Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

8 Απριλίου 2012 13:27

Όλες οι ταινίες της ημέρας – Σχόλια και κριτική

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Feab3f9a8bb9472ea1069e8af1fa2dcd9 XL
Κυριακή 8 Απριλίου 2012

transparent listMUSIC AND LYRICS 1½ αστεράκι

STAR 13.45

Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 96′

Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λόρενς, με τους Χιου Γκραντ, Ντρου Μπάριμορ, Χέιλι Μπένετ.

Ξεχασμένος ποπ σταρ των ’80s, πρέπει να γράψει σε μια μέρα ένα επιτυχημένο τραγούδι για την τρέχουσα βασίλισσα της ποπ, ώστε να ξανανέβει στα τσαρτ, και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει μόνο με τη βοήθεια της κοπέλας που φροντίζει τα φυτά του.

Υπάρχει μια ελαφρώς καυστική ματιά στο μηχανισμό κατασκευής των σταρ μέσα από την περίπτωση της πιτσιρίκας βασίλισσας της ποπ, όμως στη ραχοκοκαλιά της ταινίας βασιλεύει ένα μετριότατο ρομάντζο, παρά το συμπαθητικό σμίξιμο του παντοτινού γόη Χιου Γκραντ με την Ντρου Μπάριμορ.

transparent listΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κοινωνική, 2006 (Έγχρ.), 120′

THE PURSUIT OF HAPPYNESS. Αμερικανική ταινία του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, με τους Γουίλ Σμιθ, Θάντι Νιούτον, Τζέιντεν Σμιθ.

Η αληθινή ιστορία του Κρις Γκάρνερ, ο οποίος έπιασε πάτο, έζησε την απόλυτη πτώχευση έχοντας ταυτόχρονα έναν μικρό γιο να προστατεύει και ως αυτοδημιούργητος έφτασε να διοικεί τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, συγκίνησε τον Γουίλ Σμιθ.

Σεβαστή η στροφή του σε μια πιο ανθρωποκεντρική ταινία και ερμηνεία. Η ταινία όμως δεν αποφεύγει την απόλυτη υποταγή της στην κυρίαρχη ιδεολογία της επιτυχίας έτσι όπως την επιβάλλει το αμερικανικό όνειρο. Η επιλογή του μικρού γιου του Σμιθ στο ρόλο του γιου του και επί της οθόνης φόρτισε συναισθηματικά τον ηθοποιό, διασφαλίζοντάς του μια συγκινητική ερμηνεία και την υποψηφιότητα για Όσκαρ.

transparent listΟ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ 2 αστεράκια

MEGA 21.00

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 100′

Ελληνική ταινία του Νίκου Ζαπατίνα, με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Θανάση Τσαλταμπάση, Θέμιδα Μπαζάκα.

Ο Ηλίας, ο Θωμάς και ο Βαγγέλης, τρία γκαρσόνια που τους κυνηγούν τα χρέη, αποφασίζουν να ληστέψουν έναν ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο. Ο ένας τον παρακολουθεί από κοντά, ο άλλος μπαίνει στο σπίτι για να κλέψει τα κοσμήματα και ο τρίτος, ο Ηλίας, ντυμένος αστυνομικός, κρατάει τσίλιες.

Πιστό ριμέικ της αξεπέραστης κωμωδίας του Αλέκου Σακελλάριου, με έναν μικρό, προσεκτικό σεναριακό εκμοντερνισμό και μια δυναμική ερμηνεία από τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος, πολύ σοφά, αποφεύγει να μιμηθεί τον Κώστα Χατζηχρήστο. Λιγότερο αστεία από την πρωτότυπη, η ταινία διαθέτει ρυθμό (υποδειγματικό μοντάζ από τον Τάκη Γιαννόπουλο), ένα συμπαθέστατο υποστηρικτικό καστ (χωρίς όμως ενιαία ερμηνευτική γραμμή) αλλά και τη σκηνοθετική προσέγγιση κοινότοπου τηλεοπτικού σίριαλ.

transparent listADAPTATION 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.30

Σινεφίλ, 2002 (Έγχρ.), 111′

Αμερικανική ταινία του Σπάικ Τζόνζι, με τους Νίκολας Κέιτζ, Μέριλ Στριπ, Κρις Κούπερ.

Όπως και στην περίπτωση της ταινίας «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», της προηγούμενης συνεργασίας του διδύμου Τσάρλι Κάουφμαν (σενάριο) και Σπάικ Τζόνζι (σκηνοθεσία), είναι αδύνατον να συνοψίσεις το θέμα του «Adaptation». Να πούμε πάντως ότι ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται τον… Τσάρλι Κάουφμαν αυτοπροσώπως, ο οποίος επιχειρεί να προσαρμόσει σεναριακά ένα δοκίμιο για τις ορχιδέες, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι οι δαρβινικές αρχές της «προσαρμογής» (adaptation) των ειδών, ένα εκ των οποίων είναι ο άνθρωπος, επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας.

