Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
16 Απριλίου 2014 02:01

Οι νέοι δορυφόροι Astra 19,2E και 28,2E

H λήψη τους στην Ελλάδα

Γράφει: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
b25daec4e0d4e32d98d571742ee0381e XL 679f0d73

Featured | Μετά την τροχιακή θέση των 13 μοιρών ανατολικά, όπου κατοικοεδρεύουν οι δημοφιλείς δορυφόροι Hot Bird της Eutelsat οι δύο πιο σημαντικές τροχιακές θέσεις του γεωστατικού μας τόξου που… μαγνητίζουν τα ελληνικά δορυφορικά πιάτα είναι οι 19.2 ανατολικά και οι 28.2 ανατολικά, θέσεις της σειράς δορυφόρων Astra 1 και Astra 2 αντίστοιχα της SES.

Μετά την τροχιακή θέση των 13 μοιρών ανατολικά, όπου κατοικοεδρεύουν οι δημοφιλείς δορυφόροι Hot Bird της Eutelsat οι δύο πιο σημαντικές τροχιακές θέσεις του γεωστατικού μας τόξου που… μαγνητίζουν τα ελληνικά δορυφορικά πιάτα είναι οι 19.2 ανατολικά και οι 28.2 ανατολικά, θέσεις της σειράς δορυφόρων Astra 1 και Astra 2 αντίστοιχα της SES.

Η ιστορία της ιδιωτικής SES (Societe Europeene des Satellites) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ξεκινάει με την ίδρυσή της το μακρινό 1985. Σήμερα, 29 χρόνια μετά, η εταιρεία κατέχει ένα στόλο 55 γεωστατικών δορυφόρων παγκοσμίως σε όλες τις γωνιές του κόσμου και μεταδίδει δορυφορικά περισσότερα από 6.000 τηλεοπτικά κανάλια σε πάνω από 40 ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν ως αντικείμενο της απευθείας δορυφορική λήψη (DTH) στα σπίτια.

Ο πρώτος δορυφόρος της εταιρείας υπήρξε ο Astra 1A, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1988 και ξεκίνησε τις αναλογικές μεταδόσεις του στα τέλη της ίδιας χρονιάς από την θέση 19.2 μοίρες ανατολικά. Ακολούθησε ο Astra 1B που εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 1991 και υπήρξε επίσης ο πρώτος γεωστατικός δορυφόρος που τοποθετήθηκε στην ίδια τροχιακή θέση μαζί με κάποιον άλλο, γεγονός που επέτρεπε την λήψη περισσότερων ακόμη καναλιών με ένα σταθερό πιάτο. Σκεφτείτε ότι την εποχή εκείνη οι δύο αυτοί δορυφόροι έφτασαν να αναμεταδίδουν το… αστρονομικό νούμερο των 32 συνολικά καναλιών, αφού ο καθένας τους διέθετε 16 πομπούς και κάθε πομπός μπορούσε να μεταδώσει μόνο ένα αναλογικό κανάλι!

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την εταιρεία έγινε το 1998 με την εκτόξευση του δορυφόρου Astra 2A που τοποθετήθηκε στην νέα τροχιακή θέση 28.2 ανατολικά και ανέλαβε να φιλοξενήσει το βρετανικό ψηφιακό (πλέον) πακέτο Sky Digital. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος συνεχίζει να εκπέμπει από την ίδια θέση (ενώ ο 2Β που τον ακολούθησε έχει συνταξιοδοτηθεί, όπως και ο 2D, με τον 2C να αναμένεται να μετακινηθεί από τις 19.2 στις 28.2 ανατολικά).

Και οι δύο αυτές τροχιακές θέσεις (19.2 και 28.2 ανατολικά) φιλοξενούν σήμερα ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφιακών καναλιών, με τα περισσότερα από αυτά να είναι συνδρομητικά από ψηφιακές πλατφόρμες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών, διαθέτουν όμως και έναν αξιόλογο αριθμό καναλιών ελεύθερης μετάδοσης, κυρίως γερμανικών στις 19.2 ανατολικά και αγγλικών στις 28.2 ανατολικά.

