Skip to main content
20 Ιανουαρίου 2016 16:22

Ταυτόχρονη λήψη στις μπάντες Ku και C

Η Ελληνική πατέντα που αλλάζει τα δεδομένα

Γράφει: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
2f71d24bfd0d30b41e769ef1c0a9635a XL 07a21a5b

Ήθελα να επισκεφτώ τον Σπύρο Πολυχρονιάδη από τις αρχές του καλοκαιριού αλλά τελικά το κατάφερα στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού μια ο ένας, μια ο άλλος είχαμε κωλύματα! Έτσι, μια Κυριακή πρωί που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη έκανα μια παράκαμψη προς την Θέρμη και μετά από αρκετά μπερδέματα (αφού δεν βοηθούσε το GPS) κατάφερα να φτάσω…

Ήθελα να επισκεφτώ τον Σπύρο Πολυχρονιάδη από τις αρχές του καλοκαιριού αλλά τελικά το κατάφερα στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού μια ο ένας, μια ο άλλος είχαμε κωλύματα! Έτσι, μια Κυριακή πρωί που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη έκανα μια παράκαμψη προς την Θέρμη και μετά από αρκετά μπερδέματα (αφού δεν βοηθούσε το GPS) κατάφερα να φτάσω στο σπίτι-εργαστήριο του Σπύρου.

Ο Σπύρος είναι ένας αειθαλής 65χρονος ηλεκτρονικός, από αυτούς που λέμε ότι «πιάνει το χέρι τους». Με μόνιμο αίσθημα ανικανοποίητου από τα ηλεκτρονικά που αγοράζει, προσπαθεί συνεχώς να τα βελτιώσει. Με τα δορυφορικά ασχολείται από τις απαρχές της τεχνολογίας, το μακρινό 1986 και η ενασχόλησή του δεν είναι μόνο επαγγελματική, αλλά εμπεριέχει πολύ μεράκι και πάρα πολλές ώρες αναζήτησης για την παραμικρή βελτίωση.

Η επίσκεψή μου αφορούσε κυρίως την πατέντα του Σπύρου για καλύτερη ταυτόχρονη λήψη στις δύο δορυφορικές μπάντες Ku και C, με έκπληξη όμως είδα και χειροποίητο πεδιόμετρο, δηλαδή δύο βελτιωμένες εκδοχές πεδιομέτρων που περιλαμβάνουν σε ένα κουτί όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ένα τεχνικός στην ταράτσα, δηλαδή ενσωματωμένη τηλεόραση, καθώς και ενσωματωμένη τροφοδοσία για positioner και polar rotor, ώστε να μπορεί ο τεχνικός να κινεί το πιάτο άμεσα και να ρυθμίζει το skew της πόλωσης εξίσου άμεσα (ενέργειες που αφορούν βέβαια την εγκατάσταση μεγάλων και κυρίως κινητών κατόπτρων).

Οποιαδήποτε έλλειψη σε ένα μηχάνημα είναι κάτι που απασχολεί τον Σπύρο, έτσι στα άμεσα σχέδιά του είναι και η ενσωμάτωση polar rotor και positioner για κίνηση actuator σε ψηφιακό δέκτη, κάτι που δυστυχώς για όλους εμάς τους δορυφορομανείς δεν έχει φροντίσει να ενσωματώσει καμία εταιρεία του χώρου, καθώς όλες τους ασχολούνται πλέον είτε με δέκτες για συνδρομητικά πακέτα, είτε με πολύ φτηνούς και απλούς. Όσοι περάσαμε από την παλιά καλή αναλογική εποχή, αναπολούμε πολύ συχνά τα καλούδια των ακριβών αναλογικών δεκτών και εγώ ο ίδιος κινώ το πιάτο μου με τον αναλογικό Echostar 8700 LT και με τον ίδιο χειρίζομαι και τον μηχανικό polar rotor για την μπάντα C.

Στο ζουμί

Οι πατέντες του Σπύρου δεν είναι μία αλλά ουσιαστικά … τέσσερις.

Η πρώτη (που με ενδιαφέρει και προσωπικά) μπορεί να ονομαστεί ως αποδοτικός co-rotor C/Ku band. Όσοι από εμάς ασχοληθήκαμε με την λήψη στις δύο αυτές μπάντες με ένα (μεγάλο) πιάτο αγοράσαμε στην αρχή αναγκαστικά τον κλασσικό co-rotorτης Αμερικανικής Chapparal, ο οποίος επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη και στην δύο μπάντες με κεντραρισμένο σήμα. Δυστυχώς, τοποθετώντας τον co-rotorσε πιάτο π.χ. 2.4m διαπιστώσαμε ότι είχε φοβερές απώλειες στην μπάντα Ku (που όπως και να το κάνουμε ενδιαφέρει περισσότερο), κάνοντας το πιάτο των 2.4m να αποδίδει σαν ένα πιάτο 1.2-1.5m. Η απώλεια αυτή μπορεί να μην ενδιαφέρει κάποιους που λούζονται από πολύ ισχυρά σήματα στην μπάντα Ku, αλλά για την Ελλάδα που για πολλούς δορυφόρους βρίσκεται στο όριο της λήψης είναι καταστροφική. Έτσι και εγώ και άλλοι κάνουμε κεντρική λήψη με χωριστή χοάνη στην μπάντα Ku και παράκεντρη λήψη στην μπάντα C, αποδεχόμενοι κάποια μικρότερη απώλεια στην λιγότερο σημαντική μπάντα C.

