Skip to main content
2 Φεβρουαρίου 2013 11:06

Οι ταινίες της ημέρας

Γράφει: N.D
083a3cd1f6267cd054f0bab31261d7ae XL 9d58b792

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ 3 αστεράκια 13.45 STAR
  • ΤΡΕΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ 2 αστεράκια 14.50 MEGA
  • ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΕΠΛΟ 2½ αστεράκια 21.00 ALPHA
  • Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια 22.00 ΒΟΥΛΗ
  • ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ 2 αστεράκια 22.45 novacinema4
  • Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 4 αστεράκια 23.00 ΕΤ3
  • ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ 2½ αστεράκια 23.30 ALPHA
  • J. EDGAR 2½ αστεράκια 23.45 novacinema1/HD
  • ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ 3 αστεράκια 01.00 ET1
  • ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ 2½ αστεράκια 01.00 ET3
  • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΙΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ 3½ αστεράκια 01.15 STAR
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ 3 αστεράκια

STAR 13.45

Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 81′

BEFORE SUNSET. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με τους Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί.

Οι δυο ήρωες του «Πριν το Ξημέρωμα» συναντιούνται ξανά, μόνο που αυτή τη φορά έχουν να αναμετρηθούν με πιο αδυσώπητο τρόπο με το χρόνο. Οι πρώην ιδεαλιστές φοιτητές έχουν πλέον ένα παρελθόν που βαραίνει πάνω τους και ελάχιστο χρόνο για να μιλήσουν για τα συναισθήματά και τα πιστεύω τους, αυτά που τους ενώνουν ή μπορεί και να τους χωρίζουν.

«Ο χρόνος είναι ένα ψέμα», λέει ο Τζέσι… «Μέσα σε κάθε στιγμή που ζούμε, υπάρχει μια άλλη στιγμή» – αυτός ο ίδιος ο Τζέσι που έχει την ιδέα να γράψει μια νουβέλα διάρκειας όσο ένα ποπ τραγούδι. Στιγμές του χρόνου, λοιπόν, στο «ρομαντικό» Παρίσι, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που δεν θυμούνται καλά-καλά αν πριν 9 χρόνια έκαναν σεξ, οι οποίοι ωστόσο έχουν το χρόνο να συγκρουστούν διαλογικά για δεκάδες θέματα (ο Τζέσι είναι τυπικός Αμερικανός συντηρητικός και η Σελίν οικολόγος ακτιβίστρια), αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους, αφήνουν ένα τραγούδι της Νίνα Σιμόν να μιλήσει. Οι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ συνεργάστηκαν με τον Λινκλέιτερ στη συγγραφή των διαλόγων, όπου όμως εξίσου σημαίνουσα βαρύτητα έχουν και όσα αποσιωπούνται, σε μια ταινία που αφομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του σινεμά του Ρομέρ και Ριβέτ.

transparent listΤΡΕΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 98′

RV. Αμερικανο-γερμανο-αγγλική ταινία του Μπάρι Σόνενφελντ, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τζεφ Ντάνιελς, Τσέριλ Χάινς.

Αντί να πάει διακοπές στη Χαβάη, ένας οικογενειάρχης νοικιάζει ένα τροχόσπιτο και κατευθύνεται στο Κολοράντο για μια επείγουσα επαγγελματική συνάντηση.

Ο Μπάρι Σόνενφελντ φρεσκάρει την οικογενειακή κωμωδία.

transparent listΗ ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1 αστεράκι

ALPHA 15.15

Κωμωδία, 1972 (Έγχρ.), 75′

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκο Αλεξανδράκη, Νόνικα Γαληνέα.

Μια δασκάλα μουσικής φιλοξενεί ένα συγκρότημα στο κερκυραϊκό αρχοντικό της, το οποίο ενδιαφέρεται να αγοράσει ένας επιχειρηματίας για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

Η Βλαχοπούλου έχει αρχίσει να φωνάζει πολύ και να χάνει την αυτοσυγκράτησή της, σε μια κωμωδία που λειτούργησε, φαντάζομαι, ως διαφήμιση της ομορφιάς της Κέρκυρας.

transparent listΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 21.00

Κομεντί, 2010 (Έγχρ.), 104′

SHE’ S OUT OF MY LEAGUE. Αμερικανική ταινία του Τζιμ Φιλντ Σμιθ, με τους Τζέι Μπαρουσέλ, Άλις Ιβ, Μάικ Βόγκελ.

Ο Κερκ, ένας ασχημούλης και αμήχανος νεαρός, γνωρίζει την πανέμορφη Μόλι, την οποία παραδόξως γοητεύει. Τώρα πρέπει να ξεπεράσει το σοκ ότι οι δυο τους είναι ζευγάρι και, διαψεύδοντας τους πάντες, να την κρατήσει κοντά του.

Μια ακόμα παραλλαγή της boy meets girl ιστορίας και μια ακόμα νεανική κομεντί η οποία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα δεκάδες ροζ αντίτυπα που την αναπαράγουν με τον ίδιο κι απαράλλακτο τρόπο. Μπορεί ο αδέξιος Τζέι Μπαρουσέλ («Με την Πρώτη», «Τροπική Καταιγίδα») και η τέλεια ξανθιά Άλις Ιβ (η νταντά χωρίς σουτιέν του «Sex and the City 2») να αποτελούν το ιδανικό αταίριαστο ζευγάρι, η ανάγκη της ταινίας, όμως, να οδηγηθεί σε ένα εκβιαστικό χάπι εντ ισοπεδώνει κάθε δυναμική. Για πολλοστή φορά, ό,τι ξεκινά με διασκεδαστικές υποσχέσεις τελειώνει σαν μεγαλοπρεπής αμερικανιά.

transparent listΒΑΜΜΕΝΟ ΠΕΠΛΟ 2½ αστεράκια

ALPHA 21.00

Εποχής, 2006 (Έγχρ.), 125′

THE PAINTED VEIL. Αμερικανική ταινία του Τζον Κάραν, με τους Ναόμι Γουότς, Έντουαρντ Νόρτον, Λιβ Σράιμπερ.

Στην Αγγλία του 1920 η αριστοκρατικής καταγωγής Κίτι παντρεύεται ένα γιατρό και μετακομίζουν στην Κίνα. Σύντομα εκείνος ανακαλύπτει ότι τον απατά και, για να την εκδικηθεί, την παίρνει μαζί του σε ένα απομονωμένο χωριό όπου έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας.

Μια ιστορία εκδίκησης μετατρέπεται από τον Σόμερσετ Μομ σε ιστορία λύτρωσης και εξιλέωσης. Ιδανικός συνδυασμός για μια εξωτική περιπέτεια εποχής, στη γοητεία της οποίας το Χόλιγουντ κατέφυγε δύο φορές στο παρελθόν. Ο Τζον Κάραν («Δεν Μένουμε πια Εδώ», «Δόλωμα Γένους Θηλυκού») μοιάζει να νιώθει άνετα στην Κίνα του 1920. Αφήνει τους δύο ταλαντούχους πρωταγωνιστές του να βγουν μπροστά και, υποστηριζόμενοι από μια προσεγμένη παραγωγή κι ένα ατμοσφαιρικό, βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα σάουντρακ του Αλεξάντρ Ντεσπλά, να δώσουν βάθος σε δύο τραγικούς χαρακτήρες και μια συναισθηματικά φορτισμένη (αλλά και προβλέψιμη) ιστορία αγάπης.

transparent listΒΕΑΝ: Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 1½ αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 1997 (Έγχρ.), 90′

BEAN: THE MOVIE. Αγγλο-αμερικανική ταινία του Μελ Σμιθ, με τους Ρόουαν Άτκινσον, Πίτερ ΜακΝίκολ, Τζον Μιλς.

