Skip to main content
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:14

Golden Interstar Alpha X

Full HD DVB-S2 Multistream δέκτης με υποστήριξη H.265/HEVC και IPTV περιεχομένου

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F04%252F8d46367fa3a348e92f8d99b4149264c1 XL

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες…

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες δυνατότητες. Ο νέος Golden Interstar Alpha X είναι ένας Full HD δέκτης με Multistream DVB-S2 tuner και δυνατότητα αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, ο οποίος βασίζεται σε Linux OS. Με το κατάλληλο λογισμικό οι λειτουργίες του απογειώνονται, καθώς υποστηρίζει τον emulator OSCAM, αλλά και μια σειρά αξιόλογων εφαρμογών για αναπαραγωγή IPTV/OTT περιεχομένου.

Ο Golden Interstar Alpha X είναι ένας δέκτης που επιτρέπει στο χρήστη να λαμβάνει για να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του multistream δορυφορικά κανάλια, να εκτελεί εγγραφές προγραμμάτων και να παρακολουθεί αποθηκευμένες HD ταινίες με συμπίεση H.265/HEVC. Δίνει επίσης τη δυνατότητα για IPTV streaming μέσω έτοιμης .m3u λίστας, για σύνδεση σε Stalker Portals και Xtream Servers, για λήψη πληροφοριών του καιρού της περιοχής που επιθυμεί και για αναπαραγωγή video από το YouTube, με επιλογή τίτλου ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού ο δέκτης υποστηρίζει τον emulator OSCAM και κλειδιά κρυπτογράφησης με δυνατότητα επεξεργασίας τους, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να προβάλλει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, ενώ προστίθεται πλούσιο IPTV περιεχόμενο για Video On Demand και live streaming σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

Χαρακτηριστικά

Ο Golden Interstar Alpha X έρχεται σε ένα μικρό μαύρο σκάφος, με διαστάσεις μόλις 135x85x25 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει τετραψήφια οθόνη επτά τμημάτων που εμφανίζει τον αριθμό καναλιού ή την ώρα, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές του μοιράζονται τον εξοπλισμό συνδέσεων. Αριστερά βρίσκουμε υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V και θύρες USB 2.0, RS232 και δεξιά μια επιπλέον USB 2.0, υποδοχή LED/IR και θύρα αναγνώστη κάρτας CONAX. Η πίσω πλευρά διαθέτει θύρες mini jack AV, ομοαξονική DIGITAL AUDIO για ψηφιακή έξοδο ήχου, HD OUT (HDMI 1.4), ETHERNET και υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, τροφοδοτικό 12V και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Golden Interstar Alpha X υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2, MPEG-4/H.264, H.265/HEVC σε έως HD ανάλυση και ήχου MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC και MP3. Μέσω της HDMI θύρας του δίνει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ μπορεί να συνδεθεί και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Χάρη στις μικροσκοπικές διαστάσεις του και το παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης αισθητήρα υπέρυθρων επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από σημείο που δε θα είναι ορατός. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, καθώς και στη σύνδεση με Unicable LNB κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει με επιτυχία τη λήψη multistream καναλιών, χωρίς την ανάγκη εισαγωγής παραμέτρων από το χρήστη, ενώ υποστηρίζει και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή stick λειτουργεί σα media player για εκτέλεση ζωντανών ή προγραμματισμένων εγγραφών προγραμμάτων και time-shift, καθώς και για αναπαραγωγή MP3, WMA, JEPG, BMP, AVI, MKV και άλλων αρχείων με εξωτερικούς υπότιτλους, προς το παρόν όμως δεν υποστηρίζει τους ελληνικούς. Με την εγκατάσταση κατάλληλου λογισμικού ενεργοποιείται η υποστήριξη του emulator OSCAM και κλειδιών κρυπτογράφησης κι έτσι ο δέκτης αποκτάει δυνατότητα να αναπαράγει και κρυπτογραφημένα προγράμματα. Διαθέτοντας Ethernet interface και υποστήριξη Wi-Fi ready (μέσω σύνδεσης USB dongle) μπορεί να συνδέεται στο internet και να εκτελεί IPTV streaming. Υποστηρίζει Stalker Portals, Xtream Servers και .m3u playlist, ενώ ενσωματώνει στο μενού του τη δημοφιλή υπηρεσία video του YouTube και τα WebTV, Internet radio που προστίθενται με την αναβάθμιση του λογισμικού και προσφέρουν πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο. Η λειτουργία του Golden Interstar Alpha X βασίζεται σε Linux OS και ο δέκτης διαθέτει Web Interface που επιτρέπει στο χρήστη την εύκολη παραμετροποίησή του με εισαγωγή στοιχείων μέσω υπολογιστή, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση.