Η λήψη των δύο αυτών τροχιακών θέσεων έχει μεγάλη ζήτηση στην χώρα μας, υπήρξε όμως ταυτόχρονα μια… μεγάλη πονεμένη ιστορία! Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την εκτόξευση του Astra 2E τον Σεπτέμβριο του 2013 ακολούθησαν σημαντικές ανακατατάξεις δορυφόρων και στις δύο τροχιακές θέσεις που οδήγησαν τελικά στην μετακίνηση του Astra 1N από τις 28.2 ανατολικά (όπου είχε τοποθετηθεί προσωρινά) στις 19.2 ανατολικά, όπου και μαζί με τους επίσης ισχυρούς 1KR-1L-1M έχουν αντικαταστήσει τον δύσκολο για την χώρα μας 2C και έτσι πλέον και έπειτα από… 29 ολόκληρα χρόνια όλη η Ελλάδα μπορεί να λαμβάνει την τροχιακή αυτή θέση με μικρής διαμέτρου δορυφορικά πιάτα!

Αντίθετα στις 28.2 ανατολικά τα συναισθήματα είναι… ανάμεικτα. Ο Astra 2F υπήρξε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους συνδρομητές του αγγλικού ψηφιακού πακέτου στην χώρα μας, καθώς η λήψη του στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι δυσκολότερη από την λήψη των Astra 2A – 2B (από τους οποίους ο 2Α μεταδίδει ακόμη έναν αριθμό πομπών, αλλά λογικά θα συνταξιοδοτηθεί κι αυτός μόλις μετακινηθεί στην θέση αυτή ο 2C από τις 19.2 ανατολικά).

Στην συνέχεια θα δούμε αναλυτικότερα αυτές τις αλλαγές, ειδικά στις 28.2 ανατολικά, αφού στις 19.2 ανατολικά μπορούμε πλέον με αρκετή ασφάλεια να μιλήσουμε για «λήψη με 80 εκατοστά παντού» και η SES δικαιούται να μιλάει για πραγματικά πανευρωπαϊκή κάλυψη της θέσης αυτής.

Ας δούμε όμως τα ιχνοδιαγράμματα των δορυφόρων που απομένουν στις 28.2 ανατολικά και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την λήψη της κάθε δέσμης χωριστά, διευκρινίζοντας από την αρχή πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς βασίζεται σε αναφορές λήψεων από διαφορετικές εγκαταστάσεις και ειδικά στην πανευρωπαϊκή (υποτίθεται) δέσμη του 2F επικρατεί ένα απερίγραπτο μπάχαλο, που σ’ αυτό τον βαθμό πρώτη φορά συναντάμε στην λήψη κάποιου δορυφόρου στην χώρα μας (θα καταλάβετε τι εννοούμε όταν φτάσουμε εκεί….). Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προσπαθούμε πάντα να δώσουμε διαστάσεις πλήρους λήψης όλων των συχνοτήτων μιας δέσμης, όλες τις ώρες της ημέρας, ας μη μας κατηγορήσουν λοιπόν όσοι έχουν μερική λήψη ορισμένων συχνοτήτων ακόμη και με αρκετά μικρότερα πιάτα στην περιοχή τους…

Eutelsat 28A – 28,5Ε

Πρόκειται για τον μοναδικό δορυφόρο της θέσης που δεν ανήκει στην SES αλλά στον μεγάλο ανταγωνιστή της την Eutelsat και βρίσκεται στις 28.5 μοίρες ανατολικά, δηλαδή 0.3 μοίρες ανατολικότερα από τους υπόλοιπους δορυφόρους (γεγονός που παίζει ρόλο στα μεγάλα σταθερά πιάτα).

