DIABASTE DWREAN DIG 166
techmail
SECURITY REPORT 129
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Μαΐου 2016 17:15

Η ταχύτατη ανάπτυξη του IPTV στις ξενοδοχειακές μονάδες

Γράφει: Θανάσης Κυριακόπουλος

Ακούμε πολύ συχνά πλέον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πως ένα ξενοδοχείο αναβαθμίζει το σύστημα του σε IPTV και προσθέτει νέες υπηρεσίες, αλλά είναι γεγονός πως δεν έχουμε ακόμη μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον προσδιορισμό των εννοιών και ποια πλεονεκτήματα μπορούμε να έχουμε εφαρμόζοντας την τεχνολογία IPTV.

Ακούμε πολύ συχνά πλέον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πως ένα ξενοδοχείο αναβαθμίζει το σύστημα του σε IPTV και προσθέτει νέες υπηρεσίες, αλλά είναι γεγονός πως δεν έχουμε ακόμη μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον προσδιορισμό των εννοιών και ποια πλεονεκτήματα μπορούμε να έχουμε εφαρμόζοντας την τεχνολογία IPTV.

Ένας ξενοδόχος δεν μπορεί στην πραγματικότητα να προσδιορίσει τι ακριβώς παραπάνω θα πάρει αν μεταπηδήσει στη νέα τεχνολογία – απλά έχει δει σε άλλα ξενοδοχεία την τηλεόραση να είναι το κέντρο επικοινωνίας και διασκέδασης για τον πελάτη και θέλει να κάνει το ίδιο στη δική του επιχείρηση. Είναι ίσως λογικό, αφού πρόκειται για μια εντελώς νέα τεχνολογία που εξελίσσεται ταχύτατα και εφαρμόζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να δείξουμε εδώ, φωτίζοντας τα βασικά σημεία στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Με τον χαρακτηρισμό IPTV προσδιορίζουμε την μετάδοση προγραμμάτων τηλεόρασης με κύριο φορέα μια εξελιγμένη παραλλαγή του πρωτοκόλλου internet (IP) και συγκεκριμένα το Internet Group Management Protocol (IGMP), που εξυπηρετεί την μετάδοση υψηλών ροών multimedia περιεχομένου με την τεχνολογία multicast.

Δύο βασικές διευκρινήσεις

1. Θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως το IPTV, που αναφέρεται σε κλειστά δίκτυα κτιριακών εγκαταστάσεων, δεν έχει μεγάλη σχέση με το IPTV που παρέχεται από τις τηλεφωνικές εταιρείες σε οικιακούς πελάτες μέσω των τηλεφωνικών γραμμών. Μερικά σημεία από τις τεχνολογίες διανομής στα δίκτυα είναι κοινά, από εκεί και πέρα όμως το IPTV σε κλειστά δίκτυα απαιτεί πολύ μεγάλους ρυθμούς δεδομένων για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του με πολλαπλό περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας και για αυτό το λόγο η μετατροπή αυτού του περιεχομένου σε IPTV streams είναι αναγκαίο να γίνει εντός του κτιριακού συγκροτήματος.

2. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως αν ένα ξενοδοχείο έχει σαν σκοπό να δώσει στις τηλεοράσεις των δωματίων απλά και μόνο το περιεχόμενο των δορυφορικών, επίγειων & εσωτερικών τηλεοπτικών καναλιών, τότε η επιλογή της τεχνολογίας IPTV φαίνεται πως ΔΕΝ είναι η ενδεδειγμένη. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα μπορεί να έχει με την διανομή σε DVB-T ή DVB-C και μάλιστα με χαμηλότερο κοστολόγιο.
Η επιλογή της τεχνολογίας IPTV είναι σωστή μόνο αν ο επιχειρηματίας θέλει να δημιουργήσει άμεσα ή στο μέλλον ένα πλήρως διαδραστικό σύστημα, να δώσει στους φιλοξενούμενους πρόσθετο περιεχόμενο, νέες υπηρεσίες, αλλά και να προωθήσει τα προϊόντα & τις υπηρεσίες της επιχείρησης, να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων.

Η τηλεόραση στα ξενοδοχεία σήμερα

Η τηλεόραση στα ξενοδοχεία δεν προορίζεται πλέον μόνο για τη θέαση καναλιών. Στη σημερινή εποχή έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις των φιλοξενούμενων στα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να διαλέγουν μονάδες φιλοξενίας με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογες με αυτές που απολαμβάνουν και στο σπίτι τους. Όλα τα ξενοδοχεία στον πλανήτη μας κατανοούν αυτή την ανάγκη και βελτιώνουν την υποδομή τους ώστε να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών των απαιτήσεων έχει να κάνει με την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση, οι οποίες καλύπτονται από την διευρυμένη πλέον έννοια της τηλεόρασης – έννοια που δεν αφορά πια την παρακολούθηση προγραμμάτων τηλεόρασης, αλλά αποτελεί ένα πλήρως διαδραστικό κέντρο διασκέδασης, ενημέρωσης & χρήσιμων πληροφοριών.

Το ξενοδοχείο επιδιώκει παράλληλα την καλύτερη προβολή και προώθηση των υπηρεσιών του στους φιλοξενούμενους με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας: Apps, WiFi, Digital Signage κλπ, τα οποία υλοποιούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα από τα δίκτυα IPTV.

Η τεχνολογία IPTV εκτοξεύει τη λειτουργικότητα της τηλεόρασης στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αφού μπορεί και την μετατρέπει σε ένα διαδραστικό κέντρο ψυχαγωγίας, διαφήμισης και πληροφόρησης. Με την πραγματικά μοναδική εμπειρία της High Definition διαδραστικής τηλεόρασης, PayTV, VoD, μουσική, παιχνίδια, εύκολη πλοήγηση μέσα από την τηλεόραση στο internet, στο email και όλα τα social media, εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές ή τοπικές πληροφορίες, συνεργασία με iPads, tablets & smartphones, και πραγματικά πάρα πολλές ακόμα εφαρμογές.

Η σύνδεση των παραπάνω με το PMS του ξενοδοχείου, εξασφαλίζει την αυτόματη προσωποποίηση της σχέσης με τον κάθε φιλοξενούμενο, παρέχοντας ονομαστικό welcome message, view bill, express checkout, εσωτερικές αγορές, room service, πώληση υπηρεσιών, έξυπνη & στοχευμένη διαφημιστική προβολή – η οποία μπορεί να είναι διαφορετική ανά πελάτη, ανά group, ανά όροφο κλπ.

Στην πραγματικότητα ένα ξενοδοχείο με IPTV και υπηρεσίες, στην ουσία διαθέτει ένα αμφίδρομο διαδραστικό σύστημα, μέσα από το οποίο θα κερδίσει μια πιο ουσιαστική σχέση με τον πελάτη του, θα τον αφήσει απόλυτα ευχαριστημένο και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αποκομίσει πρόσθετο πολλαπλό κέρδος.
Είναι ένα σύστημα το οποίο αυξάνει το επίπεδο ενός ξενοδοχείου πολυτελείας και επιτρέπει στον φιλοξενούμενο ένοικο του δωματίου να νοιώσει σαν το σπίτι του – στο οποίο κάθε ένοικος αυτού του επιπέδου, έχει πληθώρα καναλιών HD, πρόσβαση σε ένα πλήθος αρχείων & υπηρεσιών, ταινίες, μουσική, παιχνίδια, εύκολη/γρήγορη σύνδεση με το internet, δυνατότητα να δει στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης τις φωτογραφίες και τα video που τράβηξε με το tablet ή το κινητό του και άλλα πολλά.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου στις προηγμένες χώρες, προσφέρουν ήδη αυτές τις υπηρεσίες και η ψυχολογία ενός ενοίκου που καταλύει σε μια ελληνική μονάδα επιπέδου, είναι πως περιμένει να βρει και εδώ αυτές τις υπηρεσίες που απολαμβάνει αλλού, θεωρώντας δεδομένη την ύπαρξη αμφίδρομων υπηρεσιών.
Αυτόν τον ένοικο θέλει να εξυπηρετήσει πλήρως ένα ξενοδοχείο υψηλής κατηγορίας, με σκοπό να τον ικανοποιήσει απόλυτα, να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και στην επόμενη επίσκεψή του να επιλέξει ξανά κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο ή σε ξενοδοχείο της ίδιας αλυσίδας.

