Skip to main content
TM16
SEC 175 COVER
satpraxis 2022
now 33 2022
22 Δεκεμβρίου 2020 13:32

GovApp: Διαθέσιμη η νέα εφαρμογή του gov.gr

7418792737f7f9632fdd3d5b114265f5 XL d001579c

«Εννέα μήνες από τότε που πρωτολειτούργησε η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το γνωστό gov.gr, τώρα μεταφέρεται στην κυριολεξία στο κινητό μας, το κράτος έρχεται πια στα χέρια μας. Μια εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται…

«Εννέα μήνες από τότε που πρωτολειτούργησε η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το γνωστό gov.gr, τώρα μεταφέρεται στην κυριολεξία στο κινητό μας, το κράτος έρχεται πια στα χέρια μας. Μια εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται, από απλές εξουσιοδοτήσεις μέχρι ληξιαρχικές πράξεις, αλλά και να μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο από όπου κι αν βρίσκεται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση της εφαρμογής govApp και της πλατφόρμας ανοιχτών δεδομένων data.gov.gr, που έγινε χθες Δευτέρα, το μεσημέρι.

«Κάθε προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία, η οποία έχει ένα ψηφιακό αποτύπωμα δεν είναι μόνο μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική τομή η οποία έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφορά στον πολίτη. Ψηφιακό κράτος σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ψηφιακή οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι ψηφιακές επικοινωνίες σημαίνουν τελικά ασφάλεια, ταχύτητα, ευκολότερη καθημερινότητα για όλους», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών δεδομένων στη νέα εποχή. «Θέλω να τονίσω ότι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται και με το άνοιγμα της πύλης data.gov.gr. Είναι μία πλατφόρμα η οποία παρέχει πρόσβαση σε 38 σειρές δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ό,τι γνωρίζει για το κράτος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για τους δικούς του σχεδιασμούς. Αλλά βέβαια γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου και προσέθεσε ότι «πρόκειται για μία σειρά από διαδοχικά βήματα της χώρας προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε το δρόμο για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει, μετά από τη Γερμανία και την Αυστρία. Απόδειξη ότι καλύπτουμε πια με πολύ γρήγορο ρυθμό την τεχνολογική απόσταση που μας χώριζε από άλλες προηγμένες χώρες».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

Είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό την πλατφόρμα του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και την πλατφόρμα για την διάθεση ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έρχεται η καθεμία με τον τρόπο τους να ενδυναμώσουν την κοινωνία των πολιτών -τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

Η εφαρμογή για το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δίνει στους πολίτες πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους από όπου και αν βρίσκονται, ουσιαστικά πρόκειται για έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με πολλαπλές λειτουργίες.

Ο ριζικός ανασχεδιασμός της πλατφόρμας data.gov.gr αποτελούσε μια σημαντική εκκρεμότητα της χώρας. Πλέον, η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του Δημοσίου -από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα- θα αποτελέσει πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Ένα κράτος με μία ψηφιακή παρουσία

Η εφαρμογή του gov.gr, το govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ τους, καθώς πλέον μπορούν να δουν εύκολα και στις φορητές συσκευές τους όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά για λογαριασμό τους, όπως υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις και πιστοποιητικά.

Μέσω των gov.gr και govApp κάθε πολίτης διαθέτει μία «θυρίδα», όπου αποθηκεύονται ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του, ενώ αντίστοιχες θυρίδες έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στη θυρίδα του με άλλους πολίτες, ενώ πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλει να συνδιαλλαγεί, ακόμα και μέσω του κινητού του.

Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η εύκολη και γρήγορη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το κράτος μέσω οποιασδήποτε συσκευής, ανεξαρτήτως εάν ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι, το γραφείο ή εν κινήσει.

Εκτός από τη διαχείριση και την κοινοποίηση υφιστάμενων εγγράφων, η εφαρμογή, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για χρήστες Android και iOS, επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και την έκδοση νέων εγγράφων. Σε πρώτη φάση είναι δυνατή η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο η εφαρμογή επιτρέπει διαδικτυακή πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr έως ότου να ενσωματωθούν και αυτές στο περιβάλλον της.

Το govApp παρέχει μάλιστα την πρόσθετη δυνατότητα ελέγχου της γνησιότητας των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών εγγράφων, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του συστήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το μοναδικό μωσαϊκό (QR code) του εκτυπωμένου εγγράφου με την κάμερα του κινητού τους, τότε το πρωτότυπο έγγραφο θα εμφανίζεται ολόκληρο στη οθόνη τους και θα μπορούν να κάνουν αμέσως αντιπαραβολή.

