Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
NASA: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Voyager 2 ύστερα από 7 μήνες σιωπής
Σιγή ιχθύος” διατηρούσε εδώ και επτά μήνες το Voyager 2 με τους πομπούς της NASA. Η ανατροπή ήρθε πριν μερικά 24ωρα όταν η NASA κατάφερε να πάρει σημεία ζωής από το ανιχνευτικό χάρη σε μια αναβάθμιση που έκανε στον δίσκο Deep Space Station 43, ο οποίος βρίσκεται στη Καμπέρα της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου οι μηχανικοί της NASA έστειλαν…
Σιγή ιχθύος” διατηρούσε εδώ και επτά μήνες το Voyager 2 με τους πομπούς της NASA. Η ανατροπή ήρθε πριν μερικά 24ωρα όταν η NASA κατάφερε να πάρει σημεία ζωής από το ανιχνευτικό χάρη σε μια αναβάθμιση που έκανε στον δίσκο Deep Space Station 43, ο οποίος βρίσκεται στη Καμπέρα της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου οι μηχανικοί της NASA έστειλαν κάποιες εντολές στο ανιχνευτικό, που ήταν μέρος μιας γενικότερης δοκιμής εγκατάστασης νέου hardware του εν λόγω πιάτο αναμετάδοσης. Μετά από 35 αγωνιώδεις ώρες αναμονής οι χειριστές του πήραν πίσω την πολυπόθητη “απάντηση” από το Voyager, καθιστώντας έτσι το μοναδικό πιάτο στη Γη με τη δυνατότητα να επικοινωνεί με αυτό.
Το ότι δεν μπορούσαν επί επτά μήνες να επικοινωνήσουν στη NASA με το Voyager 2 ευθύνεται και η θέση του στα βάθη του διαστήματος (βρίσκεται 18.6 δισεκατομμύρια χλμ. μακριά από τη Γη), εκτός από τα…μαστορέματα που έπρεπε να γίνουν στο DSS 43 όλους αυτούς του μήνες, καθώς ένας από τους πομπούς του δεν είχε αναβαθμιστεί εδώ και 47 χρόνια. Για την ιστορία το Voyager 2 ταξιδεύει στο διάστημα από το 1977
Αποτελεί κιόλας το μοναδικό πιάτο επικοινωνίας στο Νότιο Ημισφαίριο που είναι αρκετά ισχυρό για να στείλει αυτές τις εντολές. Οι εργασίες αναβάθμισής του αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2021 όπου και θα τεθεί ξανά πλήρως σε λειτουργία. Η NASA ευελπιστεί πως το DSS 43 θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο Perseverance rover όταν προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη, ενώ θα χρειαστεί και στις επερχόμενες αποστολές στη Σελήνη και γιατί όχι και στα επανδρωμένα ταξίδια στον Άρη.
Πηγή: unboxholics.com
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/11/2020)