Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 194
631
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26 Αυγούστου 2014 21:55

Λήψεις στην Ελλάδα των νέων δορυφόρων

Γράφει: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
2ed867fee7d31699d75c9cac03544fbe XL 340076ff

Αρκετοί είναι οι νέοι δορυφόροι που αντικατέστησαν παλαιότερους από την αρχή της φετινής χρονιάς, άλλοι με θετικό και άλλοι με αρνητικό αντίκτυπο στις δορυφορικές μας λήψεις. Παρόλο που μεταξύ τους δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, με εξαίρεση τον Eutelsat 3B στις 3 μοίρες Ανατολικά…

Αρκετοί είναι οι νέοι δορυφόροι που αντικατέστησαν παλαιότερους από την αρχή της φετινής χρονιάς, άλλοι με θετικό και άλλοι με αρνητικό αντίκτυπο στις δορυφορικές μας λήψεις. Παρόλο που μεταξύ τους δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, με εξαίρεση τον Eutelsat 3B στις 3 μοίρες Ανατολικά, αποφασίσαμε να ελέγξουμε την λήψη τους και να την συγκρίνουμε με τους δορυφόρους που αντικατέστησαν, ώστε να δούμε… τι είχαμε, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε στις δορυφορικές μας λήψεις….

ABS 2 – 75 Ανατολικά

Ο Asia Broadcast Satellite 2 εκτοξεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας με την πτήση 217 πυραύλου Arianne 5 και διαθέτει 32 πομπούς μπάντας C, 51 μπάντας Ku και 6 μπάντας Ka, ενώ το πολυεθνικό γκρουπ στο οποίο ανήκει διαθέτει συνολικά 6 δορυφόρους σε 6 διαφορετικές τροχιακές θέσεις. Ο ABS 2 αντικατέστησε τον ABS1 (πρώην LM-1) στην ίδια τροχιακή θέση και δυστυχώς ήταν για μας μια μεγάλη απογοήτευση, και ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για ρωσικά κανάλια! Ενώ η λήψη του ABS 1 (Βόρεια και Νότια δέσμη) ήταν αρκετά εύκολη στην χώρα μας και μόνο στα ΝΔ μπορεί να απαιτούσε κάτοπτρο 1.8 ή 2 μέτρων (στα ΒΑ κατέβαινε και με 1m), η λήψη του νέου δορυφόρου ABS 2 είναι απλά πολύ δύσκολη (σχεδόν ανέφικτη) στις περισσότερες περιπτώσεις. Στην πράξη όλοι σχεδόν οι πομποί της μπάντας Ku ανήκουν στην δέσμη Ρωσίας, για την οποία δεν έχουμε καμία αναφορά λήψης από την Ελλάδα (ίσως μόνο στα ΒΑ θα άξιζε να δοκιμάσουν με κάτοπτρα > 2.4m). Δύο μόνο πομποί ανήκουν στην Southern beam, για την οποία υπάρχουν δυνατότητες λήψης με μεγάλα κάτοπτρα στην ΝΑ Ελλάδα και μέχρι τα κεντρικά, ενώ αντίθετα η χώρα μας φαίνεται να καλύπτεται πολύ καλά από την MENA Beam… μόνο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εκπομπή σ’ αυτή την δέσμη! Στην μπάντα C παραμένει εφικτή η λήψη της global beam και ακόμη καλύτερα της west hemi beam. Οι δύο συχνότητες της Southern beam που πρέπει να τσεκάρετε για ενδεχόμενη λήψη (στα Νότια-ΝΑ με μεγάλα κάτοπτρα) είναι η 12.523H, 30.000, 1/2 και 12.552H, 17.500, 4/5.

Express AT-1 – 56 Ανατολικά

Ο Express AT-1 εκτοξεύτηκε στις 15 Μαρτίου του 2014 από το Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν με πύραυλο Proton και διαθέτει 32 πομπούς Ku band και 2 Ka band. Ανήκει στην RSCC (Russian Satellite Communication Company) και αντικατέστησε τον παμπάλαιο δορυφόρο Bonum 1 στις 56 ανατολικά και τον αποκλίνοντα Direct TV 1R στις 55.8 ανατολικά. Η ειδική ιδιομορφία των δορυφόρων την θέσης αυτής που αυξάνει σημαντικά την δυσκολία λήψης τους στην χώρα μας είναι η εκπομπή τους με το σύστημα των κυκλικών πολώσεων (Left ή Right, αριστερόστροφης ή δεξιόστροφης) η οποία χάνει περίπου 3dΒ σήματος στα συμβατικά LNB γραμμικής πόλωσης που χρησιμοποιούμε. Για να μην υπάρξει αυτή η απώλεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί είτε ειδικό Universal LNB για πιάτα offset με ενσωματωμένο depolarizer κυκλικής πόλωσης, είτε στα C-120 Flange LNB για κάτοπτρα κεντρικής εστίασης, να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση μικρή διηλεκτρική πλάκα που θα μετατρέψει τις γραμμικές πολώσεις σε κυκλικές ανακτώντας ένα μέρος από τα 3dΒ της απώλειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως μόνο σε σταθερές λήψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά, καθώς σε λήψη με κινητό κάτοπτρο το διηλεκτρικό ή το ειδικό LNB χαλάνε τις λήψεις των γραμμικών πολώσεων.

