Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 29 at 08 03 41 TM 478
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29 Φεβρουαρίου 2012 06:08

Ασύρματο δίκτυο στην ταράτσα μόνο με ένα καλώδιο

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
7d760fca573f04338f58cadb1b6bb589 XL e400e5d7

Featured | Ίσως να μην είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκε να δημιουργήσετε ένα ασύρματο δίκτυο εκτός των ορίων της οικίας σας. Εμείς θα σας δείξουμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλώδιο UP προς το κεραιοσύστημα στην ταράτσα.

Ο όρος «δίκτυο» έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας είτε πρόκειται για δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε ακόμη και… δορυφορικών δεκτών. Η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου, εκτός των συνόρων της οικίας μας, έχει παρά πολλές εφαρμογές, με κυριότερη αυτήν της πρόσβασης στο διαδίκτυο από ένα σημείο, οπού η ενσύρματη πρόσβαση είναι αδύνατη. Αρκετές φορές πάλι, μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός ασύρματου τοπικού δικτύου για μεταφορά εικόνας (IP camera) ή… δεδομένων (data), χωρίς να μας απασχολεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όποια κι αν είναι η εφαρμογή που θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα χρειαστεί να τροφοδοτήσετε με τάση την δικτυακή συσκευή ασύρματης μετάδοσης στην ταράτσα (π.χ. Access Point), κάτι που δεν είναι πάντα και το πιο εύκολο. 

Γιατί εγκαθιστούμε το Αccess Ρoint στην ταράτσα?

Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Αφορούν τις τεράστιες απώλειες ισχύος που θα είχαμε κατά την εκπομπή, εάν τοποθετούσαμε την συσκευή εκπομπής στο δωμάτιο μας, μιας και αυτό θα συνεπαγόταν πολλά μέτρα ομοαξονικού καλωδίου, προς το κεραιοσύστημα στην ταράτσα. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως οι απώλειες στους 2,4MHz ανά μέτρο καλωδίου εκπομπής RG-58 (ομοαξονικό στα 50Ω), είναι πολύ εύκολα διακριτές και τα αποτελέσματα αυτών είναι άμεσα, δηλαδή μείωση της εμβέλειας εκπομπής. Αντιθέτως, τοποθετώντας το Access Point (ΑΡ) δίπλα στο κεραιοσύστημα, το μήκος καλωδίου που συνδέει πομπό και κεραία μπορεί να μην υπερβαίνει το μισό μέτρο. 

Power over Ethernet: Τροφοδοσία μέσω καλωδίου δικτύου UTP

Το πρόβλημα της απομακρυσμένης τροφοδοσίας του AP έρχεται να λύσει η τεχνολογία Power over Ethernet (PoE). Πρόκειται για την δυνατότητα εισαγωγής τάσης τροφοδοσίας, μέσα από το καλώδιο δικτύου. Η λειτουργία του PoE ορίζεται από το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3af, το οποίο προσδιορίζει τις απαιτήσεις τροφοδοσίας, καθώς και την αναγνώριση των συσκευών που το υποστηρίζουν.

Το πρότυπο υποστηρίζει δύο διαφορετικές μεθόδους εισαγωγής τάσης τροφοδοσίας μέσω UTP. Η πρώτη μέθοδος βασίζεται στην εισαγωγή τάσης τροφοδοσίας, μέσω των εφεδρικών αχρησιμοποίητων ζευγών του καλωδίου UTP. Ως γνωστό, για τη μεταφορά δεδομένων χρησιμοποιούμε τα ζεύγη 1-2 και 3-6. Άρα, για τη μεταφορά ρεύματος τροφοδοσίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εφεδρικά ζεύγη 4-5 και 7-8. Η δεύτερη μέθοδος δεν θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε πως αφορά μεταφορά τάσης μέσω των ζευγών που προορίζονται και για μεταφορά data.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρότυπο θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες στο δίκτυο συσκευές. Ως τάση τροφοδοσίας τίθενται τα 48V DC, με μέγιστη απόσταση καλωδίου τα 100m. 

Στην πράξη

Εμείς θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να τροφοδοτήσετε μια ασύρματη δικτυακή συσκευή στην ταράτσα (μέσω καλωδίου UTP), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία PoE (ακόμη και για ένα Access Point, μη συμβατό με την τεχνολογία PoE), χωρίς επιπλέον καλώδιο. Πρόκειται για μία πατέντα, που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία POE, παρότι το AP που διαθέτουμε δεν την υποστηρίζει.

Η κεντρική ιδέα στην εφαρμογή μας είναι να διαχωρίσουμε τα ζεύγη του καλωδίου UTP στο διαμέρισμα, έτσι ώστε να εισάγουμε στα αχρησιμοποίητα ζεύγη τάση τροφοδοσίας, από το τροφοδοτικό του ΑP, που θα φτάσει μέχρι το κεραιοσύστημα στην ταράτσα, χωρίς να κόψουμε το καλώδιο UTP, που κατεβαίνει από την κεραία στο διαμέρισμά μας. Βασικό εξάρτημα που θα χρησιμοποιήσουμε στην εφαρμογή μας, είναι ο μίκτης – διαχωριστής Data – Phone. Πρόκειται για ένα εξάρτημα που συνδέεται με το καλώδιο δικτύου και διαχωρίζει κατάλληλα τα ζεύγη, δίνοντάς μας δυο ξεχωριστές θύρες επικοινωνίας. Αποτελείται από τρεις θύρες, με την πρώτη να χρησιμοποιεί μονό τα ζεύγη 1-2 και 3-6, την δεύτερη τα ζεύγη 4-5 και 7-8 και την τρίτη όλα τα ζεύγη.