Ο κύριος Μπιν καταστρέφει τα πάντα όταν επισκέπτεται την Αμερική με την ιδιότητα του εφόρου τέχνης.

Στην πρώτη του κινηματογραφική περιπέτεια, ο Βρετανός κωμικός επαναλαβάνει τις γκάφες της τηλεοπτικής σειράς.

transparent listΟ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια

ΒΟΥΛΗ 22.00

Κωμωδία, 1958 (Έγχρ.), 117′

MON ONCLE. Γαλλική ταινία του Ζακ Τατί, με τον ίδιο και τους Ζαν-Πιέρ Ζολά, Αντριέν Σερβαντί.

Ως διευθυντής ενός εργοστασίου πλαστικών, ο γαμπρός του κυρίου Ιλό μένει σε ένα πρωτοποριακά μοντέρνο σπίτι όπου όλες οι οικιακές λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες. Ο μικρός ανιψιός του κυρίου Ιλό ασφυκτιά, αλλά και ο τελευταίος πρέπει να αντιμετωπίσει μια προσφορά εργασίας στο εργοστάσιο του γαμπρού του.

Ο Τατί μεγαλουργεί με ευφυή αλλά και ξεκαρδιστική στοχαστικότητα απέναντι στον μοντερνισμό. Το πέρασμα στη νεωτερικότητα εκφράζεται εδώ με την αντίθεση μεταξύ των ανθρώπων που εμπιστεύονται τη ζωή τους στις παραδοσιακές νόρμες (ο μεσοαστός κύριος Ιλό), και όσων ανάγουν την ευτυχία στην κοινωνική ανέλιξη μέσω του πλούτου (η οικογένεια Αρπέλ που ευημερεί). Αυτή η αντίθεση σχηματοποιείται με την τοποθέτηση του καθενός στο προσωπικό του περιβάλλον: από τη μια η γραφική, εξωστρεφής συνοικία του κυρίου Ιλό με μια γαργαλιστική ακρίβεια στη σύνθεση των πλάνων, και από την άλλη το σούπερ μοντέρνο, αλλά «αμπαρωμένο», σπίτι των Αρπέλ όπου το κωμικό γκαγκ ευδοκιμεί ιδανικά σε συνάρτηση με τις λειτουργίες του σπιτιού-γκαλερί-εργοστάσιο (αλησμόνητες οι σεκάνς με το σιντριβάνι ή την κουζίνα). Ο κύριος Ιλό όπως πάντα είναι έξω από τα νερά του, όμως δεν γελά ποτέ, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά, και μάλιστα με κάποια απορία, την κωμική παθολογία της καθημερινής ζωής. Αυτός είναι ένας (βουβός) θρίαμβος της λεπτοδουλεμένης κωμωδίας, που βραβεύτηκε με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

transparent listΑΝΤΙΖΗΛΟΙ 0 αστεράκια

ΕΤ1 22.30

Δραματική, 1993 (Έγχρ.), 98′

ENTANGLED. Γαλλο-καναδική ταινία του Μαξ Φίσερ, με τους Τζαντ Νέλσον, Λόρενς Τρέιλ, Πιρς Μπρόσναν.

Της ζήλιας τα καμώματα. Ο ζηλιάρης είναι ένας όχι και τόσο επιτυχημένος συγγραφέας που μόλις έχει τελειώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του και αντικείμενο του πάθους του, ένα μοντέλο, του κρύβει κάποιες λεπτομέρειες για την καριέρα της.

Το σκηνοθετικό στιλ με τα flashbacks δεν αρκεί για να δούμε άλλη μία ιστορία ανόητα παράφορου πάθους.

transparent listΝΙΩΣΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ 1 αστεράκι

STAR 22.45

Μουσική, 2007 (Έγχρ.), 86′

FEEL THE NOISE. Αμερικανική ταινία του Αλεχάντρο Τσόμσκι, με τους Βίκτορ Ρασούκ, Ομάριον Γκράντμπερι, Ζουλάι Χενάο.

Ένας νεαρός μυείται τον ήχο του reggaeton στο Πουέρτο Ρίκο… και η Τζένιφερ Λόπεζ νέα επαγγελματική διέξοδο ως παραγωγός.

Σ’ αυτήν τη «λίγο-απ’-όλα» νεανική ταινία, το μόνο που αξίζει είναι η ανακάλυψη του εξωτικού μουσικού υβριδίου.

transparent listΟ ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 4 αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Δραματική, 1974 (Έγχρ.), 118′

IL PORTIERE DI NOTTE. Ιταλική δραματική ταινία της Λιλιάνα Καβάνι, με τους Ντερκ Μπόγκαρντ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Φιλίπ Λερουά.

Ένας πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο δουλεύει ως νυχτερινός θυρωρός σ’ ένα ξενοδοχείο της Βιέννης. Μια μέρα έρχεται να μείνει εκεί η Λουτσία, παλιό θύμα και μεγάλο πάθος του στα χρόνια του πολέμου, που την είχε κάνει ερωμένη του με τη βία.

Η Λιλιάνα Καβάνι κάνει μια διφορούμενη, αλλά άκρως ερωτική ταινία πάνω στη διπολικότητα της σχέσης βασανιστή-θύματος, που σίγουρα θα θαύμαζε ο μαρκήσιος Ντε Σαντ.

transparent listΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ 2½ αστεράκια

ALPHA 23.30

Κωμωδία, 2007 (Έγχρ.), 91′

DEATH AT A FUNERAL. Αγγλική ταινία του Φρανκ Οζ, με τους Μάθιου ΜακΦέιντιεν, Ρούπερτ Γκρέιβς, Ντέιζι Ντόνοβαν.

Ο Φρανκ Οζ («The Stepford Wives», «In & Out») επιστρέφει στην πατρίδα με μια κωμωδία στην κλασική παράδοση της βρετανικής σχολής, η οποία δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις… κηδείες. Η συγκεκριμένη αφορά έναν τυπικό πατριάρχη για την ταφή του οποίου συγκεντρώνονται συγγενείς, φίλοι, αλλά κι ένας παράξενος νάνος. Το χάος ξεσπά όταν ο τελευταίος αρχίζει να απειλεί με σοκαριστικές οικογενειακές αποκαλύψεις, ενώ ένα μπουκαλάκι Valium απελευθερώνει το πραγματικό περιεχόμενό του.