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 2001 και πλησιάζει στο τέλος της εμπορικής του δράσης, ενώ η παρουσία του εκεί έχει προκαλέσει πλήθος από δικαστικές διαμάχες με την SES. Διαθέτει 2 δέσμες εκπομπής, την fixed και την steerable (στην πράξη υπάρχουν δύο δέσμες steerable, αλλά με παρεμφερή footprints).

Η λήψη του δορυφόρου ακολουθεί την κλασσική συμπεριφορά δυτικών δορυφόρων, δηλαδή είναι εύκολη στα ΒΔ (ας πούμε με 80-90 εκατοστά) και δυσκολεύει σταδιακά όσο μετακινούμαστε Νότια και Ανατολικά καταλήγοντας σε απαίτηση πιάτου 2.4 μέτρων στα πολύ Νοτιοανατολικά της χώρας (1.2-1.3μ στην Αθήνα). Σήμερα εκπέμπονται πλέον μόνο 12 συχνότητες, όλες από την fixed δέσμη (που ήταν πάντα δυσκολότερης λήψης από την steerable), αλλά εκτός από 2 συχνότητες του πακέτου Sky Digital στις υπόλοιπες εκπέμπονται αποκλειστικά κανάλια ελεύθερης μετάδοσης, δηλαδή η σημασία του είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνει ο σχετικά μικρός αριθμός πομπών.

Astra 2A – 28,2Ε

Πρόκειται για το πρώτο δορυφόρο της συγκεκριμένης τροχιακής θέσης που εκτοξεύτηκε το μακρινό 1998 και, παρά τα χρόνια του, παραμένει ακόμη σε επιχειρησιακή λειτουργία (αναμένοντας μάλλον την μεταφορά του Astra 2C από τις 19.2 ανατολικά).

Διαθέτει δύο δέσμες εκπομπής, την Βόρεια και την Νότια, με την ιδιομορφία η Βόρεια δέσμη να λαμβάνεται καλύτερα στην Αθήνα από την Νότια, αφού το ιχνοδιάγραμμα προβλέπει ειδική επέκταση που καλύπτει μέρος της Πελοποννήσου και φτάνει ως την Αθήνα. Αντίθετα στα Νότια και ΝΑ η λήψη της Βόρειας δέσμης είναι σαφώς δυσκολότερη από αυτήν την Νότιας απαιτώντας χοντρικά πιάτο 2μ και άνω αντί 1-1.2μ για την Βόρεια. Στην Αθήνα έχουμε λήψη της Βόρειας δέσμης ακόμη και με 80 εκατοστά ενώ της Νότιας με πιάτο 1μ και στα ΒΔ είμαστε περίπου στα ίδια αλλά αντίστροφα (ευκολότερη η Νότια δέσμη ενώ η Βόρεια είναι οριακή σε 1.2μ).

Astra 2E – 28,2Ε

Αν και αλφαβητικά προηγείται του 2F, πρόκειται εντούτοις για τον νεότερο δορυφόρο της σειράς Astra 2 που ξεκίνησε την λειτουργία του μόλις φέτος τον Φεβρουάριο. Αν και φέρεται να έχει το ίδιο ακριβώς ιχνοδιάγραμμα με τον 2F, είναι στην πράξη λίγο φιλικότερος για την χώρα μας σε ότι αφορά την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή» δέσμη για την οποία όμως η Ελλάδα βρίσκεται… εκτός Ευρώπης!

Στα Βόρεια αλλά και τα δυτικά της χώρας η λήψη είναι εφικτή με πιάτα 1.2μ (κατά περίσταση και με μικρότερα), ενώ στην Αθήνα πλήρης λήψη μπορεί να γίνει με πιάτα 1.5μ και άνω. Στην Θεσσαλονίκη ισχύουν περίπου τα ίδια με την Αθήνα, ενώ στα ανατολικότερα η λήψη δυσκολεύει αισθητά. Στα Νότια η πλήρης λήψη ξεκινάει από 1.5μ και μεγαλώνει όσο προχωράμε προς τα Ανατολικά.

