λούφα και Παραλλαγή», με το ΕΣΥ να αντικαθιστά την ΥΕΝΕΔ; Ο Γκορίτσας δεν μπορεί να μιμηθεί την αφηγηματική σπιρτάδα του Νίκου Περάκη, ούτε την απολαυστικά διακριτική χρήση του οπτικού γκαγκ στο «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα. Ακόμη και μέσα από τη ρηχότητα ανθρώπων και καταστάσεων, ωστόσο, ο Γκορίτσας ανασύρει ξεκαρδιστικές σατιρικές στιγμές, συνταιριάζει την καταγγελία με την τρυφερότητα και σκιαγραφεί –έστω σπασμωδικά– τον Νεοέλληνα σε όλο το ιλαρό «μεγαλείο» του.

Ο ΟΡΜΟΣ 3½ αστεράκια

novacinema2 20.20

Ντοκιμαντέρ, 2009 (Έγχρ.), 92′

THE COVE. Αμερικανική ταινία του Λουί Ψυχογιός.

Αυτό που συμβαίνει στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας είναι ένα απόλυτα σοκαριστικό θέμα και θέαμα, το οποίο στα χέρια του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού φωτογράφου (από τις φίρμες του «National Geographic») και σκηνοθέτη Λουί Ψυχογιού μετατρέπεται σε συναρπαστικό ντοκουμέντο-καταγγελία. Πρώτα τα απλά, άμεσα και σαφή γεγονότα: σε έναν αποκλεισμένο από κάθε πρόσβαση ιαπωνικό κολπίσκο εκατοντάδες χιλιάδες δελφίνια παγιδεύονται και σκοτώνονται με πρωτοφανή βαρβαρότητα κάθε χρόνο.

Κατόπιν, σαν αγωνιώδες θρίλερ, η προετοιμασία της αποστολής: με ηγέτη τον εκπαιδευτή δελφινιών Ρίτσαρντ Ο’Μπάρι, γνωστό από το σίριαλ του ’60 «Flipper», μια ομάδα ακτιβιστών σχεδιάζει μεθοδικά την κινηματογράφηση του εφτασφράγιστου, επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία (το κρέας του δελφινιού περιέχει τοξικές ποσότητες υδραργύρου) μυστικού. Στο τέλος, σαν σε ταινία τρόμου, έρχεται η ανατριχιαστική αποκάλυψη. Αδύνατον να τους αντισταθείς, οι ωμές, σπαραχτικές εικόνες του «Όρμου» κάνουν το γύρο του κόσμου κι ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη. Παράλληλα χαρίζουν στον δημιουργό τους πλήθος φεστιβαλικών βραβείων, διακρίσεις από ενώσεις κριτικών καθώς και το Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 100′

TOWER HEIST. Αμερικανική ταινία του Μπρετ Ράτνερ, με τους Μπεν Στίλερ, Έντι Μέρφι, Κέισι Άφλεκ.

Ο υπεύθυνος προσωπικού ενός νεοϋρκέζικου ουρανοξύστη αποφασίζει να εκδικηθεί τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη του τελευταίου ορόφου και στυγνό καταχραστή συγκροτώντας μια συμμορία της συμφοράς και οργανώνοντας μια παράτολμη ληστεία.

Αυτοσχεδιάζοντας λιγότερο από τους απελπισμένους ήρωές τους, οι Τεντ Γκρίφιν («Η Συμμορία των 11») και Τζεφ Νέιθανσον («Πιάσε με αν Μπορείς») ακολουθούν βήμα βήμα τους σεναριακούς κανόνες των heist movies περιγράφοντας μερικούς αξιόπιστους χαρακτήρες, οργανώνοντας μια διασκεδαστική εκδίκηση κι εκπονώντας ένα έξυπνο σχέδιο διάρρηξης. Τόσο ο Στίλερ όσο και ο Μέρφι δεν σπρώχνουν, ευτυχώς, τους ρόλους τους προς τη φάρσα και οι δραματικές στροφές της πλοκής είναι λιγοστές και ισορροπημένες. Λογικά, λοιπόν, θα περίμενες η κορύφωση να έκρυβε μεγαλύτερη ένταση και κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έχεις κι εσύ ο ίδιος σκεφτεί, αφού έπειτα από μια τόσο ταχυδακτυλουργικά εκτελεσμένη απάτη ένας τελευταίος άσος στο μανίκι θα ολοκλήρωνε ιδανικά το απολαυστικό colpo grosso.

athinorama.gr

Μ. Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 

ΠΑΡΒΑΣ, ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ 3 αστεράκια

ΣΚΑΪ 09.00

Ντοκιμαντέρ, 2008 (Έγχρ.), 75′

Ελληνική ταινία του Γεράσιμου Ρήγα.