Όπως στο «Μπάρτον Φινκ», αλλά μέσα από μια ειρωνική οπτική, οι Τζόνζι-Κάουφμαν παρουσιάζουν εύστοχα την αγωνία του συγγραφέα μπροστά στη λευκή σελίδα, την απουσία δηλαδή έμπνευσης, προβληματίζονται για την έννοια του πάθους (καλλιτεχνικού και συναισθηματικού), σατιρίζουν τα στερεότυπα των σεναρίων του Χόλιγουντ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι οι πολλές ιδέες, που δεν αναπτύσσονται πάντα σε βάθος, ενώ διαφωνούμε με το φινάλε όπου η χονδροειδής χολιγουντιανή περιπέτεια εισβάλλει στη ζωή των ηρώων, κάτι που λειτουργεί ειρωνικά, χωρίς όμως να πείθει απόλυτα για την αναγκαιότητά του.

transparent listΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΜΠΕΡΣΟΝΣ 4 αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Δραματική, 1942 (Α/Μ), 88′

THE MAGNIFICENT AMBERSONS. Αμερικανική ταινία του Όρσον Γουέλς, με τους Τζόζεφ Κότεν, Αν Μπάξτερ, Ντολόρες Κοστέλο.

Στις αρχές του πρηγούμενου αιώνα, η χήρα Ιζαμπέλ Άμπερσον θέλει να παντρευτεί έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων, αλλά ο γιος της αντιτίθεται σ’ αυτόν τον κοινωνικά «αταίριαστο» γάμο.

Χρονικό της παρακμής μιας αριστοκρατικής οικογένειας και της εμφάνισης μιας νέας μεσοαστικής τάξης, οι «Υπέροχοι Άμπερσονς» θα ήταν ενδεχομένως το αριστούργημα του Γουέλς αν οι παραγωγοί δεν επενέβαιναν κατά τη δική τους βούληση. Και πάλι όμως έμεινε ένα λαμπρό έργο, με εκπληκτικά πλάνα-σεκάνς, υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία και αξέχαστες σκηνές όπως ο χορός των Άμπερσον, ο περίπατος στο χιόνι ή η κρίση υστερίας της γριάς Φάνι.

transparent listΔΕΙΠΝΟ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ 2 αστεράκια

STAR 23.00

Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 131′

THE BANQUET. Κινεζική ταινία του Σιάογκανγκ Φενγκ, με τους Ζανγκ Ζιγί, Ντάνιελ Γου, Γκε Γου.

Ελεύθερη διασκευή του «Άμλετ» που διαδραματίζεται στην αυτοκρατορική αυλή της Κίνας του 10ου αιώνα.

Όσο εκτυφλωτικό ήταν το παραπλήσιο θεματικά «Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού» του Ζανγκ Γιμού τόσο σκοτεινό και μουντό είναι (στην κατασκευή του) το φιλμ του Φενγκ. Η Ζανγκ Ζιγί, όμως, παρά την απαράμιλλη ομορφιά της, δεν έχει το ερμηνευτικό εύρος και σθένος της Γκονγκ Λι για να μπορέσει να υπηρετήσει την καταραμένη μοίρα της αυτοκράτειρας. Σχεδόν ποτέ δεν καταλαβαίνουμε ποιον άντρα επιθυμεί πραγματικά, πότε προσποιείται όρκους αγάπης και πότε όχι, με αποτέλεσμα να μη συμπάσχουμε στο μοναχικό τέλος της. Επίσης, είναι τόσο σχηματική η δραματουργική ανάδειξη της πάλης έρωτα και εξουσίας στη ζωή του ηγεμόνα που το ενδιαφέρον εκμηδενίζεται. Αν όμως «Η Κατάρα…» χωλαίνει στην επίδειξη εντυπωσιακών ασιατικών πολεμικών τεχνών, το «Δείπνο Δολοφόνων» υπερτερεί εμπεριέχοντας πολλές σκηνές, άρτια γυρισμένες, όπου οι μονομαχίες έχουν στην κυριολεξία τη μορφή χορογραφιών, καθώς σχεδόν πάντα ένας εκ των δύο αντιπάλων προέρχεται από το αυτοκρατορικό θέατρο και μάχεται χορεύοντας με τρομερή κινησιολογική πλαστικότητα.

transparent listΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ 0 αστεράκια

ALPHA 00.45

Τρόμου, 2004 (Έγχρ.), 112′

GHOST LAKE. Αμερικανική ταινία του Τζέι Γούλφελ, με τους Τατούμ Αντέρ, Τίμοθι Πρίντλ, Γκρέγκορι Λι Κένιον.

