Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η παρουσίαση στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ των δορυφορικών καναλιών τον Οκτώβριο του 1988 (βίντεο)
Αναδημοσίευση από memorylifegr.blogspot.gr
Η Ελληνική τηλεόραση με την ΕΤ-1 και την ΕΤ-2 (όπως ονομάζονταν τότε), περνούσε κρίση, καθώς η εποχή της δεκαετίας του ’70 με τα πλούσια ποιοτικά προγράμματα έστω και σε άσπρο-μαύρο, καθώς και του πρώτου μισού του ’80 με την εισαγωγή της έγχρωμης τηλεόρασης και ύστερα του βίντεο είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Η Ελληνική τηλεόραση με την ΕΤ-1 και την ΕΤ-2 (όπως ονομάζονταν τότε), περνούσε κρίση, καθώς η εποχή της δεκαετίας του ’70 με τα πλούσια ποιοτικά προγράμματα έστω και σε άσπρο-μαύρο, καθώς και του πρώτου μισού του ’80 με την εισαγωγή της έγχρωμης τηλεόρασης και ύστερα του βίντεο είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Μικρές οι δαπάνες για νέες σειρές και παραγωγές προγραμμάτων και αρκετά ξένα σήριαλ οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση λύσης μέσω του γειτονικού βίντεο κλαμπ. Μέσα σ’ολα αυτά, πειρατικές προσπάθειες ιδιωτών εμφανίζονται όλο και συχνότερα για να προσφέρουν μια κάποια εναλλακτική.
Το τελματωμένο σκηνικό και η έλλειψη πολυφωνίας, έρχεται να τονιστεί με ιδιαίτερο τρόπο και από την προσπάθεια των τότε Δημάρχων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά για σύσταση δημοτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
Μπροστά στην εικόνα αυτή και ενώ έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτών με την εγκατάσταση μεγάλων «πιάτων» σε λίγες κατοικίες, η κυβέρνηση αποφασίζει την αναμετάδοση μέσω της ΕΡΤ, δορυφορικών καναλιών με ποικίλο πρόγραμμα. Εκείνο τον Οκτώβριο του 1988 θα κάνουν την εμφάνιση τους στους τηλεοπτικούς δέκτες, κανάλια που άφησαν εποχή αλλά και κανάλια παντελώς αδιάφορα.
Η δίψα όμως για περισσότερες επιλογές έκαναν πολλούς, να ξυπνήσουν πρωί για να συντονίσουν τους δέκτες τους, στα νέα αυτά τηλεοπτικά κανάλια. Αυτά ήταν το Super Channel (Μ.Βρετανία), Πρόγραμμα ποικίλης ύλης, με πολλή μουσική και παιδικά προγράμματα τα πρωινά, τηλεπαιχνίδια, πανευρωπαϊκά δελτία καιρού και διάφορα σήριαλ τα μεσημέρια, ενώ τα βράδια μεταδίδονταν ταινίες, σόου κλπ. To RAI DUE (Ιταλία), το TV 5 (Γαλλία), το Γερμανικό SAT-1, το Αμερικανικό CNN και το Σοβιετικό τότε, HORIZON.
Η προχειρότητα στις μεταδόσεις και στην οργάνωση του εγχειρήματος και η έλλειψη τεχνικής γνώσης από πλευράς τηλεθεατών, δημιούργησε ένα χαοτικό τηλεοπτικό περιβάλλον που έφερε αρκετούς τότε στα όρια τους. Την εποχή εκείνη το πρώτο πρόβλημα που διαπίστωνε κανείς ήταν η παλαιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού των καταναλωτών, καθώς για δεκαετίες η λήψη της ΕΡΤ και της ΕΡΤ-2 γινόταν με κεραία VHF. Αντίθετα,τα κανάλια που προσέφερε η ΕΡΤ μεταδίδονταν από τα UHF. Όποιος δεν είχε στην κατοχή του κεραία για λήψη και στην μπάντα συχνοτήτων αυτή, δεν θα μπορούσε και να τα παρακολουθήσει. Η ΕΡΤ, από την πλευρά της μάλλον πρόχειρα και χωρίς πολλές δοκιμές ξεκίνησε τις εκπομπές τους, με συνέπεια να παρατηρηθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης σημάτων ακόμη και με άρτιο τεχνολογικά εξοπλισμό.
Η τρέλα για την απόκτηση «κατάλληλου» εξοπλισμού, ώθησε πολλούς στην αγορά μεικτών για ενίσχυση σήματος καθώς και στην εγκατάσταση κεντρικών κεραιών για όλη την πολυκατοικία. Επιτήδειοι έκαναν όπως συνήθως την εμφάνιση τους, πουλώντας κυρίως σε ηλικιωμένους που δεν γνώριζαν, «σκάρτο» υλικό εξοπλισμό η σε αυξημένο κόστος. Ήταν τόσο χαρακτηριστική η άγνοια των περισσοτέρων τηλεθεατών, που όπως θα δείτε παρακάτω στο βίντεο της παρουσίασης τους στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΤ-1, οι δημοσιογράφοι μπερδεύουν τις μνήμες των καναλιών στις συσκευές, με τα κανάλια εκπομπής και τις συχνότητες των δορυφορικών σταθμών!