Skip to main content
TM16
SEC 175 COVER
satpraxis 2022
now 33 2022
21 Αυγούστου 2020 11:02

«Στις θάλασσες της Αραβίας» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

a5ee523ecf0d1656ed1832e4ecba4521 XL 1ffd7ece

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις θάλασσες της Αραβίας» (Arabian Seas), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις θάλασσες της Αραβίας» (Arabian Seas), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 2017.

Η υπέροχη αυτή σειρά ντοκιμαντέρ είναι ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου, που διεισδύει στους ποικίλους οικοτόπους των νησιών και των θαλασσών της.

Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ, που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.

Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.

Ο σαρκοβόρος καρχαρίας και το σαλάχι που κυνηγούν το θήραμά τους στους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δηλητηριώδη ψάρια που αλλάζουν μορφή και στήνουν ενέδρες.

Τα ασπόνδυλα, που είναι οι θαλάσσιες αυθεντίες στην ψευδαίσθηση και στο καμουφλάζ!

Η θαλάσσια χελώνα, που χρονολογείται προ των δεινοσαύρων, διατηρώντας τη σημερινή μορφή της 100 εκατομμύρια χρόνια και πλέον. Τα μόλις επτά εναπομείναντα είδη απειλούνται με εξαφάνιση και τα τέσσερα από αυτά έρχονται στην Αραβική Χερσόνησο για την αναπαραγωγή τους.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 1ο: «Σαρκοβόρα πλάσματα του κοραλλιογενούς κήπου»

(Carnivores of the Coral Garden)

Οι θάλασσες της Αραβίας είναι γεμάτες ζωή και σαρκοβόρα πλάσματα.

Καρχαρίες και σαλάχια περιδιαβαίνουν στους κοραλλιογενείς υφάλους, κυνηγώντας το θήραμά τους. Τοξικά ψάρια μεταμφιέζονται για να στήσουν ενέδρα στους ανυποψίαστους και παράξενοι θηρευτές με πανοπλία καταβροχθίζουν τους ευάλωτους. Αυτά είναι τα σαρκοβόρα πλάσματα του κοραλλιογενούς κήπου της Αραβίας.

Από την αυγή μέχρι το σούρουπο, οι θηρευτές χρησιμοποιούν την απόκρυψη και άλλες δεξιότητές τους για να πιάσουν το ανυποψίαστο θήραμά τους. Όσα πλάσματα βρίσκονται πιο χαμηλά στην τροφική αλυσίδα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εξίσου έξυπνες τακτικές για να μη φαγωθούν. Καθώς ξημερώνει μια νέα μέρα πάνω από τους κοραλλιογενείς υφάλους στον Κόλπο του Ομάν, τα νυκτόβια σαρκοβόρα πλάσματα κουρνιάζουν έπειτα από μια νύχτα θήρευσης. Ένα θανατηφόρο σαλάχι ψάχνει ένα τελευταίο γεύμα στην άμμο και ένας καρχαρίας ζέβρα ψάχνει ένα μέρος να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν οι μεγάλοι νυχτερινοί κυνηγοί αποσύρονται, τα ημερόβια σαρκοβόρα πλάσματα παίρνουν τη θέση τους. Μια μεταμφιεσμένη και εξαιρετικά τοξική σκορπίνα περιμένει ακίνητη, έτοιμη να παγιδεύσει κάποιον περαστικό. Είναι σχεδόν αόρατη και μόνο η κίνησή της μπορεί να την προδώσει. Γιγάντιοι αστερίες γλιστρούν στον βυθό της θάλασσας, αναζητώντας κοραλλιογενείς πολύποδες -τα μικροσκοπικά ζώα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του υφάλου.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 2ο: «Oι μάγοι του υφάλου»

(Magicians of the Reef)

Η τέχνη της μεταμόρφωσης είναι μία από τις εξυπνότερες στρατηγικές επιβίωσης του ζωικού βασιλείου. Το καμουφλάζ για επίθεση ή άμυνα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του «τρώω ή με τρώνε».

Στον υποθαλάσσιο κόσμο, στις Θάλασσες της Αραβίας, το κόλπο της εξαφάνισης «τώρα με βλέπετε, τώρα όχι», είναι απλώς μία από τις μεταμορφώσεις-κρυφά χαρτιά της φύσης. Η μίμηση μπορεί να ξεγελάσει άλλους και να τους κάνει να πιστεύουν πως ένα ζώο είναι κάτι που δεν είναι. Η ικανότητα παραγωγής φανταχτερών χρωμάτων, δημιουργίας περίτεχνων σχεδίων, αλλά και αλλαγής της υφής του δέρματος ή του σχήματος του σώματος, από τη μια στιγμή στην άλλη, βοηθάει τα αρσενικά να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν τον άκρως απαραίτητο σύντροφο. Αυτοί είναι οι «Μάγοι του υφάλου».

Στους κοραλλιογενείς υφάλους του Κόλπου του Ομάν, το χταπόδι, το καλαμάρι και η σουπιά είναι «μετρ» των ψευδαισθήσεων. Όλα αυτά τα εντυπωσιακά κεφαλόποδα έχουν τρεις καρδιές, τουλάχιστον οκτώ άκρα, δηλαδή πλοκάμια, και τους μεγαλύτερους εγκεφάλους από οποιοδήποτε άλλο ασπόνδυλο. Ως μάγοι, οι ικανότητές τους βρίσκονται στην τέχνη της μεταμόρφωσης. Χρησιμοποιούν το καμουφλάζ για να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού, όμως μπορούν, επίσης, ν’ αλλάξουν υφή, χρώμα και σχήμα κάνοντας συναρπαστικές καλλιτεχνικές επιδείξεις.

Στα γυρίσματα, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αναπαραγωγής της σουπιάς Φαραώ, οι κάμερες καταγράφουν με εκπληκτική λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι φανταχτεροί «μάγοι» της θάλασσας προσελκύουν, ζευγαρώνουν και προστατεύουν τους συντρόφους τους. Στη συνέχεια, συναντάμε πλήθος άλλους έξυπνους «θαυματοποιούς», από τους καμουφλαρισμένους ιππόκαμπους μέχρι τους παραπλανητικούς μιμητές χελιών.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 3ο: «Συμπόσιο στο νησί»

(Island Feast)

Γύρω από μια μικρή αλυσίδα νησιών της ακτής του Ομάν, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της φύσης!

Λόγω των καλοκαιρινών θερμοκρασιών, αναδύονται θρεπτικά συστατικά από τα βάθη του ωκεανού, συναντούν τον αραβικό ήλιο και προκαλούν μια έκρηξη ζωής. Αυτή την περίοδο αφθονίας, τα ψάρια γεννούν, γεμίζοντας τα νερά με αβγά. Είναι ένας ακαταμάχητος μπουφές για κάθε αρπακτικό. Ο μουσώνας διαρκεί μόνο τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους η θαλάσσια ζωή έχει μεγάλη κινητικότητα με ταξίδια, αναπαραγωγή και κυνήγι θηράματος.

Οι ταξιδιώτες είναι πολλοί κι έρχονται από μακριά, όπως οι κεραμοχελώνες και τα θαλάσσια πουλιά. Ο πιο ξεχωριστός, όμως, επισκέπτης είναι ο φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου!

Την ίδια ώρα, οι κεραμοχελώνες ζευγαρώνουν στον ύφαλο και μόνο οι θηλυκές βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν τα αβγά τους. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και τα γλαρόνια για να μεγαλώσουν εκεί τα μωρά τους.

Και κάπου πιο βαθιά, γίνεται ένα ακόμα πάρτι στον ύφαλο. Πολύχρωμα κοράλλια περιτριγυρίζονται από τροπικά ψάρια που χαίρονται την εποχική ευδαιμονία. Υπάρχει πολύ φαγητό και φτάνει για όλους!

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 4ο:  «Οι υπερασπιστές του υφάλου»

(Defenders of the Reef)

Είναι καλοκαίρι, στον Κόλπο του Ομάν. Ο καυτός αραβικός ήλιος θερμαίνει τα ρηχά νερά στους 30 βαθμούς Κελσίου, περίπου. Η ζέστη ενισχύει την ανάπτυξη των φυκών σ’ έναν τεράστιο κοραλλιογενή ύφαλο, προσελκύοντας χιλιάδες πεινασμένα φυτοφάγα ψάρια. Είναι το σκηνικό ενός πολέμου επικράτησης μεταξύ ψαριών.