Μια λίμνη με τραγική ιστορία, μια νεαρή κοπέλα που την ατενίζει ανυποψίαστη και μερικές εκατοντάδες ψυχές νεκρών που δεν έχουν αναπαυτεί.

Από τον τίτλο το έχεις κιόλας καταλάβει ότι θα παίζει μια ξανθιά, που θα είναι τόσο χαζή ώστε θα επιθυμείς σφόδρα να περάσει τα πάνδεινα. Η Τατούμ Αντέρ (ποια;) ανταποκρίνεται μια χαρά στις προσδοκίες σου.

transparent listΤΟ ΝΕΚΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ 1½ αστεράκι

STAR 01.45

Μυστηρίου, 2006 (Έγχρ.), 85′

THE DEAD GIRL. Αμερικανική ταινία της Κάρεν Μόνκριφ, με τους Τόνι Κολέτ, Μπρίτανι Μέρφι, Μάρσια Γκέι Χάρντεν.

Τέσσερις γυναικείες ιστορίες πλέκονται με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας, η οποία «εμφανίζεται» στο τέλος για να αφηγηθεί τη δική της.

Ένα καταθλιπτικό patchwork γυναικείας θυματοποίησης, που συγγενεύει με το «Crash», αλλά παραμένει απρόσιτο σε όλη του τη διάρκεια και το μελοδραματικό του στιλιζάρισμα.

transparent listΑΜΙΣΤΑΝΤ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.20

Ιστορική, 1997 ( Έγχρ.), 155′

AMISTAD. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Άντονι Χόπκινς, Μόργκαν Φρίμαν, Ντζίμον Χούνσου.

Το 1839 οι Αφρικανοί σκλάβοι ενός ισπανικού δουλεμπορικού σκάφους εξεγείρονται, αλλά συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας.

Ο Σπίλμπεργκ διστάζει ανάμεσα στο έπος και την ταινία καταγγελίας, κάνοντας ένα έργο άνισο, αλλά σε καμία περίπτωση αδιάφορο μέσα στη δραματική του ένταση.

transparent listDAISY 1½ αστεράκι

STAR 03.30

Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 110′

DEIJI. Ταινία παραγωγής Νότιας Κορέας και Χονγκ Κονγκ του Άντριου Λάου, με τους Τζουν Τζιάνα, Λι Σιούνγκ-τζάε, Τζουνγκ Γου-σανγκ.

Ένας Κορεάτης πράκτορας της Ιντερπόλ, ο οποίος ελέγχει τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και ένας εκτελεστής ερωτεύονται μια Κορεάτισσα πλανόδια ζωγράφο στο Άμστερνταμ.

Η απρόσμενη τοποθέτηση μιας κορεάτικης γκανγκστερικής ίντριγκας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον της Ολλανδίας προσδίδει στην όλη παραγωγή έναν αβανταδόρικο εξωτισμό. Η σκηνοθετική μείξη, όμως, του ρομαντικού μελοδράματος με τη βία και τον παραλογισμό του υποκόσμου είναι μεγαλεπήβολη και άστοχα δομημένη. Ποτέ δεν γίνεται πιστευτή η συναισθηματική εμπλοκή του «κακού» ήρωα που λυγίζει μπροστά στην αθωότητα της κοπέλας, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν αποπνέει ούτε στιγμή τη σκληρότητα και το σαδισμό ενός πραγματικού εκτελεστή. Εν ολίγοις, όλοι τους είναι υπερβολικά χαριτωμένοι για να υποστηρίξουν την κόντρα μεταξύ καλού και κακού. Τέλος, ο επίπλαστος συναισθηματισμός από το επιτηδευμένο voice over και τη χρήση της μουσικής καθώς και η μεγάλη διάρκεια υπονομεύουν το όλο εγχείρημα.

transparent listΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ 0 αστεράκια

ALPHA 03.45

Τρόμου, 2004 (Έγχρ.), 112′

GHOST LAKE. Αμερικανική ταινία του Τζέι Γούλφελ, με τους Τατούμ Αντέρ, Τίμοθι Πρίντλ, Γκρέγκορι Λι Κένιον.

Μια λίμνη με τραγική ιστορία, μια νεαρή κοπέλα που την ατενίζει ανυποψίαστη και μερικές εκατοντάδες ψυχές νεκρών που δεν έχουν αναπαυτεί.

Από τον τίτλο το έχεις κιόλας καταλάβει ότι θα παίζει μια ξανθιά, που θα είναι τόσο χαζή ώστε θα επιθυμείς σφόδρα να περάσει τα πάνδεινα. Η Τατούμ Αντέρ (ποια;) ανταποκρίνεται μια χαρά στις προσδοκίες σου.