 

Μενού

Ο Golden Interstar Alpha X είναι εύχρηστος και απλός δέκτης, ακόμα και αρχάριους χρήστες. Το μενού του είναι πολύγλωσσο (και με ελληνικά) και περιλαμβάνει μια κάθετη στήλη επιλογών που εμφανίζεται στο αριστερό μέρος της οθόνης. Η ‘’Εγκατάσταση’’ περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις κεραίας, μέσα από τις οποίες ορίζουμε τους δορυφόρους της εγκατάστασής μας, τον κατάλογο TP με όλους τους διαθέσιμους transponders, την επιλογή Backup & Recovery για εισαγωγή ή εξαγωγή βάσης δεδομένων, την επιλογή DLNA για αναπαραγωγή αρχείων μέσω τοπικού δικτύου και τη γρήγορη σάρωση ανά provider και περιοχή. Από τα “Κανάλια editor” δημιουργούμε λίστες αγαπημένων και εκτελούμε διαγραφή όλων των καναλιών ή διαγραφή τους ανά δορυφόρο. Οι “Ρυθμίσεις” διαθέτουν επιλογές ρυθμίσεων ήχου – video, γλώσσας, WiFi, IPTV για την εισαγωγή URL .m3u playlist, ημερομηνίας – ώρας, γονικού ελέγχου, οθόνης, ρυθμίσεων προεπιλεγμένης πρόσβασης των τεσσάρων χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, εμφάνισης κατάστασης δικτύου και πληροφοριών συστήματος, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων και ενημέρωσης λογισμικού μέσω USB ή διαδικτύου. Από το PVR” γίνεται η περιήγηση στα αρχεία εγγραφών και συνδεδεμένων μέσων, ενώ εδώ υπάρχει η λίστα χρονοδιακοπτών για προγραμματισμό εγγραφών, οι ρυθμίσεις PVR και η αναζήτηση δικτύου.  Η “Εφαρμογή” περιλαμβάνει τα IPTV κανάλια που είναι στη μνήμη, με δυνατότητα εισαγωγής νέας .m3u λίστας από το χρήστη, καθώς και διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές. Εδώ βρίσκονται τα Stalker TV και Xtream IPTV με τα αντίστοιχα υπομενού εισαγωγής στοιχείων, τα οποία μπορούν να αποσταλούν και μέσω του Web Interface από υπολογιστή, το YouTube για αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας και ο “Καιρός” για εμφάνιση πρόγνωσης καιρού πέντε ημερών της περιοχής επιλογής του χρήστη. Το CAM Setting περιλαμβάνει τις πληροφορίες της κάρτας, ενώ τέλος, η IPTVεμφανίζει την κάρτα εισαγωγής στοιχείων για απευθείας σύνδεση σε Stalker Portals.