Θα χρησιμοποιήσουμε δύο τέτοιους μίκτες – διαχωριστές Data – Phone. Έναν για να μιξάρουμε data και τροφοδοσία στο ίδιο καλώδιο και να τα οδηγήσουμε στην ταράτσα και έναν για να διαχωρίσει τα δύο σήματα και να τροφοδοτήσει ξεχωριστά το AP με data και ρεύμα.

Πηγαίνουμε πρώτα στον διαχωριστή που βρίσκεται εντός οικίας. Με UTP καλώδιο, συνδέουμε στη θύρα με τα ζεύγη 1-2 και 3-6 το PC και στη θύρα με τα ζεύγη 4-5 και 7-8 το τροφοδοτικό, χρησιμοποιώντας όμως μόνο το ζεύγος 4-5. Στην τρίτη θύρα με όλα τα ζεύγη, συνδέουμε το καλώδιο που φτάνει στην ταράτσα και συνδέεται με την ίδια θύρα του δεύτερου διαχωριστή. Χρησιμοποιώντας και πάλι καλώδιο UTP, ξεχωρίζουμε το σήμα τροφοδοσίας και το σήμα data και τα συνδέουμε στις αντίστοιχες θύρες του Access Point, παίρνοντας και πάλι το σήμα τροφοδοσίας από το ζεύγος 4-5, προσέχοντας την πολικότητα, ώστε να είναι κοινή με αυτή που ορίσαμε στον οικιακό διαχωριστή. Τον δεύτερο διαχωριστή τον βάζουμε μαζί με το AP σε στεγανό κουτί.

Για την σύνδεση των ζευγών που μεταφέρουν data μεταξύ PC και διαχωριστή, καθώς και διαχωριστή με AP, θα χρειαστείτε καλώδιο δικτύου, ενώ για την σύνδεση των ζευγών που μεταφέρουν σήμα τροφοδοσίας μεταξύ τροφοδοτικού και PC, καθώς και του διαχωριστή με την είσοδο τροφοδοσίας του AP, θα χρειαστείτε κατάλληλο αντάπτορα Jack.

Αφαιρούμε την αποσπώμενη κεραία του Access Point, για να την συνδέσουμε με μικροκυματική κεραία στα 2,4GHz, χρησιμοποιώντας pig tail, που στην ουσία είναι ένα καλώδιο εκπομπής, μήκους περίπου 0,5m, προσαρμόζοντας το βύσμα της κεραίας (Ν-type) με αυτό του AP (SMA).

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου κεραίας θα διαφέρει ανάλογα με το τύπο λειτουργίας που θα θέσουμε το AP. Για παράδειγμα, αν το θέσουμε σε μορφή client, χρησιμοποιούμε κεραία όσο το δυνατόν υψηλότερης κατευθυντικότητας. Αν όμως επιθυμούμε επικοινωνία με πολλά και διαφορετικής κατεύθυνσης σημεία (ad-hoc), θα πρέπει να επιλέξουμε μια κεραία με μεγαλύτερο άνοιγμα (όχι απαραίτητα υψηλής απολαβής), ώστε να καλύπτει τα σημεία που επιθυμούμε.

Κατά την εγκατάσταση προσέξτε τα εξής:

1. Το καλώδιο UTP λόγω της ωμικής του αντίστασης, θα προκαλέσει μια φυσιολογική πτώση τάσης στα άκρα του (αμελητέα μεν σε μικρές αποστάσεις, μετρήσιμη δε μεγαλύτερες). Για αυτό σιγουρευτείτε πως η τάση που θα μετρήσετε στην έξοδο του διαχωριστή στην ταράτσα, θα είναι ίση ή μεγαλύτερη από την ελάχιστη τάση λειτουργίας του Access Point.

2. Τοποθετήστε το στεγανό κουτί του AP ακριβώς πίσω από το κεραιοσύστημα, δίνοντας προσοχή στην σταθερότητα της στερέωσης.

3. Ο ιστός της κεραίας θα πρέπει να είναι απόλυτα σταθερός.

4. Η κεραία θα πρέπει να έχει οπτική επαφή με τις υπόλοιπες κεραίες που χρησιμοποιεί το ασύρματο δίκτυό σας.

Μην κάνετε το λάθος να ακολουθήσετε την ίδια λογική με αυτήν της εγκατάστασης μιας απλής κεραίας UHF στα κάγκελα της ταράτσας. Προτιμήστε στερέωση σε μικρό πυλώνα ή σε καλής ποιότητας ιστό με αντηρίδες, καθώς σε περίπτωση κακοκαιρίας το δίκτυο δεν θα δουλεύει σωστά. 

Επίλογος...

Γενικότερα η ασύρματη δικτύωση, για να επιτευχθεί σωστά, ακολουθείται από συγκεκριμένους κανόνες που αποτελούν ένα ξεχωριστό άρθρο. Εμείς απλά σας δίνουμε μια μικρή γεύση από τις εφαρμογές που ανοίγουν οι δορυφορικοί δέκτες… με θύρα Ethernet!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...