Υπάρχει μια Ελλάδα που αντιστέκεται, επειδή βγαίνει από την πέτρα κι έρχεται από παλιά, η οποία όμως σιγά σιγά χάνεται παρέα με τους ανθρώπους της και τις ιστορίες τους. Η κάμερα του Γεράσιμου Ρήγα την ανακαλύπτει, την παρακολουθεί και την αποχαιρετά στην ανεμοδαρμένη αμοργιανή Χώρα και στο πρόσωπο του τελευταίου Κυκλαδίτη, ενός ανθρώπου που νομίζεις ότι γεννήθηκε και γέρασε μαζί με τη θάλασσα και το βράχο.

Πλάνα λιτά, μια αργόσυρτη καθημερινότητα, λίγα λόγια και βλέμματα που άλλοτε μας ταξιδεύουν κι άλλοτε μας γεμίζουν αναπάντητα ερωτηματικά. Χωρίς off αφήγηση ή κάποια κοινωνιολογική-λαογραφική επεξηγηματική διάθεση, ο Ρήγας αφήνεται στη σιωπηλή γοητεία του Πάρβα και της οικογένειάς του. Μια σκηνοθετική απλότητα που κουβαλά δέος και σοφία, σαν τη συμπεριφορά των ηρώων του ή την ξερή άγονη γη τους, και μια κινηματογραφική τελετουργία που αφουγκράζεται κρυμμένα, μπροστά στα μάτια μας, μυστικά αιώνων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΣΕ 3 αστεράκια

ΝΕΤ 13.00

Ντοκιμαντέρ, 2003 (Έγχρ.), 87′

DIE GESCHICHTE VOM VEINENDEN CAMEL. Γερμανική ταινία των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαλόρνι.

Στην έρημο Γκόμπι, σε μια οικογένεια νομάδων, μια καμήλα γεννά επώδυνα ένα λευκό καμηλάκι, αλλά στη συνέχεια αρνείται να το θηλάσει, με αποτέλεσμα το νεογέννητο να κινδυνεύει να πεθάνει. Ύστερα από πολλές ατυχείς προσπάθειες, η οικογένεια ανατρέχει σε ένα παλιό ιερό τελετουργικό για να μονιάσει τη μητέρα καμήλα με το παιδί της.

Τα όρια ανάμεσα στο σινεμά της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ συγχέονται δημιουργικά, και πολύ εύστοχα οι Νταβά και Φαρλόνι χαρακτηρίζουν το εγχείρημά τους ως «αφηγηματικό ντοκιμαντέρ», έχοντας υπόψη τους περισσότερο τον «Άνθρωπο του Αράν» και το «Νανούκ του Βορρά» του Φλάερτι, παρά τα «Ιμαλάια». Η έννοια της οικογένειας, με όλα τα τελετουργικά της, κυριαρχεί στη ζωή αυτών εδώ των βοσκών, που ως γνήσιοι βουδιστές θεωρούν και τα ζώα ως ισότιμα μέλη αυτής της οικογένειας. Η σωτηρία λοιπόν του σπάνιου λευκού νεογέννητου αποκτά δραματικές διαστάσεις, ανάλογες με εκείνες που θα έπαιρνε αν ήταν δικό τους παιδί. Έστω κι αν αγνοούμε ποιες σκηνές είναι αυθεντικές και ποιες «αναδημιουργήθηκαν» για τη δραματουργική ενότητα της ταινίας, το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο, συγκινητικό, αυθεντικό.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 2½ αστεράκια

STAR 14.45

Φαντασίας, 1993 (Έγχρ.), 103′

THE SECRET GARDEN. Αμερικανική ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ, με τους Κέιτ Μέιμπερλι, Μάγκι Σμιθ, Χέιντον Πράουζ.