Το γαϊτανάκι των παρεξηγήσεων περιπλέκεται περισσότερο, καθώς πιπεράτα μυστικά έρχονται στο φως και αμήχανοι ήρωες προσπαθούν με αδέξιο τρόπο να διατηρήσουν μια ευπρεπή, all Βritish συμπεριφορά. Αν και οι περισσότερες στροφές της πλοκής αποδεικνύονται προσχηματικές, η ζωντάνια των χαρακτήρων και οι σπιρτόζικες ατάκες διατηρούν το κωμικό τάιμινγκ, το οποίο ο Οζ σπρώχνει πολλές φορές ως τα επικίνδυνα σύνορα της φάρσας. Το βρετανικό φλέγμα, όμως, στέκεται τις περισσότερες φορές πάνω από τις σεναριακές ευκολίες και τα χοντρά καλαμπούρια.

transparent listΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ 3 αστεράκια

ET1 01.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 95′

LA TETA ASUSTADA. Περουβιανή ταινία της Κλαούντια Γιόσα, με τους Μαγκαλί Σολιέ, Σουζί Σάντσεζ, Εφρέν Σολίς.

Η Φαούστα, αφού κλείνει τα μάτια της ηλικιωμένης μητέρας της, προσπαθεί να βρει λεφτά για να τη μεταφέρει στον τόπο καταγωγής της, στα οροπέδια του Περού. Αφήνοντας την ασφάλεια του σπιτιού, γίνεται υπηρέτρια στο σπίτι μιας νευρωτικής πιανίστριας και αναγκάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τους φόβους της.

Μινιμαλιστικό και τις ως επί το πλείστον βραδυκίνητο, αυτό το περουβιανό δράμα αποκτά τις περισσότερες φορές νόημα με την βοήθεια των έντονων μελωδικών παύσεων του και των πικρών ειρωνικών του διαλλειμάτων. Σίγουρα όμως αυτό που καταφέρνει με ακόμη μεγαλύτερη δεξιότητα η σκηνοθέτις Κλαούντια Γιόσα είναι να αφήσει έξω από τα εικαστικά άψογα πλάνα της τις ιδεολογικές εντάσεις και τη συνηθέστερα μεροληπτική ανεύρεση του ιστορικού δικαίου. Με τη βοήθεια της μετρημένης ερμηνείας της Μαγκαλί Σολιέ, ζουμάρει σε ό,τι άφησε πίσω της η βία και γέννησε η ανθρώπινη κτηνωδία, αφαιρώντας παράλληλα συναισθηματικά φτιασίδια και βαρύγδουπες διδαχές. Παρά την εμφανή καλλιτεχνική της προδιάθεση και τις αλλεπάλληλες αλληγορίες που την κάνουν δυσπρόσιτη στο ευρύ κοινό, το «Γάλα της Θλίψης» κατάφερε μετά την κατάκτηση της Χρυσής Άρκτου στην Μπερλινάλε να κερδίσει και μια απροσδόκητη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

transparent listΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ 2½ αστεράκια

ET3 01.00

Κομεντί, 1998 (Α/Μ) 113′

CELEBRITY. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν με τους Κένεθ Μπράνα, Τζούντι Ντέιβις, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Ένας αποτυχημένος συγγραφέας και δημοσιογράφος πολιορκεί διάφορες διασημότητες επιχειρώντας ανεπιτυχώς να γίνει κι αυτός μέλος της κοινωνικής ελίτ.

Ο Γούντι Άλεν στριφογυρίζει γύρω από το θέμα της διασημότητας, ρίχνει μερικές σατιρικές βολές, αλλά αρνείται να το θίξει σε βάθος. Το αντίθετο μάλιστα: το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να (ξανα)μιλήσει για τα θέματα που τον απασχολούν, όπως η κρίση των συζυγικών σχέσεων, η απιστία, η σεξουαλική ή καλλιτεχνική ανασφάλεια. Ο Κένεθ Μπράνα σε ρόλο σαραντάχρονου κλώνου του Γούντι Άλεν, είναι απογοητευτικός, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πολύ επιτυχημένο καστ.

transparent listΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΙΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ 3½ αστεράκια

STAR 01.15

Γουέστερν, 2007 (Έγχρ.), 160′

THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD. Αμερικανική ταινία του Άντριου Ντόμινικ, με τους Μπραντ Πιτ, Κέισι Άφλεκ, Σαμ Ρόκγουελ.

Το 1881, ο 34χρονος Τζέσε Τζέιμς (Μπραντ Πιτ) είναι ένας διάσημος, επικηρυγμένος έναντι υψηλής αμοιβής παράνομος. Ο νεαρός θαυμαστής του Ρόμπερτ Φορντ (Κέισι Άφλεκ – υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ) καταφέρνει να γίνει μέλος της συμμορίας του, γρήγορα όμως θα νιώσει ότι το ίνδαλμά του τον υποτιμά και τον περιφρονεί.

Το σινεμά έχει αναπαραστήσει πολλές φορές τις περιπέτειες του θρυλικού ληστή, η προσέγγιση του Νεοζηλανδού Άντριου Ντόμινικ («Σκότωσέ τους Γλυκά»), όμως, αποδεικνύεται εξαιρετικά διεισδυτική. Μέσα από μια σειρά εικαστικής τελειότητας κάδρα που αποτυπώνουν μια σιωπηλή και «απόμακρη» αμερικανική ύπαιθρο, δύο άντρες έρχονται αντιμέτωποι με την –μεγαλύτερη απ’ αυτούς– εικόνα τους. Ανάμεσα στην αλαζονεία και τη θλίψη, το θαυμασμό και την περιφρόνηση, στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον προσπαθώντας να λύσουν τις αντιθέσεις τους με την πολιτισμένη κοινωνία/νόμο, με τη φήμη του θαρραλέου και του δειλού, με τον ίδιο τους τον εαυτό. Το βλέμμα τους κουβαλά όλο το βάρος του ήρωα ο οποίος οικοδόμησε το μύθο της κατάκτησης της Δύσης, αλλά αποδεικνύεται αδύναμος τώρα πια να τον μεταφέρει στην καινούργια εποχή και τον επόμενο αιώνα. Με μια μελαγχολική ματιά, συνοδευμένη κι από ένα ελαφρώς ειρωνικό σήκωμα του φρυδιού, ο Ντόμινικ αποτυπώνει την υπαρξιακή τραγωδία του, κρυμμένη πίσω στον τρόπο που οι μεγάλες αμερικανικές, κοινωνικές και κινηματογραφικές, «αλήθειες» περνούν στην Ιστορία.

transparent listΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ 2 αστεράκια

MEGA 03.00

Δραματική, 1967 (Έγχρ.), 105′

TO SIR, WITH LOVE. Αγγλική ταινία του Τζέιμς Κλάβελ, με τους Σίντνεϊ Πουατιέ, Λούλου, Κρίστιαν Ρόμπερτς.

Ένας μαύρος καθηγητής προσπαθεί να επιβληθεί στους μαθητές ενός λαϊκού λυκείου του Δυτικού Λονδίνου.

