Skip to main content
7 Μαρτίου 2019 13:19

Η ΕΕ κατηγορεί το Facebook, το Twitter και την Google για μειωμένα αντανακλαστικά στα fake news

20115ee46e9ae7794b7383a2fa57acf0 XL 4f5125bf

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν καταφέρνουν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA της ΕΕ, ζήτησε εθνική νομοθεσία για να καταπολεμηθούν τα fake news.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν καταφέρνουν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA της ΕΕ, ζήτησε εθνική νομοθεσία για να καταπολεμηθούν τα fake news.

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση της.

«Οι πλατφόρμες δεν έχουν παράσχει αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι νέες πολιτικές και εργαλεία αναπτύσσονται έγκαιρα και με επαρκείς πόρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση των Επιτρόπων της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη Δικαιοσύνη (Βιέρα Γιούροβα), Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία (Μαρίγια Γκάμπριελ) και Ψηφιακή Ενιαία Αγοράς(Άντρους Άνσιπ).

Οι λέξεις που ειπώθηκαν αντικατοπτρίζουν εκείνες που ήδη εξέφρασε το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ τον Ιανουάριο, όταν το Facebook και άλλα κοινωνικά μέσα εξέδωσαν την πρώτη τους έκθεση σύμφωνα με τον εθελοντικό κώδικα πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης που συμφωνήθηκε με τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ.

Οι εκθέσεις υποτίθεται ότι περιγράφουν λεπτομερώς τη συμμόρφωση των πλατφορμών με τον κώδικα πρακτικής της Κομισιόν, ένα εθελοντικό πλαίσιο που στοχεύει στην εξάλειψη της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ δημοσίευσε την πρώτη έκθεση συμμόρφωσης στον κώδικα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Οι υπογράφοντες το σύνολο μέτρων περιλαμβάνουν το Facebook, τη Google και το Twitter. Εκείνη την εποχή, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ασφαλείας Κίνγκ περιέγραψε τις πρώτες αναφορές ως «αποσπασματικές, αδιαφανείς και αυτοεπιλεγόμενες».

Facebook

Η δήλωση που έκανε την Πέμπτη η Κομισιόν κυμάνθηκε σε αντίστοιχο τόνο, με το Facebook να κατηγορείται ότι δεν ανέφερε «σχετικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που αναλήφθηκαν τον Ιανουάριο όσον αφορά τον έλεγχο των τοποθετήσεων διαφήμισης», καθώς και την αποτυχία του να αποκαλύψει «τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών που καταργήθηκαν λόγω κακόβουλων δραστηριοτήτων που στοχεύουν συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε απάντηση, η στάση του Facebook ήταν αμυντική.

«Είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης δεικτών επιδόσεων γύρω από την πολιτική διαφήμιση αλλά αυτές θα είναι διαθέσιμες μόνο όταν το αρχείο των διαφημίσεων ξεκινήσει εκτός ΗΠΑ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Facebook στο EURACTIV μέσω email.

«Όσον αφορά τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών που καταργούμε από το Facebook, παρέχουμε ενημερώσεις σχετικά με αυτό στην εξαμηνιαία Έκθεση Διαφάνειας. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποβάλουμε εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επισημάνουμε την πρόοδο που σημειώνουμε σε κάθε τομέα που περιγράφεται στον κώδικα».

Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων στο Facebook, Νίκ Κλέγκ, αποκάλυψε ότι οι πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά νέων κανόνων στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. Τα νέα μέτρα προβλέπεται να κυκλοφορήσουν από το Facebook τον Μάρτιο.

Twitter

Εν τω μεταξύ, το Twitter βρέθηκε αντιμέτωπο με πυρά για έλλειψη δεδομένων που να αποδεικνύουν τη δέσμευσή του να βελτιώσει τον έλεγχο της τοποθέτησης διαφημίσεων, επιπλέον από την αναβολή της ενημέρωσης για τις προσπάθειες να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις.

Το δίκτυο κοινωνικών μέσων τοποθετήθηκε σε πιο συμβιβαστικό τόνο την Πέμπτη.