Επιλογές από την συνδρομητική

transparent listHANNA 2 αστεράκια

novacinema1-HD 22.00

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 105′

Αγγλική ταινία του Τζο Ράιτ, με τους Σέρσια Ρόναν, Έρικ Μπάνα, Κέιτ Μπλάνσετ.

Η Χάνα είναι η 16χρονη κόρη ενός πρώην εκτελεστή της CIA ο οποίος έχει αποτραβηχτεί στα φινλανδικά δάση. Εκεί θα την εκπαιδεύσει, μακριά από κάθε εξωτερική επιρροή, σαν έναν άκρως αποτελεσματικό δολοφόνο και όταν εκείνη αποφασίσει, θα τη στείλει σε μια αποστολή εκδίκησης στην άλλη άκρη της Ευρώπης.

Μέχρις εδώ καλά, με την ταλαντούχα Σέρσια Ρόναν («Εξιλέωση», «Παραδεισένια Οστά») να επιστρατεύει όση σκληρότητα, περιέργεια και αθωότητα διαθέτει μια έφηβη πολεμίστρια που ανακαλύπτει τον κόσμο από την αρχή. Ο κόσμος της, ωστόσο, είναι λιγάκι αμήχανος, αναποφάσιστος ανάμεσα σε ένα συνωμοσιολογικό παιχνίδι, ένα παραμύθι ενηλικίωσης και μια αγωνιώδη περιπέτεια με κωμικό άγγιγμα. Ο Ράιτ σκηνοθετεί με κομψότητα, διατηρώντας ένα προσωπικό ύφος που τον διαφοροποιεί από τους χολιγουντιανούς directors. Αλλά το στόρι που καλείται να αναπτύξει δεν διαθέτει βάθος, ούτε επιφυλάσσει εκπλήξεις, μπερδεύει υπαρξιακές αναζητήσεις με άστοχες χιουμοριστικές νότες, ενώ αφήνει έκθετη ακόμη και την Κέιτ Μπλάνσετ – για πρώτη φορά στην καριέρα της τόσο εκτός (κακογραμμένου) ρόλου.

transparent listMATCH POINT 4 αστεράκια

novacinema2 23.35

Δραματική, 2005 (Έγχρ.), 124′

Αγγλική ταινία του Γούντι Άλεν, με τους Τζόναθαν Ρις Μάιερς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Έμιλι Μόρτιμερ.

Ο Κρις, καθηγητής τένις με αριβιστικές προθέσεις, παντρεύεται την αδερφή ενός Λονδρέζου αριστοκράτη, παρότι έχει κρυφό ερωτικό δεσμό με την αρραβωνιαστικιά του τελευταίου. Όταν η ερωμένη του μένει έγκυος, ο Κρις μπαίνει στο δίλημμα αν θα πρέπει για χάρη της να θυσιάσει την κοινωνική του άνοδο.

Οι ήρωες διαβάζουν (και διαπράττουν) «Έγκλημα και Τιμωρία», χωρίς ωστόσο να μοιράζονται τα ηθικά διλήμματα του Ρασκόλνικοφ. Όπως και στο «Απιστίες και Αμαρτίες», με το οποίο η ταινία μοιράζεται τον ίδιο αμοραλισμό, το έγκλημα μένει εδώ ατιμώρητο, ενώ η ζωή εμφανίζεται ούτε ως κωμωδία ούτε ως τραγωδία («Μελίντα και Μελίντα»), αλλά ως μια συνεχής πάλη των τάξεων, με την τύχη να προσδιορίζει τον κερδισμένο και τον χαμένο.

transparent listΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΜΕΡΟΣ 2ο 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Φαντασίας, 2011 (Έγχρ.), 125′

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Ντέιβιντ Γέιτς, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ.

Αν στο πρώτο μέρος των «Κλήρων του Θανάτου» είχαμε την προετοιμασία της ύστατης αναμέτρησης, στο δεύτερο μέρος έχουμε το πέρασμα στην καθαρόαιμη δράση. Με εξαίρεση δύο σύντομες σεκάνς, μία με τον Σέβερους Σνέιπ και μία με τον Ντάμπλντορ, όλη η ταινία είναι στην πραγματικότητα η πολιορκία και η μάχη του Χόγκουαρτς, με επίλογο τη μονομαχία των δυο ορκισμένων εχθρών.

Ο Γέιτς διατηρεί τους σκούρους τόνους και την απειλητική ατμόσφαιρα (δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για χιούμορ), χρησιμοποιεί με σύνεση τα εφέ και τονίζει τις αναλογίες του υπέρ πάντων αγώνα με τη μάχη της αποκλεισμένης Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εικόνα των δυνάμεων του Βόλντεμορτ παραπέμπει ευθέως στα χιτλερικά στρατεύματα, ενώ το κατεστραμμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο βομβαρδισμένο Λονδίνο. Αντίο, Χάρι…

athinorama.gr

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

transparent listMUSIC AND LYRICS 1½ αστεράκι

STAR 13.45

Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 96′

Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λόρενς, με τους Χιου Γκραντ, Ντρου Μπάριμορ, Χέιλι Μπένετ.

