Skip to main content
23 Απριλίου 2018 22:50

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλάζει

Ενοικιάσεις καναλιών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
ece283e239e7fe0af31dfd7a01e9848e XL 8a6b6420

Με τις τιμές των συμβολαίων που εξασφαλίζουν prime μεταδόσεις όχι μόνο κινηματογραφικού, αλλά κυρίως αθλητικού περιεχομένου να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η κατάσταση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Πλέον, οι συνδρομητικές πλατφόρμες που μεταδίδουν δορυφορικά τα προγράμματά τους, έχουν ξεκινήσει…

Με τις τιμές των συμβολαίων που εξασφαλίζουν prime μεταδόσεις όχι μόνο κινηματογραφικού, αλλά κυρίως αθλητικού περιεχομένου να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η κατάσταση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Πλέον, οι συνδρομητικές πλατφόρμες που μεταδίδουν δορυφορικά τα προγράμματά τους, έχουν ξεκινήσει να προβαίνουν σε συμμαχίες με ανταγωνιστές τους ή με παρόχους IPTV τηλεόρασης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αμοιβαία οφέλη.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι δορυφορικοί πάροχοι περιεχομένου για την εξασφάλιση των αποκλειστικών δικαιωμάτων μετάδοσης των δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων δημιουργεί ανάλογο ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί την υπερτίμηση του προϊόντος που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερκοστολόγησή του. Από τη μια μεριά, τα ποσά που μπορούν να δαπανούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες για τα αθλητικά δικαιώματα δείχνουν να έχουν πιάσει ταβάνι, από την άλλη όμως το premium αθλητικό περιεχόμενο αποτελεί το φιλέτο του μενού που σερβίρουν στους πελάτες τους, ώστε να ικανοποιούνται τα απαιτητικά γούστα τους. Το γεγονός αυτό έχει φέρει μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική τους, ανταλλάσσοντας περιεχόμενο με ανταγωνιστικές πλατφόρμες ή πουλώντας κανάλια τους σε IPTV παρόχους. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουν τον κίνδυνο να χάσουν μελλοντικά τα δικαιώματα κάποιων μεταδόσεων, αποκτούν περισσότερη δύναμη για την εξασφάλιση νέων σε επόμενους διαγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα και τα οφέλη για τις IPTV πλατφόρμες είναι μεγάλα, καθώς πλέον μπορούν να προσφέρουν κι αυτές στους πελάτες τους premium αθλητικό περιεχόμενο.

Πώς διαμορφώνεται η αγορά στην Ελλάδα

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η επιβολή των μνημονίων έχει επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών. Κάτι που σε συνδυασμό με την επιβολή του ειδικού φόρου 10% στις συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η διείσδυσή της στη χώρα μας φτάνει το 24%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό ξεπερνάει το 50%. Με απόλυτους αριθμούς, το γεγονός αυτό δίνει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, ώστε η συνδρομητική τηλεόραση να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στο ελληνικό σπίτι. Αντίθετα, με τα περιθώρια ανάπτυξης να είναι περιορισμένα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, το τηλεοπτικό περιεχόμενο αποκτάει τεράστια σημασία για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Με δεδομένη τη δυσκολία απόκτησης αποκλειστικού περιεχομένου, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στοχεύοντας σε συμμαχίες, σε ένα χώρο που κυριαρχούν η Nova και η COSMOTE TV.

Ο χορός της αναζήτησης συμμαχιών άνοιξε με τη συνεργασία της Nova, αλλάζοντας το τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Με τη μετάδοση των καναλιών Novasports μέσα από τις IPTV πλατφόρμες της Vodafone και της Wind που αναμένεται να ξεκινήσει τις υπηρεσίες της το αμέσως προσεχές διάστημα, η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης αποκτάει νέους παίκτες και προσφέρει νέες εξαιρετικές επιλογές για τους καταναλωτές, ενώ στο χώρο έχει ήδη μπει και το Netflix.

Εντός του 2018 αναμένεται το επαναλανσάρισμα της IPTV πλατφόρμας της Vodafone, η οποία θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες της Vodafone TV. Η νέα πλατφόρμα θα έχει χαρακτήρα Over-The-Top (OTT), παρέχοντας τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών, ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους τους συνδρομητές, οποιουδήποτε παρόχου (Cosmote, Vodafone, Wind) κι αν είναι η σύνδεσή τους. Εκτός από το αθλητικό περιεχόμενο των επτά καναλιών Novasports που ήδη παρέχονται στους συνδρομητές της, η καινούργια πλατφόρμα θα εμπλουτιστεί με νέα διεθνή κανάλια.

Πολύ σύντομα αναμένεται το επίσημο λανσάρισμα της συνδρομητικής τηλεόρασης της Wind, με την οποία η εταιρία στοχεύει στην παροχή ενός ολοκληρωμένου Quad Play (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, internet, TV) πακέτου υπηρεσιών στους συνδρομητές της. Η νέα πλατφόρμα είναι προϊόν της συνεργασίας της Wind με την Zappware, ενώ θα είναι κι αυτή Over-The-Top (OTT). Η συμφωνία της Wind με τη Forthnet για τη μετάδοση των καναλιών NovaSports μέσα από την IPTV πλατφόρμα της δεν είναι η μοναδική, καθώς η εταιρία έχει συνάψει συνεργασίες με τα κανάλια της FOX Networks Group, τη NETFLIX, ενώ αναμένεται να υπάρχουν και άλλα θεματικά κανάλια σε SD ή HD ευκρίνεια εικόνας.

Το Netflix δεν είναι προσβάσιμο μόνο μέσω της IPTV πλατφόρμας της Wind, καθώς διατίθεται σαν αυτόνομη υπηρεσία μέσω τηλεοράσεων τύπου Smart TV, παιχνιδομηχανών, media player, smartphone ή tablet. H παρουσία του αμερικάνικου κολοσσού ανεβάζει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το Netflix που διατίθεται σε περισσότερες από 190 χώρες είναι μια υπηρεσία streaming, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να παρακολουθούν μια μεγάλη ποικιλία βραβευμένων τηλεοπτικών εκπομπών, ταινιών, ντοκιμαντέρ και άλλου περιεχομένου, το οποίο εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο με ελληνικούς υπότιτλους. Παρέχει δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε UHD περιεχόμενο, κάτι που όμως δεν είναι εφικτό για όλους προς το παρόν, καθώς η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που θα εξασφαλίζει υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης (VDSL) κινείται με ρυθμούς χελώνας, ακόμα και σε περιοχές εντός της Αθήνας.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μετά από χρόνια μεγάλου ανταγωνισμού στην Αγγλία, η Sky και η BT ανακοίνωσαν μια πολυετή συμφωνία για αμοιβαία ανταλλαγή των καναλιών τους ανάμεσα στις πλατφόρμες τους. Έχοντας δαπανήσει συνολικά από το 2016 έως το 2019, η μεν BT 960 εκατομμύρια λίρες για τη μετάδοση 42 αγώνων της Premier League, η δε Sky 4.17 δις για τη μετάδοση 126 αγώνων ανά σεζόν, οι δυο ανταγωνιστές συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση ενόψει του νέου διαγωνισμού. Έτσι, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού την πιθανή απώλεια των δικαιωμάτων από το Amazon, το Facebook, το Netflix και το Google, ενώ ταυτόχρονα η συμμαχία τους αυτή τους επιτρέπει να είναι λιγότερο επιθετικοί στην προσφορά τους. Το συνολικό ποσό που θα δώσουν τα συνδρομητικά Sky Sports και BT Sports για την τριετία 2019-22, για πέντε από τα επτά πακέτα μετάδοσης (στη Βρετανία) αγώνων της Premier League, φτάνει το ασύλληπτο ποσό των 5.060.000.000 ευρώ! Δαπανώντας δηλαδή τα ίδια σχεδόν ποσά με την προηγούμενη τριετία, το μεν Sky Sports εξασφάλισε τη μετάδοση 126 αγώνων, το δε BT Sports 32 αγώνων ανά σεζόν. Η συμφωνία μεταξύ των δύο μέχρι πρότινος ανταγωνιστών προβλέπει τη μετάδοση του περιεχομένου των καναλιών BT Sport μέσω της πλατφόρμας του Sky, συμπεριλαμβανομένων των ματς της Premier League, του Champions League, του Europa League και του Cricket Ashes, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο μέσω μιας ενιαίας συνδρομής Sky TV. Από την άλλη μεριά, η BT θα προσφέρει στους πελάτες της επίσης μέσω μιας ενιαίας συνδρομής την τηλεοπτική πλατφόρμα Sky TV Now, η οποία περιλαμβάνει τα Sky Atlantic, Sky One, Sky Living, Sky Sports και Sky Cinema. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2019.

Στη Γερμανία, η τηλεφωνική εταιρεία Deutsche Telekom έχει εισέλθει από τον περασμένο Αύγουστο στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, προσφέροντας ένα νέο multiscreen αθλητικό τηλεοπτικό πακέτο. Μέσω της Sky Sport Kompakt, το νέο πακέτο Telekom Sport περιλαμβάνει την κάλυψη του Sky Deutschland από το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Bundesliga και το Champions League, καθώς και από όλα τα παιχνίδια Χάντμπολ της Bundesliga. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης όλους τους αγώνες της τρίτης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Bundesliga, επιλεγμένα παιχνίδια της Bundesliga των γυναικών, το κανάλι FC Bayern.tv, καθώς και όλους τους αγώνες της Bundesliga και της Deutsche Eishockey Liga. Το Telekom Sport είναι προσβάσιμο από τηλεοράσεις Smart TV, υπολογιστές, tablets και smartphones, καθώς και από την πλατφόρμα IPTV της Telekom Entertain TV, απευθείας μέσω internet.  

Ένας ακόμα τηλεπικοινωνιακός πάροχος, στην Ιταλία αυτή τη φορά, η Telecom Italia (TIM) συμφώνησε με τη Mediaset για την απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου. Με την IPTV πλατφόρμα Timvision, η TIM προσφέρει στους συνδρομητές της τα γραμμικά κανάλια της Mediaset με όλες τις τελευταίες ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές και τα αθλητικά νέα. Οι συνδρομητές της TIM μπορούν να έχουν πρόσβαση σε on-demand και γραμμικό περιεχόμενο της Mediaset, μέσω τηλεοράσεων τύπου Smart TV, αποκωδικοποιητών, ή εφαρμογής από smartphones και tablets.

Τέλος, η Orange και η Netflix ανανέωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία που υπογράφτηκε το 2014 για τη διανομή του Netflix στους πελάτες της Orange TV στη Γαλλία, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους σε όλες τις χώρες στις οποίες είναι παρούσα η Orange Group. Με τη συμφωνία αυτή, η Orange σαν επίσημος διανομέας της Netflix θα παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω της πλατφόρμας Orange TV, σε 29 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...