Πιο συγκεκριμένα: Στην εικόνα βλέπετε το μοναδικό ελεύθερο κανάλι του δορυφόρου, το ρωσικό Infokanal, από λήψη του φίλου Νίκου με πιάτο 2.4m στην Οιχαλία Τρικάλων. Στον δορυφόρο πάντως εκπέμπουν κωδικοποιημένα τα ρωσικά πακέτα Tricolor-NTV Plus. Η ισχυρότερη συχνότητα για δοκιμή είναι η 12.226L, 27.500, 3/4, η οποία μεταδίδει και το Infokanal.

Turksat 4A – 42 Ανατολικά

O Turksat 4A εκτοξεύτηκε στις 14 Μαρτίου του 2014 από το Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν με πύραυλο Proton και διαθέτει 28 πομπούς Ku band και 2 Ka band. Δεν αντικατέστησε ακόμη κάποιον δορυφόρο αλλά τοποθετήθηκε στις 42 μοίρες ανατολικά μαζί με τους Turksat 2A-3A, ενώ ανήκει βέβαια στην κρατική Turksat.

Διαθέτει 3 δέσμες εκπομπής, την Δυτική (για κάλυψη και της Δυτικής Ευρώπης όπου κατοικούν πολλοί τούρκοι μετανάστες), την Ανατολική και την δέσμη Τουρκίας και η χώρα μας καλύπτεται μερικώς ή ολικώς και από τις τρείς δέσμες. Αν και με βάση τα ιχνοδιαγράμματα θα έπρεπε στα Δυτικά της χώρας η λήψη της ανατολικής και της τουρκικής δέσμης να γίνονται λίγο δυσκολότερες από ότι οι λήψεις των δορυφόρων 2A-3A, στην πράξη ακόμη και στα δυτικά η λήψη παραμένει εξίσου ισχυρή και υπάρχουν μόνο μικροδιαφορές στο σήμα ανά συχνότητα, ακόμη και μεταξύ συχνοτήτων της ίδια δέσμης.

Πιο συγκεκριμένα: Στις εικόνες βλέπετε λήψεις και από τις τρείς δέσμες του νέου Turksat 4A, που δεν δείχνουν καμία ουσιαστική διαφορά σήματος, το οποίο κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα 17-18dΒ για πιάτο 2.4m στην Καστοριά.

Ενδεικτικές συχνότητες:

Turkiye Beam: 12.379H – 30.000 – 3/4

East Beam: 12.422H – 30.000 – 3/4

West Beam: 11.958V – 27.500 – 5/6

Astra 5B – 31.5 Ανατολικά

Ο Astra 5B εκτοξεύτηκε στις 22 Μαρτίου του 2014 από το Κουρού της Γαλλικής Γουϊάννας με την πτήση 216 πυραύλου Arianne 5 και διαθέτει 40 πομπούς Ku band. Αντικατέστησε τον Astra 1G (παλαιό κάτοικο της θέσης 19.2 ανατολικά), ανήκει όπως όλοι οι Astra στην SES και διαθέτει δύο δέσμες εκπομπής, την Wide και την High beam, οι οποίες δεν εμφανίζουν πλέον δυσκολίες λήψης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την East beam του Astra 1G, της οποίας η λήψη ήταν πολύ δύσκολη στα Δυτικά της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα: Στις εικόνες βλέπετε δύο από τα ελάχιστα ελεύθερα κανάλια του δορυφόρου. Μόνο δύο συχνότητες εκπέμπουν στην δέσμη Wide και όλες οι υπόλοιπες στην δέσμη high και δεν παρατηρούμε καμία διαφορά στο σήμα που κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικές συχνότητες:

Wide Beam: 11.758H – 27.500 – 3/4

High Beam: 12.207V – 27.500 – 5/6 (DVB-S2/8PSK)

Προσοχή στον δορυφόρο εκπέμπουν και μερικές συχνότητες σε συστήματα εκπομπής ασύμβατα με τους οικιακούς δορυφορικούς δέκτες (multistream κλπ).