Μια ορφανή κοπέλα που μετακομίζει από την Ινδία στον πύργο του θείου της, ανακαλύπτει παράξενα μυστικά καθώς περιποιείται τον κήπο του.

Η Ανιέκσα Χόλαντ και η σεναριογράφος του «Ψαλιδοχέρη» και της «Οικογένειας Άνταμς» διασκευάζουν το κλασικό παιδικό βιβλίο της Φράνσις Χόντγκσον Μπερνέτ φτιάχνοντας μια ποιητική, μαγική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αναδεικνύονται όλα τα μηνύματα για την παιδική θέληση. Η μουσική του Ζμπίγκνιου Πράισνερ, τα κοστούμια, το σύνολο της παραγωγής και οι ερμηνείες των παιδιών συμβάλλουν επίσης στην απόλαυση αυτού του βικτοριανού παραμυθιού.

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ 3 αστεράκια

STAR 16.45

Ιστορική, 1961 (Έγχρ.), 168′

KING OF KINGS. Αμερικανική ταινία του Νίκολας Ρέι, με τους Τζέφρι Χάντερ, Σιομπάνα ΜακΚένα, Ρόμπερτ Ράιαν.

Η ζωή του Χριστού, μα πάνω από όλα η ιστορία ενός λαού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους κατακτητές.

Ίσως η πιο «μαρξιστική» ταινία που έγινε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Ο Νίκολας Ρέι παρουσιάζει τον Ιούδα ως έναν από τους ηγέτες των Εβραίων αντιστασιακών κατά της ρωμαϊκής κατοχής, ενώ και σε πολλά άλλα σημεία απομακρύνεται από το γράμμα της Καινής Διαθήκης για να αναζητήσει την ουσία της ιστορίας. Τα κείμενα του αφηγητή Όρσον Γουέλς τα έχει γράψει ο Ρέι Μπράντμπερι.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ 1 αστεράκι

MEGA 21.00

Δραματική εποχής, 1998 (Έγχρ.), 134′

LES MISERABLES. Αμερικανική ταινία του Μπίλε Όγκουστ, με τους Λίαμ Νίσον, Τζέφρι Ρας, Ούμα Θέρμαν.

Στη Γαλλία του 1810, ένας πρώην κατάδικος προσπαθεί να ξεκινήσει μια δεύτερη ζωή με νέα ταυτότητα, αλλά τον καταδιώκει ένας επίμονος αστυνομικός επιθεωρητής.

Παρά την αποτυχία των προηγουμένων λογοτεχνικών διασκευών του («Το Σπίτι των Πνευμάτων», «Η Αίσθηση της Σμίλα στο Χιόνι»), ο Όγκουστ προδίδει τώρα και τον Ουγκό με μια άνευρη προσέγγιση των «Αθλίων», που απογυμνώνει το έργο από την επική διάστασή του και το ανάγει σε δράμα δωματίου τεσσάρων κεντρικών χαρακτήρων (Γιάννης Αγιάννης, Ιαβέρης, Φαντίν, Κοζέτ). Σημαντικά πρόσωπα σχεδόν εξαφανίζονται, άλλα έχουν μια ασήμαντη παρουσία, ουσιώδη μέρη του βιβλίου δεν θίγονται (ο έρωτας του Γιάννη Αγιάννη για την Κοζέτ), ενώ οι σκηνές της εξέγερσης είναι καρικατουρίστικες.

Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ 1½ αστεράκι

STAR 21.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 109′

MY SISTER’S KEEPER. Αμερικανική ταινία του Νικ Κασσαβέτης, με τους Κάμερον Ντίαζ, Τζέισον Πάτρικ, Άλεκ Μπάλντουιν.

Όταν μαθαίνουν ότι η δίχρονη κόρη τους πάσχει από λευχαιμία, οι Φιτζέραλντ αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί-δότη που θα σώσει τη ζωή της. Ύστερα από πολλαπλές επεμβάσεις, η 11χρονη πλέον Άννα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ζητήσει να αποφασίσει αυτή τι θα κάνει με το σώμα της.