Ξεχασμένος ποπ σταρ των ’80s, πρέπει να γράψει σε μια μέρα ένα επιτυχημένο τραγούδι για την τρέχουσα βασίλισσα της ποπ, ώστε να ξανανέβει στα τσαρτ, και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει μόνο με τη βοήθεια της κοπέλας που φροντίζει τα φυτά του.

Υπάρχει μια ελαφρώς καυστική ματιά στο μηχανισμό κατασκευής των σταρ μέσα από την περίπτωση της πιτσιρίκας βασίλισσας της ποπ, όμως στη ραχοκοκαλιά της ταινίας βασιλεύει ένα μετριότατο ρομάντζο, παρά το συμπαθητικό σμίξιμο του παντοτινού γόη Χιου Γκραντ με την Ντρου Μπάριμορ.

transparent listΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κοινωνική, 2006 (Έγχρ.), 120′

THE PURSUIT OF HAPPYNESS. Αμερικανική ταινία του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, με τους Γουίλ Σμιθ, Θάντι Νιούτον, Τζέιντεν Σμιθ.

Η αληθινή ιστορία του Κρις Γκάρνερ, ο οποίος έπιασε πάτο, έζησε την απόλυτη πτώχευση έχοντας ταυτόχρονα έναν μικρό γιο να προστατεύει και ως αυτοδημιούργητος έφτασε να διοικεί τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, συγκίνησε τον Γουίλ Σμιθ.

Σεβαστή η στροφή του σε μια πιο ανθρωποκεντρική ταινία και ερμηνεία. Η ταινία όμως δεν αποφεύγει την απόλυτη υποταγή της στην κυρίαρχη ιδεολογία της επιτυχίας έτσι όπως την επιβάλλει το αμερικανικό όνειρο. Η επιλογή του μικρού γιου του Σμιθ στο ρόλο του γιου του και επί της οθόνης φόρτισε συναισθηματικά τον ηθοποιό, διασφαλίζοντάς του μια συγκινητική ερμηνεία και την υποψηφιότητα για Όσκαρ.

transparent listΟ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ 2 αστεράκια

MEGA 21.00

Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 100′

Ελληνική ταινία του Νίκου Ζαπατίνα, με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Θανάση Τσαλταμπάση, Θέμιδα Μπαζάκα.

Ο Ηλίας, ο Θωμάς και ο Βαγγέλης, τρία γκαρσόνια που τους κυνηγούν τα χρέη, αποφασίζουν να ληστέψουν έναν ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο. Ο ένας τον παρακολουθεί από κοντά, ο άλλος μπαίνει στο σπίτι για να κλέψει τα κοσμήματα και ο τρίτος, ο Ηλίας, ντυμένος αστυνομικός, κρατάει τσίλιες.

Πιστό ριμέικ της αξεπέραστης κωμωδίας του Αλέκου Σακελλάριου, με έναν μικρό, προσεκτικό σεναριακό εκμοντερνισμό και μια δυναμική ερμηνεία από τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος, πολύ σοφά, αποφεύγει να μιμηθεί τον Κώστα Χατζηχρήστο. Λιγότερο αστεία από την πρωτότυπη, η ταινία διαθέτει ρυθμό (υποδειγματικό μοντάζ από τον Τάκη Γιαννόπουλο), ένα συμπαθέστατο υποστηρικτικό καστ (χωρίς όμως ενιαία ερμηνευτική γραμμή) αλλά και τη σκηνοθετική προσέγγιση κοινότοπου τηλεοπτικού σίριαλ.

transparent listADAPTATION 3 αστεράκια

ΕΤ1 22.30

Σινεφίλ, 2002 (Έγχρ.), 111′

Αμερικανική ταινία του Σπάικ Τζόνζι, με τους Νίκολας Κέιτζ, Μέριλ Στριπ, Κρις Κούπερ.

Όπως και στην περίπτωση της ταινίας «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», της προηγούμενης συνεργασίας του διδύμου Τσάρλι Κάουφμαν (σενάριο) και Σπάικ Τζόνζι (σκηνοθεσία), είναι αδύνατον να συνοψίσεις το θέμα του «Adaptation». Να πούμε πάντως ότι ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται τον… Τσάρλι Κάουφμαν αυτοπροσώπως, ο οποίος επιχειρεί να προσαρμόσει σεναριακά ένα δοκίμιο για τις ορχιδέες, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι οι δαρβινικές αρχές της «προσαρμογής» (adaptation) των ειδών, ένα εκ των οποίων είναι ο άνθρωπος, επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας.