Μια ήπια εκδοχή της «Ζούγκλας του Μαυροπίνακα», με πολλές συγκινητικές στιγμές ιδεαλισμού, που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως και το ομώνυμο τραγούδι της Λούλου.

transparent listO ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.20

Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 143′

AAJA NACHLE. Ινδική ταινία του Ανίλ Μέχτα, με τους Μαντούρι Ντίξιτ, Ίρφαν Καν, Ακσάγε Κάνα.

Μια χορεύτρια επιστρέφει με άσχετη αφορμή στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Ινδία και ανακαλύπτει ότι το τοπικό θέατρο όπου χόρευε παλιά πρόκειται να κατεδαφιστεί και στη θέση του να χτιστεί εμπορικό κέντρο.

Η Μαντούρι Ντίξιτ, μια μεγάλη σταρ του Μπόλιγουντ, επιστρέφει στην οθόνη μετά από πέντε χρόνια λόγω γάμου και εγκυμοσύνης, το ίδιο όμως αστραφτερή, σε ένα μιούζικαλ αντικαταναλωτικής καταγγελίας. Αφελέστατο, αλλά σαγηνευτικό λόγω των επιδόσεων της πρωταγωνίστριας στα μουσικοχορευτικά νούμερα.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΝΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ 2 αστεράκια

novacinema4 22.45

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 120′

WATER FOR ELEPHANTS. Αμερικανική ταινία του Φράνσις Λόρενς, με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Ρις Γουίδερσπουν, Κριστόφ Βαλτζ.

Το 1931 ένας νεαρός φοιτητής κτηνιατρικής πιάνει δουλειά σε ένα περιπλανώμενο τσίρκο κι ερωτεύεται την όμορφη σύζυγο του βάναυσου ιδιοκτήτη.

Η υπεραξία της ταινίας βρίσκεται στο διαβαστερό και συγκινητικό πρωτότυπο, το οποίο διασκευάζει με επαγγελματική ευπρέπεια ο Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενίζ, εξπέρ της λογοτεχνικής μεταφοράς. Κάθε σεναριακό τρικ που θα ευαισθητοποιήσει το σοβαρό mainstream –κυρίως γυναικείο– κοινό επιστρατεύεται, διατηρώντας φυσικά το (ασήκωτο πλέον;) βάρος των ιστορικο-ερωτικών δραμάτων του παλιού καλού καιρού. Κι ύστερα έρχονται οι ηθοποιοί, οι οποίοι παίρνουν στα χέρια τους και ζωντανεύουν τρεις πλούσιους σε προβλέψιμα πάθη χαρακτήρες. Ο Κριστόφ Βαλτζ κερδίζει με άνεση τις εντυπώσεις σε ένα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ρόλο, όμως αυτός που κάνει την έκπληξη είναι ο-«κορίτσια ο Έντουαρντ!»-Ρόμπερτ Πάτινσον, πειστικός ως clean cut, εύθραυστος, μα πεισματάρης νεαρός, έτοιμος να πάρει τη μοίρα στα δικά του χέρια. Η Ρόζι ο ελέφαντας στέκεται, φυσικά, εκτός συναγωνισμού…

transparent listJ. EDGAR 2½ αστεράκια

novacinema1/HD 23.45

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 137′

Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Άρμι Χάμερ, Ναόμι Γουότς.

Η ζωή του Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, διευθυντή του Γραφείου Ερευνών και αργότερα του FBI επί πέντε δεκαετίες, για πολλούς του ισχυρότερου άντρα των ΗΠΑ κατά τον 20ό αιώνα.

Ψυχολογικά και σεξουαλικά καταπιεσμένος από την αυστηρή μητέρα του (μια πειστικά απόμακρη Τζούντι Ντεντς), ο Χούβερ του «J. Edgar» είναι ένας παθιασμένος νευρωτικός ο οποίος, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, στρέφεται εναντίον των κομουνιστών, των γκάνγκστερ, του κάθε λογής «εχθρού της πατρίδας». Ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, στην ωριμότερη ίσως ερμηνευτική στιγμή του, τον ενσαρκώνει με μια αποφασιστικότητα γεμάτη ενοχές και μια υστερική μεθοδικότητα. Με την ίδια χαμηλότονη και «υπόγεια» προσέγγιση πλησιάζει τον ήρωά του και ο Ίστγουντ προσπαθώντας να ακούσει τους ψιθύρους και όχι τις εκφοβιστικές κραυγές του. Το σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Ντάστιν Λανς Μπλακ («Milk»), ωστόσο, δεν του χαρίζει τον ανάλογο, καθαρό από «θορύβους» χώρο για να κινηθεί. Ο Ίστγουντ κλέβει στιγμές και λεπτομέρειες, μοιάζοντας να παλεύει με τον εαυτό του και τις βαθιές αντιφάσεις του ήρωά του, οι περισσότερες από τις οποίες αρνούνται τελικά να αποκαλυφθούν στη μεγάλη οθόνη.

athinorama.gr
Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου

Αξίζει να δείτε
  • ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ 3 αστεράκια 13.45 STAR
  • ΤΡΕΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ 2 αστεράκια 14.50 MEGA
  • ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΕΠΛΟ 2½ αστεράκια 21.00 ALPHA
  • Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια 22.00 ΒΟΥΛΗ
  • ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ 2 αστεράκια 22.45 novacinema4
  • Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 4 αστεράκια 23.00 ΕΤ3
  • ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ 2½ αστεράκια 23.30 ALPHA
  • J. EDGAR 2½ αστεράκια 23.45 novacinema1/HD
  • ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ 3 αστεράκια 01.00 ET1
  • ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ 2½ αστεράκια 01.00 ET3
  • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΙΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ 3½ αστεράκια 01.15 STAR
Όλες οι ταινίες της ημέρας
transparent listΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ 3 αστεράκια

STAR 13.45

Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 81′

BEFORE SUNSET. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με τους Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί.

Οι δυο ήρωες του «Πριν το Ξημέρωμα» συναντιούνται ξανά, μόνο που αυτή τη φορά έχουν να αναμετρηθούν με πιο αδυσώπητο τρόπο με το χρόνο. Οι πρώην ιδεαλιστές φοιτητές έχουν πλέον ένα παρελθόν που βαραίνει πάνω τους και ελάχιστο χρόνο για να μιλήσουν για τα συναισθήματά και τα πιστεύω τους, αυτά που τους ενώνουν ή μπορεί και να τους χωρίζουν.

«Ο χρόνος είναι ένα ψέμα», λέει ο Τζέσι… «Μέσα σε κάθε στιγμή που ζούμε, υπάρχει μια άλλη στιγμή» – αυτός ο ίδιος ο Τζέσι που έχει την ιδέα να γράψει μια νουβέλα διάρκειας όσο ένα ποπ τραγούδι. Στιγμές του χρόνου, λοιπόν, στο «ρομαντικό» Παρίσι, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που δεν θυμούνται καλά-καλά αν πριν 9 χρόνια έκαναν σεξ, οι οποίοι ωστόσο έχουν το χρόνο να συγκρουστούν διαλογικά για δεκάδες θέματα (ο Τζέσι είναι τυπικός Αμερικανός συντηρητικός και η Σελίν οικολόγος ακτιβίστρια), αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους, αφήνουν ένα τραγούδι της Νίνα Σιμόν να μιλήσει. Οι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ συνεργάστηκαν με τον Λινκλέιτερ στη συγγραφή των διαλόγων, όπου όμως εξίσου σημαίνουσα βαρύτητα έχουν και όσα αποσιωπούνται, σε μια ταινία που αφομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του σινεμά του Ρομέρ και Ριβέτ.

transparent listΤΡΕΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ 2 αστεράκια

MEGA 14.50

Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 98′

RV. Αμερικανο-γερμανο-αγγλική ταινία του Μπάρι Σόνενφελντ, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τζεφ Ντάνιελς, Τσέριλ Χάινς.