Η πύλη gov.gr προσφέρει πλέον 822 υπηρεσίες, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες διέθετε 750, και έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τις 1.000. Στο οικοσύστημα του gov.gr εντάσσεται και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης ποινικού μητρώου και η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης παρουσιάστηκε επίσης η νέα πύλη του ελληνικού κράτους data.gov.gr, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ερευνητές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα.

Ήδη έχουν ενσωματωθεί 38 σειρές δεδομένων, οι οποίες υπάγονται σε εννέα θεματικές ενότητες. Με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι φορείς του Δημοσίου θα τροφοδοτήσουν το data.gov.gr με στοιχεία, μετατρέποντας την πλατφόρμα σε ολοκληρωμένο αποθετήριο ανοικτών, ελεύθερων και αυστηρά ανώνυμων δεδομένων.

Η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων εκτιμάται ότι μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για την Ψηφιακή Στρατηγική Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ, Άρης Σωτηρόπουλος.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Εννέα μήνες από τότε που πρωτολειτούργησε η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το γνωστό gov.gr, τώρα μεταφέρεται στην κυριολεξία στο κινητό μας, το κράτος έρχεται πια στα χέρια μας. Μια εφαρμογή που θα διευκολύνει τον πολίτη να έχει κάθε στιγμή μαζί του τα όποια ηλεκτρονικά έγγραφα του χρειάζονται, από απλές εξουσιοδοτήσεις μέχρι ληξιαρχικές πράξεις, αλλά και να μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο από όπου κι αν βρίσκεται.

Το govApp δεν θα αποτελεί μόνο ένα κινητό αρχείο αλλά και δίαυλο για την έκδοση πιστοποιητικών. Αρχικά θα δέχεται αιτήσεις για εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και σταδιακά θα δίνει πρόσβαση και στις υπόλοιπες δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση, η οποία είναι τόσο κρίσιμη αυτό το διάστημα και για το σχεδιασμό του εθνικού εμβολιασμού. Ενώ κάθε συναλλαγή μέσω του gov.gr θα περνάει αυτόματα και στο govApp.

Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο θα μας παρουσιάσετε πώς ακριβώς δουλεύει η εφαρμογή. Εγώ απλά θα πω ότι σήμερα προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα εξέλιξης του gov.gr το οποίο ήδη προσφέρει παραπάνω από 750 υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας στον πολίτη, στην επιχείρηση, χρόνο αλλά και χρήμα.

Και θέλω επίσης να τονίσω ότι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται και με το άνοιγμα της πύλης data.gov.gr. Είναι μία πλατφόρμα η οποία παρέχει πρόσβαση σε 38 σειρές δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ό,τι γνωρίζει για το κράτος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για τους δικούς του σχεδιασμούς. Αλλά βέβαια γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων.