Μεταφορά του ομότιτλου, δακρύβρεχτου μπεστ σέλερ της Τζούντι Πίκουλτ. Ο Νικ Κασσαβέτης («Το Ημερολόγιο»), αδυνατώντας να θέσει τα όρια ενός υγιούς δημιουργικά μελοδράματος, δεν αφήνει κανένα πλάνο να ελαφρύνει από το βαρύ συναισθηματικό φόρτο μιας υπερβολικά άβολης ιστορίας. Εν ολίγοις, μια απεγνωσμένη προσπάθεια απόδοσης ενός επίπονου ρεαλισμού που θα σας λυγίσει χωρίς να σας γοητεύσει.

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΙ ΚΕΪΤ: O ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 

ALPHA 21.45

Βιογραφική, 2011 (Έγχρ.), 90′

WILLIAM AND KATE. Αμερικανο-αγγλική τηλεταινία του Μαρκ Ρόσμαν, με τους Νίκο Έβερς-Σουίντελ, Καμίλα Λούντινγκτον, Μπεν Κρος.

Δεν χρειάζεσαι υπόθεση, αλλά υπομονή για να παρακολουθήσεις το αδιάφορο ειδύλλιο που οδήγησε στον πιο προβεβλημένο γάμο της περσινής χρονιάς.

Χωρίς προφανή λόγο, ο ALPHA θεωρεί ότι ο ανθόσπαρτος βίος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον είναι ταιριαστός με τη γιορτή του Πάσχα, γι’ αυτό δείχνει την ταινία (αυτήν μάλιστα την ξαναδείχνει αύριο) και ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα. Ακόμα πάντως κι αν είσαι βασιλόφρων, το βλέπω να σε παίρνει ο ύπνος αγκαλιά με το «Paris Match».

ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΙΖΟΛΔΗ 1½ αστεράκι

ΝΕΤ 22.00

Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 126′

TRISTAN & ISOLDE. Αγγλο-γερμανική ταινία του Κέβιν Ρέινολντς, με τους Τζέιμς Φράνκο, Σοφία Μάιλς, Ρούφους Σιούελ.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο λόρδος Μάρκε από την Κορνουάλη, με επικεφαλής τον προστατευόμενο ιππότη του Τριστάνο, επιχειρεί να συνασπίσει τις αγγλικές φυλές προκειμένου να απαλλαγούν από την κυριαρχία των Ιρλανδών. Όμως ο Τριστάνος ερωτεύεται παράφορα την Ιζόλδη, κόρη του Ιρλανδού βασιλιά.

Η παραγωγή (των Ρίντλεϊ και Τόνι Σκοτ) ποντάρει την ευκολία της αντιπαλότητας μεταξύ καλών και κακών, και στη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή στην έκβαση της ερωτικής ιστορίας, αλλά από παντού λείπει το πραγματικό πάθος – ιδιαίτερα ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι.

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 22.50

Εποχής, 2006 (Έγχρ.), 114′

GOYA’S GHOSTS. Ισπανική ταινία του Μίλος Φόρμαν, με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Νάταλι Πόρτμαν.

Στην Ισπανία του 1792, ο διάσημος ζωγράφος προσπαθεί να προστατεύσει τη νεαρή μούσα του από έναν ιεροεξεταστή. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι τρεις τους θα ξανασυναντηθούν.

Φιλόδοξο έπος, η ταινία επιχειρεί, εκτός από συγκινητικό δράμα, να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πολιτικοκοινωνική αλληγορία, ως στοχασμός πάνω στη γοητεία και την κατάχρηση της εξουσίας, αλλά και ως σχόλιο για τη θέση του καλλιτέχνη απέναντι στην Ιστορία. Ο Γκόγια του ντεφορμέ πλέον Φόρμαν είναι ένας απλός παρατηρητής, του οποίου η αποστασιοποίηση κάνει διάφανες και κάτισχνες τις παθιασμένες αντιπαραθέσεις που μαίνονται γύρω του, ενώ η Ινές, από την αποφυλάκισή της και μετά, μοιάζει όλο και περισσότερο με ηρωίδα σαπουνόπερας. Η σχέση του ζωγράφου με τη βασιλική αυλή και εξουσία, όπως και ο τρόπος με τον οποίο απεικόνισε την εποχή του, είναι σημεία που δίνονται αποσπασματικά και συγκεχυμένα, αφήνοντας τελικά έναν αριβίστα κληρικό να κουβαλήσει στις πλάτες του ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί ανάμεσα σ’ αυτά τα «Φαντάσματα».

ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ 3 αστεράκια

MEGA 23.40

Δραματική, 1979 (Έγχρ.), 105′

KRAMER VS. KRAMER. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Μέριλ Στριπ, Τζάστιν Χένρι.

Ακόμα θυμάμαι τον πανζουρλισμό γ’ αυτή την ταινία όταν πρωτοπροβλήθηκε… Ο Ντάστιν Χόφμαν υποδύεται έναν πατέρα που λόγω εργασιομανίας εγκαταλείπεται από τη γυναίκα του. Διαζευγμένος και ο ίδιος στην πραγματική ζωή εκείνη την εποχή, ο Χόφμαν είχε αρνηθεί να πάρει το ρόλο, αλλά τελικά πείστηκε και η ερμηνεία του δείχνει πέρα για πέρα ειλικρινής, όπως στις χιουμοριστικές σκηνές όπου προσπαθεί να αναπληρώσει τη μητρική φροντίδα. Όταν πια μαθαίνει να φροντίζει το γιο του και μάλιστα απολύεται από τη δουλειά του γιατί παραμελεί τα καθήκοντά του, η πρώην γυναίκα του ξαναεμφανίζεται και διεκδικεί την κηδεμονία.

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, η επιλογή του σκηνοθέτη και του Χόφμαν να αφήσουν τον μικρό Τζάστιν Χένρι να αυτοσχεδιάζει (και τον Χόφμαν να αλληλεπιδρά μαζί του) δίνει μια απίστευτη αυθεντικότητα, ενώ η συγκίνηση περισσεύει σε ένα μελόδραμα που δεν είναι μελό. Μεγάλη η εμπορική επιτυχία και πέντε Όσκαρ στο σύνολο για τους δύο πρωταγωνιστές, τη σκηνοθεσία, την ταινία και το διασκευασμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη σενάριο από μυθιστόρημα του Έιβερι Κόρμαν.

ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ 1½ αστεράκι

STAR 01.30

Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 95′

MIDDLE OF NOWHERE. Αμερικανική ταινία του Τζον Στόκγουελ, με τους Εύα Αμούρι, Άντον Γέλτσιν, Σούζαν Σάραντον.

Το ξέρεις πόσο μας αρέσουν οι ταινίες ενηλικίωσης. Εδώ όμως έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Η συνάντηση ενός προνομιούχου νεαρού με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και μιας κοπέλας (Αμούρι) που θέλει να σπουδάσει, αλλά η μητέρα της (η Σάραντον είναι η πραγματική μητέρα της Αμούρι) ξοδεύει τα λεφτά για να κάνει μοντέλο τη μικρή κόρη, θυμίζει αναρίθμητες νεανικές ταινίες ξεκινώντας από την «Κουκλίτσα με τα Ροζ».

Για λίγο μάλιστα μετατρέπεται σε «Weeds», ενώ αντιστέκεται στο εύκολο ρομαντικό happy end, αλλά και πάλι αυτές οι αναπάντεχες εξελίξεις δεν σου αφαιρούν την αίσθηση ότι όλα τα έχεις ξαναδεί κι αλλού.

 Επιλογές από την συνδρομητική

ΑΠ’ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ 2½ αστεράκια

novacinema1-HD 12.45

Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 89′

Ελληνική ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, με τους Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Ήμελλο, Άννα Κουτσαφτίκη.

Σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα και ορθοπεδικού χειρουργού Γιώργου Δενδρινού, αποτελεί μια συρραφή από εξωφρενικά, αλλά τόσο οικεία σε όλους μας περιστατικά που χρωματίζουν την ημερήσια ρουτίνα των δημόσιων νοσοκομείων.

