Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Το μινόρε της αυγής»
Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, οι φιλόξενοι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, αφιερώνουν την εκπομπή σ’ αυτή την εποχή και στο είδος του τραγουδιού που μεσουράνησε και «υμνήθηκε» μέσα από το θρυλικό σίριαλ «Το μινόρε της αυγής».
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, στις 22:00
«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσικό της ταξίδι, με ένα μεγάλο «Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του».
Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, οι φιλόξενοι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, αφιερώνουν την εκπομπή σ’ αυτή την εποχή και στο είδος του τραγουδιού που μεσουράνησε και «υμνήθηκε» μέσα από το θρυλικό σίριαλ «Το μινόρε της αυγής». Τη σειρά «της καρδιάς μας», των Βαγγέλη Γκούφα & Φώτη Μεσθεναίου, που έκανε πρεμιέρα το 1983 στη δημόσια τηλεόραση και πραγματεύονταν την ιστορία του ρεμπέτικου, το 1934, μέσα από τη δημιουργία και τη δράση της θρυλικής ρεμπέτικης «Τετράδας του Πειραιά». Του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου -όπως τον αποκαλούσαν- Μάρκου Βαμβακάρη, του Γιώργου Μπάτη, του Ανέστη Δελιά και του Στράτου Παγιουμτζή.
Στο αφιέρωμά μας, μοναδικά ερμηνεύουν και αποδίδουν δημοφιλή ρεμπέτικα τραγούδια, οι μουσικοί-ερμηνευτές: Γιώργος Ξηντάρης, Κατερίνα Τσιρίδου, Βαγγέλης Κορακάκης, Ανατολή Μαργιόλα, Θοδωρής & Αντώνης Ξηντάρης, και ο Βασίλης Κορακάκης.
Στο στούντιο της «Αυλής» μας, έρχεται το θεατρικό «Μινόρε», σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ιλίσια και βασίζεται στην ομώνυμη αγαπημένη σειρά.
«Ήταν όνειρο ζωής να κάνουμε το “Μινόρε” θεατρικό και το καταφέραμε», λέει ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος υπογράφει μάλιστα και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Μαζί με μέρος του θιάσου, τους ταλαντούχους Χριστίνα Μαξούρη, Κώστα Κοράκη, Κυριάκο Σαλή και Άρη Αντωνόπουλο, μας «ταξιδεύουν»… στο «Μινόρε», σ’ έναν κόσμο πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου.
«Το ρεμπέτικο ήταν η μεγάλη επαναφορά στη ζωή μας. Αρχίζει μια νέα περίοδος, το σίριαλ καθόρισε τις ζωές μας».
Ο καλλιτεχνικός επιμελητής μας, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετο, παρουσιάζει αυτή τη μετά «γκρίζα» εποχή της Κατοχής, εκεί στο 1946, όπου εμπνευσμένοι δημιουργοί βρίσκουν έδαφος, για να σπείρουν… τραγούδια του λαού, γεμάτα καημούς, πόνο αλλά και πάθος, όνειρα, προσδοκίες και διεκδικήσεις για μια καλύτερη ζωή. Έτσι γεννιέται και «θεριεύει» το ρεμπέτικο και το σμυρναίικο τραγούδι.
Στο αφιέρωμα ακούγονται χιλιοτραγουδισμένα και αγαπημένα κομμάτια, όπως: «Αργοσβήνεις μόνη» του «μεγάλου» Βασίλη Τσιτσάνη, «Μπουζούκι μου διπλόχορδο», «Μες στον οντά ενός πασά» σε στίχους Μίνωα Μάτσα και μουσική του Σπύρου Περιστέρη, το μάγκικο «Ο μπαρμπα-Γιάννης» σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου.
«Κάτω στο Πασαλιμάνι» ένα τραγούδι του Πάνου Πετσά, γεμάτο νιότη, ρομάντζα, χρώματα και αρώματα… πρωτοερμηνευμένο το 1947, από μια μοναδική γυναικεία φωνή που «σφράγισε» την εποχή, αυτή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, και τον Στελλάκη Περπινιάδη.
Τραγουδούν η Κατερίνα Τσιρίδου και οι Γιώργος, Θοδωρής και Αντώνης Ξηντάρης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=AHOw5a0srjE
«Ο παλιός Ξηντάρης, ο Γιώργος, έπαιξε στο τηλεοπτικό “Μινόρε της αυγής”. Οι νέοι Ξηντάρηδες, ο Θοδωρής και ο Αντώνης, καθόρισαν το ήθος και το ύφος του θεατρικού “Μινόρε”».