Πολλά απ’ αυτά τα ανταγωνιστικά ψάρια είναι εντυπωσιακά, έχουν φωτεινά χρώματα και έντονα σχέδια. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το ταπεινό ψάρι ντόμινο. Έχει χρώμα ασημογκρί και μία λευκή κηλίδα σε κάθε πλευρά. Με τη μουντή εμφάνισή του, είναι εύκολο να το αγνοήσει κανείς. Όμως, ό,τι του λείπει σε χρώμα και μέγεθος, το αντισταθμίζει με τη στάση του. Θα ορθώσει το ανάστημά του σε οποιονδήποτε μεγάλο «νταή» στον ύφαλο, ακόμη και σ’ έναν σκάρο πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος. Θα χρειαστεί όλη την αυτοπεποίθησή του τις επόμενες εβδομάδες, επειδή βρίσκεται σε αποστολή. Πρόκειται ν’ αναπαραχθεί για πρώτη φορά. Πρέπει να οριοθετήσει τον χώρο του και να δημιουργήσει, εκεί, τη δική του μικρή έκταση με φύκη. Θα είναι τεράστια διαφήμιση για εκείνον, σαν διαφημιστική πινακίδα που λέει στα θηλυκά ψάρια ντόμινο: «Επιλέξιμος εργένης κατοικεί εδώ». Όμως, τα νόστιμα φύκη θα προσελκύσουν διάφορους «κλέφτες». Επομένως, πρέπει να εργαστεί σκληρά για να φυλάξει τον χώρο του, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο, αν θέλει να πετύχει.

Πολλοί άλλοι κάτοικοι των υφάλων έχουν αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους για να παραμείνουν ασφαλείς.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00

Eπεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Η κληρονομιά μιας χελώνας»

(A Turtle’s Legacy)

Η θαλάσσια χελώνα είναι ένα από τα αρχαιότερα ζώα πάνω στη Γη, χρονολογείται, δε, προ των δεινοσαύρων διατηρώντας τη σημερινή μορφή της 100 εκατομμύρια χρόνια και πλέον. Τα μόλις επτά εναπομείναντα είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Αραβική Χερσόνησος είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές-φωλιές της θαλάσσιας χελώνας στον κόσμο και τα τέσσερα από τα επτά είδη της έρχονται εδώ για την αναπαραγωγή τους.

Οι κάμερες καταγράφουν την πορεία της πράσινης θαλασσοχελώνας στις παραλίες του Ομάν.