Αντί να πάει διακοπές στη Χαβάη, ένας οικογενειάρχης νοικιάζει ένα τροχόσπιτο και κατευθύνεται στο Κολοράντο για μια επείγουσα επαγγελματική συνάντηση.

Ο Μπάρι Σόνενφελντ φρεσκάρει την οικογενειακή κωμωδία.

transparent listΗ ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1 αστεράκι

ALPHA 15.15

Κωμωδία, 1972 (Έγχρ.), 75′

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκο Αλεξανδράκη, Νόνικα Γαληνέα.

Μια δασκάλα μουσικής φιλοξενεί ένα συγκρότημα στο κερκυραϊκό αρχοντικό της, το οποίο ενδιαφέρεται να αγοράσει ένας επιχειρηματίας για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

Η Βλαχοπούλου έχει αρχίσει να φωνάζει πολύ και να χάνει την αυτοσυγκράτησή της, σε μια κωμωδία που λειτούργησε, φαντάζομαι, ως διαφήμιση της ομορφιάς της Κέρκυρας.

transparent listΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 21.00

Κομεντί, 2010 (Έγχρ.), 104′

SHE’ S OUT OF MY LEAGUE. Αμερικανική ταινία του Τζιμ Φιλντ Σμιθ, με τους Τζέι Μπαρουσέλ, Άλις Ιβ, Μάικ Βόγκελ.

Ο Κερκ, ένας ασχημούλης και αμήχανος νεαρός, γνωρίζει την πανέμορφη Μόλι, την οποία παραδόξως γοητεύει. Τώρα πρέπει να ξεπεράσει το σοκ ότι οι δυο τους είναι ζευγάρι και, διαψεύδοντας τους πάντες, να την κρατήσει κοντά του.

Μια ακόμα παραλλαγή της boy meets girl ιστορίας και μια ακόμα νεανική κομεντί η οποία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα δεκάδες ροζ αντίτυπα που την αναπαράγουν με τον ίδιο κι απαράλλακτο τρόπο. Μπορεί ο αδέξιος Τζέι Μπαρουσέλ («Με την Πρώτη», «Τροπική Καταιγίδα») και η τέλεια ξανθιά Άλις Ιβ (η νταντά χωρίς σουτιέν του «Sex and the City 2») να αποτελούν το ιδανικό αταίριαστο ζευγάρι, η ανάγκη της ταινίας, όμως, να οδηγηθεί σε ένα εκβιαστικό χάπι εντ ισοπεδώνει κάθε δυναμική. Για πολλοστή φορά, ό,τι ξεκινά με διασκεδαστικές υποσχέσεις τελειώνει σαν μεγαλοπρεπής αμερικανιά.

transparent listΒΑΜΜΕΝΟ ΠΕΠΛΟ 2½ αστεράκια

ALPHA 21.00

Εποχής, 2006 (Έγχρ.), 125′

THE PAINTED VEIL. Αμερικανική ταινία του Τζον Κάραν, με τους Ναόμι Γουότς, Έντουαρντ Νόρτον, Λιβ Σράιμπερ.

Στην Αγγλία του 1920 η αριστοκρατικής καταγωγής Κίτι παντρεύεται ένα γιατρό και μετακομίζουν στην Κίνα. Σύντομα εκείνος ανακαλύπτει ότι τον απατά και, για να την εκδικηθεί, την παίρνει μαζί του σε ένα απομονωμένο χωριό όπου έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας.

Μια ιστορία εκδίκησης μετατρέπεται από τον Σόμερσετ Μομ σε ιστορία λύτρωσης και εξιλέωσης. Ιδανικός συνδυασμός για μια εξωτική περιπέτεια εποχής, στη γοητεία της οποίας το Χόλιγουντ κατέφυγε δύο φορές στο παρελθόν. Ο Τζον Κάραν («Δεν Μένουμε πια Εδώ», «Δόλωμα Γένους Θηλυκού») μοιάζει να νιώθει άνετα στην Κίνα του 1920. Αφήνει τους δύο ταλαντούχους πρωταγωνιστές του να βγουν μπροστά και, υποστηριζόμενοι από μια προσεγμένη παραγωγή κι ένα ατμοσφαιρικό, βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα σάουντρακ του Αλεξάντρ Ντεσπλά, να δώσουν βάθος σε δύο τραγικούς χαρακτήρες και μια συναισθηματικά φορτισμένη (αλλά και προβλέψιμη) ιστορία αγάπης.

transparent listΒΕΑΝ: Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 1½ αστεράκι

STAR 21.00

Κωμωδία, 1997 (Έγχρ.), 90′

BEAN: THE MOVIE. Αγγλο-αμερικανική ταινία του Μελ Σμιθ, με τους Ρόουαν Άτκινσον, Πίτερ ΜακΝίκολ, Τζον Μιλς.

Ο κύριος Μπιν καταστρέφει τα πάντα όταν επισκέπτεται την Αμερική με την ιδιότητα του εφόρου τέχνης.

Στην πρώτη του κινηματογραφική περιπέτεια, ο Βρετανός κωμικός επαναλαβάνει τις γκάφες της τηλεοπτικής σειράς.

transparent listΟ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ 5 αστεράκια

ΒΟΥΛΗ 22.00

Κωμωδία, 1958 (Έγχρ.), 117′

MON ONCLE. Γαλλική ταινία του Ζακ Τατί, με τον ίδιο και τους Ζαν-Πιέρ Ζολά, Αντριέν Σερβαντί.

Ως διευθυντής ενός εργοστασίου πλαστικών, ο γαμπρός του κυρίου Ιλό μένει σε ένα πρωτοποριακά μοντέρνο σπίτι όπου όλες οι οικιακές λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες. Ο μικρός ανιψιός του κυρίου Ιλό ασφυκτιά, αλλά και ο τελευταίος πρέπει να αντιμετωπίσει μια προσφορά εργασίας στο εργοστάσιο του γαμπρού του.