Όπως στο «Μπάρτον Φινκ», αλλά μέσα από μια ειρωνική οπτική, οι Τζόνζι-Κάουφμαν παρουσιάζουν εύστοχα την αγωνία του συγγραφέα μπροστά στη λευκή σελίδα, την απουσία δηλαδή έμπνευσης, προβληματίζονται για την έννοια του πάθους (καλλιτεχνικού και συναισθηματικού), σατιρίζουν τα στερεότυπα των σεναρίων του Χόλιγουντ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι οι πολλές ιδέες, που δεν αναπτύσσονται πάντα σε βάθος, ενώ διαφωνούμε με το φινάλε όπου η χονδροειδής χολιγουντιανή περιπέτεια εισβάλλει στη ζωή των ηρώων, κάτι που λειτουργεί ειρωνικά, χωρίς όμως να πείθει απόλυτα για την αναγκαιότητά του.

transparent listΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΜΠΕΡΣΟΝΣ 4 αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Δραματική, 1942 (Α/Μ), 88′

THE MAGNIFICENT AMBERSONS. Αμερικανική ταινία του Όρσον Γουέλς, με τους Τζόζεφ Κότεν, Αν Μπάξτερ, Ντολόρες Κοστέλο.

Στις αρχές του πρηγούμενου αιώνα, η χήρα Ιζαμπέλ Άμπερσον θέλει να παντρευτεί έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων, αλλά ο γιος της αντιτίθεται σ’ αυτόν τον κοινωνικά «αταίριαστο» γάμο.

Χρονικό της παρακμής μιας αριστοκρατικής οικογένειας και της εμφάνισης μιας νέας μεσοαστικής τάξης, οι «Υπέροχοι Άμπερσονς» θα ήταν ενδεχομένως το αριστούργημα του Γουέλς αν οι παραγωγοί δεν επενέβαιναν κατά τη δική τους βούληση. Και πάλι όμως έμεινε ένα λαμπρό έργο, με εκπληκτικά πλάνα-σεκάνς, υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία και αξέχαστες σκηνές όπως ο χορός των Άμπερσον, ο περίπατος στο χιόνι ή η κρίση υστερίας της γριάς Φάνι.

transparent listΔΕΙΠΝΟ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ 2 αστεράκια

STAR 23.00

Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 131′

THE BANQUET. Κινεζική ταινία του Σιάογκανγκ Φενγκ, με τους Ζανγκ Ζιγί, Ντάνιελ Γου, Γκε Γου.

Ελεύθερη διασκευή του «Άμλετ» που διαδραματίζεται στην αυτοκρατορική αυλή της Κίνας του 10ου αιώνα.

Όσο εκτυφλωτικό ήταν το παραπλήσιο θεματικά «Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού» του Ζανγκ Γιμού τόσο σκοτεινό και μουντό είναι (στην κατασκευή του) το φιλμ του Φενγκ. Η Ζανγκ Ζιγί, όμως, παρά την απαράμιλλη ομορφιά της, δεν έχει το ερμηνευτικό εύρος και σθένος της Γκονγκ Λι για να μπορέσει να υπηρετήσει την καταραμένη μοίρα της αυτοκράτειρας. Σχεδόν ποτέ δεν καταλαβαίνουμε ποιον άντρα επιθυμεί πραγματικά, πότε προσποιείται όρκους αγάπης και πότε όχι, με αποτέλεσμα να μη συμπάσχουμε στο μοναχικό τέλος της. Επίσης, είναι τόσο σχηματική η δραματουργική ανάδειξη της πάλης έρωτα και εξουσίας στη ζωή του ηγεμόνα που το ενδιαφέρον εκμηδενίζεται. Αν όμως «Η Κατάρα…» χωλαίνει στην επίδειξη εντυπωσιακών ασιατικών πολεμικών τεχνών, το «Δείπνο Δολοφόνων» υπερτερεί εμπεριέχοντας πολλές σκηνές, άρτια γυρισμένες, όπου οι μονομαχίες έχουν στην κυριολεξία τη μορφή χορογραφιών, καθώς σχεδόν πάντα ένας εκ των δύο αντιπάλων προέρχεται από το αυτοκρατορικό θέατρο και μάχεται χορεύοντας με τρομερή κινησιολογική πλαστικότητα.

transparent listΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ 0 αστεράκια

ALPHA 00.45

Τρόμου, 2004 (Έγχρ.), 112′

GHOST LAKE. Αμερικανική ταινία του Τζέι Γούλφελ, με τους Τατούμ Αντέρ, Τίμοθι Πρίντλ, Γκρέγκορι Λι Κένιον.

