24 Φεβρουαρίου 2016 17:16

Lyngsat για αρχάριους

Πώς θα δείτε τους πίνακες καναλιών στο internet

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
b92173705a927c0f70d260b0eefdbf7a XL 9c4517b0

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φίλοι, αλλά και επαγγελματίες εγκαταστάτες, της δορυφορικής λήψης, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις συχνότητες τους, τα πακέτα και τα κανάλια που εκπέμπουν από αυτούς…

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φίλοι, αλλά και επαγγελματίες εγκαταστάτες, της δορυφορικής λήψης, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις συχνότητες τους, τα πακέτα και τα κανάλια που εκπέμπουν από αυτούς, και τις αλλαγές που καταγράφονται συχνά σε αυτούς, σε τρεις τουλάχιστον εξειδικευμένους ιστότοπους, και συγκεκριμένα στο Lyngsat στο Kingofsat και στο Flysat. Παρακάτω θα δούμε τον βασικό τρόπο λειτουργίας ενός από τους σημαντικότερους από αυτούς τους ιστοτόπους, και τι πληροφορίες μπορεί να δει ο χρήστης σε αυτό, ενώ παρόμοιες είναι οι πληροφορίες και ο τρόπος πρόσβασης και στους δύο άλλους ιστότοπους.

To Lyngsat προσφέρει κατάλογους με όλους τους ενεργούς δορυφόρους που μπορεί να λαμβάνει ένας χρήστης από οποιοδήποτε μέρος της Γης.

Στην αρχική σελίδα www.Lyngsat.com θα βρούμε συνδέσμους, για τις κυριότερες υποσελίδες και καταλόγους του site. Στο πάνω μέρος της σελίδας βρίσκεται ένας πίνακας (εικόνα 1, υποσημείωση 1) με συνδέσμους σε τρεις κύριους καταλόγους: στους δορυφόρους (Satellites) που είναι ομαδοποιημένοι σε τμήματα της γεωστατικής τροχιάς και συγκεκριμένα στο τμήμα της Ασίας (160W – 73E), στην Ευρώπη (73E – 0Ε), στο τμήμα του Ατλαντικού (0W – 61W) και στο τμήμα της Αμερικής (61W – 160W). Η ίδια ομαδοποίηση υπάρχει για τις δορυφορικές πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες σε αυτά τα τμήματα (Packages), και για τα κανάλια HD που είναι επίσης διαθέσιμα σε αυτά (HD TV). Για την Ελλάδα ή την Κύπρο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις λίστες των δορυφόρων της Ευρώπης, Ατλαντικού και ενός μέρους της λίστας της Ασίας.

Κάτω ακριβώς από τον πρώτο πίνακα υπάρχει ένας δεύτερος (εικόνα 1, υποσημείωση 2), με λίστες τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων ελεύθερης λήψης, ομαδοποιημένες σε επτά κατηγορίες: Ειρηνικού Ωκεανού, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Βόρειας Αμερικής.

Λίγο παρακάτω θα δούμε μία λίστα με τις πιο πρόσφατες αλλαγές καναλιών στους δορυφόρους (εικόνα 1, υποσημείωση 3), και ακολουθεί ένας πίνακας στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσημείωση 4), όπου οι σπουδαιότεροι σύνδεσμοι οδηγούν σε μία λίστα με τις κυριότερες αλλαγές ανά εβδομάδα (Headlines), και τις εκτοξεύσεις πυραύλων που έχουν γίνει και ακολουθούν (Launches).

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Europe με τους δορυφόρους του πρώτου πίνακα θα μεταφερθούμε στην λίστα με τους διαθέσιμους δορυφόρους για λήψη από την Ευρώπη, στις τροχιακές θέσεις από 0 έως 72,1 μοίρες ανατολικά (εικόνα 2). Στην πρώτη στήλη βλέπουμε την τροχιακή θέση του κάθε δορυφόρου σε μοίρες, και δίπλα βλέπουμε το όνομα του δορυφόρου (ή δορυφόρων) που αντιστοιχεί σε αυτήν τη θέση. Στην τρίτη στήλη (με χρώματα άσπρο, ανοιχτό γαλάζιο, γαλάζιο και μπλε), βλέπουμε την ημερομηνία της τελευταίας αλλαγής στον δορυφόρο, σε μορφή ΕΕΜΜΗΗ (Έτος, Μήνας, Ημερομηνία).

Στο κάτω μέρος της σελίδα βλέπουμε μία σειρά (εικόνα 2, υποσημείωση 1) με την επεξήγηση των χρωμάτων που αντιστοιχούν στους δορυφόρους: λευκό για δορυφόρους χωρίς δεδομένα (άδειους), χακί (ή λαδί) για τους δορυφόρους της C-band, ανοιχτό καφέ για δορυφόρους που έχουν ενεργούς δορυφόρους στην C και Ku-band, ώχρα (κιτρινωπό) στους δορυφόρους της Ku-band, και γκρίζο στους δορυφόρους που βρίσκονται σε κίνηση στην γεωστατική τροχιά.

Θα δούμε τώρα τι πληροφορίες μπορούμε να δούμε στη λίστα με τις συχνότητες ενός δορυφόρου. Επιλέγουμε για παράδειγμα να κάνουμε κλικ στον δορυφόρο Eutelsat 9A. Στο πάνω μέρος της νέας σελίδας βλέπουμε την ονομασία του δορυφόρου, και την τροχιακή του θέση (εικόνα 3). Επιλέγουμε μία από τις συχνότητες του δορυφόρου, για παράδειγμα την 12.149 V του OTE TV (εικόνα 4).

Στην πρώτη στήλη δίνονται οι πληροφορίες για την συχνότητα του transponder (12.149), την πόλωση του (V), τον αριθμό του transponder όπως είναι καταχωρημένος από την εταιρεία (tp 72), και τη δέσμη εκπομπής (Wide) και σύνδεσμο σε αυτήν.

Η δεύτερη στήλη βλέπουμε το λογότυπο της πλατφόρμας ή πακέτου που χρησιμοποιεί τον transponder, και στην τρίτη στην πρώτη σειρά το όνομα της πλατφόρμας και από κάτω ακολουθούν τα ονόματα των προγραμμάτων (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ή και δεδομένα) που ανήκουν σε αυτόν τον transponder.

Στην επόμενη στήλη μπορεί να δούμε ένα ή περισσότερα εικονίδια. Συγκεκριμένα, τα εικονίδια αυτά μπορεί να είναι το P (σύνδεσμος στη λίστα με τα πακέτα του Lyngsat), F (σύνδεσμος στη λίστα με τα κανάλια ελεύθερης λήψης, FTA), ενώ το S έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού προσφέρει πρόσβαση σε σελίδα με streaming του προγράμματος (η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει φυσικά σε όλα τα κανάλια). Σε ορισμένα κανάλια υπάρχει και το εικονίδιο T, που σημαίνει ότι διατίθεται σύστημα teletext από το κανάλι αυτό.

Η πέμπτη στήλη δίνει πληροφορίες για το σύστημα εκπομπής του transponder (DVB-S, DVB-S2), την κωδικοποίηση βίντεο του καναλιού (MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4/HD) και το σύστημα κρυπτογράφησης, αν υπάρχει φυσικά (Viaccess, Irdeto, Videoguard, BISS, κλπ).

Στην έκτη στήλη θα δούμε το SR, FEC της εκπομπής, ενώ από κάτω χωρισμένες σε δύο επιμέρους στήλες υπάρχουν πληροφορίες για τα SID (System ID) και VPID (Video PID) κάθε καναλιού. Η επόμενη στήλη δίνει πληροφορίες για τα NID/TID, τον ελάχιστο λόγο C/N (Φέρον προς Θόρυβο) που είναι απαραίτητος για να «κλειδώσει» το σήμα του transponder στον ψηφιακό δέκτη, το PID του ήχου (APID), και τη γλώσσα ή γλώσσες εκπομπής.

Η τελευταία στήλη δίνει το όνομα του χρήστη που έχει ενημερώσει το Lyngsat για την αλλαγή στον δορυφόρο, και την ημερομηνία αυτής.

Στο κάτω μέρος της σελίδας (εικόνα 5) υπάρχει μία επεξηγηματική σειρά για τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη λίστα των καναλιών. Το λευκό χρώμα σημαίνει αναλογική και ελεύθερη εκπομπή, το ανοιχτό ροζ σημαίνει αναλογική / κρυπτογραφημένη εκπομπή, το κίτρινο ελεύθερη ψηφιακή απλής ευκρίνειας, το γαλάζιο ελεύθερη ψηφιακή εκπομπή υψηλής ανάλυσης HD, το πράσινο αντιστοιχεί σε κρυπτογραφημένη εκπομπή υψηλής ανάλυσης, το ματζέντα αντιστοιχεί σε εκπομπή internet/δεδομένων, και το γκρι σε ευκαιριακή εκπομπή (feed).

Η ταξινόμηση των πακέτων ανά δορυφόρο, είναι μία σημαντική ευκολία που προσφέρει το Lyngsat για την ταχύτερη εύρεση των καναλιών που ενδιαφέρουν τον χρήστη. Η πρόσβαση σε αυτή τη λίστα γίνεται από τον πρώτο πίνακα της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσημ. 1), από τη σειρά Packages. Επιλέγοντας για παράδειγμα την Ευρώπη (Europe) μπορούμε να δούμε όλα τα πακέτα και πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τους δορυφόρους από τη 0 μοίρα ανατολικά έως τις 72,1 μοίρες ανατολικά. Στην σελίδα που ανοίγει (εικόνα 6) υπάρχει μία λίστα με επτά στήλες: στην πρώτη βρίσκεται η τροχιακή θέση του δορυφόρου, στην δεύτερη η ονομασία του, στην τρίτη το όνομα του πακέτου, στην τέταρτη υπάρχει σύνδεσμος για ταξινόμηση των καναλιών του πακέτου ανά συχνότητα εκπομπής, στη πέμπτη σύνδεσμος για ταξινόμηση ανά SID των καναλιών, στην έκτη σύνδεσμος για την ταξινόμηση με βάση τον αριθμό του καναλιού, και στην έβδομη η ημερομηνία ενημέρωσης του Lyngsat για την πιο πρόσφατη αλλαγή στο πακέτο.

Μία ακόμα χρήσιμη λίστα που προσφέρεται από το Lyngsat είναι αυτή με τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) κάθε δορυφόρου (εικόνες 7 και 8). Η πρόσβαση σε αυτή τη λίστα γίνεται από τον πρώτο πίνακα της αρχικής σελίδας (εικόνα 1, υποσ. 1).

Άλλες ευκολίες που προσφέρει το Lyngsat, είναι η πρόσβαση εξειδικευμένη ιστοσελίδα με τα λογότυπα των δορυφορικών καναλιών (www.lyngsat-logo.com), πρόσβαση σε ιστοσελίδα με τις δέσμες εκπομπής των δορυφόρων (www.lyngsat-maps.com) και απευθείας πρόσβαση στην ιστοσελίδα με τα διαθέσιμα κανάλια που κάνουν ελεύθερο streaming (www.lyngsat-stream.com).

{gallery}16693{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  Απλός και απίστευτα αποδοτικός, ο προσαρμογέας Powerline Devolo Magic 1 LAN προσφέρει αξιόπιστο Internet με ταχύτητες έως και 1200 Mbps σε όλο το σπίτι, μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Με μεγάλη ε...
 • MELICONI STAND 600

  MELICONI STAND 600

  Η επιδαπέδια βάση Meliconi STAND 600 είναι ιδανική για τηλεοράσεις 50 - 82" με VESA 200 - 300 - 400 - 600 και προσφέρει οριζόντια περιστροφή και κάθετη κλίση. Η κομψή γυάλινη βάση της Meliconi STA...
 • TRIAX Cast

  TRIAX Cast

  Η καλύτερη ψυχαγωγία που μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας είναι η ψυχαγωγία που φέρνουν οι ίδιοι από το σπίτι τους. Με τη σημερινή έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες streaming, μια απλή,...
 • NEDIS ANIR1504BK700

  NEDIS ANIR1504BK700

  Η NEDIS ANIR1504BK700 είναι μια εσωτερική κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας. Λαμβάνει σήματα από πύργους μετάδοσης σε ακτίν...
 • PROMAX RANGER Neo+

  PROMAX RANGER Neo+

  Προηγμένος αναλυτής σήματος για ειδικούς εγκαταστάτες που περιλαμβάνει webControl (απομακρυσμένο έλεγχο), Merogram, Spectrogram, προαιρετικές δυνατότητες οπτικών ινών και GPS, διάρκεια ζωής μπαταρ...
 • TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  Η TP-Link παρουσιάζει το VIGI NVR1008H, ένα νέο σύστημα καταγραφής video καμερών ασφαλείας, που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία τους από απόσταση. Το σύστημα διαθέτει ευκρί...
 • IKUSI JSBA-103-C48

  IKUSI JSBA-103-C48

  Το σετ έρχεται στην έκδοση για το κανάλι 48 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα. Δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής: Η στάθ...
 • ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  Χρησιμοποιήστε το ICY BOX IB-2914MSCL-C31 ως Docking Station και αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στον σκληρό δίσκο 2,5"/3,5" SATA ή M.2 NVMe SSD σας, ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Απλώς συνδέστε το με ...
 • PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  Τα πεδιόμετρα και αναλυτές φάσματος PROMAX της σειράς Ranger Neo+, 2, 3 και 4 μπορούν να αναβαθμιστούν με την προαιρετική επιλογή OP-00X-PS, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές τους με αυτές τις λε...
 • LCL 110

  LCL 110

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου LCL 110, το οποίο διατίθεται σε τρία διαφορετικά καρούλια, μήκους 250, 500 και 1000 μέτρων. Πρόκειται για καλώδιο δικτύου με σήμανση...
 • TP-Link EAP690E HD

  TP-Link EAP690E HD

  Το TP-Link EAP690E HD είναι ένα τετραπλής ζώνης Wi-Fi 6E Access Point οροφής για ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Με υποστήριξη για το πιο πρόσφ...
 • Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στις κεραίες δωματίου και στις ελαφρού τύπου κεραίες, όπως είναι οι κεραίες μπαλκονιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν λύσεις ανάγκης όταν δεν ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Το νέο τεύχος Ιουνίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Headend &...
 • Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών μέσω ενός κοινού συστήματος διανομής είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, που ο καθένας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικά για τα εν...
 • LEMCO THERON THE-200

  LEMCO THERON THE-200

  Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώ...
 • B-01

  B-01

  Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν οικιακού κινηματογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον B-01, έναν φορητό mini προβολέα που είναι πανεύκολος στη ρύθμιση κα...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-on...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design