Ο Τατί μεγαλουργεί με ευφυή αλλά και ξεκαρδιστική στοχαστικότητα απέναντι στον μοντερνισμό. Το πέρασμα στη νεωτερικότητα εκφράζεται εδώ με την αντίθεση μεταξύ των ανθρώπων που εμπιστεύονται τη ζωή τους στις παραδοσιακές νόρμες (ο μεσοαστός κύριος Ιλό), και όσων ανάγουν την ευτυχία στην κοινωνική ανέλιξη μέσω του πλούτου (η οικογένεια Αρπέλ που ευημερεί). Αυτή η αντίθεση σχηματοποιείται με την τοποθέτηση του καθενός στο προσωπικό του περιβάλλον: από τη μια η γραφική, εξωστρεφής συνοικία του κυρίου Ιλό με μια γαργαλιστική ακρίβεια στη σύνθεση των πλάνων, και από την άλλη το σούπερ μοντέρνο, αλλά «αμπαρωμένο», σπίτι των Αρπέλ όπου το κωμικό γκαγκ ευδοκιμεί ιδανικά σε συνάρτηση με τις λειτουργίες του σπιτιού-γκαλερί-εργοστάσιο (αλησμόνητες οι σεκάνς με το σιντριβάνι ή την κουζίνα). Ο κύριος Ιλό όπως πάντα είναι έξω από τα νερά του, όμως δεν γελά ποτέ, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά, και μάλιστα με κάποια απορία, την κωμική παθολογία της καθημερινής ζωής. Αυτός είναι ένας (βουβός) θρίαμβος της λεπτοδουλεμένης κωμωδίας, που βραβεύτηκε με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

transparent listΑΝΤΙΖΗΛΟΙ 0 αστεράκια

ΕΤ1 22.30

Δραματική, 1993 (Έγχρ.), 98′

ENTANGLED. Γαλλο-καναδική ταινία του Μαξ Φίσερ, με τους Τζαντ Νέλσον, Λόρενς Τρέιλ, Πιρς Μπρόσναν.

Της ζήλιας τα καμώματα. Ο ζηλιάρης είναι ένας όχι και τόσο επιτυχημένος συγγραφέας που μόλις έχει τελειώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του και αντικείμενο του πάθους του, ένα μοντέλο, του κρύβει κάποιες λεπτομέρειες για την καριέρα της.

Το σκηνοθετικό στιλ με τα flashbacks δεν αρκεί για να δούμε άλλη μία ιστορία ανόητα παράφορου πάθους.

transparent listΝΙΩΣΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ 1 αστεράκι

STAR 22.45

Μουσική, 2007 (Έγχρ.), 86′

FEEL THE NOISE. Αμερικανική ταινία του Αλεχάντρο Τσόμσκι, με τους Βίκτορ Ρασούκ, Ομάριον Γκράντμπερι, Ζουλάι Χενάο.

Ένας νεαρός μυείται τον ήχο του reggaeton στο Πουέρτο Ρίκο… και η Τζένιφερ Λόπεζ νέα επαγγελματική διέξοδο ως παραγωγός.

Σ’ αυτήν τη «λίγο-απ’-όλα» νεανική ταινία, το μόνο που αξίζει είναι η ανακάλυψη του εξωτικού μουσικού υβριδίου.

transparent listΟ ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 4 αστεράκια

ΕΤ3 23.00

Δραματική, 1974 (Έγχρ.), 118′

IL PORTIERE DI NOTTE. Ιταλική δραματική ταινία της Λιλιάνα Καβάνι, με τους Ντερκ Μπόγκαρντ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Φιλίπ Λερουά.

Ένας πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο δουλεύει ως νυχτερινός θυρωρός σ’ ένα ξενοδοχείο της Βιέννης. Μια μέρα έρχεται να μείνει εκεί η Λουτσία, παλιό θύμα και μεγάλο πάθος του στα χρόνια του πολέμου, που την είχε κάνει ερωμένη του με τη βία.

Η Λιλιάνα Καβάνι κάνει μια διφορούμενη, αλλά άκρως ερωτική ταινία πάνω στη διπολικότητα της σχέσης βασανιστή-θύματος, που σίγουρα θα θαύμαζε ο μαρκήσιος Ντε Σαντ.

transparent listΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ 2½ αστεράκια

ALPHA 23.30

Κωμωδία, 2007 (Έγχρ.), 91′

DEATH AT A FUNERAL. Αγγλική ταινία του Φρανκ Οζ, με τους Μάθιου ΜακΦέιντιεν, Ρούπερτ Γκρέιβς, Ντέιζι Ντόνοβαν.

Ο Φρανκ Οζ («The Stepford Wives», «In & Out») επιστρέφει στην πατρίδα με μια κωμωδία στην κλασική παράδοση της βρετανικής σχολής, η οποία δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις… κηδείες. Η συγκεκριμένη αφορά έναν τυπικό πατριάρχη για την ταφή του οποίου συγκεντρώνονται συγγενείς, φίλοι, αλλά κι ένας παράξενος νάνος. Το χάος ξεσπά όταν ο τελευταίος αρχίζει να απειλεί με σοκαριστικές οικογενειακές αποκαλύψεις, ενώ ένα μπουκαλάκι Valium απελευθερώνει το πραγματικό περιεχόμενό του.

Το γαϊτανάκι των παρεξηγήσεων περιπλέκεται περισσότερο, καθώς πιπεράτα μυστικά έρχονται στο φως και αμήχανοι ήρωες προσπαθούν με αδέξιο τρόπο να διατηρήσουν μια ευπρεπή, all Βritish συμπεριφορά. Αν και οι περισσότερες στροφές της πλοκής αποδεικνύονται προσχηματικές, η ζωντάνια των χαρακτήρων και οι σπιρτόζικες ατάκες διατηρούν το κωμικό τάιμινγκ, το οποίο ο Οζ σπρώχνει πολλές φορές ως τα επικίνδυνα σύνορα της φάρσας. Το βρετανικό φλέγμα, όμως, στέκεται τις περισσότερες φορές πάνω από τις σεναριακές ευκολίες και τα χοντρά καλαμπούρια.

transparent listΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ 3 αστεράκια

ET1 01.00

Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 95′

LA TETA ASUSTADA. Περουβιανή ταινία της Κλαούντια Γιόσα, με τους Μαγκαλί Σολιέ, Σουζί Σάντσεζ, Εφρέν Σολίς.

Η Φαούστα, αφού κλείνει τα μάτια της ηλικιωμένης μητέρας της, προσπαθεί να βρει λεφτά για να τη μεταφέρει στον τόπο καταγωγής της, στα οροπέδια του Περού. Αφήνοντας την ασφάλεια του σπιτιού, γίνεται υπηρέτρια στο σπίτι μιας νευρωτικής πιανίστριας και αναγκάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τους φόβους της.