Η πατέντα του Σπύρου βελτιώνει την λήψη και στις δύο μπάντες, με την βελτίωση της μπάντας C να είναι αυτονόητη, αφού δέχεται και αυτή κεντραρισμένο σήμα, αλλά με αυτήν της περιζήτητης μπάντας Ku να μην είναι αυτονόητη, αφού και ο αμερικανικός κολοσσός της Chapparal (και άλλες εταιρείες) δεν έχει καταφέρει να κάνει σπουδαία πράγματα. Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί τεχνικά η βελτίωση του Σπύρου (και ούτε είναι επιθυμητό για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων), αλλά πολύ χοντρικά όλα παίζονται στην διατήρηση μόνο του εσωτερικού κυλίνδρου μιας χοάνης λήψη για Ku band (στο κέντρο μιας μεγαλύτερης χοάνης μπάντας C, από την οποία έχουν αφαιρεθεί οι κυματοδηγοί), ενώ τον ρόλο των κυματοδηγών (για την μπάντα Ku) εκτελούν οι διηλεκτρικές πλάκες για την μπάντα C, κατάλληλα μελετημένες στο μήκος και την θέση, όπως και το μήκος της χοάνης Ku (του εσωτερικού κυλίνδρου), μαζί με κάποιες άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο ακίδων, ώστε να κατευθύνουν το μέγιστο δυνατό σήμα στο κέντρο.

Αυτό πάντως που με εντυπωσίασε και με έπεισε περισσότερο από όλα είναι απλά… η δυνατότητα περιστροφής του LNB της μπάντας Ku, ώστε έτσι να μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα το επίπεδο πόλωσης, όπως αυτό φτάνει στην περιοχή μας και που είναι πολύ διαφορετικό στους διάφορους δορυφόρους του γεωστατικού τόξου. Ως γνωστό, ένα απλό universal LNB παίρνει μόνο μία θέση για κάθετη πόλωση και μία για οριζόντια και έτσι στην πράξη είναι 100% κεντραρισμένο μόνο για ένα δορυφόρο (συνήθως στο μέσον του τόξου ενός κινητού συστήματος λήψης), ενώ χάνει πολύ στα δύο άκρα του τόξου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των οριακών λήψεων από διάφορους δορυφόρους. Με την ακριβή περιστροφή του LNB πετυχαίνουμε απόλυτη ταύτιση πολώσεων όχι μόνο ανά δορυφόρο, αλλά και ανά συχνότητα (π.χ. για αδύναμους πομπούς που έχουν άλλους δυνατούς να εκπέμπουν σε εύκολη δέσμη αλλά αντίθετη πόλωση και πολύ κοντινή συχνότητα του ίδιου δορυφόρου, η σωστή περιστροφή θα είναι στην θέση που μειώνει όσο γίνεται περισσότερο το ισχυρό σήμα της αντίθετης πόλωσης).

Η περιστροφή του κεντρικού κυλίνδρου (και των ακίδων) της μπάντας Ku (η οποία περιστρέφει και το LNB) εκτελεί ταυτόχρονα και την περιστροφή των διηλεκτρικών πλακών για την μπάντα C (πετυχαίνοντας την εναλλαγή αριστερόστροφης-δεξιόστροφης πόλωσης) και γίνεται από μηχανικό polar rotor, τον οποίο χειρίζεται ένας παλιός αναλογικός δορυφορικός δέκτης με ενσωματωμένο positioner και polar rotor (που όπως είπαμε τέτοιοι δεν βγαίνουν πλέον). Για την εναλλαγή μεταξύ μπάντας Ku/C o Σπύρος χρησιμοποιεί ένα διακοπτάκι 0/12V (που χειρίζονται και πολλοί αποκλειστικά ψηφιακοί δέκτες), αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για όσους ανεβάζουν δύο χωριστά ομοαξονικά από το δωμάτιο ως την ταράτσα. Η εναλλαγή μεταξύ οριζόντιας και κάθετης πόλωσης στην Ku band γίνεται από το ομοαξονικό με την εναλλαγή τάσης 13/18 Volt και εναλλαγή κάτω και πάνω μπάντας με τον τόνο 0/22KHz, ενώ στην μπάντα C στο συγκεκριμένο μοντέλο ο Σπύρος χρησιμοποιεί switching LNB που εναλλάσσει τις γραμμικές πολώσεις με εναλλαγή τάσης 13/18Volt.