Μια λίμνη με τραγική ιστορία, μια νεαρή κοπέλα που την ατενίζει ανυποψίαστη και μερικές εκατοντάδες ψυχές νεκρών που δεν έχουν αναπαυτεί.

Από τον τίτλο το έχεις κιόλας καταλάβει ότι θα παίζει μια ξανθιά, που θα είναι τόσο χαζή ώστε θα επιθυμείς σφόδρα να περάσει τα πάνδεινα. Η Τατούμ Αντέρ (ποια;) ανταποκρίνεται μια χαρά στις προσδοκίες σου.

transparent listΤΟ ΝΕΚΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ 1½ αστεράκι

STAR 01.45

Μυστηρίου, 2006 (Έγχρ.), 85′

THE DEAD GIRL. Αμερικανική ταινία της Κάρεν Μόνκριφ, με τους Τόνι Κολέτ, Μπρίτανι Μέρφι, Μάρσια Γκέι Χάρντεν.

Τέσσερις γυναικείες ιστορίες πλέκονται με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας, η οποία «εμφανίζεται» στο τέλος για να αφηγηθεί τη δική της.

Ένα καταθλιπτικό patchwork γυναικείας θυματοποίησης, που συγγενεύει με το «Crash», αλλά παραμένει απρόσιτο σε όλη του τη διάρκεια και το μελοδραματικό του στιλιζάρισμα.

transparent listΑΜΙΣΤΑΝΤ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.20

Ιστορική, 1997 ( Έγχρ.), 155′

AMISTAD. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Άντονι Χόπκινς, Μόργκαν Φρίμαν, Ντζίμον Χούνσου.

Το 1839 οι Αφρικανοί σκλάβοι ενός ισπανικού δουλεμπορικού σκάφους εξεγείρονται, αλλά συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας.

Ο Σπίλμπεργκ διστάζει ανάμεσα στο έπος και την ταινία καταγγελίας, κάνοντας ένα έργο άνισο, αλλά σε καμία περίπτωση αδιάφορο μέσα στη δραματική του ένταση.

transparent listDAISY 1½ αστεράκι

STAR 03.30

Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 110′

DEIJI. Ταινία παραγωγής Νότιας Κορέας και Χονγκ Κονγκ του Άντριου Λάου, με τους Τζουν Τζιάνα, Λι Σιούνγκ-τζάε, Τζουνγκ Γου-σανγκ.

Ένας Κορεάτης πράκτορας της Ιντερπόλ, ο οποίος ελέγχει τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και ένας εκτελεστής ερωτεύονται μια Κορεάτισσα πλανόδια ζωγράφο στο Άμστερνταμ.

Η απρόσμενη τοποθέτηση μιας κορεάτικης γκανγκστερικής ίντριγκας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον της Ολλανδίας προσδίδει στην όλη παραγωγή έναν αβανταδόρικο εξωτισμό. Η σκηνοθετική μείξη, όμως, του ρομαντικού μελοδράματος με τη βία και τον παραλογισμό του υποκόσμου είναι μεγαλεπήβολη και άστοχα δομημένη. Ποτέ δεν γίνεται πιστευτή η συναισθηματική εμπλοκή του «κακού» ήρωα που λυγίζει μπροστά στην αθωότητα της κοπέλας, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν αποπνέει ούτε στιγμή τη σκληρότητα και το σαδισμό ενός πραγματικού εκτελεστή. Εν ολίγοις, όλοι τους είναι υπερβολικά χαριτωμένοι για να υποστηρίξουν την κόντρα μεταξύ καλού και κακού. Τέλος, ο επίπλαστος συναισθηματισμός από το επιτηδευμένο voice over και τη χρήση της μουσικής καθώς και η μεγάλη διάρκεια υπονομεύουν το όλο εγχείρημα.

transparent listΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ 0 αστεράκια

ALPHA 03.45

Τρόμου, 2004 (Έγχρ.), 112′

GHOST LAKE. Αμερικανική ταινία του Τζέι Γούλφελ, με τους Τατούμ Αντέρ, Τίμοθι Πρίντλ, Γκρέγκορι Λι Κένιον.

Μια λίμνη με τραγική ιστορία, μια νεαρή κοπέλα που την ατενίζει ανυποψίαστη και μερικές εκατοντάδες ψυχές νεκρών που δεν έχουν αναπαυτεί.

Από τον τίτλο το έχεις κιόλας καταλάβει ότι θα παίζει μια ξανθιά, που θα είναι τόσο χαζή ώστε θα επιθυμείς σφόδρα να περάσει τα πάνδεινα. Η Τατούμ Αντέρ (ποια;) ανταποκρίνεται μια χαρά στις προσδοκίες σου.

Επιλογές από την συνδρομητική

transparent listHANNA 2 αστεράκια

novacinema1-HD 22.00

Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 105′

Αγγλική ταινία του Τζο Ράιτ, με τους Σέρσια Ρόναν, Έρικ Μπάνα, Κέιτ Μπλάνσετ.