Μινιμαλιστικό και τις ως επί το πλείστον βραδυκίνητο, αυτό το περουβιανό δράμα αποκτά τις περισσότερες φορές νόημα με την βοήθεια των έντονων μελωδικών παύσεων του και των πικρών ειρωνικών του διαλλειμάτων. Σίγουρα όμως αυτό που καταφέρνει με ακόμη μεγαλύτερη δεξιότητα η σκηνοθέτις Κλαούντια Γιόσα είναι να αφήσει έξω από τα εικαστικά άψογα πλάνα της τις ιδεολογικές εντάσεις και τη συνηθέστερα μεροληπτική ανεύρεση του ιστορικού δικαίου. Με τη βοήθεια της μετρημένης ερμηνείας της Μαγκαλί Σολιέ, ζουμάρει σε ό,τι άφησε πίσω της η βία και γέννησε η ανθρώπινη κτηνωδία, αφαιρώντας παράλληλα συναισθηματικά φτιασίδια και βαρύγδουπες διδαχές. Παρά την εμφανή καλλιτεχνική της προδιάθεση και τις αλλεπάλληλες αλληγορίες που την κάνουν δυσπρόσιτη στο ευρύ κοινό, το «Γάλα της Θλίψης» κατάφερε μετά την κατάκτηση της Χρυσής Άρκτου στην Μπερλινάλε να κερδίσει και μια απροσδόκητη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

transparent listΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ 2½ αστεράκια

ET3 01.00

Κομεντί, 1998 (Α/Μ) 113′

CELEBRITY. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν με τους Κένεθ Μπράνα, Τζούντι Ντέιβις, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Ένας αποτυχημένος συγγραφέας και δημοσιογράφος πολιορκεί διάφορες διασημότητες επιχειρώντας ανεπιτυχώς να γίνει κι αυτός μέλος της κοινωνικής ελίτ.

Ο Γούντι Άλεν στριφογυρίζει γύρω από το θέμα της διασημότητας, ρίχνει μερικές σατιρικές βολές, αλλά αρνείται να το θίξει σε βάθος. Το αντίθετο μάλιστα: το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να (ξανα)μιλήσει για τα θέματα που τον απασχολούν, όπως η κρίση των συζυγικών σχέσεων, η απιστία, η σεξουαλική ή καλλιτεχνική ανασφάλεια. Ο Κένεθ Μπράνα σε ρόλο σαραντάχρονου κλώνου του Γούντι Άλεν, είναι απογοητευτικός, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πολύ επιτυχημένο καστ.

transparent listΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΙΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ 3½ αστεράκια

STAR 01.15

Γουέστερν, 2007 (Έγχρ.), 160′

THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD. Αμερικανική ταινία του Άντριου Ντόμινικ, με τους Μπραντ Πιτ, Κέισι Άφλεκ, Σαμ Ρόκγουελ.

Το 1881, ο 34χρονος Τζέσε Τζέιμς (Μπραντ Πιτ) είναι ένας διάσημος, επικηρυγμένος έναντι υψηλής αμοιβής παράνομος. Ο νεαρός θαυμαστής του Ρόμπερτ Φορντ (Κέισι Άφλεκ – υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ) καταφέρνει να γίνει μέλος της συμμορίας του, γρήγορα όμως θα νιώσει ότι το ίνδαλμά του τον υποτιμά και τον περιφρονεί.

Το σινεμά έχει αναπαραστήσει πολλές φορές τις περιπέτειες του θρυλικού ληστή, η προσέγγιση του Νεοζηλανδού Άντριου Ντόμινικ («Σκότωσέ τους Γλυκά»), όμως, αποδεικνύεται εξαιρετικά διεισδυτική. Μέσα από μια σειρά εικαστικής τελειότητας κάδρα που αποτυπώνουν μια σιωπηλή και «απόμακρη» αμερικανική ύπαιθρο, δύο άντρες έρχονται αντιμέτωποι με την –μεγαλύτερη απ’ αυτούς– εικόνα τους. Ανάμεσα στην αλαζονεία και τη θλίψη, το θαυμασμό και την περιφρόνηση, στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον προσπαθώντας να λύσουν τις αντιθέσεις τους με την πολιτισμένη κοινωνία/νόμο, με τη φήμη του θαρραλέου και του δειλού, με τον ίδιο τους τον εαυτό. Το βλέμμα τους κουβαλά όλο το βάρος του ήρωα ο οποίος οικοδόμησε το μύθο της κατάκτησης της Δύσης, αλλά αποδεικνύεται αδύναμος τώρα πια να τον μεταφέρει στην καινούργια εποχή και τον επόμενο αιώνα. Με μια μελαγχολική ματιά, συνοδευμένη κι από ένα ελαφρώς ειρωνικό σήκωμα του φρυδιού, ο Ντόμινικ αποτυπώνει την υπαρξιακή τραγωδία του, κρυμμένη πίσω στον τρόπο που οι μεγάλες αμερικανικές, κοινωνικές και κινηματογραφικές, «αλήθειες» περνούν στην Ιστορία.

transparent listΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ 2 αστεράκια

MEGA 03.00

Δραματική, 1967 (Έγχρ.), 105′

TO SIR, WITH LOVE. Αγγλική ταινία του Τζέιμς Κλάβελ, με τους Σίντνεϊ Πουατιέ, Λούλου, Κρίστιαν Ρόμπερτς.

Ένας μαύρος καθηγητής προσπαθεί να επιβληθεί στους μαθητές ενός λαϊκού λυκείου του Δυτικού Λονδίνου.

Μια ήπια εκδοχή της «Ζούγκλας του Μαυροπίνακα», με πολλές συγκινητικές στιγμές ιδεαλισμού, που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως και το ομώνυμο τραγούδι της Λούλου.

transparent listO ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2 αστεράκια

ΑΝΤ1 03.20

Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 143′

AAJA NACHLE. Ινδική ταινία του Ανίλ Μέχτα, με τους Μαντούρι Ντίξιτ, Ίρφαν Καν, Ακσάγε Κάνα.

Μια χορεύτρια επιστρέφει με άσχετη αφορμή στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Ινδία και ανακαλύπτει ότι το τοπικό θέατρο όπου χόρευε παλιά πρόκειται να κατεδαφιστεί και στη θέση του να χτιστεί εμπορικό κέντρο.

Η Μαντούρι Ντίξιτ, μια μεγάλη σταρ του Μπόλιγουντ, επιστρέφει στην οθόνη μετά από πέντε χρόνια λόγω γάμου και εγκυμοσύνης, το ίδιο όμως αστραφτερή, σε ένα μιούζικαλ αντικαταναλωτικής καταγγελίας. Αφελέστατο, αλλά σαγηνευτικό λόγω των επιδόσεων της πρωταγωνίστριας στα μουσικοχορευτικά νούμερα.

Επιλογές από την συνδρομητική
transparent listΝΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ 2 αστεράκια

novacinema4 22.45

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 120′

WATER FOR ELEPHANTS. Αμερικανική ταινία του Φράνσις Λόρενς, με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Ρις Γουίδερσπουν, Κριστόφ Βαλτζ.

Το 1931 ένας νεαρός φοιτητής κτηνιατρικής πιάνει δουλειά σε ένα περιπλανώμενο τσίρκο κι ερωτεύεται την όμορφη σύζυγο του βάναυσου ιδιοκτήτη.

