Skip to main content
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:14

Golden Interstar Alpha X

Full HD DVB-S2 Multistream δέκτης με υποστήριξη H.265/HEVC και IPTV περιεχομένου

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
8d46367fa3a348e92f8d99b4149264c1 XL 9568b968

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες…

Είναι πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες της αγοράς δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη DVB-S/S2 καναλιών, καθώς ενσωματώνουν IPTV λειτουργίες που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η γερμανική Golden Media, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό μοντέλο που διαθέτει όμως πλούσιες δυνατότητες. Ο νέος Golden Interstar Alpha X είναι ένας Full HD δέκτης με Multistream DVB-S2 tuner και δυνατότητα αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, ο οποίος βασίζεται σε Linux OS. Με το κατάλληλο λογισμικό οι λειτουργίες του απογειώνονται, καθώς υποστηρίζει τον emulator OSCAM, αλλά και μια σειρά αξιόλογων εφαρμογών για αναπαραγωγή IPTV/OTT περιεχομένου.

Ο Golden Interstar Alpha X είναι ένας δέκτης που επιτρέπει στο χρήστη να λαμβάνει για να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του multistream δορυφορικά κανάλια, να εκτελεί εγγραφές προγραμμάτων και να παρακολουθεί αποθηκευμένες HD ταινίες με συμπίεση H.265/HEVC. Δίνει επίσης τη δυνατότητα για IPTV streaming μέσω έτοιμης .m3u λίστας, για σύνδεση σε Stalker Portals και Xtream Servers, για λήψη πληροφοριών του καιρού της περιοχής που επιθυμεί και για αναπαραγωγή video από το YouTube, με επιλογή τίτλου ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού ο δέκτης υποστηρίζει τον emulator OSCAM και κλειδιά κρυπτογράφησης με δυνατότητα επεξεργασίας τους, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να προβάλλει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, ενώ προστίθεται πλούσιο IPTV περιεχόμενο για Video On Demand και live streaming σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

Χαρακτηριστικά

Ο Golden Interstar Alpha X έρχεται σε ένα μικρό μαύρο σκάφος, με διαστάσεις μόλις 135x85x25 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει τετραψήφια οθόνη επτά τμημάτων που εμφανίζει τον αριθμό καναλιού ή την ώρα, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές του μοιράζονται τον εξοπλισμό συνδέσεων. Αριστερά βρίσκουμε υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V και θύρες USB 2.0, RS232 και δεξιά μια επιπλέον USB 2.0, υποδοχή LED/IR και θύρα αναγνώστη κάρτας CONAX. Η πίσω πλευρά διαθέτει θύρες mini jack AV, ομοαξονική DIGITAL AUDIO για ψηφιακή έξοδο ήχου, HD OUT (HDMI 1.4), ETHERNET και υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, τροφοδοτικό 12V και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Golden Interstar Alpha X υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2, MPEG-4/H.264, H.265/HEVC σε έως HD ανάλυση και ήχου MPEG1, MPEG2 Layer 1&2, Dolby Digital AC3, AAC/HE-AAC και MP3. Μέσω της HDMI θύρας του δίνει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ μπορεί να συνδεθεί και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Χάρη στις μικροσκοπικές διαστάσεις του και το παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης αισθητήρα υπέρυθρων επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από σημείο που δε θα είναι ορατός. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, καθώς και στη σύνδεση με Unicable LNB κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει με επιτυχία τη λήψη multistream καναλιών, χωρίς την ανάγκη εισαγωγής παραμέτρων από το χρήστη, ενώ υποστηρίζει και λειτουργία τυφλής αναζήτησης υπηρεσιών. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή stick λειτουργεί σα media player για εκτέλεση ζωντανών ή προγραμματισμένων εγγραφών προγραμμάτων και time-shift, καθώς και για αναπαραγωγή MP3, WMA, JEPG, BMP, AVI, MKV και άλλων αρχείων με εξωτερικούς υπότιτλους, προς το παρόν όμως δεν υποστηρίζει τους ελληνικούς. Με την εγκατάσταση κατάλληλου λογισμικού ενεργοποιείται η υποστήριξη του emulator OSCAM και κλειδιών κρυπτογράφησης κι έτσι ο δέκτης αποκτάει δυνατότητα να αναπαράγει και κρυπτογραφημένα προγράμματα. Διαθέτοντας Ethernet interface και υποστήριξη Wi-Fi ready (μέσω σύνδεσης USB dongle) μπορεί να συνδέεται στο internet και να εκτελεί IPTV streaming. Υποστηρίζει Stalker Portals, Xtream Servers και .m3u playlist, ενώ ενσωματώνει στο μενού του τη δημοφιλή υπηρεσία video του YouTube και τα WebTV, Internet radio που προστίθενται με την αναβάθμιση του λογισμικού και προσφέρουν πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο. Η λειτουργία του Golden Interstar Alpha X βασίζεται σε Linux OS και ο δέκτης διαθέτει Web Interface που επιτρέπει στο χρήστη την εύκολη παραμετροποίησή του με εισαγωγή στοιχείων μέσω υπολογιστή, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση.