Επομένως, το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να διευκρινίζεται όταν ανοίγει μια συζήτηση για την πιθανότητα υλοποίησης ενός συστήματος IPTV σε μια τέτοια εγκατάσταση, είναι πως το ξενοδοχείο θέλει πραγματικά αυτές τις πρόσθετες υπηρεσίες και προτίθεται να τις υλοποιήσει και να τις αξιοποιήσει – πως δεν ζητά απλά κανάλια τηλεόρασης στα δωμάτια με την προηγούμενη έννοια του όρου.

Τα μέρη ενός συστήματος IPTV για ξενοδοχεία και μεγάλες κτιριακές ομάδες

Θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την λειτουργία ενός συστήματος IPTV, ομαδοποιώντας τα τμήματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του. Στο διάγραμμα 1 φαίνονται τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου συστήματος:

Είναι φανερό πως λίγο – πολύ είμαστε εξοικειωμένοι με τα 1, 2 & 4 – όχι όμως με το 3.
Με λίγα λόγια:

1. IPTV HeadEnd είναι η διάταξη στο κέντρο του συστήματος, η οποία μας εξασφαλίζει τη δημιουργία των IPTV streams που θέλουμε να δείξουμε στις οθόνες του συγκροτήματος. Περιλαμβάνει αυτόνομες θωρακισμένες μονάδες, οι οποίες μετατρέπουν τις δορυφορικές, επίγειες ή τοπικές πηγές μας σε High Definition IPTV streams, κατάλληλα να ταξιδέψουν απρόσκοπτα στο δίκτυο Ethernet χρησιμοποιώντας την τεχνολογία multicast και να γίνουν κατανοητές από τα τερματικά μας στα δωμάτια.
Περιλαμβάνει τόσες αυτόνομες μονάδες, όσα τα δορυφορικά transponders, συν τα επίγεια streams, συν τις ομάδες τοπικών & info καναλιών, τα οποία θέλουμε να υπάρχουν στο εσωτερικό δίκτυο του συγκροτήματος.

2. Ethernet: Αφορά τα καλώδια UTP, τις οπτικές ίνες και τα ειδικά switches που είναι απαραίτητα για να φτάσει με το σωστό τρόπο και χωρίς υπερφόρτωση του δικτύου το σήμα από το IPTV HeadEnd στα τερματικά μας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα απαιτούμενα Ethernet switches πρέπει να πληρούν τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τη διανομή σήματος IPTV, δηλαδή: Το core switch θα πρέπει να είναι Layer3 administrable και να υποστηρίζει το πρωτόκολλο IGMP & queries.
Τα περιφερειακά switches θα πρέπει να είναι Layer2 και να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο IGMP & snooping. Τα 100 Mbps είναι υπεραρκετά για τη σύνδεση των περιφερειακών switch με τα δωμάτια, επομένως τα μεγάλα μήκη καλωδίων στους ορόφους του κτιρίου, μπορούν άνετα να αποτελούνται από UTP Cat5e ώστε να μην διογκώνεται χωρίς λόγο το κόστος.

4. Τερματικά στα δωμάτια μπορούν να είναι οποιουδήποτε τύπου τηλεοπτικές συσκευές.