Έχουμε δει πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να προσθέσουν σε μία οικονομία τα ανοιχτά δεδομένα και θέλω να θυμίσω ότι αυτή είναι μία προσπάθεια -ο κ Χριστόπουλος ίσως το θυμάται- η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2014. Δυστυχώς, βάλτωσε για πέντε χρόνια και γι’ αυτό και χαίρομαι που σήμερα, επιτέλους, γίνεται πράξη και την υποδέχομαι ως Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μία σειρά από διαδοχικά βήματα της χώρας προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε το δρόμο για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει, μετά από τη Γερμανία και την Αυστρία. Απόδειξη ότι καλύπτουμε πια με πολύ γρήγορο ρυθμό την τεχνολογική απόσταση που μας χώριζε από άλλες προηγμένες χώρες.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι κάθε προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία, η οποία έχει ένα ψηφιακό αποτύπωμα δεν είναι μόνο μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική τομή η οποία έχει κοινωνικό περιεχόμενο και αναφορά στον πολίτη. Ψηφιακό κράτος σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ψηφιακή οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι ψηφιακές επικοινωνίες σημαίνουν τελικά ασφάλεια, ταχύτητα, ευκολότερη καθημερινότητα για όλους.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Ενισχυτής κεραίας VeSat VS_RX2001
Όπως είχε γραφτεί στο προηγούμενο τεύχος, κάποια από τα προϊόντα VeSat που αφορούν ενισχυτές κεραίας και ενισχυτές κεντρικής κεραίας, από τώρα και στο εξής θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της Mistr…
TELEVES Coaxial CXT-18C
Η EDISION ανακοινώνει νέες παραλαβές καλωδίων TELEVES Coaxial CXT-18C Cu Dca LSFH White, σε κουλούρες των 100 και 250 μέτρων με διάταξη ξετυλίγματος. Πρόκειται για ομοαξονικά καλώδια LSFH, 75Ω, προδ…
TP-Link Agile Series Switches
Ξεκλειδώστε επιδόσεις 2.5G χωρίς το κόστος των μεγάλων επιχειρήσεων. Παραμένει το δίκτυό σας κολλημένο σε ταχύτητες Gigabit, την ώρα που οι συσκευές σας έχουν ήδη μεταβεί σε 2.5G και Wi-Fi 7; Η αναβ…
HUAYU L1850
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου πολυτηλεχειριστηρίου HUAYU L1850. Πρόκειται για ένα universal τηλεχειριστήριο που έρχεται προρρυθμισμένο για να λειτουργεί όχι μόνο με μί…
97790 kit εργαλείων δικτύου 4in1 για καλώδια RJ45 / RJ11 / RJ12 στο Β2Β της EDISION
Το 97790 kit εργαλείων δικτύου 4in1 για καλώδια RJ45 / RJ11 / RJ12 είναι ένα σετ με εργαλεία για καλώδια RJ11, RJ12 και RJ45. Το kit αυτό της EDISION περιλαμβάνει επίσης εργαλείο εγκατάστασης IDC με…
Kathrein KAZ 10
Το Kathrein KAZ 10 είναι ένα συμπαγές προστατευτικό υπερτάσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις κεραιών. Παρέχει προστασία από υπερτάσεις 5 κατευθύνσεων (4x DVB-S/S2 & 1x DVB-T/T2/C)…
Kathrein BZD 32
Η Kathrein BZD 32 είναι μια υψηλής ποιότητας ενεργή εσωτερική κεραία ψηφιακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, ιδανική για λήψη DVB-T, DVB-T2 και DAB+ σημάτων σε εσωτερικούς χώρους. Με ενσωματωμένο ενισχυ…
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box με ενσωματωμένο δέκτη DVB-T2 HEVC (H.265). Διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google και Netflix, γε…
PROMAX PROLITE-44 & PROLITE-45
Το OTDR είναι το απαραίτητο εργαλείο στην εργαλειοθήκη κάθε ομάδας εγκατάστασης και συντήρησης δικτύων οπτικών ινών, καθώς προσφέρει: Μέτρηση μερικής ή ολικής εξασθένησης σε όλο το μήκος μιας οπτ…
LINKVIL W610H & W710H
Το ασύρματο σύστημα πολλαπλών κυψελών LINKVIL της FANVIL προσφέρει απρόσκοπτη επεκτασιμότητα και επικοινωνία υψηλής απόδοσης. Εξασφαλίζει εξαιρετική χωρητικότητα κλήσεων και κάλυψη μεγάλης εμβέλειας…
Ruijie-Reyee RG-RAP62
Σε ένα επαγγελματικό δίκτυο, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να «υπάρχει Wi-Fi». Είναι να υπάρχει κάλυψη που δουλεύει σωστά, χωρίς αποσυνδέσεις και χωρίς επιστροφές στον χώρο μετά την εγκατάσταση. Το R…
TELEVES Keystone Jacks
Διαθέσιμη στο Β2Β της EDISION μεγάλη γκάμα Keystone Jack RJ45 της TELEVES. Πρόκειται για θηλυκά βύσματα 180° που είναι συμβατά με την τεχνολογία PoE / PoE+ / PoE++ (Power over Ethernet), επιτρέποντα…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιούνιος 2026
Το νέο τεύχος Ιουνίου 2026 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Θέματα τεύχους…
Ψηφιακή μετάβαση σε DVB-T2 και στην Κύπρο!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετάβαση της Κύπρου στο νέο πρότυπο επίγειας ψηφιακής μετάδοσης, το DVB-T2. Από την 1η Ιουλίου, το DVB-T θα πάψει οριστικά να λειτουργεί και όλοι οι πολίτες της Μεγαλονήσου απ…
EUR’OHM ΟΧΧΟ από την aliberti
Μια εξαιρετική σειρά πριζών της γαλλικής εταιρείας EUR’OHM κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά από την aliberti ΑΒΕΕ. Σχεδιασμένες μεπολλή καλή ποιότητα κατασκευής και υψηλή αισθητική για να τα…
Kathrein UFO 120/8
Η οικογένεια UFOprolite είναι η οικονομικά αποδοτική σειρά Compact Headend της Kathrein για την επόμενη γενιά εφαρμογών τηλεόρασης φιλοξενίας. Το UFO 120/8 προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της σειράς…
Sat & Zap, Ιούνιος 2026
Αρκετή κινητικότητα στη δημοφιλή θέση στις 13 Ανατολικά. Νέα ρωσικά στην ειδική συχνότητα του τουρκικού δορυφόρου και αρκετά παλαιστινιακά σε ειδική συχνότητα στις 26 Ανατολικά. Palestine TV…