Σε ότι αφορά την UK beam (δέσμη Αγγλίας) δεν έχει νόημα να συζητάμε για λήψη αφού μόνο τυχαία και με πιάτα άνω των τριών μέτρων μπορεί να ελπίζει κάποιος να πετύχει κάποια λήψη….

Astra 2F – 28,2Ε

Ο προτελευταίος δορυφόρος της θέσης, η έλευση του οποίου δημιούργησε τεράστια σύγχυση στην χώρα μας και βέβαια ότι και να γράψουμε σαν διάμετρο λήψης στους πίνακες του περιοδικού είναι λάθος, αφού η λήψη του (μιλάμε για την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή δέσμη και μόνο) είναι εντελώς άναρχη και τυχαία! Έτσι το χειρότερο σημείο φαίνεται να βρίσκεται… στην Θεσσαλονίκη όπου μόνο με πιάτα άνω των τριών μέτρων υπάρχουν ελπίδες λήψης, πλην όμως στα ΒΔ η λήψη ξεκινάει με 1.5μ αλλά ξαναβελτιώνεται και στα ΒΑ (με 1.5μ), καθώς ακούγεται πως υπάρχει ειδικό spot beam για την Κων/πολη.

Αντίστοιχο φαινόμενο έχουμε και στα Νότια, με την δυτική Κρήτη να εμφανίζει λήψη με πιάτα 1.5μ αλλά όσο πάμε ανατολικότερα η λήψη δυσκολεύει σημαντικά. Τέλος, περιοχές στο μέσον της χώρας και δυτικά αλλά και η Αθήνα εμφανίζουν σχετικά ευκολότερη λήψη, ενώ για την Αθήνα χρειάζεται καλό 1.8μ για πλήρη λήψη (κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στον Astra 2C όταν βρισκόταν στις 19.2 ανατολικά).

Δυστυχώς στην πανευρωπαϊκή του 2F μεταδίδονται πολλά ελεύθερα αγγλόφωνα κανάλια, ενώ αντίθετα στην ευκολότερη πανευρωπαϊκή του 2E ελάχιστα!

Για να συμπληρωθεί… το μπάχαλο θα πρέπει ακόμη να πούμε ότι λήψη της δέσμης Αγγλίας του δορυφόρου έχει παρατηρηθεί με μεγάλα πιάτα στην Κρήτη, ενώ δεν υπάρχει ούτε για αστείο με μεγάλα πιάτα στην Βόρεια Ελλάδα, που θεωρητικά απέχει σαφώς λιγότερο από την τελευταία γραμμή του ιχνοδιαγράμματος!

Χοντρικά λοιπόν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτάτε άλλους χρήστες της περιοχής σας, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε ένα σταθερά τοποθετημένο πιάτο η διάμετρος λήψης μπορεί να είναι και αρκετά μικρότερη από ένα κινητό, αφού στα σταθερά πιάτα μπορούμε να πετύχουμε τέλεια μικρορύθμιση της πόλωσης, σε αντίθεση με τα κινητά που ζητάμε μια χρυσή τομή για όλους τους δορυφόρους.

Αντί επιλόγου

Πριν από κάποια χρόνια επικρατούσε στην χώρα μας η αντίληψη ότι τα μεγάλα πιάτα θα αχρηστευτούν στο μέλλον, αφού οι δορυφόροι γίνονταν όλο και πιο ισχυροί. Δυστυχώς για τους δορυφορομανείς οι εξελίξεις δεν υπήρξαν οι προσδοκώμενες, αφού ναι μεν οι δορυφόροι έγιναν ισχυρότεροι αλλά ταυτόχρονα και τα ιχνοδιαγράμματα εκπομπής τους έγιναν πολύ στενότερα και με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στο ΝΑ της Ευρώπης είμαστε πλέον συχνά «εκτός ιχνοδιαγράμματος» ενώ τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται πλέον και με τους αραβικούς δορυφόρους για τους οποίους η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται πλέον εντελώς εκτός ιχνοδιαγράμματος λήψης!

{gallery}11472{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...