Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 188
TM 531
SECURITY REPORT 151
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Απριλίου 2018 22:50

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλάζει

Ενοικιάσεις καναλιών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
ece283e239e7fe0af31dfd7a01e9848e XL 8a6b6420

Με τις τιμές των συμβολαίων που εξασφαλίζουν prime μεταδόσεις όχι μόνο κινηματογραφικού, αλλά κυρίως αθλητικού περιεχομένου να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η κατάσταση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Πλέον, οι συνδρομητικές πλατφόρμες που μεταδίδουν δορυφορικά τα προγράμματά τους, έχουν ξεκινήσει…

Με τις τιμές των συμβολαίων που εξασφαλίζουν prime μεταδόσεις όχι μόνο κινηματογραφικού, αλλά κυρίως αθλητικού περιεχομένου να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η κατάσταση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Πλέον, οι συνδρομητικές πλατφόρμες που μεταδίδουν δορυφορικά τα προγράμματά τους, έχουν ξεκινήσει να προβαίνουν σε συμμαχίες με ανταγωνιστές τους ή με παρόχους IPTV τηλεόρασης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αμοιβαία οφέλη.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι δορυφορικοί πάροχοι περιεχομένου για την εξασφάλιση των αποκλειστικών δικαιωμάτων μετάδοσης των δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων δημιουργεί ανάλογο ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί την υπερτίμηση του προϊόντος που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερκοστολόγησή του. Από τη μια μεριά, τα ποσά που μπορούν να δαπανούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες για τα αθλητικά δικαιώματα δείχνουν να έχουν πιάσει ταβάνι, από την άλλη όμως το premium αθλητικό περιεχόμενο αποτελεί το φιλέτο του μενού που σερβίρουν στους πελάτες τους, ώστε να ικανοποιούνται τα απαιτητικά γούστα τους. Το γεγονός αυτό έχει φέρει μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική τους, ανταλλάσσοντας περιεχόμενο με ανταγωνιστικές πλατφόρμες ή πουλώντας κανάλια τους σε IPTV παρόχους. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουν τον κίνδυνο να χάσουν μελλοντικά τα δικαιώματα κάποιων μεταδόσεων, αποκτούν περισσότερη δύναμη για την εξασφάλιση νέων σε επόμενους διαγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα και τα οφέλη για τις IPTV πλατφόρμες είναι μεγάλα, καθώς πλέον μπορούν να προσφέρουν κι αυτές στους πελάτες τους premium αθλητικό περιεχόμενο.

Πώς διαμορφώνεται η αγορά στην Ελλάδα

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η επιβολή των μνημονίων έχει επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών. Κάτι που σε συνδυασμό με την επιβολή του ειδικού φόρου 10% στις συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η διείσδυσή της στη χώρα μας φτάνει το 24%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό ξεπερνάει το 50%. Με απόλυτους αριθμούς, το γεγονός αυτό δίνει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, ώστε η συνδρομητική τηλεόραση να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στο ελληνικό σπίτι. Αντίθετα, με τα περιθώρια ανάπτυξης να είναι περιορισμένα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, το τηλεοπτικό περιεχόμενο αποκτάει τεράστια σημασία για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Με δεδομένη τη δυσκολία απόκτησης αποκλειστικού περιεχομένου, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στοχεύοντας σε συμμαχίες, σε ένα χώρο που κυριαρχούν η Nova και η COSMOTE TV.

Ο χορός της αναζήτησης συμμαχιών άνοιξε με τη συνεργασία της Nova, αλλάζοντας το τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Με τη μετάδοση των καναλιών Novasports μέσα από τις IPTV πλατφόρμες της Vodafone και της Wind που αναμένεται να ξεκινήσει τις υπηρεσίες της το αμέσως προσεχές διάστημα, η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης αποκτάει νέους παίκτες και προσφέρει νέες εξαιρετικές επιλογές για τους καταναλωτές, ενώ στο χώρο έχει ήδη μπει και το Netflix.

Εντός του 2018 αναμένεται το επαναλανσάρισμα της IPTV πλατφόρμας της Vodafone, η οποία θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες της Vodafone TV. Η νέα πλατφόρμα θα έχει χαρακτήρα Over-The-Top (OTT), παρέχοντας τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών, ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους τους συνδρομητές, οποιουδήποτε παρόχου (Cosmote, Vodafone, Wind) κι αν είναι η σύνδεσή τους. Εκτός από το αθλητικό περιεχόμενο των επτά καναλιών Novasports που ήδη παρέχονται στους συνδρομητές της, η καινούργια πλατφόρμα θα εμπλουτιστεί με νέα διεθνή κανάλια.

Πολύ σύντομα αναμένεται το επίσημο λανσάρισμα της συνδρομητικής τηλεόρασης της Wind, με την οποία η εταιρία στοχεύει στην παροχή ενός ολοκληρωμένου Quad Play (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, internet, TV) πακέτου υπηρεσιών στους συνδρομητές της. Η νέα πλατφόρμα είναι προϊόν της συνεργασίας της Wind με την Zappware, ενώ θα είναι κι αυτή Over-The-Top (OTT). Η συμφωνία της Wind με τη Forthnet για τη μετάδοση των καναλιών NovaSports μέσα από την IPTV πλατφόρμα της δεν είναι η μοναδική, καθώς η εταιρία έχει συνάψει συνεργασίες με τα κανάλια της FOX Networks Group, τη NETFLIX, ενώ αναμένεται να υπάρχουν και άλλα θεματικά κανάλια σε SD ή HD ευκρίνεια εικόνας.

Το Netflix δεν είναι προσβάσιμο μόνο μέσω της IPTV πλατφόρμας της Wind, καθώς διατίθεται σαν αυτόνομη υπηρεσία μέσω τηλεοράσεων τύπου Smart TV, παιχνιδομηχανών, media player, smartphone ή tablet. H παρουσία του αμερικάνικου κολοσσού ανεβάζει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το Netflix που διατίθεται σε περισσότερες από 190 χώρες είναι μια υπηρεσία streaming, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να παρακολουθούν μια μεγάλη ποικιλία βραβευμένων τηλεοπτικών εκπομπών, ταινιών, ντοκιμαντέρ και άλλου περιεχομένου, το οποίο εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο με ελληνικούς υπότιτλους. Παρέχει δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε UHD περιεχόμενο, κάτι που όμως δεν είναι εφικτό για όλους προς το παρόν, καθώς η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που θα εξασφαλίζει υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης (VDSL) κινείται με ρυθμούς χελώνας, ακόμα και σε περιοχές εντός της Αθήνας.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μετά από χρόνια μεγάλου ανταγωνισμού στην Αγγλία, η Sky και η BT ανακοίνωσαν μια πολυετή συμφωνία για αμοιβαία ανταλλαγή των καναλιών τους ανάμεσα στις πλατφόρμες τους. Έχοντας δαπανήσει συνολικά από το 2016 έως το 2019, η μεν BT 960 εκατομμύρια λίρες για τη μετάδοση 42 αγώνων της Premier League, η δε Sky 4.17 δις για τη μετάδοση 126 αγώνων ανά σεζόν, οι δυο ανταγωνιστές συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση ενόψει του νέου διαγωνισμού. Έτσι, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού την πιθανή απώλεια των δικαιωμάτων από το Amazon, το Facebook, το Netflix και το Google, ενώ ταυτόχρονα η συμμαχία τους αυτή τους επιτρέπει να είναι λιγότερο επιθετικοί στην προσφορά τους. Το συνολικό ποσό που θα δώσουν τα συνδρομητικά Sky Sports και BT Sports για την τριετία 2019-22, για πέντε από τα επτά πακέτα μετάδοσης (στη Βρετανία) αγώνων της Premier League, φτάνει το ασύλληπτο ποσό των 5.060.000.000 ευρώ! Δαπανώντας δηλαδή τα ίδια σχεδόν ποσά με την προηγούμενη τριετία, το μεν Sky Sports εξασφάλισε τη μετάδοση 126 αγώνων, το δε BT Sports 32 αγώνων ανά σεζόν. Η συμφωνία μεταξύ των δύο μέχρι πρότινος ανταγωνιστών προβλέπει τη μετάδοση του περιεχομένου των καναλιών BT Sport μέσω της πλατφόρμας του Sky, συμπεριλαμβανομένων των ματς της Premier League, του Champions League, του Europa League και του Cricket Ashes, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο μέσω μιας ενιαίας συνδρομής Sky TV. Από την άλλη μεριά, η BT θα προσφέρει στους πελάτες της επίσης μέσω μιας ενιαίας συνδρομής την τηλεοπτική πλατφόρμα Sky TV Now, η οποία περιλαμβάνει τα Sky Atlantic, Sky One, Sky Living, Sky Sports και Sky Cinema. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2019.

Στη Γερμανία, η τηλεφωνική εταιρεία Deutsche Telekom έχει εισέλθει από τον περασμένο Αύγουστο στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, προσφέροντας ένα νέο multiscreen αθλητικό τηλεοπτικό πακέτο. Μέσω της Sky Sport Kompakt, το νέο πακέτο Telekom Sport περιλαμβάνει την κάλυψη του Sky Deutschland από το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Bundesliga και το Champions League, καθώς και από όλα τα παιχνίδια Χάντμπολ της Bundesliga. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης όλους τους αγώνες της τρίτης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Bundesliga, επιλεγμένα παιχνίδια της Bundesliga των γυναικών, το κανάλι FC Bayern.tv, καθώς και όλους τους αγώνες της Bundesliga και της Deutsche Eishockey Liga. Το Telekom Sport είναι προσβάσιμο από τηλεοράσεις Smart TV, υπολογιστές, tablets και smartphones, καθώς και από την πλατφόρμα IPTV της Telekom Entertain TV, απευθείας μέσω internet.  

Ένας ακόμα τηλεπικοινωνιακός πάροχος, στην Ιταλία αυτή τη φορά, η Telecom Italia (TIM) συμφώνησε με τη Mediaset για την απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου. Με την IPTV πλατφόρμα Timvision, η TIM προσφέρει στους συνδρομητές της τα γραμμικά κανάλια της Mediaset με όλες τις τελευταίες ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές και τα αθλητικά νέα. Οι συνδρομητές της TIM μπορούν να έχουν πρόσβαση σε on-demand και γραμμικό περιεχόμενο της Mediaset, μέσω τηλεοράσεων τύπου Smart TV, αποκωδικοποιητών, ή εφαρμογής από smartphones και tablets.

Τέλος, η Orange και η Netflix ανανέωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία που υπογράφτηκε το 2014 για τη διανομή του Netflix στους πελάτες της Orange TV στη Γαλλία, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους σε όλες τις χώρες στις οποίες είναι παρούσα η Orange Group. Με τη συμφωνία αυτή, η Orange σαν επίσημος διανομέας της Netflix θα παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω της πλατφόρμας Orange TV, σε 29 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...