Η Χάνα είναι η 16χρονη κόρη ενός πρώην εκτελεστή της CIA ο οποίος έχει αποτραβηχτεί στα φινλανδικά δάση. Εκεί θα την εκπαιδεύσει, μακριά από κάθε εξωτερική επιρροή, σαν έναν άκρως αποτελεσματικό δολοφόνο και όταν εκείνη αποφασίσει, θα τη στείλει σε μια αποστολή εκδίκησης στην άλλη άκρη της Ευρώπης.

Μέχρις εδώ καλά, με την ταλαντούχα Σέρσια Ρόναν («Εξιλέωση», «Παραδεισένια Οστά») να επιστρατεύει όση σκληρότητα, περιέργεια και αθωότητα διαθέτει μια έφηβη πολεμίστρια που ανακαλύπτει τον κόσμο από την αρχή. Ο κόσμος της, ωστόσο, είναι λιγάκι αμήχανος, αναποφάσιστος ανάμεσα σε ένα συνωμοσιολογικό παιχνίδι, ένα παραμύθι ενηλικίωσης και μια αγωνιώδη περιπέτεια με κωμικό άγγιγμα. Ο Ράιτ σκηνοθετεί με κομψότητα, διατηρώντας ένα προσωπικό ύφος που τον διαφοροποιεί από τους χολιγουντιανούς directors. Αλλά το στόρι που καλείται να αναπτύξει δεν διαθέτει βάθος, ούτε επιφυλάσσει εκπλήξεις, μπερδεύει υπαρξιακές αναζητήσεις με άστοχες χιουμοριστικές νότες, ενώ αφήνει έκθετη ακόμη και την Κέιτ Μπλάνσετ – για πρώτη φορά στην καριέρα της τόσο εκτός (κακογραμμένου) ρόλου.

transparent listMATCH POINT 4 αστεράκια

novacinema2 23.35

Δραματική, 2005 (Έγχρ.), 124′

Αγγλική ταινία του Γούντι Άλεν, με τους Τζόναθαν Ρις Μάιερς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Έμιλι Μόρτιμερ.

Ο Κρις, καθηγητής τένις με αριβιστικές προθέσεις, παντρεύεται την αδερφή ενός Λονδρέζου αριστοκράτη, παρότι έχει κρυφό ερωτικό δεσμό με την αρραβωνιαστικιά του τελευταίου. Όταν η ερωμένη του μένει έγκυος, ο Κρις μπαίνει στο δίλημμα αν θα πρέπει για χάρη της να θυσιάσει την κοινωνική του άνοδο.

Οι ήρωες διαβάζουν (και διαπράττουν) «Έγκλημα και Τιμωρία», χωρίς ωστόσο να μοιράζονται τα ηθικά διλήμματα του Ρασκόλνικοφ. Όπως και στο «Απιστίες και Αμαρτίες», με το οποίο η ταινία μοιράζεται τον ίδιο αμοραλισμό, το έγκλημα μένει εδώ ατιμώρητο, ενώ η ζωή εμφανίζεται ούτε ως κωμωδία ούτε ως τραγωδία («Μελίντα και Μελίντα»), αλλά ως μια συνεχής πάλη των τάξεων, με την τύχη να προσδιορίζει τον κερδισμένο και τον χαμένο.

transparent listΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΜΕΡΟΣ 2ο 2½ αστεράκια

OTE TV Cinema on Demand

Φαντασίας, 2011 (Έγχρ.), 125′

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Ντέιβιντ Γέιτς, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ.

Αν στο πρώτο μέρος των «Κλήρων του Θανάτου» είχαμε την προετοιμασία της ύστατης αναμέτρησης, στο δεύτερο μέρος έχουμε το πέρασμα στην καθαρόαιμη δράση. Με εξαίρεση δύο σύντομες σεκάνς, μία με τον Σέβερους Σνέιπ και μία με τον Ντάμπλντορ, όλη η ταινία είναι στην πραγματικότητα η πολιορκία και η μάχη του Χόγκουαρτς, με επίλογο τη μονομαχία των δυο ορκισμένων εχθρών.

Ο Γέιτς διατηρεί τους σκούρους τόνους και την απειλητική ατμόσφαιρα (δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για χιούμορ), χρησιμοποιεί με σύνεση τα εφέ και τονίζει τις αναλογίες του υπέρ πάντων αγώνα με τη μάχη της αποκλεισμένης Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εικόνα των δυνάμεων του Βόλντεμορτ παραπέμπει ευθέως στα χιτλερικά στρατεύματα, ενώ το κατεστραμμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο βομβαρδισμένο Λονδίνο. Αντίο, Χάρι…

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...