Δοκιμάσαμε την πατέντα του Σπύρου στο….χειροκίνητα περιστρεφόμενο παραβολικό πιάτο 1.8m του μπαλκονιού του, στο οποίο γίνεται λήψη στις 19.2Ε(Ku) και στις 20E(C) αντικαθιστώντας την πατέντα του Σπύρου με polar rotor Chapparal και πράγματι με την πατέντα είχαμε ισχυρότερο σήμα και στις δύο μπάντες.

Σε κάθε περίπτωση η πατέντα αυτή ενδιαφέρει τους φανατικούς της κινητής λήψης στις δύο μπάντες (π.χ. κυνηγούς feeds ή απλά δορυφορομανείς) και με τις βελτιώσεις που φέρνει στην λήψη μπορεί να μικρύνει και την απαιτούμενη διάσταση πιάτου, εξοικονομώντας χώρο και χρήμα.

Οι άλλες δύο πατέντες του Σπύρου πραγματοποιούν ελαφρώς παράκεντρη λήψη της μπάντας C και μοιάζουν με την πατέντα που έχω στο πιάτο μου (που επίσης ήταν κατασκευή του Σπύρου, χωρίς να το γνωρίζω). Στην πιο πολύπλοκη από τις δύο υπάρχουν δύο polar rotors, με τον ένα να περιστρέφει το LNB της μπάντας Ku και τον δεύτερο να περιστρέφει την ακίδα της μπάντας C, όπως δηλαδή γίνεται στην λήψη αυτής της μπάντας με την χρήση polar rotor, ενώ το διηλεκτρικό σ’ αυτήν εκτελεί την λήψη των κυκλικών πολώσεων. Στην λιγότερο πολύπλοκη το LNB της μπάντας C είναι switching, δηλαδή αλλάζει γραμμική πόλωση όπως τα universal LNB με την εναλλαγή τάσης 13/18Volt.

Και οι δύο αυτές χοάνες είναι επίσης ιδιαίτερα προσεγμένες όπως η πρώτη και το μόνο πρόβλημα που θα εντόπιζα σε όλες είναι ότι αν χαλάσει το LNB της Ku band δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε άμεσα, καθώς πρόκειται για τροποποιημένα LNB C-120 flange με ειδική προσθήκη που έχει συγκολληθεί στο πάνω μέρος, ώστε να μπορεί να γίνεται η περιστροφή του διαμέσου του ενσωματωμένου ρουλεμάν της βάσης! Τέλος για προστασία από την βροχή όλων των εξαρτημάτων ο Σπύρος φτιάχνει ειδικό καπάκι που τα καλύπτει όλα.

Η 4η κατασκευή δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη, αλλά πιστεύω ότι είναι αυτή που θα έχει και την μεγαλύτερη ζήτηση στην πράξη. Πρόκειται απλά για ένα σύστημα περιστροφής του LNB της μπάντας Ku (και μόνο) με ρουλεμάν, το οποίο θα μπορεί να μπει πάνω από την χοάνη Ku περιστρέφοντας το universal LNB και βελτιώνοντας αισθητά την λήψη της μπάντας. Ο Σπύρος πάντως έχει παρέμβει και στο εσωτερικό των κυλίνδρων που δέχονται το σήμα στην μπάντα Ku και έχει παίξει με το μήκος, το πάχος και τις ακίδες κάνοντας και σ’ αυτά βελτιώσεις.

Για πότε πέρασαν τρεις ώρες στο σπίτι του Σπύρου ούτε που το κατάλαβα! Ζήτησα επιτακτικά από τον Σπύρο να μου φτιάξει μία πατέντα νο1, και εφόσον το αποδεχτεί, θα μπορέσω να μιλήσω αναλυτικά για διαφορές σήματος και για βελτιωμένες λήψεις και στις δύο μπάντες. Και μόνο η περιστροφή του universal LNB πάντως εγγυάται σίγουρη βελτίωση λήψης αυτής της μπάντας για ένα μεγάλο κινητό πιάτο.

Ο Σπύρος πάντως, όπως δηλώνει, δεν ενδιαφέρεται για την μαζική κατασκευή από τον ίδιο αλλά για πώληση της πατέντας σε κάποια μεγάλη εταιρεία, που να αναλάβει μετά εκείνη την κατασκευή και την προώθηση στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση συγχαίρω τον Σπύρο για το μεράκι του και την επιμονή στη λεπτομέρεια και εύχομαι να πετύχει σε όλα τα σχέδιά του.

{gallery}16409{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το τηλέφωνο του Σπύρου για όσους θα ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί του είναι 6977-373771.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...