Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Συνδιάσκεψη δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Άρχισαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της συνδιάσκεψης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΡΤ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της, ιδιαίτερα στα όργανα της EBU. Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου…
Άρχισαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της συνδιάσκεψης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΡΤ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της, ιδιαίτερα στα όργανα της EBU.
Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την πρώτη διεθνή πρωτοβουλία της ΕΡΤ από την επαναλειτουργία της. Με αφορμή τα 30 χρόνια της αδιάκοπης λειτουργίας της ΕΡΤ3, η κυρία Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επέδειξε η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα στον αγώνα της ΕΡΤ, ο οποίος κατέδειξε έμπρακτα τον ρόλο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ως πυλώνα δημοκρατίας. Τόνισε μάλιστα, ότι η δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι ένας βασικός δημοκρατικός θεσμός σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει βάση παραγωγής πολιτισμού, συνεργασίας και διαλόγου στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.
Στην πολυετή προσπάθεια της ΕΡΤ για συνεργασία των δημοσίων οργανισμών της περιοχής αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη συνδιάσκεψη ως συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2002 με την Ένωση Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Μαύρης Θάλασσας -πάλι με πρωτοβουλία της ΕΡΤ- η οποία διακόπηκε με το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013. Ο κ. Κωστόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνδιάσκεψη μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος θα προωθεί τα αιτήματα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών εντός και εκτός πλαισίου της EBU. Αφιερώνει τη διεθνή συνάντηση στους αγώνες των εργαζομένων και στην ΕΡΤ3, τον περιφερειακό βραχίονα της ΕΡΤ που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, η οποία εκπροσώπησε τον δήμαρχο της πόλης κ. Μπουτάρη, υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και πολιτιστικού περιεχομένου μεταξύ των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των χωρών της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέσα από αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται ο ρόλος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ίδιας της δημοκρατίας.
Τη βούληση της EBU για παροχή δυναμικής βοήθειας σε όλα τα μέλη της Ένωσης στην ενίσχυση της παραγωγής, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διάχυση περιεχομένου μετέφερε στον χαιρετισμό της η διευθύντρια Εσωτερικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της EBU Vanessa O’ Connor. Τόνισε μάλιστα την αξία που έχει η άμεση συνεργασία μεταξύ των μελών της Ένωσης, ιδίως στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Δώσαμε έναν αγώνα για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό και τα καταφέραμε» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, αναφερόμενος στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ να κρατήσουν ανοικτή τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση μετά το κλείσιμο του 2013, υπογραμμίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας. Ο κ. Καλφαγιάννης πρότεινε στους συμμετέχοντες να προωθήσουν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, προκειμένου να προστατευθεί αυτό το δημόσιο αγαθό που βάλλεται επίμονα από συγκεκριμένα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.
Στο επίκεντρο της διήμερης συνδιάσκεψης θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στο παρόν και τις μελλοντικές προοπτικές των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της περιοχής, όπως το πέρασμα στη νέα ψηφιακή εποχή, την αξιοποίηση των νέων μέσων, τον ρόλο των δημόσιων ΜΜΕ στις κοινωνίες των Βαλκανίων και τη θέση τους στο πλαίσιο της EBU. Στις εργασίες συμμετέχουν περισσότεροι από 20 σύνεδροι από 11 χώρες.