Η υπεραξία της ταινίας βρίσκεται στο διαβαστερό και συγκινητικό πρωτότυπο, το οποίο διασκευάζει με επαγγελματική ευπρέπεια ο Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενίζ, εξπέρ της λογοτεχνικής μεταφοράς. Κάθε σεναριακό τρικ που θα ευαισθητοποιήσει το σοβαρό mainstream –κυρίως γυναικείο– κοινό επιστρατεύεται, διατηρώντας φυσικά το (ασήκωτο πλέον;) βάρος των ιστορικο-ερωτικών δραμάτων του παλιού καλού καιρού. Κι ύστερα έρχονται οι ηθοποιοί, οι οποίοι παίρνουν στα χέρια τους και ζωντανεύουν τρεις πλούσιους σε προβλέψιμα πάθη χαρακτήρες. Ο Κριστόφ Βαλτζ κερδίζει με άνεση τις εντυπώσεις σε ένα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ρόλο, όμως αυτός που κάνει την έκπληξη είναι ο-«κορίτσια ο Έντουαρντ!»-Ρόμπερτ Πάτινσον, πειστικός ως clean cut, εύθραυστος, μα πεισματάρης νεαρός, έτοιμος να πάρει τη μοίρα στα δικά του χέρια. Η Ρόζι ο ελέφαντας στέκεται, φυσικά, εκτός συναγωνισμού…

transparent listJ. EDGAR 2½ αστεράκια

novacinema1/HD 23.45

Δραματική, 2011 (Έγχρ.), 137′

Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Άρμι Χάμερ, Ναόμι Γουότς.

Η ζωή του Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, διευθυντή του Γραφείου Ερευνών και αργότερα του FBI επί πέντε δεκαετίες, για πολλούς του ισχυρότερου άντρα των ΗΠΑ κατά τον 20ό αιώνα.

Ψυχολογικά και σεξουαλικά καταπιεσμένος από την αυστηρή μητέρα του (μια πειστικά απόμακρη Τζούντι Ντεντς), ο Χούβερ του «J. Edgar» είναι ένας παθιασμένος νευρωτικός ο οποίος, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, στρέφεται εναντίον των κομουνιστών, των γκάνγκστερ, του κάθε λογής «εχθρού της πατρίδας». Ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, στην ωριμότερη ίσως ερμηνευτική στιγμή του, τον ενσαρκώνει με μια αποφασιστικότητα γεμάτη ενοχές και μια υστερική μεθοδικότητα. Με την ίδια χαμηλότονη και «υπόγεια» προσέγγιση πλησιάζει τον ήρωά του και ο Ίστγουντ προσπαθώντας να ακούσει τους ψιθύρους και όχι τις εκφοβιστικές κραυγές του. Το σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Ντάστιν Λανς Μπλακ («Milk»), ωστόσο, δεν του χαρίζει τον ανάλογο, καθαρό από «θορύβους» χώρο για να κινηθεί. Ο Ίστγουντ κλέβει στιγμές και λεπτομέρειες, μοιάζοντας να παλεύει με τον εαυτό του και τις βαθιές αντιφάσεις του ήρωά του, οι περισσότερες από τις οποίες αρνούνται τελικά να αποκαλυφθούν στη μεγάλη οθόνη.

athinorama.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Infomir MAG555
Πρόκειται για μια ευέλικτη συσκευή που μετατρέπει οποιαδήποτε τηλεόραση σε κόμβο ψυχαγωγίας. Με υποστήριξη για 4K HDR στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και ήχο Dolby Digital 8 καναλιών, προσφέρει ένα απα…
TP-Link Omada EAP650-Desktop
Η TP-Link παρουσιάζει το νέο EAP650-Desktop, ένα επιτραπέζιο Access Point για συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας με ευέλικτη ανάπτυξη. Προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες Wi-Fi 6 και είναι ιδανικό γ…
Audien BT-525TB & BT-525TW
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων ηχείων BT-525TB (μαύρου χρώματος) και BT-525TW (λευκού χρώματος) της Audien. Πρόκειται για αδιάβροχα πλαστικά ηχεία 2 δρόμων ισχύος 50W m…
Ekselans ODU LTE 4G router
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολυάριθμα μικρά ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τις περιόδους των διακοπών και όχι μόνο. Μία ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία που πρέπει να παρέχει κάθε μικρό ξενοδο…
Ruijie-Reyee AI Heatmap
Για την υλοποίηση μίας εξαιρετικής δικτυακής υποδομής σε εταιρικό περιβάλλον, υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες συνοδεύονται από μεγάλο κόστο…
Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης από την STAM Electronics
Για όσους χρειάζονται να αντικαταστήσουν το παλιό τους τηλεχειριστήριο, η εταιρεία STAM Electronics έχει τη λύση! Διαθέτει τεράστια γκάμα τηλεχειριστηρίων HUAYU, τα οποία είναι συμβατά με τα περισσό…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Θωρακισμένοι ενισχυτές κεραίας
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, οι οπ…
TP-Link Omada EAP723
Το EAP723 είναι ένα επαγγελματικό, BE3600 Access Point οροφής της TP-Link, με θύρα Ethernet 2,5 Gigabit και compact σχεδιασμό, το οποίο προσφέρει αξιοσημείωτη απόδοση πολλαπλών Gigabit για μεγαλύτερ…
Audien SM-5115A6
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου ηχείου Audien SM-5115A6. Πρόκειται για ένα φορητό ενεργό ηχείο ισχύος 360W RMS, με woofer 15”, tweeter 44 χιλ., δύο ασύρματα μικρόφωνα χε…
Ο νέος τιμοκατάλογος της Promax για το 2025
Είναι πλέον διαθέσιμος ο νέος τιμοκατάλογος για τα προϊόντα της Promax, π.χ. τα κορυφαία πεδιόμετρα της σειράς Ranger Neo και HD Ranger, της ναυαρχίδας ATLaS NG και φυσικά, όλων των άλλων οργάνων μέ…
Grandstream GWN7820
Η σειρά GWN7820 από την Grandstream εισάγει μια νέα εποχή για τα επιχειρηματικά δίκτυα. Αποτελεί Layer 3 managed network switches, περιλαμβάνοντας μοντέλα με PoE, που επιτρέπουν σε μεσαίες και μεγάλ…
ANGA Master
Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της σειράς ενισχυτών Master της ANGA, που μπορούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες διανομής επίγειου τηλεοπτικού σήματος. Όλοι οι ενισχυτές έχουν ενσ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περ…
Σταθερή, internet & συνδρομητική TV
Οι τηλεπικοινωνίες και η συνδρομητική τηλεόραση αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι. Οι εταιρείες που τα πωλούν έχουν δημιουργήσει μεγάλο ανταγωνισμό στις τιμές και στ…
LOR 700BLE & 7000 SMART
Δύο νέα τηλεχειριστήρια της FT Electronics πέρασαν αυτόν τον μήνα την πόρτα του εργαστηρίου της Ψηφιακής Τεχνολογίας. Πρόκειται για τα LOR 700BLE και LOR 7000 SMART, τα οποία προγραμματίζονται για ν…
Sat & Zap, Μάρτιος 2025
Ο νέος δορυφόρος Astra 1P στις 19.2 Ανατολικά με την πανευρωπαϊκή του δέσμη εύκολης λήψης ξεκίνησε τις μεταδόσεις, ενώ ο παλαιός 1KR στην ίδια θέση εγκαταλείπεται σταδιακά. Την ίδια ώρα, τα ελεύθερα…