Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Ιουνίου 2018 18:45

Video Assistant Referee στο Μουντιάλ 2018

Το σύστημα υποβοήθησης διαιτητικών αποφάσεων

Γράφει: Σ. Χατζηστρατής
b0a479ae9d81cec5028b126df50e87d4 XL 799eab2d

Διαιτησία ποδοσφαίρου! Χιλιάδες είναι τα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, που έχουν αφιερωθεί στον σχολιασμό λανθασμένων αποφάσεων διαιτητών, που έκριναν αγώνες, πρωταθλήματα, κύπελλα, ανέβασαν ή έριξαν ομάδες σε άλλες κατηγορίες, σε όλο τον κόσμο. Αποφάσεις που ήταν η αφορμή κάποιες…

Διαιτησία ποδοσφαίρου! Χιλιάδες είναι τα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, που έχουν αφιερωθεί στον σχολιασμό λανθασμένων αποφάσεων διαιτητών, που έκριναν αγώνες, πρωταθλήματα, κύπελλα, ανέβασαν ή έριξαν ομάδες σε άλλες κατηγορίες, σε όλο τον κόσμο. Αποφάσεις που ήταν η αφορμή κάποιες φορές για βίαια και αιματηρά επεισόδια, μέσα και έξω από τα γήπεδα! Μετά από πολλές σκέψεις και καθυστέρηση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να εισάγει ένα νέο σύστημα, που θα διευκολύνει τους διαιτητές να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, και θα μειώσει στο ελάχιστο τα σοβαρά σφάλματα που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη και το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Το σύστημα αυτό είναι το VAR, από τα αρχικά των λέξεων Video Assistant Referee, ή σύστημα υποβοήθησης διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο, στα ελληνικά. Μετά από την πιλοτική χρήση του VAR σε διάφορες ποδοσφαιρικές λίγκες, όπως η ιταλική και η γερμανική, το σύστημα είναι έτοιμο για την πλήρη του εφαρμογή στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 της FIFA, που θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου σε γήπεδα της Ρωσίας.  

Στατιστικά στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από την χρήση του VAR για πρώτη φορά στην τελευταία σεζόν του ιταλικού πρωταθλήματος και κυπέλλου δείχνουν ότι σε 397 παιχνίδια το σύστημα, που χρησιμοποιήθηκε 2.023 φορές, άλλαξε 117 αποφάσεις διαιτητών, με το ποσοστό λανθασμένων αποφάσεων να μειώνεται από 5,78% σε μόλις 0,89%, με μείωση στις κίτρινες κάρτες και ιδιαίτερα σημαντική μείωση στις κάρτες για θέατρο, αφού οι παίκτες γνωρίζοντας ότι οι κινήσεις τους καταγράφονται από τις κάμερες, σταμάτησαν την κακή αυτή πρακτική.

Συνοπτικά

  • Μια ομάδα υποβοήθησης διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο (VAR) θα βοηθάει τους διαιτητές και στους 64 αγώνες του Μουντιάλ.
  • Η ομάδα VAR θα βρίσκεται σε μια κεντρική αίθουσα τηλεοπτικού ελέγχου στη Μόσχα.
  • Η ομάδα VAR θα έχει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές κάμερες μετάδοσης και σε δύο αποκλειστικές κάμερες για καταγραφή των οφσάιντ.
  • Το VAR δεν λαμβάνει αποφάσεις, υποστηρίζει τον διαιτητή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τον διαιτητή.

 

H ομάδα VAR

Η ομάδα αποτελείται από τον επικεφαλής VAR και τρεις βοηθούς βίντεο (AVAR1, AVAR2 και AVAR3). Όλα τα μέλη της ομάδας VAR είναι κορυφαίοι αξιωματούχοι της FIFA. Η Επιτροπή Διαιτησίας της FIFA έχει επιλέξει 13 Διαιτητές, οι οποίοι θα ενεργούν αποκλειστικά ως βοηθοί βιντεοσκόπησης κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018 στην Ρωσία. Τα κριτήρια επιλογής για την ομάδα VAR βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στην εμπειρία τους ως Αξιωματούχοι Βίντεο Αγώνων στους αντίστοιχους διαγωνισμούς Εθνικών Συλλόγων και Συνομοσπονδιών, πέραν της επιτυχημένης συμμετοχής τους σε αρκετά προπαρασκευαστικά σεμινάρια και διαγωνισμούς της FIFA, όπου βελτίωσαν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας το σύστημα VAR.

Εκτός από τους 13 διαιτητές Βοηθών Βίντεο, ορισμένοι από τους Διαιτητές και τους Βοηθούς Διαιτητές που επιλέχτηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2018 στη Ρωσία θα λειτουργήσουν επίσης ως Αξιωματικοί Βίντεο Αγώνων κατά τη διάρκεια του κύριου διαγωνισμού της FIFA.

Τέσσερις χειριστές επανάληψης επιλέγουν και παρέχουν τις καλύτερες γωνίες της κάμερας. Δύο από αυτούς προεπιλέγουν τις πιο πιθανές γωνίες κάμερας, ενώ οι άλλοι δύο παρέχουν τις τελικές γωνίες που επιλέγονται από τον VAR και τον AVAR2 για κάθε ελεγχόμενο ή αναθεωρημένο περιστατικό.

VAR: Ο VAR παρακολουθεί την κύρια κάμερα στην πάνω οθόνη και ελέγχει τα περιστατικά στην οθόνη τετραπλής κατανομής. Είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της ομάδας VAR και την επικοινωνία με τον διαιτητή στο γήπεδο (εικόνα 1).

AVAR1: O AVAR1 παρακολουθεί την κύρια κάμερα και ενημερώνει τον VAR για το ζωντανό παιχνίδι, αν ένα περιστατικό έχει ελεγχθεί ή αναθεωρηθεί (εικόνα 2)

AVAR2: Το AVAR2 είναι ένας βοηθός διαιτητής που ελέγχει τα μόνιτορ των οφσάιντ. Προβλέπει και ελέγχει τυχόν πιθανές περιπτώσεις οφσάιντ για να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου και αναθεώρησης VAR (εικόνα 3).

AVAR3: O AVAR3 επικεντρώνεται στην τροφοδοσία του τηλεοπτικού προγράμματος, βοηθά τον VAR στην αξιολόγηση των συμβάντων και εξασφαλίζει την καλή επικοινωνία μεταξύ του VAR και του VAR2 που βρίσκεται στο σταθμό των μόνιτορ των οφσάιντ (εικόνα 4).

 

Η Αίθουσα Ελέγχου Βίντεο (VOR, Video Operation Room)

Η βοηθητική ομάδα διαιτητών υποστηρίζει τον διαιτητή από μια κεντρική αίθουσα βιντεοσκόπησης (VOR), που βρίσκεται στο Διεθνές Κέντρο Τηλεόρασης (IBC) στη Μόσχα. Όλες οι τροφοδοσίες κάμερας από τα 12 γήπεδα παρέχονται στο VOR μέσω ενός δικτύου οπτικών ινών. Ο διαιτητής στο γήπεδο κάθε σταδίου μιλάει στην ομάδα VAR μέσω ενός εξελιγμένου ασύρματου ραδιοσυστήματος (εικόνα 5).

Οι Κάμερες

Η ομάδα συμβούλων βίντεο έχει πρόσβαση σε 33 κάμερες μετάδοσης (εικόνα 6), οκτώ από τις οποίες είναι υπεραργής κίνησης (super slow-motion) και τέσσερις από αυτές είναι κάμερες εξαιρετικά αργής κίνησης (ultra slow-motion). Επιπλέον, έχουν πρόσβαση σε δύο κάμερες οφσάιντ. Αυτές οι δύο κάμερες είναι διαθέσιμες μόνο στην ομάδα συμβούλων βίντεο. Για τη φάση νοκ-άουτ θα εγκατασταθούν δύο επιπλέον κάμερες εξαιρετικά αργής κίνησης πίσω από κάθε τέρμα που θα είναι επίσης διαθέσιμες στην ομάδα VAR. Οι επαναλήψεις αργής κίνησης χρησιμοποιούνται κυρίως για πραγματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα για τον προσδιορισμό του σημείου επαφής ενός παραπτώματος με το σώμα ή της θέσης ενός παραπτώματος. Η κανονική ταχύτητα χρησιμοποιείται για υποκειμενικές κρίσεις, όπως για παράδειγμα, η ένταση ενός παραπτώματος ή για να καθοριστεί εάν μία επαφή της μπάλας με το χέρι ήταν σκόπιμη.

Η ομάδα VAR έχει πρόσβαση σε όλες τις τροφοδοσίες κάμερας ραδιοτηλεοπτικών φορέων της FIFA, με εξαίρεση λίγες κάμερες που δεν καλύπτουν το παιχνίδι, όπως για παράδειγμα η κάμερα που βρίσκεται στο ελικόπτερο.

Η Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων

Η ομάδα VAR υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του διαιτητή σε τέσσερις καταστάσεις που αλλάζουν παιχνίδι (εικόνα 7):

Γκολ, και παραβιάσεις που οδηγούν σε γκολ: Ο ρόλος του VAR είναι να βοηθήσει τον διαιτητή να καθορίσει εάν υπήρξε παράβαση, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατοχυρωθεί ένα γκολ. Καθώς η μπάλα έχει διασχίσει τη γραμμή, το παιχνίδι διακόπτεται, επομένως δεν υπάρχει άμεση επίδραση στο παιχνίδι.

Αποφάσεις για πέναλτι και παραβιάσεις που οδηγούν σε πέναλτι: Ο ρόλος του VAR είναι να διασφαλιστεί ότι δεν λαμβάνονται σαφώς λανθασμένες αποφάσεις, σχετικά με τα σφυρίγματα πέναλτι.

Απευθείας κόκκινες κάρτες: Ο ρόλος του VAR είναι να διασφαλιστεί ότι δεν γίνονται σαφώς λανθασμένες αποφάσεις σχετικά με την αποβολή ή την μη αποβολή ενός παίκτη.

Λανθασμένη αναγνώριση παίκτη: Ο διαιτητής προειδοποιεί ή αποβάλλει λάθος παίκτη ή δεν είναι σίγουρος ποιος παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί. Ο VAR θα ενημερώσει τον διαιτητή ώστε να μπορεί να τιμωρηθεί ο σωστός παίκτης.

Επεξήγηση λειτουργίας του VAR

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η ομάδα VAR ελέγχει διαρκώς για σαφή και προφανή σφάλματα που σχετίζονται με αυτές τις τέσσερις καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ροή και το αποτέλεσμα του αγώνα. Η ομάδα VAR επικοινωνεί με τον διαιτητή μόνο για σαφή και προφανή λάθη ή σοβαρά περιστατικά που διέφυγαν της προσοχής του.

Η διαδικασία ξεκινά με τον βοηθό διαιτητή και τον βοηθό AVAR να εξετάζει τη συγκεκριμένη φάση σε μία κονσόλα με οθόνες στην αίθουσα ελέγχου βίντεο (VOR) με τη βοήθεια του χειριστή επανάληψης (RO). Η διαδικασία αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον διαιτητή που ζητά την επανεξέταση ή από τον VAR που διενεργεί “έλεγχο” για να δει εάν θα πρέπει να προταθεί μια αναθεώρηση στον διαιτητή. Εάν ο VAR δεν βρει τίποτα κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τότε η επικοινωνία με τον διαιτητή είναι περιττή, και ονομάζεται “σιωπηλός έλεγχος”. Αν ο VAR πιστεύει ότι υπήρξε πιθανό σαφές λάθος, θα επικοινωνήσει με τον διαιτητή για την εν λόγω απόφαση. Ο διαιτητής μπορεί στη συνέχεια είτε (α) να αλλάξει την απόφαση κατόπιν συμβουλής της VAR είτε (β) να πραγματοποιήσει επιτόπια αναθεώρηση (OFR), πηγαίνοντας σε ένα καθορισμένο σημείο στην πλάγια γραμμή, που ονομάζεται περιοχή αναθεώρησης διαιτητών (RRA) για να ελέγξει το βίντεο με τη βοήθεια του βοηθού επανεξέτασης (RA) ή (γ) να αποφασίσει ότι είναι σίγουρος για την αρχική του απόφαση και δεν εκτελεί OFR. Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι για να αντιστρέψει μια απόφαση ή να διεξάγει ένα OFR, αλλά δεν είναι σωστό να το κάνει όταν μία από τις ομάδες διεξάγει μία καλή επίθεση.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 της FIFA, οι διαιτητές έλαβαν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πότε θα δεχτούν πληροφορίες από τον διαιτητή βοηθό βίντεο και πότε θα εξετάσουν τα βίντεο από την πλευρά του παιχνιδιού πριν πάρουν την κατάλληλη ενέργεια / απόφαση.

Πότε γίνεται αναθεώρηση επί τόπου;

Η αναθεώρηση επί τόπου γίνεται για επαλήθευση (εικόνα 8), σε περιπτώσεις που έχουμε Γκολ ή Πέναλτι.
Γκολ: Φάουλ που διαπράττεται από τον επιτιθέμενο παίκτη – Παρεμβολές οφσάιντ
Αποφάσεις Πέναλτι: Φάουλ που οδηγεί σε ποινή – Φάουλ με επίθεση σε παίκτη

 

Πότε πρέπει να δίνονται συμβουλές VAR
Οι συμβουλές VAR δίνονται όταν έχουμε να κάνουμε με πραγματικά περιστατικά, σε γκολ, πέναλτι και σε οποιαδήποτε περίπτωση λανθασμένης παράβασης (εικόνα 9).
Γκολ: Οφσάιντ θέση που οδηγεί σε γκολ – Πλάγιο που οδηγεί σε γκολ

Πέναλτι: Φάουλ που διαπράττεται εντός ή εκτός της περιοχής πέναλτι – Πλάγιο που οδηγεί σε πέναλτι – Θέση οφσάιντ που οδηγεί σε πέναλτι

 

Περιοχή Αναθεώρησης Διαιτητή (RRA)

Η περιοχή αναθεώρησης κριτών (RRA) είναι μια περιοχή με σαφή σήμανση, η οποία περιέχει μια συσκευή κινητής οθόνης που επιτρέπει στον διαιτητή να αναθεωρεί τα περιστατικά (εικόνα 10).

 

Σήματα με τα χέρια

Χέρι στο αυτί: Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει την επανεκκίνηση ανά πάσα στιγμή για να επικοινωνήσει με το VAR. Θα σηματοδοτήσει αυτό δείχνοντας στο αυτί του (εικόνα 11).

Επίσημο σήμα Αναθεώρησης: Ο διαιτητής θα κάνει το επίσημο σήμα αναθεώρησης VAR – που είναι το περίγραμμα με τα δάκτυλα του δείκτη ενός ορθογωνίου που υποδεικνύει μία οθόνη βίντεο – για να υποδείξει ότι το παιχνίδι έχει σταματήσει για να αναθεωρήσει μια απόφαση με την παρακολούθηση επιτόπιου ελέγχου ή για να αλλάξει μια απόφαση βάσει των πληροφοριών που λαμβάνει από το VAR (εικόνα 12).

Η εικονική γραμμή Οφσάιντ

Οι εικονικές γραμμές οφσάιντ είναι γραμμές που παράγονται από τον υπολογιστή και προβάλλονται στην εικόνα εκπομπής του πεδίου του παιχνιδιού, για να βοηθήσουν το VAR να καθορίσει εάν έχει σημειωθεί παράβαση οφσάιντ. Οι γραμμές οφσάιντ που χρησιμοποιούνται είναι οι καλύτερες δυνατές και πιο ακριβείς γραμμές που μπορούν να δημιουργηθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία, λόγω της βαθμονόμησης, χρησιμοποιώντας πολλαπλές συγχρονισμένες γωνίες κάμερας.

Οι εικονικές γραμμές οφσάιντ τοποθετούνται πάνω στην εικόνα εκπομπής με λογισμικό υπολογιστή. Γωνία θέασης, παραμόρφωση φακού, καμπυλότητα πεδίου και πολλοί άλλοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της πραγματικής θέσης αυτών των γραμμών. Οι γραμμές θα βαθμονομηθούν πριν από κάθε αντιστοίχιση από τον πάροχο τεχνολογίας, για να λάβουν υπόψη τις ακριβείς διαστάσεις και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την ημέρα. Η ομάδα VAR θα διαθέτει διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για τον καθορισμό των θέσεων οφσάιντ, οι οποίες έχουν επικυρωθεί σε διάφορες δοκιμές, σε διαφορετικούς χώρους, από ανεξάρτητο τρίτο μέρος που χρησιμοποιεί εξοπλισμό βαθμού έρευνας.

Σύστημα Πληροφόρησης VAR

Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου στο γήπεδο, καθώς και αυτοί που παρακολουθούν τηλεόραση είναι καλά ενημερωμένοι κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αναθεώρησης, η FIFA έχει αναπτύξει ένα σύστημα πληροφοριών VAR για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους σχολιαστές και την ψυχαγωγία. Για κάθε αγώνα, ένας υπάλληλος της FIFA ενημερώνει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους σχολιαστές σχετικά με τα διάφορα βήματα της διαδικασίας επανεξέτασης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το λόγο αναθεώρησης, καθώς και για το αποτέλεσμα αυτής, μέσω ενός δικτυωμένου tablet.

Το άτομο που χειρίζεται το tablet βρίσκεται στο δωμάτιο χειρισμού βίντεο και έχει πρόσβαση στον ήχο από το σύστημα επικοινωνίας διαιτητών, καθώς και στις γωνίες της κάμερας που βλέπει το VAR. Το σύστημα πληροφοριών VAR θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αυτόματη δημιουργία ειδικών προτύπων γραφικών VAR για την τηλεόραση και την γιγαντιαία οθόνη στο γήπεδο.

 

Πάροχοι τεχνολογίας

Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της τεχνολογίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIA 2018 της Ρωσίας 2018 είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο που απαιτεί μεγάλο προγραμματισμό, συντονισμό και οργάνωση. Λόγω αυτού, η FIFA έχει πολλούς παρόχους τεχνολογίας που είναι ειδικοί στον τομέα τους για να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία λειτουργεί σωστά. Οι πάροχοι για κάθε μια από τις τεχνολογίες είναι οι εξής:

Σύμβουλος Βοηθός Βίντεο (VAR): Crescent Comms (ήχος) και Hawk-Eye Innovations (βίντεο)

Τεχνολογία Γραμμής Γκολ (GLT): Hawk-Eye Innovations

Πηγές

Wikipedia
football-technlogy-fifa.com

{gallery}22837{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...