«Οι εκθέσεις μας θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην προετοιμασία για τις εκλογές της ΕΕ τον Μάιο», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter στο EURACTIV.

«Προσβλέπουμε να αναλύσουμε στην επόμενη έκθεσή μας νέους κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια των διαφημίσεων των πολιτικών εκστρατειών για τις εκλογές».

Οι μετρήσεις που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν από την Google «δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες και δεν διευκρινίζουν το βαθμό στον οποίο λήφθηκαν  ενέργειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης». Μέχρι και την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, η Google δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα του EURACTIV.

Να ρυθμίσουμε ή όχι;

Μετά από δύο μη ικανοποιητικές αποδόσεις της έκθεσης συμμόρφωσης, υπάρχουν ορισμένοι που τώρα αρχίζουν να μιλούν πιο ειλικρινά για τη δυνατότητα ρύθμισης.

Επίσης, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA) δημοσίευσε έγγραφο γνωμοδότησης για την εκλογική κυβερνοασφάλεια σε επίπεδο ΕΕ.

Στο έγγραφο, ο ENISA συνιστά στα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν «την εισαγωγή εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την διαδικτυακή παραπληροφόρηση». Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΕΕ για τη ρύθμιση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των ηλεκτρονικών πλατφορμών, αυτό θα «εξασφάλιζε μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης που έχει στόχο την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Udo Helmbrecht, εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, μίλησε για τα κίνητρα πίσω από όσους προσπαθούν να διαταράξουν τη δημοκρατική διαδικασία λέγοντας ότι «μπορούν να είναι πολλαπλά, για παράδειγμα, για οικονομικό κέρδος, φήμη ή για να προκαλέσουν χάος και αναρχία, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και να ανατρέψουν την πολιτική αντιπολίτευση».

Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως, δεν είναι λίγοι οι νομοθέτες που πιέζουν για ρύθμιση στον τομέα των ψεύτικων ειδήσεων.

Μετά τη δήλωση της Κομισιόν την Πέμπτη, ο πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Guy Verhofstadt, εκφράστηκε σε έντονους τόνους.

«Η ακεραιότητα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών και των δημοκρατιών μας κινδυνεύει», έγραψε στο Twitter. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η ανάγκη για ρύθμιση είναι πασιφανής».

 

Στο περιθώριο μιας πρόσφατης διάσκεψης για την κυβερνοασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η EURACTIV μίλησε στον αρμόδιο Επίτροπο Aσφαλείας Τζούλιαν Κίνγκ.

Όπως είπε η ρύθμιση θα είναι χωρίς αμφιβολία στο τραπέζι σε περίπτωση που οι πλατφόρμες αποτύχουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, όταν πιέστηκε να δώσει λεπτομέρειες για το εάν η μελλοντική ρύθμιση θα είναι «αναπόφευκτη», ο Κίνγκ είπε ότι «θέλει να δώσει στις πλατφόρμες την ευκαιρία να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν».

[το κείμενο στην ελληνική έκδοση επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραουλάνης]

https://www.euractiv.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Η AVM στην MWC 2024

    Η AVM στην MWC 2024

    Στη φετινή MWC που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η AVM παρουσίασε πρωτοποριακές καινοτομίες και νέα προϊόντα FRITZ! για πανίσχυρες συνδέσεις. Το FRITZ!Box 5690 Pro, που υποστηρίζει συνδέσεις οπτ...
  • DiGiVIEW DV-512

    DiGiVIEW DV-512

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τρο...
  • Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει τη σειρά Slimstyle, με την εγγύηση της εξ ολοκλήρου ιταλικής κατασκευής. Αλλάξτε, λοιπόν, τον τρόπο που «βλ...
  • Bridge Cable KL017

    Bridge Cable KL017

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα, τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερω...
  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
  • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
  • Kathrein UFOpro

    Kathrein UFOpro

    Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
  • Sat & Zap, Μάιος 2024

    Sat & Zap, Μάιος 2024

    Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...