09/04/2021

Αποκλειστική Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ σοκ «Παγίδα στο Διαδίκτυο» (Caught in the Net)

Όταν οι θύτες γίνονται θήραμα… Τρεις γυναίκες ηθοποιοί, τρία παιδικά δωμάτια, 10 μέρες, 2.458 σεξουαλικοί παραβάτες. Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ-κοινωνικό πείραμα από την Τσεχία που άνοιξε το θέμα της αποπλάνησης παιδιών στο ίντερνετ και μετατράπηκε σε ακτιβιστική πράξη, οδηγώντας σε συλλήψεις εγκληματιών.

Πρεμιέρα 13 Απριλίου αποκλειστικά στο Cinobo
Caught in the Net

Η ταινία το καθιστά απολύτως σαφές. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τους νέους στο διαδίκτυο, ώστε κάθε γονιός να έχει εφιάλτες.
Variety

Οι θύτες του διαδικτύου νομίζουν ότι είναι ασφαλείς πίσω από τις οθόνες τους, αλλά για μια φορά παίρνουν ακριβώς αυτό που τους αξίζει.
Screendaily

Καθηλωτικό… Ανησυχητικό… Σοκαριστικό!
Cineuropa

Όταν οι θύτες γίνονται θήραμα…
Τρεις γυναίκες ηθοποιοί, τρία παιδικά δωμάτια, 10 μέρες, 2.458 σεξουαλικοί παραβάτες. Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ-κοινωνικό πείραμα από την Τσεχία που άνοιξε το θέμα της αποπλάνησης παιδιών στο ίντερνετ και μετατράπηκε σε ακτιβιστική πράξη, οδηγώντας σε συλλήψεις εγκληματιών.

Σύνοψη
Τρεις γυναίκες ηθοποιοί, τρία παιδικά δωμάτια, 10 μέρες, 2.458 σεξουαλικοί παραβάτες. Ένα πείραμα που ρίχνει αναγκαίο φως στο θέμα της αποπλάνησης παιδιών στο ίντερνετ. Τρεις ενήλικες ηθοποιοί που όμως μοιάζουν πολύ νεαρές καλούνται να προσποιηθούν τις δωδεκάχρονες σε ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε στούντιο πιστά αντίγραφα παιδικών δωματίων, συνομιλούν μέσω τσατ και Skype με άντρες όλων των ηλικιών που τις έχουν αναζητήσει κι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους διαδικτυακά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών αυτών απαιτούν από τα κορίτσια σεξουαλικά βίντεο και τις στέλνουν φωτογραφίες με τα πέη τους ή συνδέσμους με πορνογραφικό υλικό. Κάποιοι επιχειρούν ακόμη και να τις εκβιάσουν. Το ντοκιμαντέρ αποδίδει το καθηλωτικό δράμα των πρωταγωνιστριών που παίζουν «12χρονα κορίτσια», από τη διαδικασία του κάστινγκ μέχρι τις αυτοπροσώπως συναντήσεις με τους θύτες (υπό την παρακολούθηση ομάδας σεκιούριτι και έξι κρυφών καμερών). Οι τακτικές αποπλάνησης σταδιακά στρέφονται εναντίον των παραβατών και οι θύτες γίνονται θήραμα.

Η ταινία έχει οριστεί ως Κ12. Για όλες τις ακατάλληλες σκηνές έχει χρησιμοποιηθεί οπτικό εφέ.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Το φθινόπωρο του 2017 η εταιρεία Ο2 επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη Βιτ Κλουσάκ ζητώντας του να φτιάξει ένα viral βίντεο που θα υπογραμμίζει με δραματική έμφαση την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης στο τσέχικο ίντερνετ. Ο Κλουσάκ πρότεινε το πρότζεκτ στη συνάδελφό του, Μπαρμπόρα Χαλούποβα και μαζί ξεκίνησαν την έρευνα υπό τη μορφή πειράματος. Δημιούργησαν ένα αληθοφανές ψεύτικο προφίλ ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού, της Τίνκα, και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί. Μέσα σε πέντε μόλις ώρες από τη στιγμή που ανέβηκε το προφίλ, 83 άντρες, ηλικιών από 23 έως 63 ετών, επικοινώνησαν μαζί της, η συντριπτική πλειοψηφία με χυδαίες προτάσεις για αμοιβαίο αυνανισμό μέσω τσατ. Πολλοί έστειλαν, χωρίς προειδοποίηση, φωτογραφίες με τα πέη τους σε στύση, ενώ κάποιοι έστειλαν λινκ για πορνογραφικό υλικό κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένου και πορνό με ζώα. Το ίδιο απόγευμα, 4 άντρες αυτοϊκανοποιήθηκαν στη web κάμερά τους, χωρίς η «Τίνκα» να έχει δείξει καν το πρόσωπό της… Μέσα σε λίγες μέρες, Κλουσάκ και Χαλούποβα κατέληξαν ότι το φαινόμενο αυτό είχε αρκετό υλικό για ένα αυτόνομο, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο ένα σύντομο viral βίντεο.

caught in the net

Συνέντευξη με τους σκηνοθέτες Βιτ Κλουσάκ και Μπαρμπόρα Χαλούποβα

Θυμάστε τη στιγμή που αποφασίσατε να δεχτείτε να κάνετε την ταινία;
ΜΧ: Η ακριβής στιγμή ήρθε λίγες μέρες αφού ολοκληρώσαμε το αρχικό βίντεο-πείραμα με την «Τίνκα». Μιλούσαμε με τον Βιτ στο τηλέφωνο για να αποκωδικοποιήσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες και μου είπε μια ιστορία που ήταν καταλύτης στην απόφασή μου να κάνουμε την ταινία. Μου είπε ότι ένας άντρας σε ισχυρή θέση δανείστηκε το κινητό της κόρης του. Είδε λοιπόν τυχαία κάποια μηνύματά της και διαπίστωσε με τρόμο ότι η κόρη του είχε μια πολύ αποκαλυπτική συζήτηση – η οποία συνοδευόταν και από γυμνές φωτογραφίες της – με έναν άντρα στην ηλικία του. Όταν η κόρη του γύρισε από το σχολείο, εκείνος και η γυναίκα του τη ρώτησαν ταραγμένοι τι είχε συμβεί. Κι εκείνη ομολόγησε. Ομολόγησε ότι τα κορίτσια στην τάξη μιλούσαν με τέτοιους τύπους και ότι ήταν η μόνη που δεν το έκανε. Γι’ αυτό επινόησε έναν στα ψέματα. Εκείνη ήταν η στιγμή. Αν υπήρχε ένα τόσο περίπλοκο και σοβαρό κοινωνικό ζήτημα όπου τα ίδια τα παιδιά στέλνουν και γράφουν χυδαία πράγματα για να είναι δημοφιλείς με τις παρέες τους, τότε έπρεπε να δεχτώ τη συνεργασία σ’ αυτήν την ταινία.

Γιατί αποφασίσατε τελικά να στήσετε μια «απάτη»;
ΜΧ: Ήταν μεγάλη πρόκληση για εμάς το πώς να αποτυπώσουμε ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες παιδικών δωματίων. Θέλαμε να δείξουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια όλα τα κόλπα και τις τεχνικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι θύτες όταν επικοινωνούν με τα παιδιά. Γνωρίζαμε το πόσο εύθραυστο είναι ηθικά το πείραμά μας. Γι’ αυτό συμβουλευτήκαμε εξαρχής ειδικούς: ψυχολόγους, έναν σεξολόγο, δικηγόρους και την αστυνομία. Ταυτόχρονα, θέλαμε να είμαστε ξεκάθαροι με τους θεατές μας, γι’ αυτό αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το πείραμα μόνοι μας, χωρίς να κρύβουμε τις αμφιβολίες μας ή οτιδήποτε πήγαινε στραβά. Αν γυρίζαμε την ταινία σαν συλλογή συνεντεύξεων, για παράδειγμα, ή σαν ρεπορτάζ, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί όλα αυτά που αναγκάζονται να υποστούν τα παιδιά σήμερα.

Η ενασχόλησή σας με την ταινία άλλαξε καθόλου την οπτική σας πάνω στο θέμα;
ΜΧ: Δεν νομίζω ότι άλλαξε η θέση μου πάνω στο θέμα. Δεν το έβλεπα ποτέ ως κάτι μαύρο-και-άσπρο υπό την έννοια του «αγγελικά παιδάκια και κακοί άντρες». Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι υπάρχει κάτι που με εξέπληξε. Γνώριζα ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό όμως, είναι ότι τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν αρχίσει να γνωρίζουν και τα ίδια την αξία των γυμνών τους σωμάτων και να τα πουλάνε μόνα τους, χωρίς δισταγμό στο ίντερνετ για να κερδίσουν πόντους με τους φίλους τους ή κάποια καινούρια εφαρμογή.

Η ταινία σας συζητήθηκε έντονα για μήνες πριν την κυκλοφορία της. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο οφείλεται στο ότι η θεματολογία της προσφέρεται για «κουτσομπολιό» ας πούμε;
ΒΚ: Έχετε δίκιο. Σίγουρα έχει κεντρίσει πολύ την προσοχή. Την ίδια στιγμή όμως, θεωρώ ότι αποφύγαμε την παγίδα του να χειριστούμε το θέμα της αποπλάνησης παιδιών στο ίντερνετ με έναν τρομολάγνο και συναισθηματικά εκβιαστικό τρόπο. Η Μπαρμπόρα κι εγώ συζητήσαμε εκτενώς κατά τη διάρκεια του μοντάζ και κουρδίσαμε κάθε σκηνή με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάσουμε ποτέ τον στόχο. Γι’ αυτό δεν φοβηθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε και χιούμορ.

Το κοινό γελούσε αρκετά στις προ-πρεμιέρες. Πώς απαντάτε σε αυτό; Δεν είναι στα όρια του κυνισμού όταν μιλάμε για ένα θέμα όπως η παιδική κακοποίηση;
ΒΚ: Χάρη στις πολλές προ-πρεμιέρες που διοργανώσαμε σε όλη τη χώρα, πήραμε feedback από το κοινό ότι το χιούμορ σε μια τέτοια ταινία είναι αναπάντεχο, αλλά καλοδεχούμενο. Κάποιοι θεατές, κυρίως νέα κορίτσια, φοβούνται ότι δεν θα αντέξουν να δουν την ταινία μέχρι το τέλος. Ευτυχώς όμως, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Οι θύτες φαίνονται συχνά γελοίοι όταν προσεγγίζουν τα κορίτσια, τόσο πολύ που κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της παρωδίας. Υπάρχουν στιγμές που το κοινό γελάει από ανακούφιση, ένα είδος συναισθηματικής αποφόρτισης που τους επιτρέπει να δουν την ταινία μέχρι το τέλος και να απορροφήσουν και τα πιο βαριά κομμάτια.

Τι ελπίζετε να αλλάξετε με την ταινία σας;
ΒΚ: Θα ήθελα να ξεκινήσει μια συζήτηση σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας που θα οδηγήσει σε καλές ιδέες για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά πιο αποτελεσματικά στη σφαίρα του διαδικτύου, όχι μόνο από κακοποιητές αλλά και από τους εαυτούς τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά πολλές φορές εμπλέκονται από μόνα τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ελπίζω επίσης η ταινία να μην ξυπνήσει δίψα για εκδίκηση ή για περισσότερες απαγορεύσεις, όπως συχνά συμβαίνει με θέματα που θίγουν κάτι τόσο σκοτεινό. Αν κάποιος προβεί σε κάποια αξιόποινη πράξη, προφανώς και ενδείκνυται η καταστολή. Θα πρέπει να αφιερώσουμε την περισσότερη ενέργειά μας στην πρόληψη πάντως. Να μιλάμε με τα παιδιά μας, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Δεν θα ήθελα οι γονείς να απαγορέψουν στα παιδιά τους να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τους μάθουν ότι το ίντερνετ είναι κάτι φριχτό. Το ίντερνετ μπορεί να είναι ένα υπέροχο μέρος, γεμάτο γνώση και έμπνευση, αρκεί να τα μάθουμε να προφυλάσσονται από κάποιες παγίδες.

Συντελεστές
Αρχική Ιδέα: Βιτ Κλουσάκ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βιτ Κλουσάκ, Μπαρμπόρα Χαλούποβα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άνταμ Κρούλις
Μοντάζ: Βιτ Κλουσάκ
Μουσική: Pjoni
Διεύθυνση Παραγωγής: Πάβλα Κλιμέσοβα, Άννα Πολάσκοβα
Παραγωγή: Βιτ Κλουσάκ, Φίλιπ Ρεμούντα, Hypermarket Film, Czech Television, Πίτερ Κερέκες, Radio and Television of Slovakia, Helium Film
Με τις: Τερέζα Τεζκά, Ανιέζκα Πιθάρτοβα, Σαμπίνα Ντλουχά
Διάρκεια: 100’
Έτος Παραγωγής: 2020

Στις 13 Απριλίου αποκλειστικά στις οθόνες του Cinobo

Κατηγορία Watch on SAT TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.