α. Αν το ξενοδοχείο διαθέτει ικανοποιητικής ποιότητας παλιές τηλεοράσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες τηλεοράσεις με την προσθήκη ενός μικρού εξωτερικού STB το οποίο ενσωματώνεται στην πίσω πλευρά της τηλεόρασης, δέχεται/επεξεργάζεται τα σήματα IPTV και τα δίνει στην είσοδο HDMI της τηλεόρασης.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί νέο τηλεχειριστήριο, το οποίο καλύπτει τις λειτουργίες και του STB και της τηλεόρασης, παρέχοντας παράλληλα δυνατότητες πληκτρολογίου, ποντικιού, ασύρματου τηλεφώνου για Skype κλπ.

β. Αν το ξενοδοχείο διαθέτει σύγχρονες Full HD τηλεοράσεις με ενσωματωμένο STB, έχει τη δυνατότητα να κάνει λήψη και να επεξεργαστεί όλα τα IPTV σήματα, χωρίς την προσθήκη κάποιας εξωτερικής μονάδας.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν αναφερόμαστε απλά σε smart TV ή τηλεοράσεις με ξενοδοχειακό μενού που κλειδώνει ορισμένες λειτουργίες. Αναφερόμαστε σε ειδικές ξενοδοχειακές τηλεοράσεις τις οποίες παράγουν όλες οι μεγάλες εταιρείες. Είναι και smart TV, έχουν και ξενοδοχειακό μενού, διαθέτουν όμως και ενσωματωμένο STB.
Χαρακτηριστικό των ειδικών ξενοδοχειακών τηλεοράσεων με ενσωματωμένο STB, είναι πως συνήθως χρειάζεται η πρόσθετη πληρωμή ενός license στην κάθε συσκευή για το ξεκλείδωμα της λειτουργίας του ενσωματωμένου STB.

Είδαμε συνοπτικά τα τμήματα που λίγο – πολύ γνωρίζουμε, μας μένει το middleware, το 3ο στοιχείο της αλυσίδας και θα πρέπει να πούμε δύο λόγια παραπάνω για αυτό.

Τι είναι το middleware;

Αν υποθέσουμε πως στήνουμε ένα πλήρες σύστημα IPTV μόνο με τα τμήματα 1, 2 & 4 του παραπάνω διαγράμματος, το οποίο θα θέλαμε να παίξει μόνο σε λίγες τηλεοράσεις, θα μπορούσαμε να εισάγουμε χειροκίνητα όλα τα στοιχεία των καναλιών που υπάρχουν στο δίκτυο και να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιο middleware.
Τα στοιχεία που πρέπει να εισάγουμε χειροκίνητα στο εξωτερικό STB ή την τηλεόραση με ενσωματωμένο STB, είναι τα στοιχεία δικτύου της συσκευής (διεύθυνση IP, subnet mask, gateway) και τις διευθύνσεις των καναλιών, δηλαδή την multistream διεύθυνση για το καθένα, μαζί με την πόρτα του – πχ 232.155.124.001:1234.

Η παραπάνω διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα αν έχουμε πολλά κανάλια και κάνουμε χειροκίνητα την εισαγωγή των στοιχείων με το τηλεχειριστήριο και γίνεται γρηγορότερα αν χρησιμοποιήσουμε ένα πληκτρολόγιο – χρειάζεται ας πούμε γύρω στα 20-30 λεπτά.
Αν λοιπόν χρειαζόταν να κάνουμε αυτή την εισαγωγή σε 3-4 τηλεοράσεις, θα μπορούσαμε να την κάνουμε χειροκίνητα και να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιο middleware.
Βέβαια, αν θα έπρεπε να κάνουμε αργότερα μια αλλαγή στο σύστημα, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάποιο κανάλι ή απλά αλλάζοντας τη σειρά των καναλιών, θα έπρεπε να επαναλάβουμε όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία σε όλες τις τηλεοράσεις.
Φυσικά όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο την αναπαραγωγή των τηλεοπτικών καναλιών χωρίς καμία άλλη υπηρεσία …