Λειτουργία

Αφού πρώτα συνδέσαμε Wi-Fi USB dongle (chip Ralink RT5370) σε μια USB θύρα του δέκτη, ρυθμίσαμε το Wi-Fi και συνδεθήκαμε στο τοπικό μας δίκτυο. Δοκιμάσαμε το YouTube, η λειτουργία του οποίου ήταν άριστη, καθώς η αναζήτηση και αναπαραγωγή video ακόμα και HD ανάλυσης εκτελέστηκαν άψογα. Δοκιμάσαμε επίσης με επιτυχία την επιλογή τίτλων και αποστολή τους μέσω του Web Interface από smartphone. Στη συνέχεια κατεβάσαμε στον υπολογιστή από το internet κατάλληλο λογισμικό για την ενεργοποίηση της υποστήριξης του OSCAM. Αντιγράψαμε το αρχείο .mupg σε φορμαρισμένο FAT-32 USB stick και το συνδέσαμε στην ελεύθερη USB θύρα του δέκτη. Πηγαίνοντας από τις “Ρυθμίσεις” και την ενημέρωση λογισμικού δώσαμε κωδικό 0000, επιλέξαμε μέθοδο USB και αναζητήσαμε το αρχείο .mupg που περιεχόταν στο συνδεδεμένο USB stick. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα λεπτό, ενώ στη συνέχεια πηγαίνοντας πάνω στην επιλογή CAM Setting (πριν μπούμε στο μενού του) πληκτρολογήσαμε τον αριθμό 6363 ώστε να ενεργοποιηθεί η επιλογή του OSCAM. Πλέον, στις ρυθμίσεις του CAM υπάρχουν επιλογές χειροκίνητης επεξεργασίας ή εισαγωγής ρυθμίσεων μέσω USB που είναι και ευκολότερη. Οι ρυθμίσεις του OSCAM μπορούν επίσης να γίνουν εύκολα και να αποσταλούν απευθείας από τον υπολογιστή μέσω του Web Interface, στο οποίο συνδεόμαστε πληκτρολογώντας στο πεδίο διευθύνσεων την IP του δέκτη. Στο λογισμικό της αναβάθμισης ενσωματώνονται και κλειδιά κρυπτογράφησης, τον κατάλογο των οποίων βλέπουμε πατώντας OK στις ρυθμίσεις CA Key Editor. Υπάρχουν δυνατότητες χειροκίνητης επεξεργασίας τους, εισαγωγής μέσω USB ή ενημέρωσης μέσω internet. Η ενσωμάτωση των κλειδιών στο λογισμικό του δέκτη μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στην τηλεόραση τα κρυπτογραφημένα BISS κανάλια των ΕΡΤ και DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat 3B στις 3 μοίρες ανατολικά. Εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανή εγγραφή προγράμματος, καθώς και προγραμματισμένη μέσω του επταήμερου πολλαπλού EPG. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο δέκτης εκτέλεσε άνετα την αναπαραγωγή HD video συμπίεσης H.265/HEVC, ενώ δεν αναγνώρισε τους ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους σε καμία από τις ταινίες που επιλέξαμε.

Με την αναβάθμιση του δέκτη προστέθηκαν τα WebTV και Internet radio τα οποία και δοκιμάσαμε. Η WebTV περιλαμβάνει ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο με Video On Demand, καθώς και τεράστιο αριθμό τηλεοπτικό καναλιών που χωρίζονται σε κατηγορίες. Ο χρήστης μπορεί να βρει εδώ εξαιρετικές επιλογές, ενώ δε λείπει και η ποικιλία adult περιεχομένου. Μεγάλη επίσης ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών με πεντακάθαρο ήχο περιλαμβάνεται στο Internet radio, το οποίο θα εκπλήξει ευχάριστα τους φίλους του είδους. Χρησιμοποιήσαμε στη συνέχεια στον υπολογιστή το Web Interface του δέκτη για την εισαγωγή στοιχείων Stalker Portals και Xtream Servers, η σύνδεση στα οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δοκιμάστηκε επίσης με άριστα αποτελέσματα το streaming σε IPTV προγράμματα μέσα από έτοιμες .m3u λίστες που περιέχονταν στο USB stick.

{gallery}23682{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...