Eutelsat 3B – 3 Ανατολικά

Ο Eutelsat 3B εκτοξεύτηκε στις 26 Μαΐου του 2014 με πύραυλο Zenit 3S από την πλατφόρμα Odyssey (Sea Launch) και διαθέτει 12 πομπούς C band, 30 Ku band και 9 Ka band. Ανήκει στον ευρωπαϊκό Οργανισμό Eutelsat και αντικατέστησε τον Eutelsat 3D. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται μόνο η δέσμη εκπομπής Europe, η λήψη της οποίας είναι πολύ εύκολη σε όλη την Ελλάδα, αφού όπως μπορείτε να δείτε στο ιχνοδιάγραμμα, η χώρα μας καλύπτεται εξ ολοκλήρου με σήμα 49 dBW, το οποίο στην πράξη επιτρέπει λήψη ακόμη και με κάτοπτρα 60cm (σημειώστε πάντως ότι η χρήση μεταδόσεων SCPC με χαμηλά symbol rate και μικρές αποστάσεις μεταξύ των συχνοτήτων μπορεί να φέρει δυσκολίες στο φόρτωμα ορισμένων μεταδόσεων).

Πιο συγκεκριμένα: Κανένα πρόβλημα στην λήψη των ελληνικών καναλιών που βλέπετε στις εικόνες, τα οποία μεταδίδονται συνήθως με την ασθενική κωδικοποίηση Biss που σπανίως αλλάζει, ενώ κατά διαστήματα μπορεί να πετύχετε και ελεύθερη εκπομπή. Η λήψη αυτή είναι σημαντική για όσους δεν καλύπτονται από επίγειο ψηφιακό σήμα και παρουσιάζουν κακή λήψη των αναλογικών μεταδόσεων.

Για τα ελληνικά κανάλια της Digea σημειώστε τις συχνότητες: 12.519V, 12.537V, 12.548H και 12.568H (13.960, 3/5, DVB-S2/QPSK), ενώ για την ΝΕΡΙΤ: 12.734V – 16.750 – 3/5 – DVB-S2/QPSK.

Να πούμε επίσης ότι άλλος ένας δορυφόρος του οποίου η λήψη στην χώρα μας έγινε από τις αρχές του χρόνου πολύ δύσκολη είναι ο Eutelsat 25B/ Es’ Hail1 στις 25.5 ανατολικά. Ο δορυφόρος αντικατέστησε τον Eutelsat 25C στην ίδια θέση, του οποίου η λήψη ήταν εύκολη ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ η λήψη του νέου είναι πλέον εφικτή μόνο στα πολύ Νότια, αφού ακόμη και στην Αττική χρειάζεται τρίμετρο κάτοπτρο για να υπάρξει πιθανότητα κάποια λήψης. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ιχνοδιάγραμμα… ακόμη και η Κρήτη είναι έξω από την τελευταία γραμμή του.

Επίσης σύντομα αναμένουμε την επιστροφή του Astra 1G από τις 31.5 ανατολικά στις 19.2 ανατολικά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει εκπομπές…

Αντί επιλόγου

Δυστυχώς για τους φανατικούς της κινητής δορυφορικής λήψης που θέλουμε… να κατεβάζουμε όλους τους δορυφόρους που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο η τάση που επικρατεί τα τελευταία στις δορυφορικές εκπομπές είναι οι ισχυροί δορυφόροι με πολύ συγκεντρωτικές δέσμες εκπομπής! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καλύπτονται με πολύ μικρά κάτοπτρα οι περιοχές που ενδιαφέρουν τον πάροχο και έξω από αυτές το σήμα να αδυνατίζει και η λήψη να γίνεται σχεδόν ανέφικτη ή να απαιτεί πολύ μεγάλα κάτοπτρα. Έτσι Ρώσοι, Άραβες, Δυτικοευρωπαίοι πολύ συχνά αφήνουν την χώρα μας εντελώς έξω από τις ζώνες κάλυψης και μόνο από γειτονικές χώρες ή από όσους ενδιαφέρονται για πανευρωπαϊκή κάλυψη μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε δορυφορικές λήψεις.

{gallery}12486{/gallery}

Τεύχος 72

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί τα πεδιόμετρα Promax Ranger αποτελούν «ελβετικό σουγιά» των μετρήσεων
Ποιος δεν θυμάται τον ατρόμητο Angus MacGyver, ο οποίος, με μεγάλη πείρα και δεξιότητες, κουβαλούσε πάντα μαζί του τον ελβετικό σουγιά του στρατού για να σώσει την κατάσταση σε αμέτρητα σενάρια. Μ...
Grandstream GSC3574/3575
Η Grandstream συνεχίζει να ενδυναμώνει τη σειρά των συστημάτων ελέγχου εγκαταστάσεων και θυροτηλεοράσεών της, με την κυκλοφορία των νέων μοντέλων GSC3574 σε λευκό χρώμα και GSC3575 σε μαύρο. Η Par...
Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές
«Αξιοποίηση της λήψης 4G/5G data σε δύσκολες περιοχές». Το webinar επικεντρώθηκε στην περιγραφή της τεχνολογίας με την οποία μπορούμε να έχουμε internet σε απομακρυσμένα σημεία, όπου δεν έχουμε αξ...
Amiko NXH-CO1 & NXH-C02
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή των combiners NXH-CO1 και NXH-CO2 της Amiko. Πρόκειται για μίκτες διανομής δορυφορικού και επίγειου ψηφιακού σήματος, οι οποίοι λειτουργούν σε εύρος ζώ...
Οι επίσημοι εισαγωγείς – διανομείς της Ikusi σε Ελλάδα και Κύπρο
Η IDComs - Ikusi Hellas εκφράζοντας την πολιτική της Ikusi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, έχει εδώ και δεκαετίες δημιουργήσει στην κάθε περιοχή τις κατάλληλες δομές που της επιτρέπουν ...
Teletek UP01-SA & GUP04-SA
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή πριζών διανομής σήματος της Teletek. Πρόκειται για την UP01-SA (τερματική) και την GUP04-SA (διελεύσεως), οι οποίες είναι εξοπλισμένες με 3 εξόδους TV-...
Redline S150 HD
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Redline S150 HD. Πρόκειται για έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με ανάλυση Full HD και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Χάρη στην υποστήριξη...
TP-Link EAP772
Το EAP772 είναι ένα επαγγελματικό Access Point Wi-Fi 7 τριών ζωνών της TP-Link, με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση που εξασφαλίζει κορυφαία σύνδεση με συνολική απόδοση έως και 9,3Gbps. Η συνολική απόδοσ...
GJ-1600
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της GJ-1600, μιας τροχήλατης βάσης δαπέδου που είναι ιδανική για τηλεοράσεις με μέγεθος οθόνης από 32 έως 65 ίντσες. Είναι σχεδιασμένη για ευκολ...
Μετρήσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G με τον Atlas NG της Promax
Ο Atlas NG της Promax είναι ο καθολικός αναλυτής εκπομπής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια της αλυσίδας μετάδοσης, από το στούντιο έως τα τελικά σημεία. Η νέα επιλογή μέτρησης δικτύων...
Supervoice SVC-WBT41
Το Supervoice SVC-WBT41 είναι ένα επαγγελματικό, ασύρματο μονοφωνικό ακουστικό κεφαλής Bluetooth V5.2, με προηγμένη τεχνολογία Ai dual-mic noise cancelling και πολυτελές design, με εξαιρετικά ελαφ...
Redline RL-SP8624G
Το RL-SP8624G είναι ένα Ethernet PoE Switch της Redline, που χρησιμοποιείται για την επέκταση ενός ενσύρματου δικτύου. Εκεί που οι θύρες του router δεν επαρκούν για τις ενσύρματες συνδέσεις όλων τ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Δεκέμβριος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το...
Creta Electronix 2024
Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, έλαβε χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης ένα ιδιαιτέρως επιτυχημένο κλαδικό διήμερο: Η έκθεση Creta Electronix 2024, η δεύτερη κλαδική έκθεση συστημάτ...
Grandstream DP755
Η επικοινωνία, τόσο μεταξύ υπαλλήλων όσο και με πελάτες, είναι κρίσιμη για όλες τις επιχειρήσεις. Η ανάγκη για προϊόντα που μπορούν να καλύψουν αυτές τις απαιτήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Για να...
Sat & Zap, Δεκέμβριος 2024
Αρκετά νέα κανάλια αυτόν τον μήνα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα αγγλόφωνα, όπως το αμερικανικό One America News κ.λπ. Επίσης, τουλάχιστον στα Δυτικά της χώρας, αλλά πιθανότατα και στα Νό...