 

Μενού

Ο Golden Interstar Alpha X είναι εύχρηστος και απλός δέκτης, ακόμα και αρχάριους χρήστες. Το μενού του είναι πολύγλωσσο (και με ελληνικά) και περιλαμβάνει μια κάθετη στήλη επιλογών που εμφανίζεται στο αριστερό μέρος της οθόνης. Η ‘’Εγκατάσταση’’ περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις κεραίας, μέσα από τις οποίες ορίζουμε τους δορυφόρους της εγκατάστασής μας, τον κατάλογο TP με όλους τους διαθέσιμους transponders, την επιλογή Backup & Recovery για εισαγωγή ή εξαγωγή βάσης δεδομένων, την επιλογή DLNA για αναπαραγωγή αρχείων μέσω τοπικού δικτύου και τη γρήγορη σάρωση ανά provider και περιοχή. Από τα “Κανάλια editor” δημιουργούμε λίστες αγαπημένων και εκτελούμε διαγραφή όλων των καναλιών ή διαγραφή τους ανά δορυφόρο. Οι “Ρυθμίσεις” διαθέτουν επιλογές ρυθμίσεων ήχου – video, γλώσσας, WiFi, IPTV για την εισαγωγή URL .m3u playlist, ημερομηνίας – ώρας, γονικού ελέγχου, οθόνης, ρυθμίσεων προεπιλεγμένης πρόσβασης των τεσσάρων χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, εμφάνισης κατάστασης δικτύου και πληροφοριών συστήματος, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων και ενημέρωσης λογισμικού μέσω USB ή διαδικτύου. Από το PVR” γίνεται η περιήγηση στα αρχεία εγγραφών και συνδεδεμένων μέσων, ενώ εδώ υπάρχει η λίστα χρονοδιακοπτών για προγραμματισμό εγγραφών, οι ρυθμίσεις PVR και η αναζήτηση δικτύου.  Η “Εφαρμογή” περιλαμβάνει τα IPTV κανάλια που είναι στη μνήμη, με δυνατότητα εισαγωγής νέας .m3u λίστας από το χρήστη, καθώς και διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές. Εδώ βρίσκονται τα Stalker TV και Xtream IPTV με τα αντίστοιχα υπομενού εισαγωγής στοιχείων, τα οποία μπορούν να αποσταλούν και μέσω του Web Interface από υπολογιστή, το YouTube για αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας και ο “Καιρός” για εμφάνιση πρόγνωσης καιρού πέντε ημερών της περιοχής επιλογής του χρήστη. Το CAM Setting περιλαμβάνει τις πληροφορίες της κάρτας, ενώ τέλος, η IPTVεμφανίζει την κάρτα εισαγωγής στοιχείων για απευθείας σύνδεση σε Stalker Portals.

