Skip to main content
22 Απριλίου 2015 00:34

Services Information

H ραχοκοκαλιά του transport Stream

Γράφει: Ιωακείμ Παπαδόπουλος, MSc Υπεύθυνος τεχνικού τμήματος Edision Hellas
c9ad9cf720110ec2a8bc20798032309b XL e8287a6d

Αφού πολυπλέξουμε πολλά πακέτα (transport packets) μαζί, θα αναδυθεί το τελικό transport stream, το οποίο περιέχει έναν αριθμό από elementary streams με καμία όμως ένδειξη του τύπου των πληροφοριών αυτών των streams ή πως μπορεί η σύνθεση τους να αποδώσει κάτι που να αξιοποιηθεί από τους τελικούς…

Αφού πολυπλέξουμε πολλά πακέτα (transport packets) μαζί, θα αναδυθεί το τελικό transport stream, το οποίο περιέχει έναν αριθμό από elementary streams με καμία όμως ένδειξη του τύπου των πληροφοριών αυτών των streams ή πως μπορεί η σύνθεση τους να αποδώσει κάτι που να αξιοποιηθεί από τους τελικούς αποκωδκοποιητές. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα των οργανισμοί DVB και MPEG αφού χρησιμοποιούν το TS για την μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος μέσω του αέρα (κανάλι μετάδοσης), τοποθέτησαν κάποιες πληροφορίες σε σχήμα πινάκων. Αυτές οι πληροφορίες τοποθετήθηκαν κατά την διαδικασία της πολυπλεξίας στα Elementary streams και είναι γνωστές ως SERVICE INFORMATIONS. Πρόκειται για απλές βάσεις δεδομένων που αποτελούν όμως τη ραχοκοκαλιά του transport stream.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα 1, κάθε εγγραφή του πίνακα περιέχει το stream με συγκεκριμένο αριθμό PID, καθώς και τις επιπλέον πληροφορίες της κάθε υπηρεσίας.

Αυτές οι πληροφορίες που χαρακτηρίζουν κάθε stream επιτρέπουν στον αποκωδικοποιητή, όχι μόνο να αναγνωρίζει ποια πληροφορία είναι εικόνας/ήχου, αλλά και επιπρόσθετες πληροφορίες που τυχόν θα εμπεριέχονται, όπως το Teletext ή αρχεία συστήματος (τυχόν παράμετροι) που είναι απαραίτητα για την μετάδοση. Από την μεριά του ο αποκωδικοποιητής, μέσω του tuner για την λήψη και του κυκλώματος αποδιαμορφωτή (demodulator) βρίσκεται πλέον σε θέση να μεταφέρει τις πληροφορίες στα σημεία του λογισμικού που χρειάζονται για την αποκωδικοποίηση του σήματος.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης των πληροφοριών υπηρεσίας είναι η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των ίδιων elementary streams για επόμενες πληροφορίες συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε πολλές υπηρεσίες από πληροφορίες ήχου /εικόνας ή ηλεκτρονικούς οδηγούς προγραμμάτων (EPG) σε διαφορετικά elementary streams, μπορούν να μεταδοθούν πολυπλέκοντας τους (multiplex). Εδώ έρχονται οι SI ως πληροφορίες συστήματος και υποδεικνύουν ποιο ES ανήκει σε ποια υπηρεσία.

Networks, bouquets, services, events & multiplexes

Στην ψηφιακή τηλεόραση κάθε transport stream περιέχει ένα multiplex και κάθε multiplex μεταδίδεται σε μία συχνότητα. Κάθε κανάλι που αποτελείται από πλήθος elementary streams ονομάζεται υπηρεσία. Αξιοσημείωτο είναι πως στα δορυφορικά και καλωδιακά συστήματα τα δεδομένα μεταδίδονται με ένα ρυθμό της τάξεως των 40Mbits/s, ενώ στα επίγεια ο ρυθμός κυμαίνεται γύρω στα 25Mbits/s.

Στην εικόνα 2 βλέπουμε την απεικόνιση ενός transport stream σε τυχαίο λογισμικό. Παρατηρούμε ότι οι υπηρεσίες/κανάλια του Multiplex εδώ μετονομάζονται σε Programs/Events. Στην αριστερή στήλη συμπεριλαμβάνονται οι εγγραφές με τον εκάστοτε τύπο (stream) και τον αναγνωριστικό αριθμό του προγράμματος και στην επόμενη εμφανίζεται ο αριθμός PID που προσδιορίζει το κάθε ES. Οι άλλες στήλες απεικονίζουν αριθμητικά και γραφικά τον ρυθμό δεδομένων κάθε stream σε mbps/s.

Ένα δίκτυο εκπομπής (network) αποτελείται από:

  • Κάθε υπηρεσία είναι ένα κανάλι το οποίο αποτελείται από γεγονότα (events) τα οποία χρονικά μεταδίδονται το ένα μετά το άλλο.
  • Κάθε event αποτελεί τηλεοπτική εκπομπή και απαρτίζεται από πολλά elementary streams με πληροφορίες.
  • Πολλές υπηρεσίες (πιθανόν από πολλά TS) μπορούν να ομαδοποιηθούν σε ένα μπουκέτο (bouquet).

Κάθε υπηρεσία σε ένα DVB δίκτυο μπορεί να αναγνωριστεί κυρίως από 3 τιμές. Το network ID το οποίο είναι το αναγνωριστικό του δικτύου που μεταδίδει τις υπηρεσίες, το stream ID με το οποίο αναγνωρίζεται μέσα στο δίκτυο το transport stream και το service ID αναγνωριστικό της κάθε υπηρεσίας στο stream.

