Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι» – Νέα Εκπομπή στην ΕΡΤ3
Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Απ’ το Χωράφι στο Ράφι», που στόχο έχει να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 18:30.
Μέσα από τις αφηγήσεις όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας ενός προϊόντος, το τηλεοπτικό και καταναλωτικό κοινό μπορεί να γνωρίσει αυτά τα αγαθά, καθώς συχνά καταναλώνουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε ούτε πώς παράγονται ούτε ποια είναι η διατροφική αξία τους ούτε πώς συντηρούνται πριν την κατανάλωση.
Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς εκπομπών «Απ’ το Χωράφι στο Ράφι», η ομάδα παραγωγής και έρευνας της εκπομπής της ΕΡΤ3 μας συστήνει το Baby Leaf που ανήκει στα φυλλώδη λαχανικά. Η καλλιέργεια των baby leaves ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια κι έκτοτε καταγράφει συνεχή ανοδική πορεία, ωθούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση.
Η εκπομπή επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα για την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία των baby leaves στην Ελλάδα. Καταγράψαμε τη διαδικασία προετοιμασίας του εδάφους, τη σπορά και τη συλλογή των μικρών φυλλωδών λαχανικών. Ενημερωθήκαμε από γεωπόνους και στελέχη του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης για τα είδη και την προέλευση των ποικιλιών, τις καλλιεργητικές φροντίδες, τον τρόπο συλλογής και τη μετασυλλεκτική διαχείριση καθώς και τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής.
Ακολουθώντας την πορεία των προϊόντων στο στάδιο της επεξεργασίας, βρεθήκαμε στον χώρο διαλογής και τυποποίησης, όπου ενημερωθήκαμε για το ρόλο που διαδραματίζει η ανάπτυξη αλυσίδας ψύξης σε όλα τα στάδια, ώστε να διατηρείται η φρεσκάδα των λαχανικών. Επίσης γίνεται αναφορά και στα πρωτόκολλα που τηρούνται για να διασφαλίζεται ότι το κοινό θα καταναλώσει ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη