Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 495
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Απριλίου 2024 10:00
23 Απριλίου 2024 09:28
26 Αυγούστου 2014 22:58

Η ψηφιακή τηλεόραση στη Θράκη, Ανατολική Μακεδονία και Βορειοανατολικό Αιγαίο

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
af9fa16f4327703100583a2b2c4e932f XL a23c4bbf

Ένα μήνα μετά τη ψηφιακή μετάβαση στην Αττική και σε τμήμα της Εύβοιας τη 1η Αυγούστου, το ψηφιακό σήμα πηγαίνει βόρεια και ετοιμάζεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου…

Ένα μήνα μετά τη ψηφιακή μετάβαση στην Αττική και σε τμήμα της Εύβοιας τη 1η Αυγούστου, το ψηφιακό σήμα πηγαίνει βόρεια και ετοιμάζεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Με μία σχετικά μικρή καθυστέρηση 35 ημερών από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία για τη ψηφιακή μετάβαση στη βορειανατολική Ελλάδα, το τρίτο κατά σειρά οριστικό αναλογικό switch off θα πραγματοποιηθεί στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση 40518/1168/Φ.111Α της 4/7/2014. Η τρίτη φάση των οριστικών περιοχικών switch off αφορά την ενεργοποίηση 21 κέντρων εκπομπής που θα καλύψουν με ψηφιακό σήμα τους 850.000 περίπου κατοίκους των νομών Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Σερρών και Δράμας, καθώς και των κατοίκων της Λέσβου, της Χίου, της Λήμνου, της Σαμοθράκης και των Ψαρών.

Αναλυτικά, στο switch off του Σεπτεμβρίου θα γίνει η ψηφιακή μετάβαση σε πέντε μονοσυχνικά δίκτυα SFN (Single Frequency Network).

Το SFN (περιοχή απονομής) 1 «ΕΒΡΟΣ» καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Έβρου, και ειδικότερα τις βόρειες και ανατολικές περιοχές του, αποτελείται από πέντε κέντρα εκπομπής – Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο και Σουφλί – και θα χρησιμοποιεί τα κανάλια UHF 25 και 46 για τη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ*), τα 32 και 35 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Digea) και τα 51 και 56 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας (Digea).

Το SFN 2 «ΠΛΑΚΑ» αποτελείται από το ομώνυμο κέντρο εκπομπής και καλύπτει τη πόλη της Αλεξανδρούπολης, το νότιο και δυτικό τμήμα του νομού Έβρου, μεγάλα τμήματα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, και το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης. Θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 24 και 31 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ*, τα 27 και 30 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα 43 και 38 UHF για ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας. Να σημειωθεί ότι το κέντρο εκπομπής ΠΛΑΚΑ εκπέμπει ψηφιακό σήμα εδώ και 3 χρόνια, όμως μετά τη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου όσοι τηλεθεατές λαμβάνουν σήμα από αυτό το κέντρο θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες και τις τηλεοράσεις τους στις νέες συχνότητες εκπομπής.

{gallery}12487_1{/gallery}

Το SFN 3 «ΘΑΣΟΣ» αποτελείται από τρία κέντρα εκπομπής, και συγκεκριμένα τα Κ.Ε. Θάσος, Βασιλάκι και Ξάνθη. Καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ομώνυμου νησιού, μεγάλα τμήματα των νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης, παραλιακές περιοχές του Στρυμονικού κόλπου (νομός Σερρών και ανατολικά παράλια του νομού Θεσσαλονίκης) και περιοχές της ανατολικής Χαλκιδικής, κυρίως από το βασικό κέντρο εκπομπής της Θάσου. Σύμφωνα με τον χάρτη συχνοτήτων, θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 22 και 39 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ*, τα 23 και 37 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα κανάλια 47 και 51 για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Το SFN 4 «ΠΑΓΓΑΙΟ» είναι συγκροτημένο από τέσσερα κέντρα εκπομπής, τα Κ.Ε. Σέρρες, Κορυλοβός, Λιθότοπος και Νευροκόπι. Τα 4 αυτά κέντρα καλύπτουν με ψηφιακό σήμα το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Δράμας και Σερρών, καθώς και τμήματα του νομού Καβάλας. Οι συχνότητες που θα ενεργοποιηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου θα είναι οι 26 και 35 UHF για τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ*, τα κανάλια 32 και 40 για τα ιδιωτικά πανελλαδικής εμβέλειας και τα 52 και 53 για τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια.

{gallery}12487_2{/gallery}

Το SFN 33 «ΛΕΣΒΟΣ» είναι η πέμπτη και μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή που θα καλυφθεί με ψηφιακό σήμα τη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου. Αποτελείται από οκτώ κέντρα εκπομπής που βρίσκονται σε τρία νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στο SFN 33 ανήκουν τα Κ.Ε. Όλυμπος, Μυτιλήνη, Θυμιανά, Θολοποτάμι, Λήμνος, Μεστά, Μόλυβος και Μύρινα. Τα οκτώ αυτά κέντρα καλύπτουν τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, και παρακείμενα νησιά, όπως οι Οινούσσες, το βόρειο τμήμα του Άγιου Ευστράτιου (όχι όμως και του ομώνυμου οικισμού), τμήμα των Ψαρών και νότιες περιοχές της Σαμοθράκης. Στο SFN ΛΕΣΒΟΣ θα χρησιμοποιηθούν τα κανάλια 21 και 39 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ*, τα 25 και 33 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και το κανάλι 53 UHF για τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια της περιοχής.

{gallery}12487_3{/gallery}

* ΝΕΡΙΤ: Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της αδυναμίας της ΝΕΡΙΤ να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της ψηφιακής μετάβασης μέχρι αυτή τη στιγμή, στα περισσότερα από τα 21 κέντρα εκπομπής του switch off της 5ης Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί μόνο μία από τις δύο πολυπλεξίες της δημόσιας τηλεόρασης (με τα κανάλια N1, N Sport, N HD και Βουλή), σε ορισμένα από αυτά με την υποστήριξη της Digea και σε συχνότητα της Digea. Η δεύτερη πολυπλεξία και η μετάβαση της πρώτης (σε όποιες περιοχές θα χρησιμοποιηθεί συχνότητα της Digea) σε συχνότητα που ανήκει στη ΝΕΡΙΤ θα πραγματοποιηθεί όταν τελειώσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες αγοράς των πομπών, που τρέχουν αυτό το διάστημα, και ξεκινήσει η παραλαβή και εγκατάσταση τους.

Εξοπλισμός λήψης ψηφιακού σήματος

Οι κάτοικοι των περιοχών της Βορειανατολικής Ελλάδας και του Αιγαίου που επηρεάζονται από το αναλογικό switch και τη μετάβαση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να διαθέτουν δέκτη ή τηλεόραση τεχνολογίας DVB-T MPEG4 (H.264) και να τον συντονίσουν στις νέες συχνότητες. Σε ορισμένες περιοχές είναι πιθανό να χρειαστεί προσθήκη ενισχυτή σήματος στην εγκατάσταση της κεραίας λήψης. Έτσι:

α) Όσοι έχουν αγοράσει νέες επίπεδες τηλεοράσεις LCD ή Plasma τα 3-4 τελευταία χρόνια, θα χρειαστεί μόνο να τις συντονίσουν στις νέες ψηφιακές συχνότητες.

β) Όσοι έχουν παλιότερες τηλεοράσεις θα χρειαστούν εξωτερικό δέκτη DVB-T/MPEG-4, απλής ή υψηλής ευκρίνειας, που θα μπορέσουν να προμηθευθούν από τη τοπική αγορά. Η σύνδεση του δέκτη στην τηλεόραση γίνεται είτε με βύσμα SCART, για τους δέκτες απλής ευκρίνειας που συνδέονται σε παλιές τηλεοράσεις CRT ή με βύσμα HDMI, με το οποίο είναι εξοπλισμένοι οι δέκτες υψηλής ευκρίνειας που συνδέονται σε νεώτερες τηλεοράσεις LCD/Plasma.

γ) Όσοι κάνουν λήψη από υπολογιστές ή tablet, θα πρέπει να προμηθευθούν εσωτερική PCI/PCIe κάρτα DVB-T (για dekstop) ή στικάκι USB DVB-T που να υποστηρίζεται από το λειτουργικό που χρησιμοποιούν στον υπολογιστή ή στο tablet τους. Οι κάρτες αυτές μπορούν να κάνουν λήψη των ψηφιακών καναλιών είτε με σύνδεση στην εξωτερική κεραία του σπιτιού, είτε με τη μικρή κεραία εσωτερικής λήψης που συνοδεύει τα στικάκια USB, εφόσον βέβαια το σήμα εκπομπής είναι αρκετά ισχυρό στην περιοχή.

δ) Μία εναλλακτική ακόμα λύση – που δεν προτείνεται ιδιαίτερα σήμερα – για παλιότερες τηλεοράσεις που έχουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 (κι όχι MPEG-4) και διαθέτουν υποδοχή CI, είναι η χρήση μίας ειδικής μοντούλας για τη μετατροπή του σήματος MPEG-4 σε MPEG-2. Πριν γίνει η αγορά μίας τέτοιας μοντούλας θα πρέπει να ελεγχθεί η συμβατότητα της με την συσκευή τηλεόρασης.

Το επόμενο βήμα της ψηφιακής μετάβασης αφορά μία μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 3 Οκτωβρίου του 2014, στα SFN 5 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, 12 ΛΑΡΙΣΣΑ, 14 ΒΟΛΟΣ, 15 ΛΑΜΙΑ και 16 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.

Τεύχος 72, Σεπτέμβριος 2014

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...