Η Αραβία αποτελεί τόπο συγκέντρωσης αυτών των πανέμορφων θαλάσσιων πλασμάτων και κάθε χρόνο χιλιάδες συγκεντρώνονται στις παραλίες του Ρας Αλ Τζινζ, για να γεννήσουν τα αβγά τους.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Kathrein CAS 120
Το CAS 120 είναι ένα υψηλής ποιότητας δορυφορικό κάτοπτρο της Kathrein με διάμετρο 120cm, σχεδιασμένο για σταθερή και αξιόπιστη λήψη ψηφιακών δορυφορικών σημάτων (π.χ. ASTRA, EUTELSAT / HOTBIRD). Με…
MaxHub CMB Series & XBar U50
Στους σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, η αξία μιας επένδυσης δεν καθορίζεται μόνο από τις δυνατότητές της, αλλά και από το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην καθημερινότητα. Αυτό ακριβ…
Goobay Keystone Jacks
Νέα παραλαβή Keystone Jacks RJ45 της Goobay, τα οποία είναι διαθέσιμα στο Β2Β της EDISION. Είναι σχεδιασμένα για τοποθέτηση IDC χωρίς τη χρήση εργαλείων και είναι επίσης κατάλληλα για Power over Eth…
DiGiVIEW DV-611/5G
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας κεραίας DiGiVIEW DV-611/5G. Πρόκειται για μια ψηφιακή κεραία εσωτερικού - εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο ενισχυτή 28dB, κατάλληλη για λ…
Kathrein LCD 130 A+
Το Kathrein LCD 130 A+ είναι ένα ομοαξονικό καλώδιο RG6 - 75Ω υψηλής απόδοσης, με πολύ υψηλό επίπεδο θωράκισης (~130dB) και Euroclass B2ca πυραντοχή, κατάλληλο για εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρου…
Akubela HyPanel Ultra
Σε ένα πραγματικά σύγχρονο σπίτι, η τεχνολογία δεν πρέπει απλώς να υπάρχει. Πρέπει να ενοποιείται, να λειτουργεί απρόσκοπτα και να προσφέρει εμπειρία. Το Akubela HyPanel Ultra δεν είναι μια ακόμη οθ…
Τα νέα της Mistral: Ενισχυτής κεραίας VeSat VS_RX2001
Όπως είχε γραφτεί στο προηγούμενο τεύχος, κάποια από τα προϊόντα VeSat που αφορούν ενισχυτές κεραίας και ενισχυτές κεντρικής κεραίας, από τώρα και στο εξής θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της Mistr…
TELEVES Coaxial CXT-18C
Η EDISION ανακοινώνει νέες παραλαβές καλωδίων TELEVES Coaxial CXT-18C Cu Dca LSFH White, σε κουλούρες των 100 και 250 μέτρων με διάταξη ξετυλίγματος. Πρόκειται για ομοαξονικά καλώδια LSFH, 75Ω, προδ…
TP-Link Agile Series Switches
Ξεκλειδώστε επιδόσεις 2.5G χωρίς το κόστος των μεγάλων επιχειρήσεων. Παραμένει το δίκτυό σας κολλημένο σε ταχύτητες Gigabit, την ώρα που οι συσκευές σας έχουν ήδη μεταβεί σε 2.5G και Wi-Fi 7; Η αναβ…
HUAYU L1850
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου πολυτηλεχειριστηρίου HUAYU L1850. Πρόκειται για ένα universal τηλεχειριστήριο που έρχεται προρρυθμισμένο για να λειτουργεί όχι μόνο με μί…
97790 kit εργαλείων δικτύου 4in1 για καλώδια RJ45 / RJ11 / RJ12 στο Β2Β της EDISION
Το 97790 kit εργαλείων δικτύου 4in1 για καλώδια RJ45 / RJ11 / RJ12 είναι ένα σετ με εργαλεία για καλώδια RJ11, RJ12 και RJ45. Το kit αυτό της EDISION περιλαμβάνει επίσης εργαλείο εγκατάστασης IDC με…
Kathrein KAZ 10
Το Kathrein KAZ 10 είναι ένα συμπαγές προστατευτικό υπερτάσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις κεραιών. Παρέχει προστασία από υπερτάσεις 5 κατευθύνσεων (4x DVB-S/S2 & 1x DVB-T/T2/C)…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιούνιος 2026
Το νέο τεύχος Ιουνίου 2026 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Θέματα τεύχους…
Ψηφιακή μετάβαση σε DVB-T2 και στην Κύπρο!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετάβαση της Κύπρου στο νέο πρότυπο επίγειας ψηφιακής μετάδοσης, το DVB-T2. Από την 1η Ιουλίου, το DVB-T θα πάψει οριστικά να λειτουργεί και όλοι οι πολίτες της Μεγαλονήσου απ…
EUR’OHM ΟΧΧΟ από την aliberti
Μια εξαιρετική σειρά πριζών της γαλλικής εταιρείας EUR’OHM κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά από την aliberti ΑΒΕΕ. Σχεδιασμένες μεπολλή καλή ποιότητα κατασκευής και υψηλή αισθητική για να τα…
Kathrein UFO 120/8
Η οικογένεια UFOprolite είναι η οικονομικά αποδοτική σειρά Compact Headend της Kathrein για την επόμενη γενιά εφαρμογών τηλεόρασης φιλοξενίας. Το UFO 120/8 προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της σειράς…
Sat & Zap, Ιούνιος 2026
Αρκετή κινητικότητα στη δημοφιλή θέση στις 13 Ανατολικά. Νέα ρωσικά στην ειδική συχνότητα του τουρκικού δορυφόρου και αρκετά παλαιστινιακά σε ειδική συχνότητα στις 26 Ανατολικά. Palestine TV…