Service information

Όπως έχει ειπωθεί ένα transport stream αποτελείται από διάφορες υπηρεσίες και κάθε υπηρεσία αποτελείται από πολλά elementary streams.

Η ενθυλάκωση των elementary streams στο transport stream εκ προοιμίου θεωρείται απαραίτητη για την τηλεοπτική μετάδοση, διότι μεταφέρουν τους πίνακες των βάσεων δεδομένων με τις απαραίτητες πληροφορίες για την δομή του TS, καθώς και αυτές που χρειάζεται ο end user (τηλεθεατής) ώστε να λαμβάνει στοιχεία της εκπομπής που μεταδίδονται, όπως ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG), teletext κτλ. Οι πίνακες που συνήθως βρίσκονται σε ένα transport stream είναι οι εξής:

· Program Association Table (PAT)

· Program Map Table (PMT)

· Service Description Table (SDT)

· Event Information Table (EIT)

· Conditional Access Table (CAT)

· Bouquet Association Table (BAT)

· Time and Date Table (TDT)

· Time Offset Table (TOT)

Για κάθε υπηρεσία στο mutiplex, ο πίνακας PAT υποδεικνύει τη θέση του (PID για κάθε πακέτο TS), για την αντίστοιχη θέση PMT. Επίσης καθορίζει την θέση του Network Information Table (NIT).

Το PMT προσδιορίζει την θέση των streams που συνθέτουν κάθε υπηρεσία, όπως επίσης και την θέση του Program Clock Reference για κάθε υπηρεσία.

Ο πίνακας SDT περιγράφει όλες τις υπηρεσίες του συστήματος, όπως τα ονόματα των υπηρεσιών ή των παρόχων κτλ.

Ο πίνακας ΕΙΤ περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα/γεγονότα (events) που παίρνουν μέρος, όπως το όνομα του event, την ώρα έναρξης, την διάρκεια, κτλ

Ο πίνακας CAT είναι προαιρετικός σε κάθε κάθε muptiplex και οι πληροφορίες του θεωρούνται ιδιωτικές.

Ο BAT περιέχει πληροφορίες για το κάθε μπουκέτο και τις υπηρεσίες του.

Οι πίνακες ΤΟΤ και TDT, τοποθετούνται σε ξεχωριστό πίνακα λόγω των συνεχόμενων ανανεώσεών τους και δίνουν πληροφορίες για την τρέχουσα ώρα και ημερομηνία.

Δομή ενός πίνακα SI

Ο καθένας από τους πίνακες που προαναφέραμε έχει πανομοιότυπη δομή. Όλοι αποτελούνται από μία επικεφαλίδα (header), που ακολουθείται από μηδέν ή περισσότερους βρόγχους περιγραφής (descriptors). Συνήθως κάθε βρόγχος περιέχει πληροφορίες για κάθε γραμμή του πίνακα, αλλά και πληροφορίες που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον πίνακα.

Οι πιο συνηθισμένοι descriptors είναι:

Service descriptor: βρίσκεται στον SDT πίνακα και δίνει το όνομα της υπηρεσίας

Linkage descriptor: βρίσκεται σε πολλούς πίνακες και αναφέρει την πηγή πληροφοριών ενός ή πολλών στοιχείων του συστήματος, καθώς επίσης και το αν μια υπηρεσία διακόπηκε ή κωδικοποιήθηκε (scramble).

Component descriptor:βρίσκεται στον ΕΙΤ πίνακα και δίνει πληροφορίες των τύπων των Elementary streams, ενώ στις πληροφορίες ήχου μας δίνει και την γλώσσα του stream.

Data broadcast ID:βρίσκεται στον PMT πίνακα και μας δίνει τον τύπο κωδικοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στο data stream.

Stream identifier descriptor: χρησιμοποιείται για την αναγνώριση κάθε elementary stream και βρίσκεται στον PMT πίνακα.

CA identifier descriptor: χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τον τύπο της κωδικοποίησης (εφόσον εφαρμόζεται).

MPEG sections

Δεδομένου ότι οι πίνακες αυτοί μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι, υπάρχει περίπτωση να διαχωριστούν ώστε να ταιριάξουν σε ένα transport stream. Κάθε ένα κομμάτι δεδομένων ονομάζεται τμήμα (section) και μπορεί να εμπεριέχει κάθε τύπο δυαδικών πληροφοριών. Τμήματα που περιέχουν μόνο πληροφορίες (data), και όχι οι πληροφορίες ήχου και εικόνας, ονομάζονται ιδιωτικά τμήματα, άσχετα αν μπορούν να θεαθούν δημόσια.

Ως πίνακας table id ορίζεται ο πίνακας ο οποίος ορίζει το περιεχόμενο των elementary streams. Όπως είπαμε ο PMT πίνακας ορίζει τον τύπο των πληροφοριών του stream, αλλά ο table id πίνακας δίνει τα δεδομένα του stream.

Σε κάθε περίπτωση το σήμα μεταδίδεται συμπιεσμένο κατά MPEG έχοντας κάποιους λόγους διαστάσεων εικόνας (aspect ratios).Αυτοί είναι λόγου χάριν πληροφορίες που μεταδίδονται μαζί με τις πληροφορίες ήχου και εικόνας και ονομάζονται active format description. Παρεμπιπτόντως αυτό δεν σημαίνει ότι ο αποκωδικοποιητής θα υπακούσει, διότι πλέον όλο και περισσότερες συσκευές διαθέτουν την τεχνολογία WSS (widescreen signaling) με την οποία επιλέγουν την ιδανικότερη μορφή απεικόνισης.

{gallery}14464{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....