Στην πράξη, όμως, εγκαθιστούμε ένα δίκτυο IPTV για πολύ περισσότερες τηλεοράσεις, ενώ παράλληλα θέλουμε συνήθως να παρέχουμε μέσα από αυτό και αρκετές πρόσθετες υπηρεσίες.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστούμε ένα middleware, ένα σύστημα δηλαδή που αποτελείται από hardware & software, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εγκατάστασης, παρέχοντας με ένα αυτοματοποιημένο τρόπο όλα αυτά που χρειάζεται το σύστημα ώστε να λειτουργήσει εύκολα & απρόσκοπτα ο συνολικός αριθμός από τις διασυνδεδεμένες τηλεοράσεις του δικτύου.

Διαφορετικά είδη middleware – Οι βασικές ομάδες

Κάθε εγκατάσταση IPTV έχει διαφορετικές απαιτήσεις ως προς το περιεχόμενο, διαφορετικούς στόχους όσον αφορά τις υπηρεσίες που θέλει να διαθέσει στο δίκτυο, και φυσικά διαφορετικό προϋπολογισμό.
Επόμενο είναι να υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και υλοποιήσεις – κυριολεκτικά άπειρες στον αριθμό.
Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να δώσουμε μια γενική ομαδοποίηση αυτών των διαφορετικών επιλογών.

1. Απλές «ερασιτεχνικές» λύσεις: Η πιο απλή προσέγγιση, αφορά την προσθήκη στο σύστημα ενός απλού hardware που θα παρέχει στο δίκτυο ένα DHCP server και ένα web server. Φορτώνοντας στον server την λίστα των καναλιών με την αντιστοίχιση θέσης & αριθμού κάθε καναλιού στο τηλεχειριστήριο της TV και ορίζοντας ως home page των τερματικών την IP του server, έχουμε τη δυνατότητα να περνάμε αυτόματα τη λίστα των καναλιών σε όλες τις τηλεοράσεις του δικτύου.
Πρόσθετο πλεονέκτημα είναι πως σε οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη καναλιών στο HeadEnd, τροποποιούμε απλά τη λίστα καναλιών στον server, και η νέα σειρά καναλιών φορτώνεται αυτόματα σε όλες τις TV.

Για την υλοποίηση αυτής της προσέγγισης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως server έναν απλό υπολογιστή με Windows, Linux ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.
Οι πιο απλές υλοποιήσεις μπορούν να γίνουν με Android STB ή με Raspberry STB των 20 €.
Σε αυτές τις απλές προσεγγίσεις, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες & πολύ απλές πρόσθετες υπηρεσίες, αυξάνοντας αντίστοιχα το κόστος της υλοποίησης από την πλευρά της ανάπτυξης του λογισμικού, αλλά και την πιθανότητα αστάθειας του συστήματος.
2. Απλές επαγγελματικές λύσεις μέσα από το IPTV HeadEnd: Μία πολύ απλή και παράλληλα πολύ αξιόπιστη προσέγγιση, αφορά την προσθήκη των παραπάνω βασικών υπηρεσιών στο IPTV HeadEnd του συστήματος.
Για παράδειγμα, η μονάδα Flow HUB του ikusiflow μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα (DHCP & Web Server) απλοποιώντας εντελώς τη διαδικασία ρύθμισης των τερματικών χωρίς να είναι απαραίτητος κάποιος εξωτερικός server. Συνεργάζεται άψογα με τις σύγχρονες Hotel TV όλων των μεγάλων εταιρειών, αλλά και με εξωτερικά STB.
3. Μεσαίες επαγγελματικές λύσεις από τις εταιρίες τηλεοράσεων: Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών που πωλούν ξενοδοχειακές τηλεοράσεις με ενσωματωμένο STB, προσφέρουν δωρεάν ή με πρόσθετο κόστος μια λύση για την εύκολη συνολική διαχείριση των τηλεοράσεων.
Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα server εξοπλισμένο με λογισμικό της εταιρείας, το οποίο παρέχει όλους τους αναγκαίους αυτοματισμούς για την εύρυθμη λειτουργία όλων των τηλεοράσεων του ξενοδοχείου, προσφέροντας παράλληλα και μερικές βασικές υπηρεσίες (καιρός, βασικό Hotel info channel κλπ).
Ανάλογα με την εταιρεία, υπάρχει μια χρέωση για την ενεργοποίηση των licenses στις τηλεοράσεις, ενώ ο server παρέχεται δωρεάν για αγορές τηλεοράσεων πάνω από ένα αριθμό.

Εξαιρετική λύση σε αυτή την κατηγορία middleware είναι ο server Lynk SINC της Samsung, ο οποίος προσφέρει αρκετές πρόσθετες υπηρεσίες, μαζί με εύκολη διαχείριση τηλεοράσεων, περιεχομένου, αλλά και διασύνδεση με το PMS του ξενοδοχείου για την παροχή προσωποποιημένης επικοινωνίας με τους πελάτες.
4. Προχωρημένες επαγγελματικές λύσεις από εξειδικευμένες εταιρείες IREP: Κορυφαίες λύσεις παρέχονται από τις απόλυτα εξειδικευμένες εταιρείες IREP – In Room Entertainment Providers σε αυτόν τον τομέα.
Πέρα από την πληρότητα των λύσεων όσο αφορά τις πρόσθετες υπηρεσίες από την παροχή των βασικών, αλλά και πολλών προχωρημένων υπηρεσιών (VoD, μουσική, παιχνίδια, mirroring φορητών συσκευών κλπ), έχει μεγάλη σημασία το προηγούμενο debugging του software από τους IREP, αφού το έχουν ήδη εφαρμόσει σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ξενοδοχεία και πιθανά προβλήματα που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν από καιρό λυθεί οριστικά.

Φυσικά το κόστος μια τέτοιας σοβαρής λύσης, απέχει πολύ από το κόστος μιας απλής λύσης.
Για παράδειγμα, η Entertainment Solutions είναι μία κορυφαία εταιρεία IREP στο χώρο και οι λύσεις που παρέχει ξεκινούν από μια προσιτή τιμή για μια απλή σύνθεση διαχείρισης και βασικών πρόσθετων υπηρεσιών και ανεβαίνουν ανάλογα με αυτά που θέλει ο ξενοδόχος μέχρι να φτάσει σε ένα πλήρες πακέτο με όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες, διασύνδεση με το PMS, Digital Signage, mirroring σε IoS & Android συσκευές, internet σε όλα τα δωμάτια, συν VoD (με 144 ταινίες box office, συν 144 adult) χωρίς ελάχιστη μηνιαία χρέωση για το ξενοδοχείο και πάρα – πάρα πολλά ακόμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα τέτοιο σύστημα συνεργάζεται και με σύγχρονες IPTV Hotel TV, αλλά και με παλιές/απλές τηλεοράσεις

Βασικό πλεονέκτημα αυτών των λύσεων είναι πως προσφέρονται σε μορφή modules – μπορεί δηλαδή ένα ξενοδοχείο να κόψει και να ράψει στα μέτρα του τη λύση που θέλει, επιλέγοντας τα modules που το ενδιαφέρουν σήμερα και διατηρώντας τη δυνατότητα μελλοντικής προσθήκης των υπόλοιπων modules.
Αναπόσπαστο συστατικό ενός πακέτου middleware αυτής της μορφής είναι το maintenance – δηλαδή η 24ωρη κεντρική παρακολούθηση και υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, παράλληλα με την συνεχή δωρεάν αναβάθμιση στις νέες εκδόσεις του λογισμικού.

Ποια είναι κατάσταση σήμερα

Πριν από 30 χρόνια η τηλεόραση στα δωμάτια των ξενοδοχείων ήταν ένα εντελώς δευτερεύον αντικείμενο από λειτουργική άποψη. Φυσικό βέβαια, αφού τότε είχαμε μόνο 2 επίγεια κανάλια και το μέγεθος της οθόνης ήταν από 14 έως το πολύ 20”.
Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν λίγα δορυφορικά κανάλια και σταδιακά αυξήθηκε το μέγεθος της οθόνης. Η πρόσφατη έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης πρόσθεσε ακόμα περισσότερα κανάλια, εισήγαγε την έννοια της υψηλής ανάλυσης και ανέβασε τον πήχη όσο αφορά την διάσταση της οθόνης.

Αν δούμε όμως την σημαντική αλλαγή που έχει επιβάλει η τεχνολογία IPTV τα λίγα τελευταία χρόνια, είναι φανερό πως τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου:

1. Μέχρι πρόσφατα το τυπικό μέγεθος των τηλεοράσεων στα δωμάτια ήταν 32”, ενώ σήμερα το μέγεθος των 40” θεωρείται η ελάχιστη απαιτούμενη διάσταση. Φυσικά η υψηλή ανάλυση (HD) θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ενώ πλέον αρκετά ξενοδοχεία επιλέγουν ιδιαίτερα στις σουίτες μεγάλες συσκευές 4Κ.

2. Η δορυφορική τηλεόραση έχει λύσει το πρόβλημα της ποικιλίας του περιεχομένου, αφού είναι διαθέσιμα δεκάδες χιλιάδες κανάλια από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ενώ παράλληλα οι φιλοξενούμενοι ενός ξενοδοχείου θεωρούν αυτονόητο να έχουν στο δωμάτιο κάποια κανάλια από τη χώρα τους και στη γλώσσα τους.

3. Η ποιότητα του περιεχομένου είναι πολύ ανώτερη από το παρελθόν, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων καναλιών για κάθε περιεχόμενο (αθλητικά, ειδησεογραφικά, παιδικά, θεματικά, κλπ), σε υψηλή ανάλυση, σε μεγάλη ποικιλία και σε πολλές γλώσσες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα μεγάλα 4στερα & 5στερα ξενοδοχεία, συνάπτουν συμβάσεις με τον OTE TV, τη NOVA και άλλους παρόχους περιεχομένου, ώστε να παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στη τηλεοπτική θέαση.

4. Η αλλαγή από την αναλογική τηλεόραση στην ψηφιακή και ιδιαίτερα σε IPTV, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις των πελατών και την ελάττωση του κοστολογίου, έχει ανοίξει το δρόμο στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού καναλιών στις τηλεοράσεις των καλών ξενοδοχείων. Πριν 20 χρόνια ο αριθμός των 5 δορυφορικών καναλιών σε ένα ξενοδοχείο θεωρείτο πλούσιο περιεχόμενο. Σήμερα τα 30 κανάλια HD θεωρείται φτωχό περιεχόμενο για ένα καλό ξενοδοχείο και είναι λογικό κάτι τέτοιο αφού τα καλά ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο προσφέρουν 100, 150 ή και ακόμα περισσότερα κανάλια στους πελάτες τους, ομαδοποιημένα ανά θεματικό περιεχόμενο και γλώσσα, ώστε να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμενο που ενδιαφέρει κάθε ξεχωριστό πελάτη.

5. Ένα ξενοδοχείο θα προσφέρει πολλά κανάλια HD στους πελάτες του, όμως ο λόγος που θα επιλέξει την τεχνολογία IPTV είναι πως θέλει να προσφέρει πολλά παραπάνω από την απλή θέαση καναλιών τηλεόρασης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ξενοδοχείων επιπέδου, το ζητούμενο από την επιχείρηση είναι:
Η τηλεόραση να αποτελέσει το κέντρο πληροφόρησης και ψυχαγωγίας για τον πελάτη, επιτρέποντας την καλύτερη προβολή των υπηρεσιών του ξενοδοχείου με αποτέλεσμα την αύξηση της κερδο-ικανότητας και πρόσθετα σοβαρά έσοδα.

Αντί επιλόγου
Θέλουμε να πιστεύουμε πως το άρθρο αυτό βοήθησε στην κατανόηση των εξελίξεων που έχει φέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ιδιαίτερα το IPTV, αλλά και των αλλαγών που έχει φέρει αυτή η εξέλιξη στην πλήρη διαφοροποίηση και αναβάθμιση της χρήσης των τηλεοράσεων στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου: Μέχρι πρόσφατα η τηλεόραση είχε μόνο μία χρήση, έδειχνε μόνο κανάλια. Σήμερα είναι ουσιαστικά ένας υπολογιστής που έχει άλλες 100 χρήσεις…

{gallery}17325{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • YDS-TC012 & YDS-TC018

  YDS-TC012 & YDS-TC018

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων φορτιστών YDS-TC012 και YDS-TC018. Πρόκειται για universal επιτοίχιους φορτιστές USB 5V με μέγιστο ρεύμα εξόδου 3A. Υποστηρίζουν το πρό...
 • TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  Για 11 συνεχή έτη, η TP-Link® κατατάσσεται παγκοσμίως ως ο Νο.1 πάροχος σε συσκευές WLAN, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17,8% της παγκόσμιας αγοράς. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της υποστή...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η εταιρεία AMY A.E. διαθέτει στην ελληνική αγορά μια οικονομική συσκευή της γερμανικής AVM για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που ...
 • DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  Η DEEPCOOL, μια εταιρεία με εξειδίκευση σε υδροψύξεις και κουτιά RGB, παρουσιάζει την νέα AIO υδρόψυξη CASTLE 240EX A-RGB, η οποία προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού για το PC σας χάρη στο ενσωμ...
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Mistral Wind Maxi

  Mistral Wind Maxi

  Η wind Maxi είναι η ενισχυμένη έκδοση της απλής κεραίας Wind. Προορίζoνται και οι δύο για περιοχές με ισχυρούς ανέμους και πολύ ήλιο, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Wi...
 • SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  Η επιτοίχια βάση SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION TILT είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις 42" έως 75" ιντσών, με μέγιστο βάρος 45 κιλών και max VESA 600x400. Διαθέτει σύστημα εύκολης ρύθμισης της ο...
 • ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς κεραιών UHF της ANGA. Πρόκειται για κεραίες εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανά...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ο εξαιρετικά συμπαγής αναλυτής PROMAX RANGER mini, έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση κεραιών TV/SAT, καθώς και συστημάτων διανομής. Το συγκεκριμένο πεδιόμετρο είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T...
 • TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  Η εταιρεία TP-Link διαθέτει SFP Modules που είναι συμβατά με τις θύρες SFP+ των νέων της Multi-Gigabit Switches. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε: Τα MiniGBIC Modules TL-SM311LS και TL-SM311LM που είνα...
 • AVM WireGuard

  AVM WireGuard

  Η πρόσβαση στο FRITZ!Box, το σύστημα NAS ή άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου εν κινήσει, μπορεί να γίνει δυνατή με ένα ασφαλές εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Με τη νέα δυνατότητα WireGuard της ...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Το νέο τεύχος Αυγούστου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έπειτα από...
 • Disney+

  Disney+

  Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για πέρυσι έλευσής του στην Ελλάδα, η είσοδος του Disney+ στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πλέον γ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Η γερμανική AVM διευρύνει την οικογένεια FRITZ!Box, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και εντελώς ανανεωμένη εμφάνιση. Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δε...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η γερμανική OCTAGON διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών της δεκτών, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον SX988 4K UHD IP που αποτελεί τη νέα γενιά της σειράς SX IP, με επεξεργαστή 6...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design