Μια καινούργια «Λούφα και Παραλλαγή», με το ΕΣΥ να αντικαθιστά την ΥΕΝΕΔ; Ο Γκορίτσας δεν μπορεί να μιμηθεί την αφηγηματική σπιρτάδα του Νίκου Περάκη, ούτε την απολαυστικά διακριτική χρήση του οπτικού γκαγκ στο «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα. Ακόμη και μέσα από τη ρηχότητα ανθρώπων και καταστάσεων, ωστόσο, ο Γκορίτσας ανασύρει ξεκαρδιστικές σατιρικές στιγμές, συνταιριάζει την καταγγελία με την τρυφερότητα και σκιαγραφεί –έστω σπασμωδικά– τον Νεοέλληνα σε όλο το ιλαρό «μεγαλείο» του.

Ο ΟΡΜΟΣ 3½ αστεράκια

novacinema2 20.20

Ντοκιμαντέρ, 2009 (Έγχρ.), 92′

THE COVE. Αμερικανική ταινία του Λουί Ψυχογιός.

Αυτό που συμβαίνει στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας είναι ένα απόλυτα σοκαριστικό θέμα και θέαμα, το οποίο στα χέρια του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού φωτογράφου (από τις φίρμες του «National Geographic») και σκηνοθέτη Λουί Ψυχογιού μετατρέπεται σε συναρπαστικό ντοκουμέντο-καταγγελία. Πρώτα τα απλά, άμεσα και σαφή γεγονότα: σε έναν αποκλεισμένο από κάθε πρόσβαση ιαπωνικό κολπίσκο εκατοντάδες χιλιάδες δελφίνια παγιδεύονται και σκοτώνονται με πρωτοφανή βαρβαρότητα κάθε χρόνο.

Κατόπιν, σαν αγωνιώδες θρίλερ, η προετοιμασία της αποστολής: με ηγέτη τον εκπαιδευτή δελφινιών Ρίτσαρντ Ο’Μπάρι, γνωστό από το σίριαλ του ’60 «Flipper», μια ομάδα ακτιβιστών σχεδιάζει μεθοδικά την κινηματογράφηση του εφτασφράγιστου, επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία (το κρέας του δελφινιού περιέχει τοξικές ποσότητες υδραργύρου) μυστικού. Στο τέλος, σαν σε ταινία τρόμου, έρχεται η ανατριχιαστική αποκάλυψη. Αδύνατον να τους αντισταθείς, οι ωμές, σπαραχτικές εικόνες του «Όρμου» κάνουν το γύρο του κόσμου κι ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη. Παράλληλα χαρίζουν στον δημιουργό τους πλήθος φεστιβαλικών βραβείων, διακρίσεις από ενώσεις κριτικών καθώς και το Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 100′

TOWER HEIST. Αμερικανική ταινία του Μπρετ Ράτνερ, με τους Μπεν Στίλερ, Έντι Μέρφι, Κέισι Άφλεκ.

Ο υπεύθυνος προσωπικού ενός νεοϋρκέζικου ουρανοξύστη αποφασίζει να εκδικηθεί τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη του τελευταίου ορόφου και στυγνό καταχραστή συγκροτώντας μια συμμορία της συμφοράς και οργανώνοντας μια παράτολμη ληστεία.

Αυτοσχεδιάζοντας λιγότερο από τους απελπισμένους ήρωές τους, οι Τεντ Γκρίφιν («Η Συμμορία των 11») και Τζεφ Νέιθανσον («Πιάσε με αν Μπορείς») ακολουθούν βήμα βήμα τους σεναριακούς κανόνες των heist movies περιγράφοντας μερικούς αξιόπιστους χαρακτήρες, οργανώνοντας μια διασκεδαστική εκδίκηση κι εκπονώντας ένα έξυπνο σχέδιο διάρρηξης. Τόσο ο Στίλερ όσο και ο Μέρφι δεν σπρώχνουν, ευτυχώς, τους ρόλους τους προς τη φάρσα και οι δραματικές στροφές της πλοκής είναι λιγοστές και ισορροπημένες. Λογικά, λοιπόν, θα περίμενες η κορύφωση να έκρυβε μεγαλύτερη ένταση και κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έχεις κι εσύ ο ίδιος σκεφτεί, αφού έπειτα από μια τόσο ταχυδακτυλουργικά εκτελεσμένη απάτη ένας τελευταίος άσος στο μανίκι θα ολοκλήρωνε ιδανικά το απολαυστικό colpo grosso.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...