Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 ολοκληρώνεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο COSMOTE HISTORY HD

Με τον απολογισμό των Σεπτεμβριανών του 1955 και των γεγονότων που ακολούθησαν, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15/10 στις 21.00 η μεγάλη έρευνα για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή COSMOTE TV. Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής καταγράφονται μέσα από μαρτυρίες ομογενών, οι καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια, ναούς, σχολεία…
Με τον απολογισμό των Σεπτεμβριανών του 1955 και των γεγονότων που ακολούθησαν, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15/10 στις 21.00 η μεγάλη έρευνα για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή COSMOTE TV.
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής καταγράφονται μέσα από μαρτυρίες ομογενών, οι καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια, ναούς, σχολεία και νεκροταφεία, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο σε σημερινές τιμές. Οι τουρκικές πιέσεις, ωστόσο, δεν σταμάτησαν και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια με εφόδους στα γραφεία ελληνικών οργανώσεων και απελάσεις διακεκριμένων εκπροσώπων του ελληνισμού. Παρόλα αυτά, ο ελληνισμός κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει εκ νέου όσα έχασε τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου.
Στην εκπομπή μιλούν: ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών – Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Λιάζος, ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Ιακωβίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος, Πολύβιος Στράντζαλης, η Μαρίνα Καλούμενου, κόρη του φωτογράφου Δημήτρη Καλούμενου που απαθανάτισε τις καταστροφές, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράγιωργας, η καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας Ιλάι Ρομέιν Ορς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιερζί Γκιουλέκ.
Παράλληλα, φιλοξενούνται μαρτυρίες από τους Κωνσταντινουπολίτες Θεμιστοκλή Παχόπουλο, Δήμητρα Σιδηροπούλου, Δερμαζέρ και Αβραάμ Γεωργιάδη.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.