Λειτουργία

Αφού πρώτα συνδέσαμε Wi-Fi USB dongle (chip Ralink RT5370) σε μια USB θύρα του δέκτη, ρυθμίσαμε το Wi-Fi και συνδεθήκαμε στο τοπικό μας δίκτυο. Δοκιμάσαμε το YouTube, η λειτουργία του οποίου ήταν άριστη, καθώς η αναζήτηση και αναπαραγωγή video ακόμα και HD ανάλυσης εκτελέστηκαν άψογα. Δοκιμάσαμε επίσης με επιτυχία την επιλογή τίτλων και αποστολή τους μέσω του Web Interface από smartphone. Στη συνέχεια κατεβάσαμε στον υπολογιστή από το internet κατάλληλο λογισμικό για την ενεργοποίηση της υποστήριξης του OSCAM. Αντιγράψαμε το αρχείο .mupg σε φορμαρισμένο FAT-32 USB stick και το συνδέσαμε στην ελεύθερη USB θύρα του δέκτη. Πηγαίνοντας από τις “Ρυθμίσεις” και την ενημέρωση λογισμικού δώσαμε κωδικό 0000, επιλέξαμε μέθοδο USB και αναζητήσαμε το αρχείο .mupg που περιεχόταν στο συνδεδεμένο USB stick. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα λεπτό, ενώ στη συνέχεια πηγαίνοντας πάνω στην επιλογή CAM Setting (πριν μπούμε στο μενού του) πληκτρολογήσαμε τον αριθμό 6363 ώστε να ενεργοποιηθεί η επιλογή του OSCAM. Πλέον, στις ρυθμίσεις του CAM υπάρχουν επιλογές χειροκίνητης επεξεργασίας ή εισαγωγής ρυθμίσεων μέσω USB που είναι και ευκολότερη. Οι ρυθμίσεις του OSCAM μπορούν επίσης να γίνουν εύκολα και να αποσταλούν απευθείας από τον υπολογιστή μέσω του Web Interface, στο οποίο συνδεόμαστε πληκτρολογώντας στο πεδίο διευθύνσεων την IP του δέκτη. Στο λογισμικό της αναβάθμισης ενσωματώνονται και κλειδιά κρυπτογράφησης, τον κατάλογο των οποίων βλέπουμε πατώντας OK στις ρυθμίσεις CA Key Editor. Υπάρχουν δυνατότητες χειροκίνητης επεξεργασίας τους, εισαγωγής μέσω USB ή ενημέρωσης μέσω internet. Η ενσωμάτωση των κλειδιών στο λογισμικό του δέκτη μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στην τηλεόραση τα κρυπτογραφημένα BISS κανάλια των ΕΡΤ και DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat 3B στις 3 μοίρες ανατολικά. Εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανή εγγραφή προγράμματος, καθώς και προγραμματισμένη μέσω του επταήμερου πολλαπλού EPG. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο δέκτης εκτέλεσε άνετα την αναπαραγωγή HD video συμπίεσης H.265/HEVC, ενώ δεν αναγνώρισε τους ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους σε καμία από τις ταινίες που επιλέξαμε.

Με την αναβάθμιση του δέκτη προστέθηκαν τα WebTV και Internet radio τα οποία και δοκιμάσαμε. Η WebTV περιλαμβάνει ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο με Video On Demand, καθώς και τεράστιο αριθμό τηλεοπτικό καναλιών που χωρίζονται σε κατηγορίες. Ο χρήστης μπορεί να βρει εδώ εξαιρετικές επιλογές, ενώ δε λείπει και η ποικιλία adult περιεχομένου. Μεγάλη επίσης ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών με πεντακάθαρο ήχο περιλαμβάνεται στο Internet radio, το οποίο θα εκπλήξει ευχάριστα τους φίλους του είδους. Χρησιμοποιήσαμε στη συνέχεια στον υπολογιστή το Web Interface του δέκτη για την εισαγωγή στοιχείων Stalker Portals και Xtream Servers, η σύνδεση στα οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δοκιμάστηκε επίσης με άριστα αποτελέσματα το streaming σε IPTV προγράμματα μέσα από έτοιμες .m3u λίστες που περιέχονταν στο USB stick.

{gallery}23682{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...