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης αποκάλυψε πως, όταν πατέρας και υιοί Ξηντάρη ερμηνεύουν στη σκηνή την «Ξανθιά μοδιστρούλα» του Γιάννη Παπαϊωάννου, οι ηθοποιοί μαζεύονται στις κουίντες και το τραγουδούν όλοι μαζί. «Υπάρχει μεγάλη αγάπη για την παράσταση, είναι ένα πανηγύρι, περνάμε καταπληκτικά, όλα τα παιδιά, έχουνε δέσει… όλοι λέμε να μην τελειώσει… τόσο όμορφα είναι!».
«Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη. Μία ρεμπέτικη καντάδα, ένα κορυφαίο κομμάτι «κληρονομιά» για να ταξιδεύουμε με τα τραγούδια του, ακόμη και στις μέρες μας. Το πρωτοερμήνευσαν ο «πατριάρχης» του ρεμπέτικου και η Έλλη Πετρίδου, το 1937.
Τραγουδούν οι ηθοποιοί από την παράσταση «Το Μινόρε», Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κώστας Κοράκης, Κυριάκος Σαλής, Άρης Αντωνόπουλος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=IdGIWl1nK_0
«Όλα τα παιδιά ξέρουν τα ρεμπέτικα. Για τη νέα γενιά τους πιτσιρικάδες του τότε, το “Μινόρε” είναι ένας σταθμός, το ρεμπέτικο είναι στο αίμα τους», λέει ο Βαγγέλης Κορακάκης.
Μοναδική στιγμή, αυτή όπου ο Χρήστος Νικολόπουλος παίζει μπουζούκι και τραγουδά με τον φίλο και παλιό αγαπημένο συνεργάτη του, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, το «Αν μας σπάσουν το μπουζούκι», ένα κομμάτι της κορυφαίας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που το «απογείωσε» μουσικά και ερμηνευτικά, ο Γιώργος Ζαμπέτας. Και το πρωτοερμήνευσαν ο ίδιος ο Ζαμπέτας με τη Ρία Κούρτη, το 1961.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=C8CfdAmCEy0
«Συννεφιασμένη Κυριακή». Ένα αριστούργημα του Τσιτσάνη γραμμένο χωρίς υπερβολή, ένας ύμνος στη φοβερή εκείνη περίοδο, πρωτοερμηνευμένο το 1948, από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου.
«Η αιτία θα είσαι εσύ» του Γιώργου Μητσάκη, «Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Σε γελάσανε» του Κώστα Σκαρβέλη, που τραγούδησαν για πρώτη φορά, το 1941, οι Στράτος Παγιουμτζής και Μάρκος Βαμβακάρης, «Γιατί να φύγεις μακριά» κ.ά.
Συγκίνηση και βαθιά νοσταλγία προκάλεσε ένα εκφραστικό κομμάτι, που φέρει στιχουργικά και μουσικά την υπογραφή του Βαγγέλη Κορακάκη, το «Πρώτο φθινόπωρο». Πρωτοερμηνεύθηκε το 1988, από τον Γιώργο Τζώρτζη. Τραγουδά ο Βαγγέλης Κορακάκης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=XfL3sHM8RcI
Ο λαϊκός δημιουργός, μάλιστα, παρουσίασε πρόσφατα και το πρώτο του βιβλιο-cd, με τίτλο «Άδολη σιωπή». «Aυτό το βιβλιαράκι είναι ένα πολύ προσωπικό βιβλιαράκι, με δουλειά 30 ετών… Αυτά τα κείµενα είναι λιγάκι “σκάψιµο” στην ψυχή µου. Στην ουσία είναι η ζωή µου», είπε ο ίδιος.
Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, λοιπόν, στις 22:00 και για δύο ώρες στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, σας προσκαλούμε να «ζωντανέψουμε» και να ζήσουμε «Το μινόρε της αυγής»!
Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Παίζουν οι μουσικοί:
Α΄ Μέρος: Γιώργος Ξηντάρης (μπουζούκι), Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι), Γιώργος Αναγνώστου (μπουζούκι), Αντώνης Ξηντάρης (μπαγλαμάς), Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κατερίνα Τσιρίδου (μπαγλαμάς).
Β΄ Μέρος – Το θεατρικό «Το Μινόρε»: Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι), Αντώνης Ξηντάρης (κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Νίκος Ρούλος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Ρέππας (μπαγλαμάς).
Γ΄ Μέρος: Βαγγέλης Κορακάκης (μπουζούκι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Νίκος Ρούλος (κοντραμπάσο), Σπύρος Γλένης (κρουστά), Δημήτρης Ρέππας (μπαγλαμάς), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι).
Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου